4inHand Napisano 22 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2018 A gdyby kogoś zainteresowało jak smakuje nowa Starka to ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 7 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2018 Czy mogę prosić o ocenę, jeżeli ktoś z Was zna poniższą flaszkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 27 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2018 Poszukuję tej konkretnie whisky Craigellachie 14YO w starym bottlingu. Czy wiecie może gdzie szukać takich starych wersji ? @4inHand - jako osoba z branży, może spotkałeś się z nią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 27 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2018 Jako stary łasuch, zakupiłem sobie pewien likier https://www.vecchioamarodelcapo.com/en/ Niby solą go do drinków ja jednak wolę "czysty" Taki jagermasiter trochę po "babsku". Niby taki anyżowaty (czego nie lubię), a jednak da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 28 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2018 @spiryt, próbowałeś z zamrażarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 28 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2018 tak tak wchodzi znacznie lepiej widziałem jak italiańce pili aż" dym lodowy szedł", 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 28 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2018 19 minut temu, spiryt napisał: tak tak wchodzi znacznie lepiej widziałem jak italiańce pili aż" dym lodowy szedł", Jest fajna opcja kiedy na lekko roztopioną kostkę lodu wlejesz taki zmrożony do -20 likier, woda z powrotem krystalizuje w postaci małych, chrupiących kryształków Oj to były czasy we Włoszech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 28 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2018 2 godziny temu, Żorż Ponimirski napisał: Jest fajna opcja kiedy na lekko roztopioną kostkę lodu wlejesz taki zmrożony do -20 likier, woda z powrotem krystalizuje w postaci małych, chrupiących kryształków Oj to były czasy we Włoszech wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 12 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2019 Taka ciekawostka z niemieckiego Lidla: https://blog.cognac-expert.com/lidl-xo-bredon-cognac/ W skrócie, na półkach Lidla w zmienionym opakowaniu jest do kupienia za 19.99€ koniak sprzedawany normalnie za 80-100€. Oczywiście we Francji skandal, bo zmniejsza się prestiż apelacji itp. protekcjonistyczne gadanie. Jeśli zobaczycie go w Polsce, to gorąco polecam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
casual Napisano 12 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2019 @Żorż Ponimirski Dzięki za info 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 13 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2019 @casual i za to uwielbiam to forum !! A do cygara - poezja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacoob Napisano 16 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2019 W dniu 12.01.2019 o 16:09, Żorż Ponimirski napisał: Taka ciekawostka z niemieckiego Lidla: https://blog.cognac-expert.com/lidl-xo-bredon-cognac/ W skrócie, na półkach Lidla w zmienionym opakowaniu jest do kupienia za 19.99€ koniak sprzedawany normalnie za 80-100€. Oczywiście we Francji skandal, bo zmniejsza się prestiż apelacji itp. protekcjonistyczne gadanie. Jeśli zobaczycie go w Polsce, to gorąco polecam. Widział ktoś w Łodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 5 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2019 Dzisiejszy zakup w dyskoncie; nie do końca alko ale... 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobe Napisano 15 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2019 Panowie, a co sądzicie o wódkach bio/organic? Próbowaliście? Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 15 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2019 3 minuty temu, Kobe napisał: Warto? "Kochać nie warto, lubić nie warto..." https://youtu.be/EcipyROBOeI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 6 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2019 Lubię dobrą szkocką whisky. Można zatracić się w recenzjach i forach dla entuzjastów, ale wydaje mi się, że znalazłem całkiem wydajny system identyfikacji bardzo dobrych whisky w morzu wszelkiego rodzaju marketingowych chwytów. Oglądałem kiedyś kanał Aquavitae na YT (polecam miłośnikom szkockiego akcentu). Założyciel promuje kryterium ABCD, w skrócie: Age statement (jeśli jest to +), alkohol powyżej 40% (jeśli powyżej 43% to ++), filtracja na zimno (jeśli brak to +) i dodany kolor w postaci karmelu (brak to +). OCZYWIŚCIE, znajdą się dziesiątki świetnych whisky niespełniających jednego czy dwóch kryteriów z wyżej wymienionych, ale chodzi o pewną filozofię, a mianowicie, że spełnienie wszystkich tych czterech kosztuje więcej wysiłku niż spełnienie pojedynczych. Traktuję to trochę jak ubrania, same aktywne guziki marynarki czy sama konstrukcja full canvas mogą niewiele znaczyć, ale guziki+full canvas+dobry materiał+ np. spalla camicia rzadko zdarzają się jednocześnie w kiepsko wykonanym produkcie. Wracając do whisky, przedstawiam kilku przedstawicieli nurtu ABCD: Kilka dodatkowych, które zostawiam pod rozwagę to, Springbank 10, Deanston 12, Aberlour 12 non-chill-filtered, Clynelish 14, Bunnahabhain 12. Pierwsze trzy piłem i polecam, ostatnie dwa chcę spróbować. Jeśli ktoś ma podobne przemyślenia to proszę o sugestię innych flaszek spełniających te kryteria na przyszłość. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 6 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2019 Od pewnego czasu najbardziej pasuje mi Springbank 15 YO. Przystępna cena, pasują mi aromaty, z przytoczonych wymogów - spełnia chyba wszystkie warunki. Najbardziej lubię samą, w przeciwieństwie do chociażby podstawowego Laphroaiga 10 YO, który mi pasuje w whisky sour. Świetny był też dram Lg8 Elements of Islay (czyli Lagavulin 12 YO, 59,5%, nie wiem, nie wiem). Mocarz jeśli chodzi o woltaż, w nosie torf, dym, żywica, morze. Na języku słona i pikantna, trochę jakby popiół z ziemniaka z ogniska? I trochę owoców. Prawie 60% nie było czuć nic a nic, ale język zaprawił mi wcześniej Deanston 2006 (11 YO, 64,7%, nie wiem, nie wiem, bardzo dobry, w nosie toffi, czekolada, masło, coś kwaśnego, na języku czekolada i pikantność, po wodzie karmel.). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 6 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2019 @Xune, Twoje propozycje z drugiego akapitu to jeszcze jeden stopień wyżej, czyli moc beczki. Nie wiem czy jest tu reguła, ale obstawiam brak filtracji na zimno i brak koloryzacji jako niemal pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roter6 Napisano 6 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2019 Ahhhh, whisky:) Ze względów sentymentalnych tylko Lagavulin 12yo:D. Do tej pory też mam zapisane w ulubionych: Aberlour A'Bunadh (Batch 49). @Żorż Ponimirski A może Glen Scotia 18 Years Old? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 6 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2019 @roter6, nie miałem jeszcze okazji, choć nie ukrywam, że w Campbeltown jest większość rzeczy, które w whisky lubię, stąd Kilkerran 12 jest w moim topie. W najbliższym czasie mam chęć jeszcze spróbować Coastal Highlands czyli Clynelish 14, a później się zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 6 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2019 48 minut temu, roter6 napisał: Aberlour A'Bunadh Sherrybomba Też całkiem fajna, chociaż piłem późniejszy batch - coś koło 60 chyba, co mniej więcej licowało z woltażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 6 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2019 Ciekawie prawicie Waściowie! Ja ostatnio bawię rumem. Ciekawy jest Dictador 12 (subiektywnie - lespszy niż 15), ale w kategorii cena/jakość moim faworytem jest: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 6 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2019 @Koval jeśli lubisz też rum w wersji białej np. z Martyniki czy Gwadelupy to polecę "koktajl", którym nas uraczono na Martynice gdy bardzo zmokliśmy - Ti' punch. Nalewasz około 50ml rumu HSE (moc 55%) + szczypta brązowego cukru (niekoniecznie) + skrawek limonki wielkości małego paznokcia (niekoniecznie) Pijesz na zdrowie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 18 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2019 okoliczność sprzyjająca uzupełnieniu zapasów: https://winnicalidla.pl/alkohole-na-jesien.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 22 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2019 @damiance, do mnie dziś z winnicy Lidla przyszła taka flaszka: [świński żart] W moim wieku to najbardziej przystępny cenowo sposób na spędzenie piątkowego wieczoru z dwudziestotrzylatką [/świński żart] 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.