Adam Granville Napisano 27 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2012 Ponieważ guziki i tak muszą być odprute, radziłbym, aby je przy okazji wymienić. Kupić osobno ładne złote guziki z jakimś marynarskim motywem (np. Holland&Sherry model Admirals) i będzie Pan miał piękny, klasyczny blezer, z którego będzie Pan miał wiele pociechy, bo to bardzo uniwersalny element garderoby zarówno na bardziej formalne okazje (biała koszula, krawat stowarzyszeniowy, szare, wełniane spodnie), jak i na całkiem luzackie imprezy (koszula button-down bez krawata, chinos). Marek Belka nawet składał przysięgę jako szef NBP w blezerze, ale to już taka raczej typowo nadwiślańska "elegancja", której bym się raczej wystrzegał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David Napisano 27 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2012 Do MD jakoś nie mam przekonania jeśli chodzi o marynarki, zamówiłem tą z SS i zobaczymy. Panie Granville, jak mam rozumieć ,,niewłaściwie przyszyte guziki (nie na krzyż)"?: Tak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 27 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2012 Tak powinno się przyszywać męskie guziki. Mężczyźni wyruszali na długie wyprawy na polowania lub wojaczkę. Łatwo w takich sytuacjach może dość do oderwania guzika, a jego przyszycie w takich warunkach też sprawia problemy. Dlatego guziki męskie musiały być przyszyte wyjątkowo solidnie, na krzyż. Ta tradycja zachowała się do dziś. Damskie guziki nie były narażone na takie przeciążenia, a igła i nitka były w domu zawsze pod ręką. Dlatego damskie guziki mają na ogół tylko dwie dziurki, to jest wystarczające, a jeśli nawet cztery, to guzik jest przyszyty równolegle. Ten kto nosi marynarkę z guzikami przyszytymi równolegle, jest narażony na uśmieszki za plecami ze strony osób znających się na rzeczy ("ubiera się u damskiego krawca"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 28 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2012 Ten kto nosi marynarkę z guzikami przyszytymi równolegle, jest narażony na uśmieszki za plecami ze strony osób znających się na rzeczy ("ubiera się u damskiego krawca"). A jak ktoś się nie ubiera u krawca, to też będzie wyśmiewany? Zdecydowana większość producentów RTW przyszywa guzki równolegle. Swoją drogą chętnie zobaczyłbym doświadczenie w którym badamy wytrzymałość przyszycia guzika równolegle i na krzyż. Oczywiście zakładając, że używamy tej samej siły, tej samej nici, o tej samej długości i takiego samego guzika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 28 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2012 Nie będzie wyśmiewany, bo 99% społeczeństwa nie ma o tym pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 28 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2012 Ale my się znamy, albo dokładniej dążymy do tego by pogłębiać naszą wiedzę w dziedzinie klasycznej elegancji. Jeśli jest tak jak pisze Adam Granville, to warto zrobić takie poprawki. Pytanie, czy tak rzeczywiście jest? Ja takiej wiedzy nie posiadam. Jednak uważam, że warto by dyskusja dotyczyła własnie tego, a nie czy ktoś to zauważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David Napisano 28 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2012 Nie bagatelizuję tak szczegółowych porad i biorę je pod uwagę, chociaż to już bardzo mały detal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 30 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2012 Dziś odwiedziłem TK Maxxx i wpadła mi w oko marynarka włoskiej firmy Paoloni. Jako, że mam duży problem ze znalezieniem dobrze dopasowanej marynarki, każda która nie leży jak worek jest dla mnie godna rozważenia. Co myślicie o tej marynarce? Najbardziej martwi mnie jej długość oraz wysokość górnego guzika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 30 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2012 Jest krótka, guzik jest wysoko, ale jesteś szczupły i pewnie wysoki, więc z wieszaka w cenie tkmaxx będzie ciężko znaleźć coś innego lepiej leżącego. Jeśli Ci się podoba, to bierz - nie jest to życiowa decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol G. Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Czy mankiet koktajlowy w nieformalnej koszuli w kratę gingham to dobre rozwiązanie? Jaki stopień formalności ma taki typ mankietu? Czy jest to (jak się domyślam) coś pomiędzy "zwykłym" a francuskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Ja stosuje je do wszystkich koszul mniej formalnych, gdzie nie chce pakowac mankietu na spinki. Stopien formalnosci jest dokladnie taki, jak wskazuje nazwa, koktajowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 ,,Ciąć" czy zostawić w spokoju? Spodnie są już po drugiej poprawce (po pierwszej nawet na Pitti budził bym zdziwienie ): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Consigliere Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Ja bym już raczej zostawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haz Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 IMHO też - zostaw. Są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Chyba za dużo forum czytam bo ta ,,harmonijka" nie daje mi spokoju , dziękuję za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Ja podchodze do tego tak: tyl i boki bez zalaman, przod opcjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Skracanie tyłu byłoby już ryzykowne - zrobiłem tak w jednych spodniach i nie był to najlepszy wybór. Natomiast przód możnaby trochę skrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Z przodu wygląda źle, z boku widać, że krótko. Fatalna sytuacja .Skasować manszet i zrobić po skosie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Z przodu wygląda źle, z boku widać, że krótko. Fatalna sytuacja .Skasować manszet i zrobić po skosie . Nie trzeba kasować manszetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Nie trzeba, ale nie wszyscy krawcy poradzą sobie z manszetem po skosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Nie trzeba, ale nie wszyscy krawcy poradzą sobie z manszetem po skosie. Ale czy naszym zadaniem, nie jest uświadamianie krawców, że można tak zrobić? Warto pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Bez załamań wygląda to chyba lepiej. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Lepiej lepiej, z tym, że to mięciutka flanela a ja mam dosyć cienką i sztywną wełnę. Chyba jednak skuszę się na poprawkę o ile będzie możliwa: PS. Chciałem powiedzieć, że miękki materiał nie tworzy takich ostrych załamań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 To wytłumacz mi teraz, jaka to różnica w omawianym kontekście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 12 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2013 ale to nie jest wina dlugosci, tylko zlego kroju lub zaprasowania. Zobacz jak spodnie na tyle odstaja i tym samym sie szybciej koncza z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi