Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki koledzy, w takim razie pozostaje mi zmierzyć takiej długości budrysówkę w jakimś sklepie, nie decyduję się jednak na kupno na odległość, tym bardziej, że to pierwszy płaszcz/kurtka. Michał, Ty jesteś chyba podobnego wzrostu co ja. Ta budrysówka z bloga (granatowa) ma ile cm długości?

Opublikowano

To i ja się zapytam przy okazji. Czy klasyczna budrysówka z czystej wełny jest do dostania tylko u krawca?

To pytanie już się tutaj przewijało akurat. To typ okrycia wierzchniego stale narażonego na wodę i wilgoć gdzie czysta wełna nie zdałaby egzaminu. Jest więc jako dodatek nylon (poliamid). Masters wyżej dobrze prawi, nie spocisz się ;)

Opublikowano

To pytanie już się tutaj przewijało akurat. To typ okrycia wierzchniego stale narażonego na wodę i wilgoć gdzie czysta wełna nie zdałaby egzaminu. Jest więc jako dodatek nylon (poliamid). Masters wyżej dobrze prawi, nie spocisz się ;)

Teoretycznie tak, ale nie jestem marynarzem i prawdopodobnie będę jej używać w warunkach atmosferycznych podobnych do tych, w których używam zwykłych płaszczy. ;) Co do dodatku tworzyw sztucznych w płaszczach, to problem jest w tym, że jest ono odczuwalne po wejściu do ciepłego pomieszczenia/samochodu, więc dotychczas z tego samego powodu starałem się wybierać płaszcze z tkanin naturalnych.

Opublikowano

bartazz moja budrysówka ma aż 35% domieszek i do tej pory, bez wzgledu na to czy chodziłem po galerii handlowej czy siędziałem w tramwaju lub autobusie, jeszcze ani razu się w niej spociłem, a zawsze noszę gruby sweter i szalik.

Poza tym największa ilosć wełny jaką udało mi się znaleźć w budrysówce w sklepach stacjonarnych wynosiła 80%, więc znalezienie takiej wykonanej z niej w 100%, to naprawdę nie lada wyczyn.

Opublikowano

bartazz moja budrysówka ma aż 35% domieszek i do tej pory, bez wzgledu na to czy chodziłem po galerii handlowej czy siędziałem w tramwaju lub autobusie, jeszcze ani razu się w niej spociłem, a zawsze noszę gruby sweter i szalik.

Na to akurat nie ma co patrzeć, bo dochodzi jeszcze osobista odczuwalność ciepła. Ja nawet będąc w cienkim płaszczyku, po wejściu do galerii handlowej od razu go zdejmuje, bo inaczej bym się zagotował.

Poza tym największa ilosć wełny jaką udało mi się znaleźć w budrysówce w sklepach stacjonarnych wynosiła 80%, więc znalezienie takiej wykonanej z niej w 100%, to naprawdę nie lada wyczyn.

No i o to mi właśnie chodziło.
Opublikowano

Długo zastanawiałem się czy zakładać nowy temat, czy dołączyć ten post do jednego z już dostępnych. Jednak to co chciałbym tu zamieścić obejmuje tematycznie kilka już istniejących wątków, vide: Koordynacja kolorystyczna; Krawat - kluczowy i niedoceniony, jak dobrać odpowiedni?; Forumowa poradnia stylistyczna; Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki - stąd też, decyzja o założeniu tematu.

Ponieważ dysponuję tylko jednym ciepłym garniturem na zimę, a nie chciałbym pojawiać się na różnych okazjach ubrany dokładnie tak samo, pozwoliłem sobie trochę poeksperymentować. Wynikło z tego dużo dobrego dla mnie, ale mam także nadzieję, że te osoby, które też nie mają (jeszcze) przepastnej szafy wypełnionej ubraniami na każdy dzień tygodnia, odniosą z tego wpisu jakąś korzyść.

Niebieski prążkowany garnitur wymieszałem z różnymi koszulami i krawatami, przez co odczucie formalności tych zestawów zmieniało się w zależności od wybranej konfiguracji. Z przyczyn technicznych, całość zawieram w 4 postach.

Z koszulą jasnoróżową w drobną szarą kratę

post-4283-13658923843371_thumb.jpg

post-4283-13658923843653_thumb.jpg

post-4283-13658923843933_thumb.jpg

Ciąg dalszy poniżej

Opublikowano

Pierwszy mój post, więc witam wszystkich miło.

Proszę o radę, co Panowie sądzą o tej dwurzędowej marynarce?

Byłaby to moja pierwsza dwurzędówka, więc długo się zastanawiam nad jej kupnem.

Jak ogólnie oceniacie Massimo Dutti? Jakieś doświadczenia z welwetem?

ogólnie można skrócić post do pytania: brać czy nie brać ;)

(link do marynarki: http://www.massimodutti.com/webapp/wcs/ ... %2BWELWETU )

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

z góry dziękuję i pozdrawiam!

Opublikowano

[quote="bukaJ"

Proszę o radę, co Panowie sądzą o tej dwurzędowej marynarce?

Niby jest ok, ale te wąskie wyłogi zwężają w ramionach przez co wygląda się bardziej jak chłopiec, niż mężczyzna (może to tylko efekt na zdjęciu).

Ps. Rozumiem obawy przed kupnem czegoś bez mierzenia, ale w tej cenie są dużo lepszej jakości marynarki/garnitury dostępne na ebay.com