Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, lubo69 napisał:

Czarne penny loafers z licówki na skórzanej podeszwie, smukłe kopyto (np. C&J Crawford) do nieformalnych garniturów (flanela, fresco) przez większą część roku (marzec - październik).

Tak / nie?

Czarne penny loafers tak, smukłe kopyto nie. Mam smukłe penny loafers C&J (Merton) i zakładam je stosunkowo rzadko. O wiele ładniej jednak wyglądają loafersy na innych kopytach. Zdecydowanie lepiej wybrać Harvard/Boston/Sydney.

• Oceniam pozytywnie 2

https://www.gutteridge.com/it_IT/saldi-uomo/giacca-armaturata-in-lana-e-cotone/GI3334UOGU.html

Jak się zapatrujecie na włoską firmę Gutteridge? Jaki poziom materiałów, wykończenia? Ktoś coś posiada? Z opisów na stronie tak naprawdę niewiele wynika.

Wskazana powyżej marynarka miałaby docelowo służyć jako "marynarka robocza". Czy według was blend wełny i bawełny stanowi jakieś rozwiązanie? 

Dzięki za info!

53 minuty temu, Tommaso napisał:

Jak się zapatrujecie na włoską firmę Gutteridge? Jaki poziom materiałów, wykończenia? Ktoś coś posiada?

Mam kurtkę bawełnianą, lnianą koszulę i bawełniany szalik. Spodziewaj się jakości adekwatnej do ceny z wyprzedaży niż regularnej, jeżeli chodzi o jakość (szwy po taniości itd.) i materiały (które są na ogół naturalne, natomiast z niższej półki). Plusem jest w miarę klasyczny design, ale należy uważać na spodnie (szczupłe w udach). Ogólnie taki kompromis, który w cenach z wyprzedaży można zaakceptować (przynajmniej bazując na rzeczach, które mam - kurtka była za 40 euro, koszula za 30, szalik za 12), choć trzeba mieć na uwadze, że w rzeczywistości będzie to prawdopodobnie wyglądać gorzej niż na zdjęciach. Kiedy sytuacja się uspokoi, polecam Designer Outlet Center pod Wenecją (Noventa di Piave), mają tam dwa sklepy (z czego jeden spory), poza tym samo centrum pod kątem forumowym bardzo interesujące (od półki pokroju Gutteridge poprzez Boggi, Brooks Brothers i Boglioli po Church's, Fratelli Rosetti i Kiton, a jak ostatnio byłem, to było też Brioni z garniturami za trochę ponad tysiąc euro, ale teraz nie widzę na stronie) i (szok i niedowierzanie) chyba więcej sklepów dla mężczyzn, niż dla kobiet.

• Oceniam pozytywnie 1

4 godziny temu, Tommaso napisał:

https://www.gutteridge.com/it_IT/saldi-uomo/giacca-armaturata-in-lana-e-cotone/GI3334UOGU.html

Jak się zapatrujecie na włoską firmę Gutteridge? Jaki poziom materiałów, wykończenia? Ktoś coś posiada? Z opisów na stronie tak naprawdę niewiele wynika.

Wskazana powyżej marynarka miałaby docelowo służyć jako "marynarka robocza". Czy według was blend wełny i bawełny stanowi jakieś rozwiązanie? 

Dzięki za info!

Mam dwie marynarki casualowe z gutteridge. Nie dałbym za ich rzeczy więcej niż 130 euro. Więc marynarka za tę cenę jest super. Marynarki mam 3 lata i nie mogę nic złego o nich powiedzieć.

Swetry mają też ok jakości. Koszule są niestety dość słabe. 

3 godziny temu, Kyle napisał:

Mam kurtkę bawełnianą, lnianą koszulę i bawełniany szalik. Spodziewaj się jakości adekwatnej do ceny z wyprzedaży niż regularnej, jeżeli chodzi o jakość (szwy po taniości itd.) i materiały (które są na ogół naturalne, natomiast z niższej półki). Plusem jest w miarę klasyczny design, ale należy uważać na spodnie (szczupłe w udach). Ogólnie taki kompromis, który w cenach z wyprzedaży można zaakceptować (przynajmniej bazując na rzeczach, które mam - kurtka była za 40 euro, koszula za 30, szalik za 12), choć trzeba mieć na uwadze, że w rzeczywistości będzie to prawdopodobnie wyglądać gorzej niż na zdjęciach. Kiedy sytuacja się uspokoi, polecam Designer Outlet Center pod Wenecją (Noventa di Piave), mają tam dwa sklepy (z czego jeden spory), poza tym samo centrum pod kątem forumowym bardzo interesujące (od półki pokroju Gutteridge poprzez Boggi, Brooks Brothers i Boglioli po Church's, Fratelli Rosetti i Kiton, a jak ostatnio byłem, to było też Brioni z garniturami za trochę ponad tysiąc euro, ale teraz nie widzę na stronie) i (szok i niedowierzanie) chyba więcej sklepów dla mężczyzn, niż dla kobiet.

