Zagiel Napisano 7 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2016 1. Do wełnianych spodni zakładamy tylko wełnanie marynarki? 2. Do wełnianych marynarek (o nieślubnej gramaturze, splocie itd. czyt. wyglądzie) można założyć chinosy (oczywiście założyć tak, żeby wyglądało to dobrze:))? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 7 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2016 Wełna wełnie nie równa, poszczególne materiały wełniane mogą różnie wyglądać. Trudno więc zgeneralizować. Ad 1. Do wełnianych (wełna gładka) spodni zakładam zawsze wełniane marynarki. Głównie z tego względu, że nie mam delikatnych bawełnianych. Ad 2. Tak można. W tą stronę jakoś jest mi łatwiej "pomieszać" materiały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 7 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2016 11 godzin temu, Johnny napisał: Jak nazywa się ten rodzaj obuwia? Generalnie z takimi "gumkami" po bokach nazywają się "side gusset shoes" albo "gusset slip on shoes". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 7 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2016 Inna, kolokwialna nazwa to "lazy man shoe". 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 7 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2016 12 godzin temu, Johnny napisał: Jak nazywa się ten rodzaj obuwia? Sztyblety z ażurem. Po angielsku takie ażurowanie nazywa się quarter brogues. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 7 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2016 To są side gusset shoes, sztyblet to już boot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiel Napisano 7 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2016 8 godzin temu, Aron napisał: Ad 2. Tak można. W tą stronę jakoś jest mi łatwiej "pomieszać" materiały. W takim przypadku kant w chino obowiązkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krc Napisano 7 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2016 W takim przypadku kant w chino obowiązkowy? Z kantem bardziej formalnie, bez mniej formalnie myśle ze obowiązku nie ma Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Wieczorek Napisano 7 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2016 Jak się nazywa ubranie, w którym sa panowie z chóru? Według mnie jest to surdut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 7 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2016 Tak po klapach i po całości stroju patrząc (ach te białe krawaty przywodzące na myśl modę ślubną), to jest to po prostu przedłużana marynarka smokingowa. Jeden z owoców prób wymyślania na nowo smokingu, głównie na przełomie tysiącleci, pokrewny takim potworkom jak te. Nie aż tak rażący, ale średnio mający z klasyczną elegancją coś do czynienia. Surdut na jeden guzik i z klapami krytymi w calości satyną, o ile dobrze widzę szalowymi, to jest coś, co nie miało miejsca i surdutem może to być co najwyżej inspirowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gamer7772 Napisano 7 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2016 Dałoby się przywrócić kolor kołnierzowi kurtki pikowanej? Mówię o czymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamjest Napisano 7 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2016 23 godziny temu, Johnny napisał: Jak nazywa się ten rodzaj obuwia? http://theworldofshoes.com/stories/churchill-by-g-j-cleverley/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 8 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2016 18 hours ago, Jakub Wieczorek said: Jak się nazywa ubranie, w którym sa panowie z chóru? Według mnie jest to surdut. Myślę, że to może być "long coat": http://formalstyle.blogspot.com/2010_09_01_archive.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 8 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2016 Panowie, przypomnijcie proszę, gdzie można kupić wpinane 'guziki' do szelek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 8 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2016 @Koval http://www.ebay.co.uk/itm/6-Pack-of-Clip-On-Buttons-for-Braces-Suspenders-in-Presentation-Box-Gift-/221951742569?var=&hash=item33ad5ad269:m:myb2ilzMUbWFGOffhXax5Lg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 8 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2016 Dzięki Michał - tak mi się wydawało, że Ty o nich kiedyś pisałeś Znalazłem już w Polsce - czy to nie to samo? http://allegro.pl/guziki-do-szelek-metalowe-z-klamrami-hit-prezent-i5818562440.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 8 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2016 Wyglądają tak samo. Ja mam zestaw srebrnych. Raz: trzeba uważać, aby nie wygiąć blaszki dociskającej. Dwa: czasami się przesuwają na cienkich tkaninach. Trzy: jeden komplet nie rozwiązuje problemu wielu par spodni (wpinanie i wypinanie jest upierdliwe) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 8 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2016 Wziąłem to pod uwagę - jak szelki się sprawdzą to do kolejnych będę przyszywał tradycyjne guziki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 8 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2016 Jeśli to nie rozwiązuje problemu wielu par spodni, to nie rozumiem w ogóle tego wynalazku, skoro można przyszyć normalne guziki EDIT: Koval, lepiej przyszyć od razu, bo zwykłe guziki są tańsze, a odprucie nic nie kosztuje, a jak szelki się nie sprawdzą, to zostajesz z guzikami, które prędzej do czegoś wykorzystasz, niż takie ,,przenośne", a przynajmniej tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 8 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2016 Michał - @Hargin przecież nie napisał,' że się nie da', tylko - 'że się nie chce'! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 8 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2016 Przyszyte na stałe guziki niespecjalnie dobrze się używa z paskiem. Klipsy to dobre rozwiązanie, gdy mimo wszystko często sięgamy po pasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 8 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2016 2 godziny temu, Koval napisał: Panowie, przypomnijcie proszę, gdzie można kupić wpinane 'guziki' do szelek? U AT, bardzo porządnie wykonane, nie wyginają się http://www.albertthurston.com/product_display.cfm?prodid=22&sid=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 8 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2016 Ja za dawnych czasów, jak jeszcze paska używałem kiedyś poza pracą w kuchni albo do kiltu, to miałem wszyste guziki i mi nie przeszkadzały. Najwyraźniej kwestia bardziej indywidualna, niż myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friedman Napisano 8 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2016 Na czym polega florencka metoda przyszycia guzika? Wiem, że jest to coś na kształt kotwicy - nić przeszywa się po kolei przez trzy dziurki i jedną pozostałą, ale czy dodatkowo owija się nić pod guzikiem (czy robi się stopkę)? Czy ta metoda ma jakieś zalety poza estetycznymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 9 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2016 5 godzin temu, MichałBrit napisał: Ja za dawnych czasów, jak jeszcze paska używałem kiedyś poza pracą w kuchni albo do kiltu, to miałem wszyste guziki i mi nie przeszkadzały. Najwyraźniej kwestia bardziej indywidualna, niż myślałem. Jeśli guziki wszyte masz od środka ok, ale na zewnątrz sprawę komplikuje. Jak nie masz "brzucha" to miejsce wszycia jest drugorzędne. Jeśli spodnie nie były pierwotnie zaprojektowane pod szelki, niższy (i średni - jak w przypadku SuSu) stan i wszycie guzików od środka powoduje wywijanie materiału pasa. Prowadzę badania nad tą kwestią od kilku lat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi