Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

To może na konkretnym przykładzie. Jestem tuż przed zakupem tego płaszcza, przede wszystkim ze względu na kolor:

http://eu.suitsupply.com/en_PL/coats/blue-overcoat/J293.html?start=12&cgid=Coats

Dużo chętniej (połowa ceny) kupiłbym ten płaszcz w wersji 100% wełna, niestety nigdzie ale to nigdzie nie mogłem znaleźć niebieskiego/granatowego (nie navy blue) płaszcza (Crombie poza moim zasięgiem finansowym), jedynie szary:

http://eu.suitsupply.com/en_PL/coats/grey-overcoat/J297.html?start=24&cgid=Coats

Czy dobrze rozumiem, że odradzacie zakup tego pierwszego płaszcza? Co powiecie o drugim? 

EDIT: jestem po lekturze (dziękuję @lubo69) i coraz mniej przemawia do mnie pierwsza opcja chociażby ze względu na to iż nie posiadam auta i poruszam się komunikacją miejską więc ten materiał faktycznie mógłby się okazać zbyt delikatny.

Edytowane przez zixart

Co prawda mam pytanie o koszule damske, ale subforum "kobieca elegancja" jest raczej martwe, więc może tutaj prędzej doczekam się odpowiedzi. Moja dziewczyna nosi koszule z Wólczanki i E.Berg w rozmiarze 34. Jaki rozmiar powinna zamówić ze sklepu TM Lewin? Z ich tabeli rozmiarów wynikałoby, że takie rozmiary jak 34 polskich firm ma ich rozmiar 10, ale wydaje mi się, że to jednak podejrzanie dużo...

Co prawda mam pytanie o koszule damske, ale subforum "kobieca elegancja" jest raczej martwe, więc może tutaj prędzej doczekam się odpowiedzi. Moja dziewczyna nosi koszule z Wólczanki i E.Berg w rozmiarze 34. Jaki rozmiar powinna zamówić ze sklepu TM Lewin? Z ich tabeli rozmiarów wynikałoby, że takie rozmiary jak 34 polskich firm ma ich rozmiar 10, ale wydaje mi się, że to jednak podejrzanie dużo...

Standardowo 34 EU to 6 UK (i  rozmiary rosna analogicznie o 2 wartosci potem) ale pytanie czy chcesz dopasowywac rozmiar czy wymiary konretnej bluzki. Moze to kwestia kroju i większego dopasowania, pewnie trudno stwierdzić chyba że ktoś ma praktyczne doświadczenia (jego partnerka kupuje tam koszule np.). Ja raczej kierowalbym sie wymiarami jeśli rozbieżność jest tak znacząca.

Z powodu wszechobcnej mody 'slim' będac w opozycji poszukuję spodni casualowych/weekendowych krój regular chino /5pocket w intensywniejszych odcieniach niebieskiego (indygo/kobalt/). Gdzie szukać takich produktów z możliwą wysyłką?  Bytom jak dla mnie jest na granicy slim/regular.

Czy ktoś może powiedzieć coś o kroju i rozmiarówce  spodni od Tyrwitta? Jak z kolorystyką adekwatna do tej na ekranie monitora?

Moja żonka nosi koszule z polskich sieciówek w rozmiarze 34 ( np.H&M ) , zamówiłem jej ostatnio w CT dwie koszule w rozmiarze 6 i są większe niż rozmiarówka 34 w Polsce - jak dla mnie w

CT 6 UK= 36

Dodam że dużo zależy od tego, czy dziewczyna ma, eee... duże niebieskie oczy;) Koszule CT (i chyba pozostałych firm brytyjskich oferujących kolekcje damskie) szyte są na kobiety z małym biustem. Powyżej B trzeba brać rozmiar a może i dwa większą, bo nie dopinają się w klatce.

Panowie co powiecie o koszulach Mango? Teraz mają zniżkę w outlecie internetowym. Wychodzi 80 zł za sztukę ;)

Wracając do pytania, jak byście widzieli tę koszulę pod krawatem, z garniturem/marynarką etc? Chodzi o jej wygląd na zdjęciu. Prezentuje się jakoś tak... zwiewnie?

http://www.mangooutlet.com/PL/p0/mezczyzna/odziez/koszule/koszula-slim-fit-tekstura-w-paski/?id=23007011_AO&n=1&s=prendas_he.cardigans_he&ident=0_color15_0_1417259217259&ts=1417259217259

Chcę w CT kupić bosmankę (http://www.ctshirts.co.uk/Navy-Italian-wool-cashmere-classic-fit-bridge-coat?q=4kudk4||OC098NAV|||||||||||||&t=basket_product_text_basketitem) i mam problem z doborem rozmiaru. Na stronie piszą, że rozmiar jest "to fit chest", więc powinni zostawić nieco zapasu, z drugiej strony boję się, że będzie bardzo ciasna: mam 97 cm w klacie i idealnie odpowiada to rozmiarowi 38. Zastanawiam się, czy nie będzie bezpieczniej zamówić rozmiaru 40, ponieważ zamierzam ją nosić na marynarkę.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z ich płaszczami albo garniturami? Będę wdzięczny za poradę, bo do jutra jest 15% zniżki i chciałbym się załapać.

Koledzy, niedługo mam konwent organizacji, do której należę, a poprzedzają ją jej jubileusz. Sugerowanym strojem jest garnitur. Więcej niż jednego nie zabiorę, więc zastanawiam się nad dodatkami. Pytanie jest takie, czy na urodziny lepiej użyć mniej formalnego krawata i fikuśnej poszetki wetkniętej jako puff, bo urodziny to rozrywka i nie koniecznie wszyscy będą formalnie czy jednak iść w stronę formalności i złożyć białą poszetkę po prezydencku, bo przecież kiedyś noszono nawet fraki i smokingi? Chciałbym uniknąć wyglądania tak samo na jubileuszu i konwencie, a na konwent użyję raczej białej by wyglądać profesjonalnie.

A jak inni członkowie organizacji podchodzą do jubileuszu? Jako do rozrywki czy okazji bardzo formalnej? Jeśli ogół traktuje to jako rozrywkę, to poszedłbym w wersję z mniejszą formalnością. Jeśli nie, to możesz się pokusić o białą poszetkę z kolorowym rulonikiem, mniej formalnie, ale dyskretnie.

Jakie spodnie na okres jesień/zima? Zastanawiam się nad sztruksem, ale dawno nie nosiłem spodni z tego materiału i nie wiem jak wypadają w aspekcie komfortu cieplnego. Myślę jeszcze o wełnianych, ale jak na razie to nie mój poziom. Czy oprócz tych dwu są jeszcze jakieś spodnie w sam raz na aktualne przymrozki?