geronicus Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Witajcie, mam pytanie kupiłem dwa dni temu dwie pary nowych czarnych butów, sprzedawczyni w sklepie poleciła mi je najpierw natłuścić twierdząc, że są suche, ja natomiast zauważyłem oprócz tego, że one w tym sklepie wszystkie buty traktują takim paskudztwem co się nazywa pasta w gąbce by się świeciły. Stąd moje pytanie co mam kolejno zrobić by nie zniszczyć butów, czy na początku potraktować je renomatem by oczyścić je z ewentualnych past nałożonych przez owe ekspedientki, potem potraktować je tłuszczem dubbinem, później czarnym pommadierem a potem pastą woskową? Czy inaczej co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Geronicus - zrób dokładnie tak, jak piszesz, a Twoje buty będą bardzo szczęśliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mgregorczyk Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 mgregorczyk - sprecyzuj "bardzo wysoki" i "bardzo szczupły" bo podejrzewam, że sytuacja może nie być tak dramatyczna jak myślisz i choć w sklepie na rogu nic nie kupisz to jednak wielu zachodnich producentów szyje "super slim" i "extra long". Choć oczywiście jeśli możesz sobie pozwolić na uszycie to gorąco zachęcam. Mam 2 metry i waze 75 kg. Poza tym miałem robione pomiary antropometryczne, ponieważ podejrzewano u mnie zespół Marfana. Super slim na mój wzrost jest strasznie szeroki w tułowiu więc wyglądam jak worek kartofli . Inny problem to rękawy, które standardowo muszą być przedłużane o 8 cm, a większośc producentów, przynajmniej z jakimi się zetknąłem, nie wszywają aż takiego zapasu materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frugo Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Panowie orientujecie się, gdzie mogę dostać pasek ze skóry licowanej, lakierowanej? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmaciejsz Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Czy na ślubie (własnym), będąc w smokingu i mając obrączkę z żółtego złota, mogę mieć srebrne spinki do mankietów i srebrne guziki jubilerskie przy koszuli (z onyksami)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 smoking i zółte złoto odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmaciejsz Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 smoking i zółte złoto odpada Też mi się tak wydawało. Jednak znalazłem gdzieś na tym forum (a nie mogę znaleźć ponownie) informację, że do smokingu właśnie żółte złoto. Obrączka będzie musiała taka być, natomiast resztę chętnie założyłbym srebrną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Nie mogę się z tym zgodzić. Może, gdyby była mowa o fraku, ale nie o smokingu. Moim zdaniem złoto ze smokingiem gra bardzo dobrze i jest równie klasycznym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Nie mogę się z tym zgodzić. Może, gdyby była mowa o fraku, ale nie o smokingu. Moim zdaniem złoto ze smokingiem gra bardzo dobrze i jest równie klasycznym rozwiązaniem.Zgadzam sie. Była juz na ten temat dyskusja na forum i blogu Romana. Zdania są podzielone, ale fakty sa takie, ze jednej, żelaznej zasady nie ma. Ja po kilku latach wybieram juz tylko żółte złoto do smokingu (lub pozlacane, bo np. zlotego zegarka nie posiadam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Pytanie mało eleganckie, ale w liczę, że a nóż ktoś zna odpowiedź. Czy da się jakoś łatwo zwęzić rozciągnięty ściągacz przy nadgarstkach w dresowej, bawełnianej bluzie? Mam taką jedną, niemal klasyczną (), którą bardzo lubię, choć już się porozciągała i zaczyna mnie troszkę irytować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Myślę, że krawcowa/krawiec zrobi nacięcie np w miejscu szwu, wsunie nową gumę szerokości ściągacza, owinie nią cały nadgarstek z pożądaną długością, po czym zszyje razem i usunie nacięcie. Żebrowanie na ściągaczu się "zejdzie" i wróci do prawie oryg stanu. Tak to widzę. Sam byś to zrobił w 5 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Jest na to dużo prostszy sposób. Sam zadałem podobne pytanie wiele miesięcy temu . Zmocz całą bluzę i wysusz. Ściągacz się skurczy do stanu sprzed zakupu. Innym dobrym patentem jest - za każdym razem po całym dniu chodzenia w bluzie - delikatne zmoczenie ściągaczy spryskiwaczem i złożenie bluzy. Tyle . Ten sam patent do sweterków, bezrękawników, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Ciekawe. Mogę spróbować, czy już opatentowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Jedziesz. U mnie sprawdza się bez pudła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 czy któryś z Warszawskich rękawiczników oferuje rękawiczki ze skóry pekari ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 czy któryś z Warszawskich rękawiczników oferuje rękawiczki ze skóry pekari ???Przyznam szczerze, że sam interesowałem się tym tematem jakiś czas temu i doszedłem do wniosku, że chyba pozostaje kupić gotowe rękawiczki lub sprowadzić skórę (chociaż informacji o producentach takiej skóry jest w internecie jak na lekarstwo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 czy któryś z Warszawskich rękawiczników oferuje rękawiczki ze skóry pekari ???Przyznam szczerze, że sam interesowałem się tym tematem jakiś czas temu i doszedłem do wniosku, że chyba pozostaje kupić gotowe rękawiczki lub sprowadzić skórę (chociaż informacji o producentach takiej skóry jest w internecie jak na lekarstwo). Monopol na skóry Pekari ma przede wszystkim niemiecki Roeckl. U Pana Jamrozińskiego Pekari były z 20 lat temu poprzez okazyjną dostawę z Jugosławii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 tzn. na wykorzystanie w produkcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 tzn. na wykorzystanie w produkcji ? Roeckl kupuje na pniu całą produkcję skór z tych ssaków, a następnie oferuje sprzedaż rękawiczek pekari w sklepie internetowym za 239 EUR: http://www.roeckl.com/shop/herren/peccaryleather/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Ja jeszcze znalazłem peruwiańską firmę oferującą skóry z pekari: http://peccaryleather.com/ , ale na temat ich oferty detalicznej, jeszcze nie zdążyłem się dopytać. Z tego co się orientowałem, to Roeckl to nie jedyny oferent takich rękawiczek. Jest jeszcze wielu detalistów, którzy je sprzedają np. Dents itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 12 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2013 to będzie ciężki temat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmaciejsz Napisano 13 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Czy do smokingu można założyć białą koszulę bez plis i piki, z klasycznym kołnierzykiem i francuskim mankietem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 13 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2013 W zasadzie tak, o ile jej guziki będą zasłonięte listwą. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmaciejsz Napisano 13 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Dziękuję. Rozumiem, że jeżeli będzie miała guziki jubilerskie, to tym bardziej można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 13 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Raczej trudno będzie znaleźć koszulę przystosowaną do noszenia z guzikami jubilerskimi, która nie będzie miała sztywnego przodu bądź plis. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi