4inHand Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2018 A gdyby kogoś zainteresowało jak smakuje nowa Starka to ... 1 Cytuj
damiance Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2018 Czy mogę prosić o ocenę, jeżeli ktoś z Was zna poniższą flaszkę? Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Poszukuję tej konkretnie whisky Craigellachie 14YO w starym bottlingu. Czy wiecie może gdzie szukać takich starych wersji ? @4inHand - jako osoba z branży, może spotkałeś się z nią ? Cytuj
spiryt Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Jako stary łasuch, zakupiłem sobie pewien likier https://www.vecchioamarodelcapo.com/en/ Niby solą go do drinków ja jednak wolę "czysty" Taki jagermasiter trochę po "babsku". Niby taki anyżowaty (czego nie lubię), a jednak da się Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2018 @spiryt, próbowałeś z zamrażarki ? Cytuj
spiryt Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2018 tak tak wchodzi znacznie lepiej widziałem jak italiańce pili aż" dym lodowy szedł", 1 Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2018 19 minut temu, spiryt napisał: tak tak wchodzi znacznie lepiej widziałem jak italiańce pili aż" dym lodowy szedł", Jest fajna opcja kiedy na lekko roztopioną kostkę lodu wlejesz taki zmrożony do -20 likier, woda z powrotem krystalizuje w postaci małych, chrupiących kryształków Oj to były czasy we Włoszech Cytuj
spiryt Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2018 2 godziny temu, Żorż Ponimirski napisał: Jest fajna opcja kiedy na lekko roztopioną kostkę lodu wlejesz taki zmrożony do -20 likier, woda z powrotem krystalizuje w postaci małych, chrupiących kryształków Oj to były czasy we Włoszech wypróbuję Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2019 Taka ciekawostka z niemieckiego Lidla: https://blog.cognac-expert.com/lidl-xo-bredon-cognac/ W skrócie, na półkach Lidla w zmienionym opakowaniu jest do kupienia za 19.99€ koniak sprzedawany normalnie za 80-100€. Oczywiście we Francji skandal, bo zmniejsza się prestiż apelacji itp. protekcjonistyczne gadanie. Jeśli zobaczycie go w Polsce, to gorąco polecam. 2 Cytuj
casual Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2019 @Żorż Ponimirski Dzięki za info ? 1 Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2019 @casual i za to uwielbiam to forum !! A do cygara - poezja. 1 Cytuj
yacoob Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2019 W dniu 12.01.2019 o 16:09, Żorż Ponimirski napisał: Taka ciekawostka z niemieckiego Lidla: https://blog.cognac-expert.com/lidl-xo-bredon-cognac/ W skrócie, na półkach Lidla w zmienionym opakowaniu jest do kupienia za 19.99€ koniak sprzedawany normalnie za 80-100€. Oczywiście we Francji skandal, bo zmniejsza się prestiż apelacji itp. protekcjonistyczne gadanie. Jeśli zobaczycie go w Polsce, to gorąco polecam. Widział ktoś w Łodzi? Cytuj
maciato Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 Dzisiejszy zakup w dyskoncie; nie do końca alko ale... ? 1 Cytuj
Kobe Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 Panowie, a co sądzicie o wódkach bio/organic? Próbowaliście? Warto? Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2019 3 minuty temu, Kobe napisał: Warto? "Kochać nie warto, lubić nie warto..." https://youtu.be/EcipyROBOeI Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2019 Lubię dobrą szkocką whisky. Można zatracić się w recenzjach i forach dla entuzjastów, ale wydaje mi się, że znalazłem całkiem wydajny system identyfikacji bardzo dobrych whisky w morzu wszelkiego rodzaju marketingowych chwytów. Oglądałem kiedyś kanał Aquavitae na YT (polecam miłośnikom szkockiego akcentu). Założyciel promuje kryterium ABCD, w skrócie: Age statement (jeśli jest to +), alkohol powyżej 40% (jeśli powyżej 43% to ++), filtracja na zimno (jeśli brak to +) i dodany kolor w postaci karmelu (brak to +). OCZYWIŚCIE, znajdą się dziesiątki świetnych whisky niespełniających jednego czy dwóch kryteriów z wyżej wymienionych, ale chodzi o pewną filozofię, a mianowicie, że spełnienie wszystkich tych czterech kosztuje więcej wysiłku niż spełnienie pojedynczych. Traktuję to trochę jak ubrania, same aktywne guziki marynarki czy sama konstrukcja full canvas mogą niewiele znaczyć, ale guziki+full canvas+dobry materiał+ np. spalla camicia rzadko zdarzają się jednocześnie w kiepsko wykonanym produkcie. Wracając do whisky, przedstawiam kilku przedstawicieli nurtu ABCD: Kilka dodatkowych, które zostawiam pod rozwagę to, Springbank 10, Deanston 12, Aberlour 12 non-chill-filtered, Clynelish 14, Bunnahabhain 12. Pierwsze trzy piłem i polecam, ostatnie dwa chcę spróbować. Jeśli ktoś ma podobne przemyślenia to proszę o sugestię innych flaszek spełniających te kryteria na przyszłość. 2 2 Cytuj
Xune Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2019 Od pewnego czasu najbardziej pasuje mi Springbank 15 YO. Przystępna cena, pasują mi aromaty, z przytoczonych wymogów - spełnia chyba wszystkie warunki. Najbardziej lubię samą, w przeciwieństwie do chociażby podstawowego Laphroaiga 10 YO, który mi pasuje w whisky sour. Świetny był też dram Lg8 Elements of Islay (czyli Lagavulin 12 YO, 59,5%, nie wiem, nie wiem). Mocarz jeśli chodzi o woltaż, w nosie torf, dym, żywica, morze. Na języku słona i pikantna, trochę jakby popiół z ziemniaka z ogniska? I trochę owoców. Prawie 60% nie było czuć nic a nic, ale język zaprawił mi wcześniej Deanston 2006 (11 YO, 64,7%, nie wiem, nie wiem, bardzo dobry, w nosie toffi, czekolada, masło, coś kwaśnego, na języku czekolada i pikantność, po wodzie karmel.). 1 Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2019 @Xune, Twoje propozycje z drugiego akapitu to jeszcze jeden stopień wyżej, czyli moc beczki. Nie wiem czy jest tu reguła, ale obstawiam brak filtracji na zimno i brak koloryzacji jako niemal pewne. Cytuj
roter6 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2019 Ahhhh, whisky:) Ze względów sentymentalnych tylko Lagavulin 12yo:D. Do tej pory też mam zapisane w ulubionych: Aberlour A'Bunadh (Batch 49). @Żorż Ponimirski A może Glen Scotia 18 Years Old? Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2019 @roter6, nie miałem jeszcze okazji, choć nie ukrywam, że w Campbeltown jest większość rzeczy, które w whisky lubię, stąd Kilkerran 12 jest w moim topie. W najbliższym czasie mam chęć jeszcze spróbować Coastal Highlands czyli Clynelish 14, a później się zobaczy Cytuj
Xune Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2019 48 minut temu, roter6 napisał: Aberlour A'Bunadh Sherrybomba Też całkiem fajna, chociaż piłem późniejszy batch - coś koło 60 chyba, co mniej więcej licowało z woltażem. Cytuj
Koval Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2019 Ciekawie prawicie Waściowie! Ja ostatnio bawię rumem. Ciekawy jest Dictador 12 (subiektywnie - lespszy niż 15), ale w kategorii cena/jakość moim faworytem jest: Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2019 @Koval jeśli lubisz też rum w wersji białej np. z Martyniki czy Gwadelupy to polecę "koktajl", którym nas uraczono na Martynice gdy bardzo zmokliśmy - Ti' punch. Nalewasz około 50ml rumu HSE (moc 55%) + szczypta brązowego cukru (niekoniecznie) + skrawek limonki wielkości małego paznokcia (niekoniecznie) Pijesz na zdrowie 2 Cytuj
damiance Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2019 okoliczność sprzyjająca uzupełnieniu zapasów: https://winnicalidla.pl/alkohole-na-jesien.html Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2019 @damiance, do mnie dziś z winnicy Lidla przyszła taka flaszka: [świński żart] W moim wieku to najbardziej przystępny cenowo sposób na spędzenie piątkowego wieczoru z dwudziestotrzylatką [/świński żart] 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi