Coven Napisano 9 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2021 Panowie, potrzebuję pomocy. Otóż mam nieco mieszane uczucia odnośnie dopasowania koloru spodni do marynarki. Niby kolor kraty jest bezpośrednim dopełniającym koloru spodni, ale mam wrażenie, jakby całość była odrobinę zbyt "mdła" (jakby sama krata była bardziej kontrastowa, to pewnie lepiej by to grało). Co sądzicie? Mam niestety problem ze spodniami na moje 196 cm wzrostu, więc nie jestem bardzo wybredny, jak już coś pasuje Spodnie to HILTL Morello. PS. Na zdjęciu połączenie to wygląda lepiej niż w rzeczywistości, cholerny telefon... 😅 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerzy01 Napisano 9 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2021 Wydaje mi się ze ciemniejszy zielony by jednak lepiej zagrał, a w ogóle do takiej wyraźnej kraty raczej wolałbym coś w odcieniach bieli, beżu czy brązu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coven Napisano 9 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2021 @Jerzy01 Też mi się tak wydaje, że jakby były ciemniejsze, to byłoby idealnie. Poszetka, którą mam na zdjęcia ma taki głęboki, wysoko nasycony zielony kolor, który ładnie się z tą marynarką zgrywa, no ale to spodnie są problemem. Co do bieli to pełna zgoda - sam rozglądam się za takimi, lecz mam problem w znalezieniu takich, które nie prześwitują jak lnianie koszule - mocno wybijające się kieszenie całkowicie rujnują dla mnie odbiór takich spodni. A najbardziej irytuje mnie jak sam sklep takową wadę urywa - ostatnio skuszony ceną oraz pozytywnym doświadczeniem z użytkowania innej pary chinosów, zakupiłem u Milera białe chino właśnie. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że na stronie internetowej ta "wada" była prawie niezauważalna, zaś w rzeczywistości musiałbym mieć chyba całkowicie białą skórę, by to ukryć. Albo nosić białe rajstopy. 😅 Co do brązu, to... nie pomyślałem o nim, na pewno sprawdzę jak to się komponuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 10 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2021 Wg mnie spodnie są zbyt intensywne do marynarki, która sama jest stonowana i raczej sugeruje podobne klimaty. Spodnie dobrze będą wyglądać z marynarką granatową, ale lepiej, żeby to były jedyne dwa kolory (oprócz bieli oczywiście). Druga sprawa - krawat do zestawu z odważnymi kolorami jest wyborem nieoczywistym. Takie spodnie sugerują luźny zestaw. Oczywiście Włosi potrafią wszystko, no ale właśnie - trzeba mieć sporo wyczucia, żeby to zagrało. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu26 Napisano 10 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2021 Nabyłem garnitur Suitsupply Havana w rozmiarze 46 i powiem szczerze zastanawiam się nad wymianą na rozmiar większy. W pasie spodnie wydają się lekko ciasne ale z tego co widać to mamy zapas materiału aby to zmienić. Co waszym zdaniem można jeszcze poprawić na podstawie zdjęć i czy marynarki Susu posiadają ewentualny zapas materiału na poszerzenie np. w talii, gdyby zaistniała taka konieczność w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 10 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2021 Moim zdaniem marynarka już teraz wygląda na przyciasną w talii. Może zdjęcie to wyolbrzymia, ale robi się X. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 10 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2021 Nie przesadzałbym z tym X-em:) SuSu są krojone z mocnym wcięciem w talii i czasem X robi się nawet wtedy, gdy marynarka ma całkiem sporo luzu. Co do zapasu to zwykle jest około 1-1,5 cm na szwie środkowym i drugie tyle na szwach przy szlicach. W sumie można poszerzyć o około 3 cm (ludzie z SuSu twierdzą nawet, że powinno się dać o cały rozmiar, czyli 4 cm). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomasso Napisano 11 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2021 Cześć, proszę o pomoc i poradę. Uszyłem niedawno marynarkę w systemie semi-bespoke wróć... MTM i teraz mam takie pytanie czy z tymi ramionami jest wszystko w porządku? Znajomi mówią, że dobrze wygląda, ale wolę się upewnić. Czy te ramiona są zrobione poprawnie czy trzeba coś poprawić ew. gdzie leży problem. Niby ma to być con rollino, ale nie wiem - bardziej wolę klasyczne wszycie po angielsku lub wszycie koszulowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczuch Napisano 11 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2021 Identycznie leży moja Vistula z wieszaka....