Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakład Dimitri Gomeza (w C&J) i Pierre'a Corthay. Adresy łatwo wygooglasz. Byłem parę dni temu w obu i niedługo postaram się wrzucić kilka fotek. Gomez ma buty, które być może zainteresują samego Stylemana :-)

Opublikowano

Panowie, czy  marszczenie materiału pod kołnierzykiem (między łopatkami) jest możliwe do wyeliminowania poprawką krawiecką ? Co jest powodem owego marszczenia ?

Opublikowano

Mała poprawka, marszczenie występuje pod samym kołnierzykiem a nie między łopatkami. Mierzyłem trzy swoje marynarki, jedna za mała, druga za duża, trzecia idealna i w każdej występuje ten sam problem.

Mówisz o marynarce? To tzw. fałda poznańska, do wyeliminowania.

Masz na myśli obniżenie kołnierzyka/ściągnięcie w górę nadmiaru materiału ?

Opublikowano

Chciałbym się dowiedzieć, czy taki szew przy pięcie dyskwalifikuje buty jako oksfordy (chodzi mi o ten najbardziej klasyczny wariant): http://pl.static.bata.eu/gallery/526244.jpg Większość oksfordów, jakie widziałem, nie miała go, a te, które miały, były najczęściej mniej formalnego typu. Jeśli dyskwalifikuje - jak wpływa w ogólności na buty? Trochę obniża ich formalność czy jest to faux pas? W jakich okolicznościach można by je konwencjonalnie (a także niekonwencjonalnie...) nosić i do czego? Przepraszam, jeśli określenia typu "szew", "najbardziej klasyczny" czy "do czego można nosić?" są nie dość precyzyjne, ale nie potrafię dokładniej wyrazić tego, co mam na myśli; mam nadzieję, że wypowiedziałem się komunikatywnie. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

Opublikowano

A ja mam pytanie o oznaczenie "kopyta " buta ... czy  symbole ( np. C czy F ) to nomenklatura uniwersalna , międzynarodowa czy specyficzna dla danego kraju/firmy ??? i jeśli uniwersalna - prosiłbym o jakieś linki z wyjaśnieniami

Opublikowano

Jeszcze tylko uwaga, że to co pisze Clarks może być po części specyfiką danej firmy; nie uważam, żeby w Polsce przyjęło się, że średnia tęgość to G (pomijając fakt, że w Polsce mało kto w ogóle wie o tęgości obuwia :) ). Średnia to raczej F.

Opublikowano

Chciałbym się dowiedzieć, czy taki szew przy pięcie dyskwalifikuje buty jako oksfordy (chodzi mi o ten najbardziej klasyczny wariant): http://pl.static.bata.eu/gallery/526244.jpg Większość oksfordów, jakie widziałem, nie miała go, a te, które miały, były najczęściej mniej formalnego typu. Jeśli dyskwalifikuje - jak wpływa w ogólności na buty? Trochę obniża ich formalność czy jest to faux pas? W jakich okolicznościach można by je konwencjonalnie (a także niekonwencjonalnie...) nosić i do czego? Przepraszam, jeśli określenia typu "szew", "najbardziej klasyczny" czy "do czego można nosić?" są nie dość precyzyjne, ale nie potrafię dokładniej wyrazić tego, co mam na myśli; mam nadzieję, że wypowiedziałem się komunikatywnie. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

Taki szew nie dyskwalifikuje butów jako oksfordy bo główna cecha oksfordów - zamknięta przyszwa pozostaje nienaruszona. Z pewnością obniża ich formalność w stosunku do klasycznych oksfordów. Można by rzec, że są przez to bardziej casualowe, ale to w sumie żadne faux pas, tyle że dziwnie wygląda. Z punktu widzenia stylistyki to trochę tak jakby do rolls royce'a doczepić spoiler, bo wyda się bardziej sportowy. Osobiście wolę klasyczne wzornictwo oksfordów (i rolls royce'ów). :)