Żorż Ponimirski Napisano 19 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2019 27 minut temu, m_wujek napisał: Świetny jest Creed Green Irish Tweed, a i nazwa do forum pasuje Ciekawe, że go wspominasz. Dla mnie to chyba najsłabszy zapach z głównej linii Creeda. Nie lubię Cool Water i nie pasuje mi GIT przez podobieństwo. W ogóle to Creed ma zapachy fantastyczne jak Royal Oud czy Aventus, a także ewidentne kopie niedrogich zapachów jak Mugler Cologne (Original [sic] Vetiver) czy Mont Blanc Individuel (Original [sic] Santal). Dla rozwiania wątpliwości Mugler i MontBlanc pojawiły się wcześniej niż odpowiadające im Creedy. Mnie to odrzuciło od marki na kilka lat, ale teraz powoli zbieram te "niepodrobione" zapachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_wujek Napisano 19 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2019 Cool Water chyba nigdy nie wąchałem, za to GIT bardzo mi sie spodobał, bardziej niż Aventus. Tyle że to dawno było, trzeba będzie zrobić porównanie.Sent from my SM-A510F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 19 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2019 1 godzinę temu, m_wujek napisał: Cool Water chyba nigdy nie wąchałem, za to GIT bardzo mi sie spodobał Davidoff Cool Water spodoba Ci się na 95% jeśli podoba Ci się GIT, a kosztuje pewnie 10% ceny GITa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2019 Cool Water jest spoko, jeden z moich ulubionych. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 19 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2019 Jutro w Muzeum Azji i Pacyfiku będzie okazja poznania wielu zapachów orientalnych, które będzie prezentować firma www.zapach-orientu.pl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bedwae Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 z cool waterem to akurat sprawa dyskusyjna. CW to jeden z moich ulubionych zapachów, natomiast moja druga połowa mówi wprost, że śmierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 15 minut temu, bedwae napisał: z cool waterem to akurat sprawa dyskusyjna. CW to jeden z moich ulubionych zapachów, natomiast moja druga połowa mówi wprost, że śmierdzi Wymień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bedwae Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 3 minuty temu, mosze napisał: Wymień. bez przesady. Olewam temat i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 17 minut temu, mosze napisał: Wymień. Drugą połowę ?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kichanadeta Napisano 20 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2019 W dniu 17.01.2019 o 07:13, Żorż Ponimirski napisał: Czytałem, że ten pierwszy to bardzo bliskie odwzorowanie tego drugiego, też tak uważasz ? Tak w ogóle Terre do elegantszych ubrań super wybór, tylko nowe wersje to już nie ta moc co kiedyś. Próbowałeś wersję Pure Parfum ? Dla mnie Montale jest bardziej wyrazisty od Hermesa to kwintesencja Vetivery (uzywam rowniez Vetiver od Guerlain- wiem, wiem stare wydanie bylo fajniejsze). Tak uzywam EDP i projekcja po ok 4 godzinach blisko skorychoc nadal intensywna, a trwalosc juz nie taka jak w starym Terre, ale daje rade na mnie 6-7 godzin. Natomiast na koszuli utrzymuje sie sporo dluzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav3nlord Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Acqua di parma blue mediteraneo - świetny zapach, jestem zachwycony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Teraz, rav3nlord napisał: Acqua di parma blue mediteraneo - świetny zapach, jestem zachwycony. Blu Mediterraneo to zazwa serii. O jakim zapachu piszesz ? Wg mnie te cytrusowe są zbytnio przechylone w damską stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav3nlord Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 6 minut temu, Żorż Ponimirski napisał: Blu Mediterraneo to zazwa serii. O jakim zapachu piszesz ? Wg mnie te cytrusowe są zbytnio przechylone w damską stronę. Chinotto di liguria - zasadniczo są unisex 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Teraz, rav3nlord napisał: Chinotto di liguria No i teraz rozmawiamy Bardzo lubię chinotto jako napój i ten zapach jest bardzo oryginalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekscelencja Napisano 25 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2019 Bardzo damskie w moim odczuciu są Mandarolo di Sicilia i przede wszystkim Fico di Amalfi. Tego ostatniego kupiłem duży flakon i do dziś nie mogę namówić Żony by go nosiła (za to chętnie spryskuje się TF Noir lub TF Tobacco Vanille). Ginepro di Sardegna jest moim zdaniem typowym unisexem, w dodatku całorocznym - ciepło jałowca i ziela angielskiego oraz świeżość cytrusów są ładnie zbalansowane, by nosić go cały rok. Wspomniany wyżej Chinotto di Liguria oraz Bergamotto di Calabria zostawiam na lato, są chyba najbardziej kolońskie z całej serii i najbardziej rześkie. Arancia di Capri wydaje mi się jakiś taki mdły, jakby przesłodzony, ale jeszcze parę próbek przewącham żeby w pełni wyrobić sobie zdanie; podobnie z bodajże dwoma pozostałymi zapachami serii, więc się o nich nie wypowiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wincenty Napisano 4 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2019 Sprzed reformulacji...majstersztyk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 4 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2019 ^^ To jeden z tych zapachów, których jako gnojek nie rozumiałem, a teraz nie mam praktycznie szansy go powąchać. Ja z wersji starożytnych mam Dior Homme Sport z 2008, Fahrenheit z 2003 i 2006 i Dior Homme ze srebrną rurką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 4 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2019 No właśnie - srebrna rurka 'robiła robotę'... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 15 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 Panowie czy miał ktoś styczność z zapachem Maison Margiela Replica Jazz Club ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 15 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 Aha! Fajny, jak kilka innych z serii Replica i tak samo jak inne szybko ulatniający się, ale że mnie wiele zapachów szybko schodzi. Ciepły, słodki, nie jest dusząco mocny. Skóra, alkohol, tytoń, ale nie taki jak Tobacco Vanille. Na gorące lato nie polecam, chyba że późno wieczorem. Kojarzy mi się z chłodniejszą, ale suchą jesienią i wyjściem do whisky baru z starymi, skórzanymi fotelami i jazz jam sessions. Niestety krótkimi, bo nie mogę liczyć na godziny projekcji tego zapachu. Obecnie testuję Nishane - Ani. Jest moc! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 15 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 28 minut temu, Xune napisał: Obecnie testuję Nishane - Ani. Jest moc! Nie znam. Czy jest porównanie do czegoś bardziej znanego? Czy pisząc "jest moc" piszesz o parametrach ? U mnie dwa absolutne numery 1 i 2 na chłodniejsze dni, wyjścia do knajp itp., ale nie do pracy ze względu na moc są Acqua di Parma Oud i Leather. Jestem absolutnie uzależniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 15 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 Zaczyna się od imbiru z nutą pieprzu może, ale szybko spod tego wychodzi przepotężna wanilia. Kop w twarz. Nie wiem czy to kwestia stężenia extrait, czy to kwestia składników, czy zapewne obu. Za tą wanilią ma się kryć jeszcze róża i owoce, ale na razie wanilia mnie powaliła. Zapach słodki, ale nie jest "chemicznym" ulepem. Gdyby były skromniejsze projekcją, powiedziałbym że są eleganckie, a tak mamy krzykliwą, słodką, naturalną wanilię. Te perfumy kojarzą mi się z Amouage Lyric Man. Lyric to potężna róża podlana orientalnymi dodatkami, Ani to potężna wanilia. Z moich topów do podobnego zastosowania będzie Tom Ford Tobacco Vanille oraz Serge Lutens Fille en Aiguilles. Fille to esencja zielonych igieł sosny, zielone opary sosny z żywicą i jakimś kadzidłem w tle (?), wyczuwam je na sobie dobre 6-8 godzin od aplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 15 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2019 Nishane ogólnie ma zapachy trwałe i projektujące. Osobiście poluję na Boszporusz. Ale chwilowo 514 PLN za 50 ml to dla mnie za dużo. Można było to złapać kiedyś za 350 PLN, ale przespałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nets Napisano 29 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2019 Ktoś używał Lalique Encre Noire oraz Encre Noire À L'Extrême? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 29 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2019 Tak. W ciemno ni bierz, powąchaj. Zwykle Laliqie EN to ciężki, wilgotny zapach na wetywerii z jakąś marchewką w tle, czasem wydaje mi się że trochę kwaskowaty. Nie wiem jak teraz, kiedyś był tani. Przeszedł parę reformulacji, więc trwałość i nuty zapachowe się zmieniały, ale chyba cały czas został motyw przewodni ciężkiego zapachu mokrej ziemi. U mnie dziś Amouage Lyric Man. Zaraz będzie 11h od aplikacji, a ja dopiero przestaje czuć opary róży wokół siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi