mosze Napisano 26 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2020 (edytowane) Ja jestem sceptyczny. Kiedyś też przerabiałem "dobre" marynarki, które miały wszystko ok poza prezencją na mnie. Oczywiście, zdobyłem jakieś doświadczenie, ale teraz mam jedno kryterium - jeśli marynarkę zakładam i mi się podoba (rokuje od razu), to ją "docinam". Jeśli nie, to nie ma znaczenia, Bytom czy Kiton, rezygnuję z zakupu. Edytowane 26 Czerwiec 2020 przez mosze literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 26 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2020 @Runior jeżeli chcesz marynarkę poprawić, to znajdź krawca któremu nie będziesz musiał tłumaczyć, że ma „podkroić materiał pod kołnierzem” czy „zwiększyć nabiegi”. To nie jest Twoja rola, a krawca żeby sprawił że marynarka będzie wyglądać na Tobie dobrze. Jeżeli nie potrafi jej skorygować bez szczegółowych tłumaczeń, to i po obszernych wyjaśnieniach najprawdopodobniej sobie nie poradzi. Zamiast pytać się na forum co dokładnie poprawić (a czasem ciężko stwierdzić, ocena na podstawie samych zdjęć to często tylko wróżenie z fusów), zabierz ją do kogoś kompetentnego. Jeśli stwierdzi że da radę marynarkę poprawić, a cena będzie Cię satysfakcjonować, to czemu nie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 26 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2020 Tak, tylko dodam jedną rzecz - krawiec rzadko odradzi przeróbki, bo to jego praca. I nie chodzi o nieuczciwe naciąganie - po prostu krawiec będzie skłonny przyjąć zamówienie, o ile będzie się czuł kompetentny, a końcowy efekt i tak jest nie do końca określony, w dużym stopniu zależy od osobistych preferencji klienta. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meander Napisano 26 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2020 Racja Panowie, jedyny problem to zwykle lokalizacja. Umówmy się, poza Warszawą i kilkoma większymi miastami, wybór krawców jest niewielki, a takich, którzy podejmą się i dobrze wykonają coś bardzie skomplikowanego (o odpowiednim doradzeniu nie wspominając) to ze świecą szukać i w tych dużych miastach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Runior Napisano 27 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2020 15 godzin temu, mosze napisał: Ja jestem sceptyczny. Kiedyś też przerabiałem "dobre" marynarki, które miały wszystko ok poza prezencją na mnie. Oczywiście, zdobyłem jakieś doświadczenie, ale teraz mam jedno kryterium - jeśli marynarkę zakładam i mi się podoba (rokuje od razu), to ją "docinam". Jeśli nie, to nie ma znaczenia, Bytom czy Kiton, rezygnuję z zakupu. Myślę, że doświadczenie, o którym wspominasz, trzeba mimo wszystko zdobyć samemu. Mnie go brakuje, więc pytam na forum, ale odczucia z pierwszej ręki nie da się zastąpić. Nie od razu Kraków zbudowano, więc godzę się z tym, że kilka marynarek czy garniturów trzeba będzie "przerobić" zanim, o ile w ogóle, osiągnę poziom wyczucia, o którym piszesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 27 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2020 Ale ja jestem bardzo ciekaw, jak Ci to wyjdzie. Może się okazać, że nie mam racji. Po prostu ja na Twoim miejscu nie zdecydowałbym się na eksperyment ze względu na koszt całej zabawy (i brak gwarancji sukcesu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manolete Napisano 27 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2020 Panowie, z czym sparować spodnie ze zdjęcia, jeśli nie mam do nich marynarki? Bardzo mi się podobają, ale chyba nie mam na tyle inwencji, żeby uniknąć skojarzeń z "sierotami po garniturze". Biała koszula zawsze pasuje, ale oprócz tego? Jakaś gładka marynarka, szara, czy granatowa? Wiadomo, że lato i tak przeleżą w szafie, więc może jakiś grubszy sweter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 27 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2020 @Manolete - na zimę granatowa marynarka z tweedu, do tego np. błękitna flanelowa koszula. Casualowo powinny też zagrać z granatowym swetrem nawet w warkocze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 27 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2020 @Manolete ciężko mi sobie wyobrazić typowo „jesienną” marynarkę czy sweter, które nie pasowałyby do tych spodni. Grubsze, szare, bordowe, oliwkowe marynarki, z wyraźną fakturą lub w kratę/houndstooth. Swetry w tych samych kolorach (białe/kremowe również). Edycja: może tylko dodam, że poważnie zastanowiłbym się przed zakupem tweedowych spodni. W pomieszczeniach może być w nich po prostu za ciepło, dodatkowo materiał jest dosyć nieprzyjemny w dotyku. W przypadku marynarki pomiędzy ciałem a tweedem jest podszewka i koszula, w przypadku spodni - mogą drapać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 27 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2020 16 minut temu, Zajac Poziomka napisał: @Manolete Edycja: może tylko dodam, że poważnie zastanowiłbym się przed zakupem tweedowych spodni. W pomieszczeniach może być w nich po prostu za ciepło, dodatkowo materiał jest dosyć nieprzyjemny w dotyku. W przypadku marynarki pomiędzy ciałem a tweedowym jest podszewka i koszula, w przypadku spodni - mogą drapać. Heh, właśnie, @Manolete - czy spodnie mają kolanówkę/siedzeniówkę? No i też tweed tweedowi nierówny. Suitsupply miało swego czasu coś zwanego soft tweed, mam z tego marynarkę i jest wygodne bez podszewki, spodnie pewnie by też uszły, ale flanela wełniana to to nie jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manolete Napisano 28 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2020 Dziękuję za poradę. Rezygnuję z zakupu, dzięki forum minusy przesłoniły mi (nieliczne) plusy. Uratowaliście mi Panowie miejsce w szafie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 28 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2020 Dziękuję za poradę. Rezygnuję z zakupu, dzięki forum minusy przesłoniły mi (nieliczne) plusy. Uratowaliście mi Panowie miejsce w szafie! A możesz zdradzić źródło tych spodni? Bardzo mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manolete Napisano 28 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2020 Jasne, są na Asos, w dziale z wyprzedażami. Niestety, marynarki już zeszły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudson Napisano 4 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2020 On 6/23/2020 at 9:49 PM, Dudson said: Cześć wszystkim, Właśnie dostałem moje pierwsze oxfordy, i właściwie w trakcie przymierzania pojawila się linia zagięcia po bliższej czubkowi buta stronie nakladanego noska. Czy to normalne? Byłem przekonany, że takie zagięcia robią się tylko po stronie bliższej sznurowadeł/językowi. Rozmiar sprawdziłem zgodnie z opisem na klasycznebuty.pl i są dobre (nie włożę palca za pietą po przesunięciu stopy do przodu tak, by nadal odczuwać komfort przy palcach) Myślę, że sprawa zakończona, buty najprawdopodobniej były po prostu na mnie za duże. Pojechałem do salonu Milera w Poznaniu, wymieniłem buty na pół rozmiaru mniejsze i moim zdaniem problem zniknął. Zobaczcie zdjęcie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 5 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2020 Jeśli usztywnienie noska kończy się przed szwem (a zdjęcie na to wskazuje), to złamanie skóry na nosku jest kwestią czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 5 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2020 12 minut temu, Wodzu napisał: Jeśli usztywnienie noska kończy się przed szwem (a zdjęcie na to wskazuje), to złamanie skóry na nosku jest kwestią czasu. Widać już nawet gdzie się będzie łamało, ale nie będzie tragedii jak w poprzednim bucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkol Napisano 7 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2020 Cześć wszystkim, kupiłem marynarkę Lancerto&Mr Vintage model Haiti z tkaniny typu Fresco. Oprócz oczywistej konieczności skrócenia rękawów jak w Waszej ocenie leży na mnie ? Przed zobaczeniem zdjęć wydawało mi się, że jest za długa - teraz zaś absolutnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 7 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2020 Wydaje się być trochę za wąska w ramionach, poza tym leży przyzwoicie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 7 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2020 Imponująca długość rękawów. Ja bym dodał, że według mnie jest trochę za wąska w biodrach z tylu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkol Napisano 7 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2020 30 minut temu, pablocito napisał: Imponująca długość rękawów. Ja bym dodał, że według mnie jest trochę za wąska w biodrach z tylu. Czy w Twojej ocenie jest to długość, którą można załatwić od dołu czy trzeba od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 7 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2020 Nie jestem krawcem, ale jeżeli marynarka ma funkcyjne guziki to zostaje skracanie górą, tylko o ile mi wiadomo to tez ma jakieś ograniczenia. Jeżeli guziki nie są funkcyjne pewnie będzie można skrócić trochę dołem, trochę górą. Zapytałbym krawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2020 Guziki w tych marynarkach się nie rozpinają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkol Napisano 7 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2020 @Zajac Poziomka @pablocito @mosze dziękuję za informacje. Właśnie wróciłem od krawcowej. Narazie ustaliliśmy skrócenie rękawów i popuszczenie po 0,5 cm w biodrach (więcej nie ma możliwości). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omn!k Napisano 11 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2020 Cześć, to mój pierwszy wpis na forum. Mam pytanie/problem z marynarką od garnituru, mianowicie schodzi mi się ona dość mocno na plecach. Nie znam się w tym temacie, dlatego chciałbym się dowiedzieć czy to normalne, jeśli tak to jak mocno powinna się schodzić oraz ewentualnie czy krawcowa mogła by coś pomóc w takim przypadku? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c4rtel Napisano 13 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2020 Panowie, potrzebujemy pomocy, żeby na weselu nie wyglądać jak wąsaty wujek na weselu. Garnitur widoczny na zdjęciach, ciemny granat w "rudą(nie potrafię zakwalifikować tego koloru" kratę. Brązowy pasek wraz z monkami ze klamrami tego samego koloru. Jaki dobrać kolor krawatu/muszki? PS. Biały koszula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi