damiance Napisano 28 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2019 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 8 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2019 Ten gentleman nosi przewspaniałe krawaty i w ogóle ubiera się jak na faceta ze sceny muzyki dawnej wręcz wzorowo. Poza tym swoją grą potrafi przekonać do swojego instrumentu. Filmy akustycznie i wizualnie są wysokiej jakości Jest moim najnowszym odkryciem. Polecam miłośnikom klasyki i nie tylko. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 17 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2019 Davis, Hankock, Burton to wielcy jazzowego recyclingu, którzy sprawnie łącząc istniejące już muzyczne światy, tworzyli własne. Brad Mehldau to moim zdaniem jeden z najciekawszych muzyków w świecie współczesnego Jazz'u. Obserwuję i słucham go od dawna bo zawsze zaskakuje; ciekawymi duetami, zaskakującymi harmoniami, a kiedy trzeba wirtuozerią... Moim zdaniem, płytą "Finding Gabriel" Mehldau właśnie wtargnał na piedestał, który wielcy okupowali od lat i niebezpiecznie się rozpycha. Dobry mamy rok dla ciekawej muzyki. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 18 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2019 22 godziny temu, Whitesnake napisał: Brad Mehldau to moim zdaniem jeden z najciekawszych muzyków w świecie współczesnego Jazz'u. Bardzo dobre! Możesz podać pozostałych najciekawszych współczesnych muzyków jazzowych, chętnie posłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 18 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2019 Bardzo dobre! Możesz podać pozostałych najciekawszych współczesnych muzyków jazzowych, chętnie posłucham.To już kwestia nurtu, jaki lubisz. O ile znam muzykę Brada, o tyle mi średnio leży. Wolę klimaty np. Esbjorn Svenson Trio, Avishai Cohen i jego trio, Marcina Wasilewskiego. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 18 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2019 "Finding Gabriel", hmmm, no sam nie wiem? Płyta momentami bardzo przypomina klimaty Pata Metheny. Wcześniejsze dokonania Brada bardziej przypadły mi do gustu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 18 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2019 3 godziny temu, Blondas napisał: To już kwestia nurtu, jaki lubisz. O ile znam muzykę Brada, o tyle mi średnio leży. Wolę klimaty np. Esbjorn Svenson Trio, Avishai Cohen i jego trio, Marcina Wasilewskiego. Dawajcie dalej. To wszystko znam i jestem za! Żeby nie było od siebie dam Snarky Puppy, będą w Stodole grali niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeanM Napisano 18 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2019 Mnie strasznie wybijają te wstawki wokalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 18 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2019 3 godziny temu, Blondas napisał: 11 godzin temu, NieMy napisał: Bardzo dobre! Możesz podać pozostałych najciekawszych współczesnych muzyków jazzowych, chętnie posłucham. To już kwestia nurtu, jaki lubisz. O ile znam muzykę Brada, o tyle mi średnio leży. Wolę klimaty np. Esbjorn Svenson Trio, Avishai Cohen i jego trio, Marcina Wasilewskiego. Fajnie, że każdy może w muzyce znaleźć coś dla siebie. Dla mnie, „stajnia” ECM straciła świeżość z 10 lat temu, a od kilku mam wrażenie, że batem wszystkich gonią do grania tego samego materiału. Całą nadzieję pokładam w niezależnych muzykach. P.S. Jestem pod nieustającym wrażeniem jak szerokie są muzyczne horyzonty forumowej braci. Chapeau Bas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeanM Napisano 18 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2019 Skoro pojawił się temat jazzu, ktoś może polecić jakieś fajne jazzowe miejsca w Wrocławiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 18 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2019 Dawajcie dalej. To wszystko znam i jestem za! Żeby nie było od siebie dam Snarky Puppy, będą w Stodole grali niedługo.A np Flying Machines albo Lux Terminus? Większość ECM też mnie nudzi. Plumkanie nawet jeżeli ktoś ma swój styl, jest plumkaniem. Poszukuję kilku rzeczy, albo riffów (w tym jest niezły, tzn. był EST i Avishai), albo niebanalnych melodii, a z tym nie jest łatwo. Ogólnie bardziej jestem w mocniejszej muzyce. Ostatnio największą fascynacją jest norweski Leprous. Sporo jest dobrego polskiego rocka, bardziej w kierunku Art, ale z mocniejszym uderzeniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 19 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2019 13 godzin temu, Whitesnake napisał: Fajnie, że każdy może w muzyce znaleźć coś dla siebie. Dla mnie, „stajnia” ECM straciła świeżość z 10 lat temu, a od kilku mam wrażenie, że batem wszystkich gonią do grania tego samego materiału. Całą nadzieję pokładam w niezależnych muzykach. P.S. Jestem pod nieustającym wrażeniem jak szerokie są muzyczne horyzonty forumowej braci. Chapeau Bas! Fajnie, że dowiedzieliśmy się co nie podchodzi. Pytanie jednak brzmiało co jest fajne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 21 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2019 W dniu 19.05.2019 o 09:20, NieMy napisał: Pytanie jednak brzmiało co jest fajne? Staram się donosić w miarę odkrywania. Do oceny muzyki nie stosuję żadnych twardych kryteriów, więc ciężko stworzyć ranking. Poza tym, byłby on jedynie obrazem chwili - z wiekiem coraz mniej rzeczy mnie zachwyca a różnice pomiędzy dobrą i mniej dobrą muzyką stają się coraz bardziej subtelne. Czasem trudno byłoby mi nawet określić, dlaczego jedno wykonanie chwyta a drugie nie. Coraz wiecej ważnych dla mnie rzeczy dzieje się pomiędzy nutami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 21 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2019 5 godzin temu, Whitesnake napisał: Staram się donosić w miarę odkrywania. Do oceny muzyki nie stosuję żadnych twardych kryteriów, więc ciężko stworzyć ranking. Poza tym, byłby on jedynie obrazem chwili - z wiekiem coraz mniej rzeczy mnie zachwyca a różnice pomiędzy dobrą i mniej dobrą muzyką stają się coraz bardziej subtelne. Czasem trudno byłoby mi nawet określić, dlaczego jedno wykonanie chwyta a drugie nie. Coraz wiecej ważnych dla mnie rzeczy dzieje się pomiędzy nutami. Świetnie operujesz słowem. Ja natomiast jestem prosty chłopak i rozchodzi mi się o nazwy wykonawców i/lub utwory. Od siebie daję świetny koncert do zabawy, super energia i polski akcent w postaci czapki klawiszowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 21 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2019 2 godziny temu, NieMy napisał: Świetnie operujesz słowem. Bo zdałem sobie sprawę, ze nie mam nic do powiedzenia Serio! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 21 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2019 Stary, dobry, polski rock. Polecam całą płytę. https://m.youtube.com/watch?v=BiI059ohrWw 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waszka Napisano 28 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2019 Wracając do jazzowych klimatów The Comet Is Coming - The End Is Really The Beginning Kamasi Washington - Street Fighter Mas Sons of Kemet - My Queen Is Anna Julia Cooper SHABAKA HUTCHINGS - BLACK SKIN, BLACK MASKS 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeanM Napisano 4 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 28 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2019 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 4 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 4 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2019 @Żorż Ponimirski, no nie wiem; widziałem koncertowe wykonanie tego kawałka - Bolało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leppard Napisano 5 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 5 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2019 7 godzin temu, Koval napisał: @Żorż Ponimirski, no nie wiem; widziałem widziałem koncertowe wykonanie tego kawałka - Bolało! Byłem pierwszy raz na jego koncercie i jestem pod wielkim wrażeniem. Nagłośnienie, tempo, mała liczba wpadek przy szybkich kwestiach do wyśpiewania. Na pewno jeśli będzie okazja pójdę jeszcze raz. No i jest mega fajnym gościem, rozmawialiśmy 45 minut po koncercie z nim i jego narzeczoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 6 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2019 W dniu 4.09.2019 o 23:19, Koval napisał: @Żorż Ponimirski, no nie wiem; widziałem widziałem koncertowe wykonanie tego kawałka - Bolało! Pierwszy raz słyszałem to na koncercie i wydawało mi się, że znam to od zawsze. Świetny kawałek. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że nie byłem trzeźwy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 6 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2019 Usprawiedliwiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi