Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, Midlife-Crisis napisał:

W 1977 astronauci z NASA wysłali ponoć nagranie Arii z Wariacji Goldbergowskich w wykonaniu Goulda jako wizytówkę homo sapiens,

Najbardziej maszynowe wykonanie jako wizytówka ludzkości? Strach pomyśleć co sobie kosmici o nas pomyślą? :)

Bardzo lubię Goulda, tzn. lubię jego Bacha.

Opublikowano
38 minut temu, Whitesnake napisał:

Najbardziej maszynowe wykonanie jako wizytówka ludzkości? Strach pomyśleć co sobie kosmici o nas pomyślą? :)

Bardzo lubię Goulda, tzn. lubię jego Bacha.

Maszynowe w sensie takich maszyn, których nawet w przyszłości nie da się skonstruować (mam nadzieję)

Opublikowano

Riverside? Próbuję wgryźć się w ten zespół, ale co utwór to mam wrażenie, że już to wcześniej słyszałem - post progresywne, barokowe nieco przejścia, rozbudowane partie solowe, zmiany tempa. Czemu mówi się, że jest to prawdopodobnie album roku?

Opublikowano
Godzinę temu, Awopiotr napisał:

Czemu mówi się, że jest to prawdopodobnie album roku?

Lubię ostatni album za dojrzałość. Niedojrzałe zespoły rockowe grają wszystko co potrafią i czasem, przy okazji, nabiera to jakiegoś sensu. Te dojrzalsze wiedzą jaki sens chcą przekazać i grają tylko to, co w tym pomaga. Bez zbędnych fajerwerków i popisów. Myślę, że to ich pierwszy "nieprzegadany" album. Pierwszy, który przesłuchałem od dechy do dechy w pierwszym podejściu.

Zdaję sobię jednak sprawę, że na szerszą opinię fanów wpływają emocje związane z tragicznym odejściem gitarzysty i powiązanie tego zdarzenia z melancholijnym nastrojem albumu. To była płyta oczekiwana z pewnym niepokojem i sam fakt, że się pojawiła, jest pewnego rodzaju wydarzeniem. Czy zasługuje na miano "album roku"? Czas pokaże... do końca roku jeszcze trochę zostało.

• Like 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.10.2018 o 03:19, Żorż Ponimirski napisał:

@Koval, ja przyznam się szczerze, że jako stary metal i konserwatysta, słucham głównie zespołów, które powstały przed rokiem moich urodzin. Ale...Greta sieje spustoszenie u mnie w domu i kupuję LP jak tylko przylecę do Polski czyli już w piątek :)

• Like 2
Opublikowano

Niestety, poniósł mnie melanż, więc nie będę obiektywny? Bawiłem się genialnie. Moje obawy, że jest to perfekcyjnie zaplanowany produkt były niesłuszne. Epka mnie porwała, trzy single wysłały w kosmos, a sama płyta okazała się średnia. Imo. A na żywo  - Jest w nich iskra, oby nie zgasła. Widać, że to żre idealnie. Powtarzam temat w lutym, w Amsterdamie, póki grają w klubach, a nie halach. 

Opublikowano

Fajnie gra ta Greta, ale wokal IMHO nie do przyjęcia (przynajmniej w Black Smoke Rising, bo w tych wstawkach z koncertu to ja "w moim wieku" nic nie słyszę).

W tym kontekście: Joe Bonamassa wydał nowy album; poniżej najlepszy (w mojej opinii) kawałek. Joe jest wybitnym gitarzystą, ale wokalistą przeciętnym. On zdaje sobie z tego sprawę i zaprasza do swoich nagrań lepszych od siebie. W tym kawałku Jamey Johnson robi robotę (i ma fajną brodę).

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Co do Głosów: dziś w Progresji wystąpi Glenn Hughes - prawdopodobnie najlepszy wokalista okolorockowy wszechczasów. Z nagrań koncertowych widać, że The Voice of Rock jest jak wino, więc będzie miazga.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, Wuj napisał:

Co do Głosów: dziś w Progresji wystąpi Glenn Hughes - prawdopodobnie najlepszy wokalista okolorockowy wszechczasów. Z nagrań koncertowych widać, że The Voice of Rock jest jak wino, więc będzie miazga.

Nie chcę napędzać sporu trwającego 44 lata, ale wolę Coverdale'a ;) 

• Oceniam pozytywnie 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

King Crimson - zespół niemal nieobecny w tym wątku. Właśnie wyszedł box Meltdown - 3xCD z koncertów w Mexico City oraz BluRay zawierający wideo z tychże koncertów, hi-res audio i audio wielokanałowe. Na liście utworów jest Fracture, utwór tak trudny, że rzadko grany na koncertach. Jako ciekawostka, tutaj blog pewnego frustrata, który usiłuje się z uporem godnym lepszej sprawy nauczyć wykonywać ten utwór; uczy się od 15 lat i się nie nauczył...

http://makeweirdmusic.com/learn/fracture/

• Oceniam pozytywnie 2