Pan Janusz Napisano 20 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2012 Ja z kolei mam za szeroki mankiet francuski w swoich koszulach z CT. Czy można go skrócić/zwęzić ? Można częściowo zaszyć dziurkę na spinkę od dołu, dzięki czemu relatywnie zmniejszy się obwód mankietu. Zapewne można też ją z góry trochę powiększyć, by móc jeszcze dodatkowo z dołu zszyć, jednak wtedy istnieje szansa, że taki szew będzie wychodził z dołu spinki. Radziłbym w takim wypadku zaopatrzyć się w "większą" pod względem powierzchni spinkę, to też trochę zmniejsza obwód Caporegime masz fotkę z przykładem na doszywanie? nie widziałem jeszcze takiego wymysłu. Czemu to ma służyć?Nie mogę znaleźć tego w necie, ale w P&C widziałem takie "causlowe" koszule, które miały dodatkowy kołnierz plus część koszuli dodatkowo "podszywanej" pod normalną koszulę, tak że to nie był taki "zwykły" podwójny kołnierz, ale wyglądający rzeczywiście tak, jakby ktoś dwie koszule na siebie założył. Oczywiście "the power of Christ compels you" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzz_1 Napisano 20 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2012 A o sztucznych dodatkach w koszuli (chodziło właśnie o poliamid) bardzo pozytywnie wypowiadał się Immune. Jeżeli szukasz koszuli zupełnie się niegniotącej to polecam bawełna/poliamid w stosunku 7:3, albo 1:1. Najlepszej jakości włókna poliamidowe zapewniają 100% oddychalności i są niezwykle przyjazne dla skóry, np. Tactel. To jest jednak droga zabawa. Immune póki co nie został alfą i omegą. Zwróć też uwagę o czym pisał Immune, o koszulach niegniotących się albo o super-drogiej tkaninie Tactel. Nie było nic o domieszce 20% poliestru, którą szewc24 tak chwali. Mam wrażenie, że powrócił na forum ruch byle jak, byle tanio, byle było. Kwestionuję 20% poliestru, to w odpowiedzi słyszę o 3% elastanu. To to samo? Dla mnie nie. W innym temacie słyszę o butach garniturowych i 'normalnych'. Aż bałem się zapytać jak te klasycznie eleganckie, normalne buty wyglądają. Mam dwie koszulki rowerowe z Tactelu, nie byly jakos bardzo drogie ale nie wyobrazam sobie koszuli (dress) z dodatkiem Tactelu poliestru tymbardziej nie toleruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
utrzymuje_mnie_żona Napisano 20 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2012 Czy zmniejszane byly tez otwory na ramiona czy tylko zwezone zostaly rekawy? Pytam bo na ogol wykonuje sie modyfikacje obu elementow. U mnie otwor pasuje tylko rekaw jest za szeroki. Pozdrawiam, dsc. Otwór na ramiona nie był ruszany. To jest droższa (tak powiedziała mi krawcowa) i bardziej skomplikowana poprawka. Ale oczywiście możliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
utrzymuje_mnie_żona Napisano 20 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2012 Ja z kolei mam za szeroki mankiet francuski w swoich koszulach z CT. Czy można go skrócić/zwęzić ?Mam ten sam problem tylko w Lambercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 20 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2012 Mozesz wrzucic zdjecia rekawa po przerobce? Glownie ciekaw jestem jak biegnie szew na calej dlugosci rekawa ( czy idzie po krzywej) i jak wyglada przejscie szew nowy - szew oryginalny. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
utrzymuje_mnie_żona Napisano 20 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2012 Wiesz, chętnie bym pomógł i nawet zrobiłem zdjęcia ale nie wiem czy one cokolwiek wniosą. Radziłbym wypróbować usługę na jakiejś mniej wartościowej koszuli i ocenić efekt. http://zapodaj.net/282a5fbe357a.jpg.html http://zapodaj.net/1b20242f290b.jpg.html Zwężanie wykonywałem w Hali Bonifacego, w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 21 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2012 Dzieki za zdjecia, zbytnio nie widac jak wyglada przejscie szew oryginalny - szew nowy, szczerze mowiac nie widzie nigdzie miejsca gdzie te szwy sie schodza. Czy nowe szycie zaczyna sie pod pacha i idzie po calosci rekawa? Pytam bo normalnie kladac rekaw na plasko, linie tworzone przez obie strony rekawa sa proste, zaczynaja sie na obwodzie wyciecia na pache oraz koncza na obwodzie nadgarstka. Zwezenie bez ruszania obwodu pachy oraz nadgarstka wymaga wedlug mnie zmiane tych linii prostych wyznaczajacych rekaw na krzywe (lagodne luki). Na zdjeciach tego zbytnio nie widze. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
utrzymuje_mnie_żona Napisano 21 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2012 Niestety ale sytuacja wygląda w ten sposób, że moja koszula pozbawiona jest szwu "oryginalnego" w okolicach, które Ciebie interesują, ponieważ szew biegnący od pachy w dół został przeszyty w związku z taliowaniem całej koszuli. I tak się zastanawiam, że o ile samo zwężanie rękawa wymagałoby ingerencji w obszar pachy, to może przy jednoczesnym taliowaniu krawcowej łatwiej jest to dopasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2012 Nie żartuj. Do szortów pasują sandały, ew. buty żeglarskie. Nawiasem mówiąc, poważny facet unika krótkich spodenek - jak to ujęła znana aktorka w wywiadzie radiowym - szorty kojarzą się z małym chłopcem w piaskownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.z. Napisano 22 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2012 Jak rozumiem masz na myśli warunki miejskie niesportowe. Robienie z tego jakiegoś kategorycznego zakazu jest śmieszne, w pewnych okolicznościach szorty są jak najbardziej na miejscu. Ale tak, monki nie pasują. Lepiej boat shoes, driver shoes albo po prostu płócienne trampki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 22 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2012 Chłopaki w żurnalach i katalogach do krótkich spodenek przywdziewają też loafersy i w sumie nie wygląda to źle. Jest "modowo", jak to mówi wytrawny polski stylista - T. Jacyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 22 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2012 ale to nie to forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirThomas Napisano 22 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2012 Ta "stylizacja" wogóle mnie nie pociąga. Nie moje kolory, zbyt fluoroscencyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 22 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2012 (...) w pewnych okolicznościach szorty są jak najbardziej na miejscu. (...) W jakich? Nic nie zrobi lepszego wrażenia niż długie bawełniane / lniane spodnie podwinięte do góry niezbyt wysoko, np na plaży. Szorty przy tym, to piaskownica . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 22 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2012 stylizacja jest o tyle idiotyczna, że u góry koszula [więc i zapewne podkoszulek?], sweter i marynarka, a na dole szorty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 22 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2012 Przypomnijmy nieodżałowanego gccg To co prawda nie są krótkie spodenki, ale - jak to się mówi - worth requoting Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 22 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2012 Dawien dawna też się takie rzeczy ludziom (na rysunkach) podobnież przytrafiały: Tyle że w przypadku marynarki i szortów, raczej to nie było coś, co warto naśladować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
utrzymuje_mnie_żona Napisano 23 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2012 http://www.sklep.galanteriameska.pl/sza ... -2121.html ktoś coś kupował w tym sklepie? Jak z jakością bo ceny śmieszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 23 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2012 http://www.sklep.galanteriameska.pl/szalik-z-welny-vernon-2121.html ktoś coś kupował w tym sklepie? Jak z jakością bo ceny śmieszne. Nie kupwałem, ale jak żona utrzymuje to poproś o droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 23 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2012 Witam, czy ktoś z Panów wie w czym tkwi różnica pomiędzy camelhair i camelwool ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 23 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2012 http://www.sklep.galanteriameska.pl/szalik-z-welny-vernon-2121.html ktoś coś kupował w tym sklepie? Jak z jakością bo ceny śmieszne. Patrząc na asortyment, wypada odradzić. Za kiepskim asortymentem w ślad idzie zła jakość co do zasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 23 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2012 http://theknottery.com/ - ktoś próbował? Śmieszne kurwaty. Wywiad: http://blog.styleforum.net/attainable-s ... -knottery/ EDIT: Dla lingwistycznej przyjemności polecam FAQ oraz inne zakładki http://theknottery.com/index.php?main_page=page&id=21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 24 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2012 Panowie, Czy ktoś wie, czy istnieją regulacje dotyczące doboru koszul do żakietu a w zasadzie kołnierza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 24 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2012 Do żakietu nosi się zwykłą białą koszulę z kołnierzykiem kent i z podwójnymi mankietami. W zależności od okoliczności do tej koszuli zakładamy: a) krawat w drobny wzorek + kamizelka płowożółta + szary cylinder (uroczystość typu rozrywkowego, np. wyścigi Royal Ascot) srebrzystoszary plastron + szpilka z perłową główką + kamizelka perłowoszara + szary cylinder (uroczystość prywatna - np. własny ślub) c) srebrzystoszary krawat + szpilka + kamizelka czarna + czarny cylinder (uroczystość oficjalna np. wręczenie wysokiego odznaczenia) d) czarny krawat + szpilka + czarna kamizelka + czarny cylinder (uroczystość żałobna) Szerzej na ten temat w książce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 24 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2012 Podstawową zasadę znam, ale dziękuje:-) Zastanawiam się czy można założyć do żakietu koszule z białym zaokrąglonym kołnierzykiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi