Skocz do zawartości

Trzewiki (Boots), obuwie zimowe - zdjęcia, komentarze, kupno

Gość gccg

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...

Koledzy, zastanawiam się nad zakupem uniwersalnych ocieplanych butów na zimę, które pasowałyby zarówno do granatowej bosmanki, jak i do czarnej puchowej parki. Miałem kilka typów, ale jak np. wysokie boat shoes pasuja do bosmanki, tak nie pasują do puchowej kurtki, albo obuwie typu Timberland premium pasuje do kurtki puchowej tak nie pasuje do bosmanki. Co byście poradzili ? Może jakieś propozycje ?

Możesz kupić zwykłe skórzane trzewiki.

Przykładowo:

http://sklep.klasycznebuty.pl/784,berwick-266-castano.html

http://patine.pl/yanko-653yh-chesnut-niger.html

Takie buty pasują według mnie do praktycznie każdego okrycia wierzchniego, szczególnie bardziej sportowego niż formalnego. Według mnie wysokie buty żeglarskie nie pasują do bosmanki. Buty maja charakter typowo sportowy, a bosmanka nadaje się również do założenia na garnitur. Przynajmniej takie są moje odczucia. Wysokie buty żeglarskie i buty Timberland postawiłbym na tej samej półce "elegancji".

Jeszcze pytanie co nosisz pod tymi kurtkami, w końcu kurtkę trzeba zdjąć i pozostaje zasadniczy zestaw ubrań. Jeżeli zawsze nosisz jeans'y, czy chinosy, a do tego zawsze swetry/bluzy, to pozostałbym przy butach Timberland. Jeżeli częścią zestawu jest marynarka, to raczej żadna z tych dwóch opcji. Mi z kolei nie podobają się wysokie buty żeglarskie.

Nie wiem dlaczego nie podobają Ci się skórzane trzewiki, w rodzaju tych, które zaproponowałem, ale inne propozycje nie przychodzą mi do głowy. Nie wiem, czy w ogóle inne opcje istnieją, może jeszcze buty typu chukka. Jeżeli nie spędzasz długich godzin na dworze, to nie skupiałbym się tylko na butach ocieplanych. Grubsze skarpety wystarczą.

Jeszcze możesz spojrzeć tutaj:

http://www.shoepassion.pl/trzewiki-meskie.html

• 3 months later...

Panowie,

Kupilem kilka dni temu timberland boots ze skóry licowej i przymierzając je dziś po raz drugi zauważyłem że jeden but ma na boku niewielką skazę która wygląda następująco:

20160815_210741[1].jpg20160815_210726[1].jpg

Oceniając po dotyku mam wrażenie jakby skóra w tym miejscu była nieco cieńsza niż gdzie indziej. Tak się również skłąda że w tym jednym bucie skóra w tym miescu pracuje podczas chodzenia. Czy możliwe jest że z powodu tej skazy po jakimś niedługim czasie skóra w tym miejscu może się w jakiś sposób przetrzeć i pęknąć czy to raczej wydumany problem? Jest sens wymieniać na inną parę? 

Pozdrawiam,

W

• 4 weeks later...
  • 2 months later...

Hej,

Probowalem poradzic sobie sam, forum przeszukalem dosc porzadnie, ale nadszedl czas na prosbe o pomoc. 

Szukam butow na zime, szkoda mi chodzic w innych, bardzo podobaja mi sie http://patine.pl/yanko-653yh-chesnut-niger.html i juz mialem je kupowac, ale po przymierzeniu nie lezaly zbyt dobrze, mialem duzo miejsca luznego (mam chuda stope i raczej nizsze podbicie). Idealnie pod tym katem leza na mnie Shoepassion, ale nie dosc, ze nie podobaja mi sie tak bardzo jak te yanko (ta skora jest swietna, choc nawet nie wiem jak sie nazywa) to jeszcze nie jestem przekonany jak to ocieplenie w zimowych modelach bedzie sprawowac sie w biurze, a nie tylko w drodze do biura.

Mozecie polecic cos takiego jak te Yanko, ale co mogloby lezec lepiej?

Z gory dzieki - Bartek

@Elbartek

W Yanko MTO możesz zamówić takie trzewiki na innym kopycie, lepiej pasującym na wąską stopę (np 915) - ale MTO to pewnie z miesiąc-dwa czekania. Możesz też zerknąć na ofertę Meermin, według mnie ich trzewiki nie są gorsze od Yanko, a kopyto Hiro jest dobre na wąskie stopy. Jeżeli możesz sobie pozwolić na większy wydatek - kup Crockett&Jones Islay.

• 1 month later...

Początkowo w planach miałem dojechać na starych trzewikach (jakieś no-name za 250 pln z galerii, mają 2 albo 3 lata i trzymaja się nieźle mimo niedbania o nie [szczególnie podeszwa, jak nowa], porządnie je dzisiaj oczyszczę, to może się potem pochwalę) i zakupić ze 2 pary za rok, ale chyba jednak zmienię plany, bo zima wraca. :D

W sumie to będzie 5 para butów w przeciagu 5 tygodni (przesadzam? skądże :P ).

Póki co robię wstępne rozeznanie. Może Berwick, może Yanko, albo coś cenowo pomiędzy. Podeszwa kategorycznie gumowa, bo będą eksploatowane raczej w kiepskich warunkach (śnieg, sól, błoto, etc). Jak jest z wytrzymałością tejże w tych markach? Nie ściera się za szybko? Bo byłoby kpiną, jakby buty za 250 pln były tutaj lepszym wyborem :D Celuję oczywiście w klasyczny fason, co też trochę rzutuje na wybór.

1 godzinę temu, wielgol napisał:

Co do berwickow to podeszwa dainite sie nie sciera nic a nic, przynajmniej takie mam obserwacje po dwoch sezonach wiec bez obaw. Berwicki natomiast sobie daruj poniewaz oprocz chelsea praktycznie nie ma rozmiarow w KB. Za to Yanko w szerokiej rozmiarowce w outlecie.

Akurat z Berwicka widzę swój rozmiar, ale tylko w modelu w kolorze średniego brązu. A jednak wolałbym ciemniejsze, bo z jednej strony łatwiej z czystością (bo i tak zawsze tego syfu się nałapie na obuwiu), a z drugiej trochę bardziej to uniwersalne.

Chociaż z Yanko mam ten problem, że śródstopie jest skórzane, a przynajmniej nie widzę full-gumy. A mam obawy, czy z tym nie będzie problemu, jak zaleje to błoto/śnieg/kałuza.

@eye_lip ma rację. W zimie można spokojnie chodzić na skórzanych spodach, z fabrycznym częściowym spodem gumowym, lub podzelowaną podeszwą skórzaną. Nic się nie stanie nawet w butach ze słabym kruponem. Zresztą, osobiście uważam, że takie spody są wygodniejsze w użytkowaniu.

• Oceniam pozytywnie 1