blekit Napisano 2 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2019 Mam ładnych kilka par Yanko i dwa razy zdarzyło mi się zgłosić uwagi co do zamówionych butów. W obu przypadkach sklep bardzo szybko i ku mojej satysfakcji zareagował. Wydaje mi się, że tutaj chyba dużo zależy od tolerancji, ja najwyraźniej nie jestem wybredny. Na taka wadę jak na zdjęciach powyżej na pewno bym nie zwrócił uwagi. Ale każdy ma swój próg bólu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. saphir.pl Napisano 2 Styczeń 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2019 Panowie, butami handlujemy już dość długo, mamy doświadczenia bezpośrednie z kilkoma producentami, forum wspieramy od momentu jego powstania ... także jest już trochę doświadczeń i jest trochę jak w rodzinie, także możemy opisać Wam, jak to wygląda od drugiej strony. Być może taka perspektywa też będzie jakąś wartością Może nie będę pisał o konkretnych przypadkach, a posłużę się ogólnikami, także proszę nic nie brać zbyt mocno do siebie. "Próg bólu", @blekit pięknie to ujął! I to jest coś, czego uczyliśmy się długo. Pomijając sprawy i błędy oczywiste, bo one się czasem zdarzają każdej marce (również tym, o wiele droższym), różni klienci potrafią mieć tak skrajne podejście do tej samej pary, że początkowo kompletnie nie wiedzieliśmy co o tym myśleć. Dla jednego klienta 2mm plamka przy łączeniu skóry ze spodem jest kwestią nie do przyjęcia, podczas gdy drugi z klientów uprzedzony przed wysyłką o tym fakcie, śmieje się w głos i przesyła nam zdjęcia 3x droższych butów z 3x większą ilością "wad" mówiąc, że to są przecież buty, a nie diamenty. Nie oceniamy naszych klientów i racje każdego staramy się uwzględniać, jednak nie ukrywam, że gdybyśmy mieli bazować na najbardziej wrażliwych klientach już dawno poszlibyśmy z torbami Na szczęście są to przypadki odosobnione. Staramy się szanować i spełnić również oczekiwania takich klientów, ale ich obsługa nie ma nic wspólnego z biznesem. Czasem są to dziesiątki wymian, aż trafi się ta jedna, jedyna para. Obsługa takich zamówień generuje straty, a nie zyski. Sam się dziwię, skąd tyle cierpliwości po obu stronach i czasu, który przecież zawsze trzeba poświęcić, ale jest to zjawisko na tyle intrygujące, że każde kolejne zamówienie wciąga, jak dobry serial. Z resztą, czy sklep może odmówić realizacji zamówienia od klienta? W trosce o najwyższą jakość czasem uznawaliśmy roszczenia czy reklamacje bardzo wrażliwego klienta, których prawdopodobnie nikt inny, by nie uznał. Być może to był właśnie błąd, bo zawsze robić tak nie możemy. I jak najbardziej - jeżeli wymagamy od butów, by były nieskazitelne i idealne to należy je oglądać przed założeniem na nogi bardzo, a nawet bardzo bardzo dokładnie. Jeżeli wizualnie jest OK, przychodzi kolejny kluczowy moment - PRZYMIARKA. To drugi moment, w którym możemy się jeszcze rozmyślić i nasz sklep, ani producent nie będzie robił żadnych przeszkód przy zwrocie lub wymianie. Jeżeli jednak decydujemy się w butach wyjść na zewnątrz, akceptujemy zarówno ich estetykę, jak i komfort. Udowodnienie po roku użytkowania, że buty mają wadę, bo są niekomfortowe, albo gdzieś jest 2mm różnicy będzie piekielnie trudne. To warto wiedzieć. Krytyczne recenzje pojawiają się zazwyczaj w momencie, w którym jakaś reklamacja nie zostaje uznana. Rozumiem, ale pewnych rzeczy niestety nie przeskoczymy. No i jeżeli zajdzie już faktycznie potrzeba złożenia reklamacji, bardzo proszę uwierzyć w nasze dobre intencje. W takich przypadkach zawsze staramy się spojrzeć na sprawę również z perspektywy klienta i nie uciekamy od odpowiedzialności. Wiadomości