😕 ja bym poprawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 13 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2021 @Thomasso Przypuszczam, że nikt nie odpowiada na Twoje pytania... bo w sumie nie wiadomo o co pytasz:) Załączasz fotki na których widać jedynie taką a nie inną konstrukcję ramion... Czy tę konstrukcję można zmienić? Nie polecam... Kiedyś próbowałem walczyć z konstrukcją marynarki Bytomia i finalnie wylądowała w koszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 13 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2021 @Thomassona zdjęciu z boku faktycznie rękaw marszczy się nieładnie - lepiej wygląda kula ramienia marynarki Suitsupply w poście @grzechu26 powyżej. Ale rękaw to tylko jeden z elementów do oceny dopasowania. A wg mnie jego przeróbka nie wchodzi w grę. Jeżeli generalnie marynarka leży dobrze i w ramionach Cię nie ciągnie to sposób wszycia rękawa jest do zaakceptowania - tym bardziej, że aparat i nienaturalny układ ramienia ustawionego do zdjęcia bardzo podbijają ewentualne niedoróbki czy mniejsze błędy dopasowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBird Napisano 13 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2021 Jest ok. Krzewiona przez niektórych stałych bywalców tego forum obsesyjna potrzeba perfekcji jedynie wpędzi Ciebie w nerwicę natręctw. Nie jest to idealne dopasowanie, ale nie jest na tyle złe, żeby warto było się tym przejmować. Tutaj są też niuanse związane z Twoją idywidualną budową, postawą itp. itd. Według niektórych osób ze styleforum za takie układanie się ramion może również wpływać wysokość pachy i sposób wszycia rękawów, a nie sama szerokość ramion... to jest po prostu gra niewarta świeczki, idealne dopasowanie będziesz miał w bespoke. Następnym razem zdecyduj się na inny krój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Fedak Napisano 13 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2021 @ThomassoOdnosząc się do zamieszczonych zdjęć i Twoich preferencji co do finalnego efektu można stwierdzić jedno: przy tym sposobie wszycia do kuli rękawa i Twojej budowie wewnętrzne wypełnienie rękawa przy samym szwie w jego górnej części jest zbyt duże/grube. Prawdopodobnie równie istotną przyczyną tego, że przejście ramion w rękawy jest tak mocno „zaznaczone” to kwestia: ramion skierowanych do przodu (widoczne mocne wypełnienie rękawa w przedniej części i znikome w spodnim/z tyłu) lub potrzeba przestawienia całego rękawa na kuli na bardziej tyłowe (obrócenie w kierunku plecow). Być może jedno i drugie. W pierwszej wymienionej przeze mnie sytuacji ramiona powinny być skrojone po łuku (jak na zdjęciu), w przypadku drugiej to operacja wymagająca dość dużego doświadczenia i wprawy. Nie zamieściłeś co prawda zdjęcia pleców, ale w mojej opinii sugestia @MrBird co do wysokości podkroju pachy jako elementu wpływającego na to jak układają się ramiona jest żadnym argumentem w tym przypadku, tym bardziej że na obu frontach pod pachą brak jakichkowiek sygnałów co do potrzeby ingerencji w ten wymiar. Na co dzień przy zdejmowaniu miary robię zdjęcia różnym sylwetkom - mogę stwierdzić, ze na podstawie samych zdjęć jest niemożliwe pewne stwierdzenie czy rękawy na froncie i na szwie łokciowym układają się odpowiednio bo po pierwsze sam robiłeś sobie zdjęcia, dwa- każdy z nas ma tendencje do przyjmowania nienaturalnej pozycji przed lustrem czy aparatem. Proponuję wybrać się do dobrego zakładu krawieckiego celem wyżej wspomnianych korekt, choć osobiście wróciłbym z tym do miejsca gdzie marynarka powstała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBird Napisano 14 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2021 @Tomasz Fedak, mój post bardziej miał wskazać na mnogość czynników wpływających na sposób układania się ramion w marynarce, niekoniecznie występujących w tym konkretnym przypadku. Po zdjęciach ciężko stwierdzić co tutaj jest powodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regzio