To jest sieć outletów. Jeden jest m.in pod Berlinem i pod Rzymem. W każdym są inne sklepy, woęc warto rozeznać się wcześniej. No i naprawdę warto udać się do nich w czasie wyprzedaży. Dzięki temu za marynarki czy garnitury można zapłacić 1/4 normalnej ceny. Ceny outletowe są z reguły o połowę niższe, a w czasie wyprzedaży jeszcze ścinają je o 50%.

Fajna stronka, dzięki za link!

Przeglądam ich rozmiary, żeby zrozumieć, w jaki sposób oni liczą.

Przy rozmiarówce, jak poniżej:

image.png.9012cf18b4e125029b0cef3f854010fa.png

która z nich to slim fit? Obstawiam, że "abito drop", ale w opisach posługują się słowem "slim fit", którego w tabeli rozmiarów brakuje.

Dzięki z góry za pomoc :)

37 minut temu, Krzysiek_W napisał:

muszę to napisać: myślałeś o zielonych? :D

Masz rację. Po przemyśleniu też jestem zdania, że lepiej nadwyżki finansowe wymienić na twardą walutę, a butów nie kupować; z tym że może jednak CHF zamiast USD?

• Like 1

2 godziny temu, jugend napisał:

która z nich to slim fit? Obstawiam, że "abito drop", ale w opisach posługują się słowem "slim fit", którego w tabeli rozmiarów brakuje.

Dzięki z góry za pomoc :)

Analizując poszczególne wartości w tabelce, wersji slim fit bardziej odpowiadałoby oznaczenie "Abito regolare" - tak na chłopski rozum. Niemniej faktycznie wydaje się to trochę niezrozumiałe, więc... pozwoliłem sobie napisać na Whats'Up do nich ;) Otrzymałem odpowiedź, że dla rozmiaru slim fit zastosowanie ma "Capospalla". Włoskie oznaczenia... ;)

• Like 1

1 godzinę temu, Tommaso napisał:

Analizując poszczególne wartości w tabelce, wersji slim fit bardziej odpowiadałoby oznaczenie "Abito regolare" - tak na chłopski rozum. Niemniej faktycznie wydaje się to trochę niezrozumiałe, więc... pozwoliłem sobie napisać na Whats'Up do nich ;) Otrzymałem odpowiedź, że dla rozmiaru slim fit zastosowanie ma "Capospalla". Włoskie oznaczenia... ;)

Dzięki!

3 godziny temu, Stormont napisał:

Fajnie, że się podoba!

Mam pytanie, czy ty masz w awatarze żołnierza ss, a w nicku jugend? Jeśli tak, to czemu?

Dzięki za pytanie. Nie jest to żołnierz SS. Słowo jugend posiada dla mnie ten niemiecki vibe, który osobiście bardzo lubię. Poza tym, jestem jeszcze młody ;) 

No rzeczywiście, SS. Raczej bym obstawił Wehrmacht, nie znam się na tym, nie oglądałem nigdy tego zdjęcia w powiększeniu (dzięki). :) Zdjęcie mi się podoba, jest ciekawą sceną. I to tyle. Mam nadzieję, że zaspokoiłem ciekawość kolegi, który identyfikuje się z ulsterskim parlamentem. Przesłuchanie uważam za zakończone. ;) 

24 minuty temu, jugend napisał:

No rzeczywiście, SS. Raczej bym obstawił Wehrmacht, nie znam się na tym, nie oglądałem nigdy tego zdjęcia w powiększeniu (dzięki). :) Zdjęcie mi się podoba, jest ciekawą sceną. I to tyle. Mam nadzieję, że zaspokoiłem ciekawość kolegi, który identyfikuje się z ulsterskim parlamentem. Przesłuchanie uważam za zakończone. ;) 

Ja akurat nie mam się czego wstydzić.

Stormont to nazwisko bohatera z powieści Johna le Carre, którą akurat czytałem x lat temu podczas rejestracji, a pan w awatarze to Gary Oldman - zresztą z ekranizacji innej powieści le Carre.

Pozdrawiam cieplutko.

Aż mi teraz trochę niezręcznie wracać do tematu ale chciałem spytać co sądzicie o tym zielonym Lazio. Trzyczęściowy garnitur w niezłej cenie. Nie wiem jak często założę go w komplecie, ale tkanina daje chyba nadzieję na rozkompletowanie (załączam zdjęcie).

Edit: mam już 3 garnitury, granatowe dwa rzędy, ciemnoszarą pepitkę i jasnogranatowy herringbone, więc ten traktowałbym w kategorii w zasadzie ostatniego, śmielszego zakupu.

Screenshot_2020-04-20-23-00-35-525_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2020-04-20-23-00-40-605_com.android.chrome.jpg