Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejny pasek, który wyszedł z pracowni mistrza Filipa.

1.JPG

2.JPG

Tym razem, żeby nie popadać w nudę i przewidywalność dwie dziurki :)

3.JPG4.JPG

Wszystkie brzegi w kolorze butelkowej zieleni

5.JPG

6.JPG7.JPG

Jeszcze rygielki od wewnętrznej strony

8.JPG9.JPG

A tak prezentuje się na ręku

9a.JPG

9b.JPG

I sam zegarek. Nigdy nie byłem fanem amfibii, ale ta urzekła mnie od pierwszego wejrzenia.

9d.JPG

9c.JPG

• Oceniam pozytywnie 9
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też widziałem i nawet przymierzałem tę marynarkę w Warszawie, 90% wełna + 10% kaszmir, podszewka pikowany poliester. Niestety, była tylko w wersji krótkiej (50S). To zdaje się nie jest stricte włoszczyzna (chyba Made in Romania), ale daje radę. Generalnie wygląda na to, że firma robi porządne i całkiem niedrogie rzeczy.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Używana teczka Longchamp foulonné, w dobrym stanie (a będzie w jeszcze lepszym), bardzo lekka i poręczna. Nie, żebym potrzebował teczek, ale za symboliczną kwotę trudno się było nie skusić. Wersja prawdopodobnie z lat 90-tych, kiedy Longchamp jeszcze dzielnie produkował wszystko we Francji (i nawet nie uważał, żeby to był powód do chwalenia się i tłoczenia w skórze "made in France").

foulonnee.jpg

DSC07790.JPG

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano
4 godziny temu, dziko napisał:

Generalnie wygląda na to, że firma robi porządne i całkiem niedrogie rzeczy.

Aktualnie na stronie producenta są wyprzedaże. Ich rozmiarówka jest dziwna - noszę małe rozmiary, ale zawsze jest to regular - u nich pasuje mi idealnie short. Ten ich short dotyczy tylko długości rękawów i marynarki, nie ma zmian w obwodach.   

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolejny nietuzinkowy, moim zdaniem nabytek. 

Pasek ze szwedzkiej ładownicy z surowymi, niewykończonymi brzegami.

P1020581.JPGP1020584.JPGP1020589.JPGP1020590.JPG

W miejscach, których przechodzi on przez teleskopy został ścieniowany, żeby nie podnosił się zbytnio na nadgarstku.

P1020588.JPG

Spatynowana mosiężna klamra z surowym przeszyciem oraz szlufki ze śladami oryginalnych szwów

P1020582.JPG

oraz mała wisienka na torcie

P1020583.JPG

P1020593.JPG

Całość tak prezentuje się na ręku.

P1020606.JPG

P1020598.JPG

I kilka słów o samym zegarku, bo sam w sobie wart wystąpienia w tym temacie.

Wojskowy Longines, roczniki '48, z czasów wojny koreańskiej, stalowa koperta, przepięknie spatynowana tarcza i termicznie barwione niebieskie wskazówki, radzieckich katalogach opisywane "w kolorze ultramaryny".

• Oceniam pozytywnie 6
Opublikowano

I jeszcze kilka słów o samym zegarku.

Średnica bez koronki 32mm, między uszami 16mm, L2L 42mm jednym słowem idealny na mój nadgarstek. 

Bez wątpienia wart uwagi jest sam przepiękny mechanizm, z pięknymi szlifami na kołach i z rubinami w szatonach.

P1020591.JPG

A teraz po amatorszczyźnie, czas na profeskę. Zdjęcia autorstwa Mistrza Filipa.

1InP9PC.jpg

oj8Dp9R.jpg

ZZcfeeK.jpg

I na koniec małe wyznanie. Autorem pomysłu na pasek jest Filip, zrobił go dla siebie, a ja nabyłem go razem z zegarkiem. Niemniej uważam, że jest to bardzo nietuzinkowy nabytek, który w pełni zasłużył na występ w tym temacie. :)

• Oceniam pozytywnie 3