do nas sugerujące, że jak reklamacja nie zostanie uznana, "to nie omieszkam na forum ... " nie mają żadnego znaczenia. W takich sprawach znaczenie mają fakty, obustronne chęci i zdrowy rozsądek. Nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że trzeba uważać, bo coś się pogorszyło. Od lat jest tak samo, a jak coś jest faktycznie gorzej, para wraca do producenta, zanim trafi do sprzedaży. Zdarzają się czasem przeoczenia, bo jesteśmy cały czas ludźmi, a nie robotami, ale to są incydenty. Nie możemy jednak nie lokować w ofercie par, które nie spełniają oczekiwań 1-2% użytkowników, bo dla 98% to są w stu procentach pełnowartościowe buty. Na forum znajdziemy doskonałe opinie marki Yanko, znajdziemy też opinie krytyczne, ale przy tym bardzo obiektywne, które czytam z zaciekawieniem, bo są pisane przez ludzi, którzy mieli z marką kontakt, ale dziś są już na innym etapie i oczekują od butów czegoś więcej. Celują zwyczajnie w jeszcze wyższą półkę i to jest zrozumiałe. Yanko nie spełni oczekiwań wszystkich klientów i jeżeli wielokrotnie tak się właśnie stało, absolutnie nie zrobię tego z satysfakcją, ale z czystym sumieniem zasugeruję, by markę zmienić. W takim przypadku to oczywiste, logiczne i zdrowe. EDIT:@zbylut2, to rozklejenie nie powinno mieć miejsca, ale każdy szewc z łatwością to zabezpieczy. Z tego co wiem, jest już kontakt z supportem, także sprawa do rozwiązania, jak zawsze - na kilka sposobów do wyboru. 13 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramzes Napisano 31 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2019 Cześć. Planuje zakup czarnych oxfordów. Z listy odpadły: 1) Loake Aldwich (nie podobają mi się oxfordy na kopycie capital) 2) Berwick (twarda skóra i na pierwszy rzut oka jakość gorsza niż Loake) Zainteresowałem się butami Yanko, ale nie znalazłem nigdzie sklepu w którym można by przymierzyć. Czy ktoś może mi doradzić jakie kopyto wybrać? Czy według was Yanko > Loake ? (chodzi o jakość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 31 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2019 Zależy jaka linia kiedyś myślałem że loake < Yanko, ale głupoty gadałem, po czasie stwierdzam że loake1880 = yanko. Co nie zmienia faktu, że w cenie ok 1000 zł jedne i drugie buty są warte zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramzes Napisano 31 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2019 17 minut temu, KIERMAN.pl napisał: Zależy jaka linia kiedyś myślałem że loake < Yanko, ale głupoty gadałem, po czasie stwierdzam że loake1880 = yanko. Co nie zmienia faktu, że w cenie ok 1000 zł jedne i drugie buty są warte zakupu. Oczywiście chodziło mi o jedyną słuszną 1880 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 31 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2019 Yanko ma lepsze skóry niż w Loake 1880, poza tym ładniej wykonane, plus zamknięty kanał szycia na podeszwach. To plusy, natomiast zawsze mnie wymęczyły na początku, w przeciwieństwie do Loake (porównuję do 2 używanych przeze mnie par Loake). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramzes Napisano 31 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2019 3 minuty temu, eye_lip napisał: Yanko ma lepsze skóry niż w Loake 1880, poza tym ładniej wykonane, plus zamknięty kanał szycia na podeszwach. To plusy, natomiast zawsze mnie wymęczyły na początku, w przeciwieństwie do Loake (porównuję do 2 używanych przeze mnie par Loake). Ok dzięki za pomoc. Jedeny problem to teraz wybór kopyta Cieżko na odległość coś wymyśleć. z Loake miałem na nogach Capital i Tower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 31 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2019 Na szczęście w patine masz bezproblemowy zakup i zwrot więc można poeksperymentować. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hejter_yanko Napisano 24 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2019 Cześć, prosiłbym o radę odnośnie czarnych oxfordów. Zamówiłem Yanko 691, kopyto 790, rozmiar 7, tęgość F. But niby jest wygodny, ale mam 2 wrażenia: 1. przyszwa mocno się rozchodzi (czy się mylę?), czyli w górze są ciaśniejsze 2. w dalszej części stopy czuję sporo luzu (1-2 cm od czubka buta? na szerokość też mam trochę przestrzeni). Co o tym myśli społeczność? Czy takie "objawy" są ok czy raczej szukać innego buta? Paradoksalnie Shoepassion w tym samym rozmiarze o klasycznej tęgości mocno opinają moje stopy, wręcz czasem w nich cierpiały. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 24 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2019 @jawm, rozwarcie moim zdaniem nie jest wielkie. Zazwyczaj po kilku wyjściach skóra lepiej się układa w tej części cholewki. Jeśli czujesz luz za palcami to ok, ważne żeby śródstopie było dobrze trzymane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 24 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2019 Godzinę temu, jawm napisał: Co o tym myśli społeczność? Czy takie "objawy" są ok czy raczej szukać innego buta? Paradoksalnie Shoepassion w tym samym rozmiarze o klasycznej tęgości mocno opinają moje stopy, wręcz czasem w nich cierpiały. Poszukałbym innych kopyt/rozmiarów/producentów; jeśli nic lepszego nie znajdziesz, zawsze możesz do tych wrócić. Ja bym tak rozwierających się butów nie kupił, ale nie mam problemu z doborem takich, w których ten efekt nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jwodzu72 Napisano 19 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2019 W dniu 24.02.2014 o 17:36, saphir.pl napisał: Dzięki za miłe słowo Co do szerokości, to w Yanko jest F-G-H, nie odwrotnie: Kilka dni czytania i wniosek brak odpowiedzi pytanko,zatem taki przyrząd można kupić? Tęgość F ile to cm,G ile cm H ile cm? Jest bardzo dużo o rozmiarach długości ale mało o tęgości,tu przykład informacji ,która mi nie wyjaśnia ile to F_G_H w mm lub cm. F-G-H (szerokości kopyt)F (najwęższe) – najsmuklejsze, piękne i optymalne. Te kopyta będą prezentowały się najkorzystniej, o ile Twoje stopy również należą do tych węższych i smuklejszych niż standard. G (średnie) – to pewien standard. Średnia szerokość, która pasuje większości europejskich użytkowników. Kopyta, które produkowane są najczęściej i które niemal zawsze prezentują się dobrze. H (szerokie) – kopyta na najszersze stopy i wyjątkowo wysokie podbicia. Produkowane najrzadziej. Nie każdy model butów dobrze wygląda przy tak szerokich parametrach, dlatego też producenci ograniczają często produkcję kopyt w szerokości H do konkretnych modeli. Mój pomiar to 27cm według wzoru na obwód, 105mm wrzesz gdy nie wiem czy to F-G-H... Mam buty 960 G 44 i troszku luzu, mam na względzie parę split toe ,które są na kopytach 915 F I 960 G,te pierwsze ponoć smuklejsze,ile jest w cm różnicy w tęgości tych modeli? A może Double Monks 77021TJ Ina G / Softy Brown będą mieć najwięcej miejsca na podbiciu,tylko jaka długość.Obecnie z powodów zdrowotnych mam trudność z założeniem trzewików yanko 960 G chodzi o tęgość stóp a na gwałt potrzebuje butów ...ratuje się martensami rico o rozmiarze 46 mam takie tarcie,że ho,ho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 19 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2019 Takiej miary nie można nabyć, a nawet gdyby to i tak nie gwarantuje ona trafności w 100%, gdyż stopa do bryła przestrzenna, a do tego dochodzą indywidualne, subiektywne odczucia. Temat zatem jest dość skomplikowany Właściwie wszystko na ten temat we tym opracowaniu: https://blog.patine.pl/jaki-rozmiar-wybrac/ Przykłady powinny powiedzieć więcej niż sama miara. W razie wątpliwości, najlepiej napisać wiadomość mailową z własnymi wymiarami do supportu. Tam każdego dnia doradzają w takich sprawach i na podstawie statystyk będzie można coś konkretnego zarekomendować. W razie potrzeby darmowa wysyłka i bezpłatna pierwsza wymiana, także ryzyko zminimalizowane. Dobrą opcją jest zakup kilku par, przymiarka, pozostawienie optymalnej i zwrot pozostałych. To dziś już standardowa praktyka. Po kilku przymiarkach, kolejne zakupy to już bułka z masłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werter Napisano 28 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2019 Poprzednie czarne oxfordy jeszcze sprzed ery: „Dołóż pare stów i kup Yanko” trafił szlag.Bardzo nie byłem smuty, gdyż ponieważ w Outlecie leżały okuray czarne 433 na kopycie 915.Dziś dotarły. I pewnie gdyby to były buty za 500 stów to pewnie nie oczekiwałbym idealnego dopasowania. A tu się waham Zostawić, nieco się pomęczyć i czekać aż przyszwa lepiej dopasuje się do śródstopia czy tez wymienić na 272 (o ile jest różnica) lub 558?Co myślicie ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarecki70 Napisano 28 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2019 Nie jest bardzo duże V i jeszcze luźno zawiązane, więc jeżeli nigdzie mocno nie cisną to jest szansa na zejście obłożyny, a przynajmniej tylko niewielkie V. Ja bym zostawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
W.N. Napisano 28 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2019 Obłożyną bym się nie przejmował, bo wygląda na to, że się zejdzie w niedalekiej przyszłości. Zastanowił bym się tylko nad 272 ze względu na 5 dziurek na sznurówki, które, moim zdaniem, prezentują się lepiej, niż te 6 dziurek w 433. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werter Napisano 28 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2019 Zostają!Proces układania czas start.Lepsze skarpetki. Inny sposób ułożenia sznurówek. Nieco za mocne wiązanie. I nie ma dramatu.Mnie się właśnie te 6 dziurek podoba. Nie bez znaczenia jest też zniżka outletowa.I mała rzecz a cieszy - pięknie pachnie ta skóra!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braavos Napisano 22 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2019 Gdzie w PL mozna kupic buty Yanko poza patine.pl. Szukam modelu 435 - patine.pl nie ma juz niestety mojego rozmiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 23 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2019 W PL nie ma jeszcze takiego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solrac Napisano 25 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2019 Witam. Proszę o poradę, kupiłem dwie pary lotników Yanko, jedną 201 na kopycie 915F (zdjęcie po lewej) oraz 549 na kopycie 961G (zdjęcie po prawej) oba w rozmiarze 8,5. Patrząc na zdjęcie u kolegi wyżej i sposób rozwarcia przyszwy, wiem że obie pary muszę wymienić. Pytanie tylko czy większy rozmiar pomoże ? Może jednak na moją stopę przydałaby się tęgość H ? Wymiary mojej stopy to 28 cm (długość) i 24 cm (obwód). A może to kwestia podbicia ? Z góry dziękuję za pomoc. PS. Proszę nie śmiać się z kocyka w panterkę, spełniam wymogi sklepu co do mierzenia na miękkim podłożu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 25 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2019 27 minut temu, Solrac napisał: Witam. Proszę o poradę, kupiłem dwie pary lotników Yanko, jedną 201 na kopycie 915F (zdjęcie po lewej) oraz 549 na kopycie 961G (zdjęcie po prawej) oba w rozmiarze 8,5. Patrząc na zdjęcie u kolegi wyżej i sposób rozwarcia przyszwy, wiem że obie pary muszę wymienić. Pytanie tylko czy większy rozmiar pomoże ? Może jednak na moją stopę przydałaby się tęgość H ? Wymiary mojej stopy to 28 cm (długość) i 24 cm (obwód). A może to kwestia podbicia ? Z góry dziękuję za pomoc. PS. Proszę nie śmiać się z kocyka w panterkę, spełniam wymogi sklepu co do mierzenia na miękkim podłożu Na forum jak wynika z moich obserwacji są dwa obozy. Jeden, który nie akceptuje rozwarcia i często to ostro krytykuje i drugi który ma to gdzieś i nosi z przyjemnością. Ja np. lubię gdy mi się obłożyny się schodzą i u siebie raczej nie akceptuję rozwarcia (po prostu mi się nie podoba i już) ale nie uważam tego jako za doktrynę, że musi się schodzić. Jeżeli komuś nie przeszkadza, jest wygodnie niech nosi ja nie krytykuję. Zatem kwestia schodzenia się obłożyn to jedno. Choć tutaj naprawdę sporo się rozchodzi i raczej to nie jest jednak kopyto na Ciebie. Najważniejsze jednak czy są wygodne i nie cisną. Pamiętaj, że większa tęgość to nie tylko więcej miejsca w podbiciu ale także na szerokość w palcach czy na wysokość w palach. Więc jak masz stopę wąską to może być za luźno w palcach co może skutkować brzydkim łamaniem się skóry w miejscu zgięcia. Ostatnio zrobiłem eksperyment zamawiając 11 par (jak znajdę czas to go opiszę) podobnego modelu w różnych rozmiarach i tęgościach i powiem Wam, że wiem jeszcze mniej niż przedtem 😂 Oczywiście mniej więcej wiem teraz w jaki rozmiar i tęgość celować, ale na koniec i tak wszystko zależy do konkretnego egzemplarza. Albo "siądzie" albo nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 25 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2019 IMO to za wielkie rozwarcie, do wymiany na coś wyższego. Spróbuj większej tęgości, nie zaszkodzi przymierzyć. Sam nie mam problemu z jakimś rozwarciem obłożyn, ale nie aż takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solrac Napisano 25 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2019 Dziękuję za odpowiedź. @saphir.pl co myślisz na ten temat ? Skorzystać z darmowej wymiany i wziąć rozmiar 9 z każdego z modeli czy polecisz jakieś inne lotniki, które będą lepiej leżały ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 25 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2019 U mnie na zupełnie innym kopycie zupełnie innego producenta rozmiar o 0.5 większy okazał się idealny, ale 1. mniejszy rozmiar był wyczuwalnie ciasny (nie tylko w podbiciu - wszędzie) 2. rozwarcie było wyraźnie mniejsze. Być może to nie jest kopyto dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solrac Napisano 25 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2019 4 minuty temu, mosze napisał: U mnie na zupełnie innym kopycie zupełnie innego producenta rozmiar o 0.5 większy okazał się idealny, ale 1. mniejszy rozmiar był wyczuwalnie ciasny (nie tylko w podbiciu - wszędzie) 2. rozwarcie było wyraźnie mniejsze. Być może to nie jest kopyto dla Ciebie. Dziękuję za odpowiedź. W węższym kopycie 915F czułem że jest ciasno, w szerszym 961G czuję się o wiele lepiej, tylko to rozwarcie jakoś tak razi mnie w oczy. Skoro wymiana jest darmowa to spróbuję wymienić obie pary na rozmiar 9, a jak nie będą pasowały to poszukam w innych markach ... Ślub we wrześniu więc mam czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi