Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, ML12 napisał:

Co sądzicie o marynarkach z mankietami? Szyję wizytowy garnitur bespoke i zastanawiam się nad tym ciekawym i rzadko spotykanym dodatkiem. Warto czy raczej to niepotrzebne udziwnienie?

Jak masz piętnaście innych garniturów, to tak.

Roman Zaczkiewicz dawnymi czasy uszył i żałował.

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Z czym można nosić taką marynarkę? Chodzi mi o bardziej casualowe opcje, chinosy w innym kolorze niż granat? Jeansy i klasyczne sneakersy to chyba przesada? To moja pierwsza marynarka i zastanawiam się, czy w ogóle będzie nadawała się do casualowego noszenia raz na kilka dni dla osoby w młodszym wieku.

C1604_51.jpg

Opublikowano

Żywot praktycznie każdego garnituru jaki zakupiłem kończy się na tym, że spodnie dość szybko przecierają się w kroku. W efekcie zostaję z szafą pełną marynarek w dobrym stanie, z którymi nie bardzo jest co zrobić - garnitury noszę typowo formalne, więc zdekompletowanie z chinosami wygląda kiepsko, o dżinsach już nie wspominając.

Czy ktoś ma jakiś patent na "odformalnienie" takich marynarek, ew. sugestie co z nimi można zrobić? Sposobem na ograniczenie problemu przecierania sie spodni również bym nie pogardził...

Opublikowano
14 minut temu, Maziu napisał:

Żywot praktycznie każdego garnituru jaki zakupiłem kończy się na tym, że spodnie dość szybko przecierają się w kroku. W efekcie zostaję z szafą pełną marynarek w dobrym stanie, z którymi nie bardzo jest co zrobić - garnitury noszę typowo formalne, więc zdekompletowanie z chinosami wygląda kiepsko, o dżinsach już nie wspominając.

Czy ktoś ma jakiś patent na "odformalnienie" takich marynarek, ew. sugestie co z nimi można zrobić? Sposobem na ograniczenie problemu przecierania sie spodni również bym nie pogardził...

Możesz doszyć spodnie u krawca z tego samego materiału. Podobno (sam nie sprawdzałem) trzeba uważać bo teoretycznie odcienie mogą się minimalnie różnić jeśli nie jest materiał z tej samej beli, ale zawsze przed zleceniem możesz sprawdzić czy jest ok. 

Opublikowano
2 godziny temu, Jakub84 napisał:

Możesz doszyć spodnie u krawca z tego samego materiału. Podobno (sam nie sprawdzałem) trzeba uważać bo teoretycznie odcienie mogą się minimalnie różnić jeśli nie jest materiał z tej samej beli, ale zawsze przed zleceniem możesz sprawdzić czy jest ok. 

Podobno są tacy co trafili szóstkę w totka.

Opublikowano
Godzinę temu, Koval napisał:

@mgns,

jeśli pytasz o tę konkretną marynarkę, to 'nie idź tą drogą' - monstrualnie szerokie klapy niewielu pasują, a poza tym nie jest to uniwersalny krój, który obroni się po kilku sezonach...

Nie, ta moja ma węższe klapy i do tego ostre a nie notch 

image_2022-04-04_210041818.png

Opublikowano
2 minuty temu, Koval napisał:

Pewnie da się to jakoś zestawić, ale jak dla mnie to jest typowa 'sierota po garniturze'...

Jako pierwszą/podstawową marynarkę polecam jednak granatową jednorzędówkę. 

Nie jestem specjalistą od marynarek, ale dlaczego sierota po gajerze? 

-Nakładane kieszenie 

- granatowa  (lekka krata)

- jednorzędowa

Massimo Dutti bardzo rzadko ma garnitury z nakładanymi kieszeniami, nie widziałem takiego nigdy, a kopałem trochę po internecie.

Opublikowano
27 minut temu, Koval napisał:

Pewnie da się to jakoś zestawić, ale jak dla mnie to jest typowa 'sierota po garniturze'...

Jako pierwszą/podstawową marynarkę polecam jednak granatową jednorzędówkę. 

O wzór i klapy ci chodzi? Czym się różni od tej z Susu? Poza klapami, ta z Susu to też sierota dla ciebie?

Opublikowano
Z czym można nosić taką marynarkę? Chodzi mi o bardziej casualowe opcje, chinosy w innym kolorze niż granat? Jeansy i klasyczne sneakersy to chyba przesada? To moja pierwsza marynarka i zastanawiam się, czy w ogóle będzie nadawała się do casualowego noszenia raz na kilka dni dla osoby w młodszym wieku.

Jak dla mnie, granatowa marynarka w lekka kratę z nakładanymi kieszeniami będzie pasować do wszystkiego za wyjątkiem bermudów i klapek.
  • Like 3
Opublikowano

Nakładane kieszenie nie czynią blezera, a Massimo Dutti o kilku lat ma (moim zdaniem) bardzo nieszczęśliwe proporcje w swoich marynarkach i garniturach - rękawy są niewiele krótsze od samej marynarki, a górny guzik prawie na wysokości pach.

Opublikowano
Sposobem na ograniczenie problemu przecierania sie spodni również bym nie pogardził...

W przypadku MTM (choć może nie tylko - nie wiem) z tego właśnie powodu nierzadko jest możliwość uszycia więcej niż jednej pary spodni. W przypadku RTW niektóre marki/sklepy oferują garnitury w systemie „mix&match” - sprzedają marynarkę i spodnie osobno. Wtedy można kupić od razu więcej par spodni. Niedogodnością w obu przypadkach jest to ze trzeba się zdecydować od razu w momencie kupna, na zapas.

A co do marynarek-sierot, może jakieś zestawy koordynowane da się z nich utworzyć? No. Szare spodnie do granatowej marynarki, granatowe do szarej?
Opublikowano
15 minut temu, Koval napisał:

Nakładane kieszenie nie czynią blezera, a Massimo Dutti o kilku lat ma (moim zdaniem) bardzo nieszczęśliwe proporcje w swoich marynarkach i garniturach - rękawy są niewiele krótsze od samej marynarki, a górny guzik prawie na wysokości pach.

Rękawy sobie skrócę jak będą za długie. Nie mówiłem nic stricte o blezerze, bardziej chodzi mi o sport coat i wydaje mi się, że ten z Massimo spełnia wymogi takiego.

Opublikowano
20 minut temu, Koval napisał:

Porównaj tą z Susu do Massimo i wytłumacz mi różnice jak możesz w poziomie formalności i dlaczego jedna to orphan jacket a druga nie, jeśli możesz

Opublikowano

A guzik przeszyjesz niżej?... :roll:

Chyba nieprecyzyjnie się wyraziłem - od kilku lat marynarki MD są zdecydowanie za krótkie i maja za wysoko górny guzik (IMO)!

Ja bym żadnej z tych marynarek nie kupił - 'nie wszystko złoto co z SuSu' 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Koval napisał:

A guzik przeszyjesz niżej?... :roll:

Chyba nieprecyzyjnie się wyraziłem - od kilku lat marynarki MD są zdecydowanie za krótkie i maja za wysoko górny guzik (IMO)!

Ja bym żadnej z tych marynarek nie kupił - 'nie wszystko złoto co z SuSu' 

Ok, ale dyskusja nie była na temat guzika i nawet nie na temat długości rękawa tylko tego, dlaczego te marynarki to "sieroty od garniturów". I dalej nie wiem co czyni marynarkę "sierotą" w nich

Opublikowano
8 godzin temu, Jakub84 napisał:

Jeśli chodzi o marynarki RTW, to nie znajdziesz tego samego materiału. Jest to absolutnie niemożliwe, nawet nie próbuj, a każda próba znalezienia czegoś "wystarczająco podobnego" wychodzi po prostu źle.

Jeśli chodzi o bespoke, warto kupić więcej tkaniny zawczasu. Ja np. do wszystkich moich garniturów bespoke mam odłożone zapasowe 1,5 m tkaniny z dokładnie tej samej beli - mogę sobie doszyć w każdym momencie dodatkowe spodnie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
16 godzin temu, Maziu napisał:

Spodnie, które dopiero zaczynają się przecierać można oddać do wzmocnienia. Zakład wielokrotnie przeszyje materiał nicią jakby cerując materiał. Ewentualnie wszyje w kroku łatę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam szybkie pytanie - czy ktoś miał ostatnio kontakt z Szewcem24?

W styczniu, po ponad 3 latach, moja cierpliwość się w końcu wyczerpała i poprosiłem o zwrot butów i pieniędzy za niewykonaną usługę. 2 marca dostałem informację, że z powodu pewnych komplikacji będzie dostępny "od przyszłego tygodnia". Od tej pory wszelkie prośby o kontakt z mojej strony spełzają na niczym.