Napisano 17 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2021 Witam, Poszukuję garnituru na własny ślub, który odbędzie się w lipcu. Garnituru chciałbym używać również na inne okazje. Wstępnie zamówiłem do przymiarki garnitur Napoli z SuSu: https://suitsupply.com/pl-pl/men/suits/garnitur-napoli--niebieski--w-pepitke/P623909.html Jest wykonany z wełny tropikalnej, na ciepłe lato myślę, że będzie idealny, ale czy da radę go używać w chłodniejszych miesiącach, np. wiosną? Może lepiej wziąć coś z poniższych propozycji: https://suitsupply.com/pl-pl/men/suits/garnitur-napoli--niebieski--w-pepitke/P6162.html lub 200zł droższy https://suitsupply.com/pl-pl/men/suits/garnitur-napoli--granatowy/P5339M.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gocławianin Napisano 17 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2021 @regziotyle się tu na Forum pisze o "standardzie" jeżeli chodzi o garnitur ślubny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tommaso Napisano 17 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2021 Godzinę temu, regzio napisał: Witam, Poszukuję garnituru na własny ślub, który odbędzie się w lipcu. Odpowiem od razu, żeby oszczędzić Ci części kąśliwych komentarzy - pepitka na własny ślub to nie jest dobry pomysł. Obniża ona formalność samego garnituru. Garnitur ślubny to w pierwszej kolejności garnitur ciemny (granatowy) o gładkiej fakturze materiału (im bardziej wyraźna faktura tym mniej formalne zastosowanie). Tropik sam w sobie ok, niemniej jeśli szukasz czegoś bardziej "uniwersalnego" zwykła wełna o dobrym splocie powinna załatwić sprawę - w kościołach, urzędach, na salach weselnych raczej nie ma problemu z tropikalną temperaturą, zatem nawet przejście między ww. miejscami w dzień własnego ślubu nie powinno być dla Ciebie aż tak uciążliwe. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 17 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2021 Faktura to jedno, a i kolor tego ostatniego na ślub, jak i inne formalne okazje najlepszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regzio Napisano 17 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2021 Dziękuję za rady, jeśli zamówiony rozmiar okaże się dobry to odsyłam garnitur i zamawiam ten sam, tylko w jednolitym granatowym kolorze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elsiete Napisano 23 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2021 Witam, kupiłem garnitur, sprzedawca polecił rozmiar 170 przy moim wzroście 180. W domu zacząłem się zastanawiać czy nie jest za krótki i czy nie wymienić na dłuższy. Głównie chodzi o marynarkę, spodnie wydają się ok. Będę wdzięczny za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 23 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2021 Jest zdecydowanie za krótka. Z tylu marynarka powinna zakrywać pośladki, z przodu sięgać do około połowy kciuka (mniej więcej, dużo zależy od tego jak długie masz ręce w stosunku do tułowia). Tu marynarka ledwo co sięga do nasady dłoni, brakuje na długość z 5 cm albo i więcej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elsiete Napisano 23 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2021 Czyli sprzedawca wciskał ten rozmiar albo nie ma pojęcia co mówi, mówiąc, że "leży idealnie" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 23 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2021 10 minut temu, elsiete napisał: Czyli sprzedawca wciskał ten rozmiar albo nie ma pojęcia co mówi, mówiąc, że "leży idealnie" Tu masz przykład tego jak wygląda „leżący idealnie” garnitur. Porównaj ze zdjęciem które wkleiłeś i sam oceń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 23 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2021 Jeżeli preferujesz ubrania trochę bardziej slim, to tutaj masz przykład dobrze leżącego garnituru: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elsiete Napisano 23 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2021 Faktycznie jak teraz na to patrzę to ta marynarka zdecydowanie do wymiany, spodnie wydają się być ok. A co byś powiedział o tych dwóch, nie patrząc na długość spodni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi