Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zasługuje na lepsze zdjęcie, może w weekend uda się w dobrym dziennym świetle, a na razie symbolicznie:24v6whv.jpg

Fajna:) jak ja potraktujesz woskiem od Abrahama (dostałem od niego jakiś włoski), to zacznie ładnie nabierać delikatnego połysku.

Moja opinia jest podobna do Krystiana, choć jak mi zamek się zepsuł i w ramach gwarancji został wymieniony (po około miesiacu), to już bez konsultacji ze mną został zmieniony uchwyt do ciągnięcia suwaka - trochę to było nie w porządku...

Niech się dobrze nosi :)

Ps. widzę że masz to szczęście że dostałeś z nóżkami?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

W życiu bym tyle nie wydał na koszulę! :D Kupiłem ponad połowę taniej. Mam jeszcze drugą, z białego Twillu. W każdym razie to najlepsze pod względem kroju koszule które miałem okazję nosić - deklasują m.in Profuomo Sky Blue i ETON które dotychczas uważałem za najlepsze koszule RTW. Tkaniny ETON nie uchodzą jakością względem Barba, ale wykonanie tych drugich jest znacznie lepsze - idealne, gęste szwy, grube guziki z naturalnej masy perłowej i oczywiście spalla camicia.

Ale żeby nie było tak kolorowo, po dwóch praniach nitki guzików zaczynają się poddawać :)

Opublikowano

Dokładnie - marszczenie samo w sobie może być estetyczne lub nie (osobiście podoba mi się, jeśli jest dyskretne i dość regularne), ale jaka jest jego praktyczna funkcja? Wg mnie kluczowa jest wygoda i estetyka, wszycie na płasko (koszula w paski powyżej) zapewnia jedno i drugie.

Podobnie w marynarkach - dyskretne może być, ale samo w sobie raczej nie powinno być celem.

Opublikowano

Estetycznie to mi się zupełnie nie podoba, są jakieś plusy użytkowe?

Chodzi o to, że w ten sposób w niewielki otwór można wszyć szerszy rękaw. Co przy super dopasowanej koszuli w jakimś stopniu przełoży się na wygodę. W RTW pewnie nie ma większego sensu, poza tworzeniem wrażenia luksusu bo przypomina to wszycie ręczne.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Rozumiem, że marszczenia są naturalnym efektem w przypadku wszycia szerszego rękawu w węższy otwór, choć nie rozumiem zachwycania się samym faktem, że marszczenia są :-). Ciekawe, jak prezentuje się to w praktyce pod kątem estetycznym (w sensie na nosicielu).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Marszczenia to kwestia gustu, ja też lubię jak są regularne, bo inaczej wygląda to jak źle wszyty rękaw :) W moim przypadku daje to pozytywny efekt, dlatego nie zgodzę się, że to wyłącznie wrażenia luksusu. 

Ja z koszulami RTW mam taki problem, że ramiona zawsze wyglądają na mniejsze niż są w rzeczywistości ( :) ). W koszuli Barba z powodu tych marszczeń - które swoją drogą są prawie zakładkami ramiona są uwydatnione. Marszczenia powodują, że sam rękaw nie opada swobodnie a jest lekko uniesiony na całej długości. Tak jak napisałem, marszczenia powodują, że rękaw na całej długości jest lekko usztywniony

No i chyba znalazłem odpowiedni termin - Spalla con Grinze, czyli „rękaw ze zmarszczkami”, a wygląda to dokładnie tak (zdjęcia via styleforum):

350x375px-LL-adef5438_072.jpeg298x699px-96bb8bc0_078.jpeg

• Oceniam pozytywnie 4