Skocz do zawartości

Suit Supply

+Immune+

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie 214 tego tematu zastanawiałem się nad skorzystaniem z MTM w salonie w Zurychu, jako że wg cennika ze strony usługa ta zaczyna się od 739 CHF. Wypada, żebym opisał efekt :)  Umówiłem się więc na spotkanie, które zacząłem od pytania, jakie tkaniny są w jakich cenach. Okazało się, że absolutnie najtańsze, podstawowe tkaniny są jednak od 850 CHF. ("No to czemu na stronie macie 739?" "A nie, to Pan patrzy na Custom Made, nie Custom MTM" "Nie, dobrze patrzę" "Niee, na pewno na Custom Made pan patrzy" Pogadane.)

Tyle nie chciałem wydawać, więc sprawdziłem RTW; o dziwo okazało się, że zarówno Sienna jak i Lazio pasują na mnie całkiem dobrze i kupiłem to drugie. (Piszę "o dziwo", bo wcześniej mierzyłem Lazio w tym samym rozmiarze w salonie w USA i pasowało jak pięść do nosa...) Sprzedawca polecił mi przeróbkę, która sprawiła, że garnitur wyglądał przy drugiej przymiarce dużo gorzej niż fabrycznie :D Poprosiłem o powrót do stanu fabrycznego i zwrot kasy za przeróbkę, na co się zgodzili. W końcu wykonałem jeszcze jedną przeróbkę w Polsce i efekt był moim zdaniem bardzo dobry.

@wally: jak tam Twoje wrażenia z Custom MTM? Obiecywałeś opisać ;)

@dj3501 Dzisiaj odebrałem garnitur od lokalnego krawca po dalszych poprawkach. Moim zdaniem nie przyłożyłem się do przymiarki w sklepie, w skutek czego otrzymałem ją trochę za ciasną (udało się ładnie poszerzyć i jest OK - chodziło raczej o uczucie komfortu) i ciut za długie rękawy (dało się skrócić, ale przy prawej ręce dalej jest te 0.5 cm za długie. Niestety już nie skrócę od dołu więcej). Przy następnym MTM dokonałbym koniecznych zmian. Poza tym zamówiłbym super lekkie płótno. To zwyczajne jest dla mnie zbyt ciężkie i nie pasuje do zwiewnego stylu który sobie założyłem. Nie udały mi się za bardzo spodnie. Niestety wyszło to dopiero po dłuższym posiedzeniu, mianowicie podczas stania są ok, ale podczas siedzenia uciskają pewną ważną dla mężczyzn część ciała ;) Poszerzenie pasa i związana z tym obniżka stanu trochę uratowały sytuację, ale dzisiaj kazałbym sobie ubrać w salonie 48 zamiast 46 i tak dokonać przymiarek. Prawdopodobnie zamówię drugą parę, z wyższym stanem i koniecznie z zakładkami, żeby jakoś uratować sytuację.

Poza tym, jakość wykonania bez zarzutu. Moja rada? Trzeba bardzo pilnować etapu zbierania miary. Efekt można zobaczyć już po tym jak leży garnitur testowy. Myślę, że jeżeli już zdecyduje się na drugi garnitur z serii MTM to obędzie się bez tych chorób wieku dziecięcego. Postaram się wrzucić zdjęcia. Ogólnie mieć swój rozum i nie kierować się na siłę tym co sugerują sprzedawcy. Ten w Berlinie miał już za sobą podobno kilkaset zamówień, ale patrząc przez pryzmat mojego zamówienia jak jest bardziej świadomy klient to różnie to bywa.

• Oceniam pozytywnie 2

10 godzin temu, wally napisał:

@dj3501 Dzisiaj odebrałem garnitur  

Osobiścię nie brałbym w SuSu MTM. Wydaje mi się, że to trochę loteria jest. W Monachium za każdym razem kiedy wchodzę tak raz na dwa miesiące, jest inna ekipa. Brałem Custom Made z dopasowaniem (opcja poniżej MTM) i polecam, jeżeli ktoś ma okazje to zrobić w salonie, bo online jest w tej samej cenie, a przeróbki i dopasowanie już nie są możliwe. Za 500 Euro można zaryzykować. Mam takie wrażenie, że wielu z obsługi nie ma wystarczającej wiedzy i doświadczenia. Większy budżet przeznaczyłbym na jakiś sprawdzony polski zakład. 

Osobiścię nie brałbym w SuSu MTM. Wydaje mi się, że to trochę loteria jest. W Monachium za każdym razem kiedy wchodzę tak raz na dwa miesiące, jest inna ekipa. Brałem Custom Made z dopasowaniem (opcja poniżej MTM) i polecam, jeżeli ktoś ma okazje to zrobić w salonie, bo online jest w tej samej cenie, a przeróbki i dopasowanie już nie są możliwe. Za 500 Euro można zaryzykować. Mam takie wrażenie, że wielu z obsługi nie ma wystarczającej wiedzy i doświadczenia. Większy budżet przeznaczyłbym na jakiś sprawdzony polski zakład. 
A w salonie przeróbki są w cenie czy płatne dodatkowo?

4 minuty temu, michau napisał:
2 godziny temu, Midlife-Crisis napisał:

A w salonie przeróbki są w cenie czy płatne dodatkowo?

W RTW naturalnie nie w cenie ale w opcjach Custom made tak,. Do końca pewny ale nie jestem. Tak mnie informowali przy zamówieniu, ale nie korzystałem, bo przy odbiorze pasowało. Myślę, że jak coś jest ewidentnie źle dopasowane, biorą to na siebie. Jak będę odbierał marynarkę dla syna, to spytam jednoznacznie.

• Like 1

W dniu 23.07.2019 o 09:37, Midlife-Crisis napisał:

Dodatkowe pytanie: potrzebuję w miarę szybko zmontować garnitur na wesele (jako gość). Nie siedzę w temacie klasycznej elegancji na co dzień, a dodatkowo mieszkam w Danii i generalnie jest tu dość drogo. Jednak z tego co widzę, SuSu ma sklep w Kopenhadze. W najbliższy weekend będę w Polsce i miałem się wybrać do sklepu Tomka Milera, który jak sądzę oferuje godną jakość za uczciwe pieniądze w najnowszym wydaniu kolekcji RTW (1000-1500 pln w preorderze). Jak w tym porównaniu wypada SuSu? Mam na myśli budowę garnituru, materiał, ewentualne poprawki i cenę?

Często bywam w Szczecinie, ale tam jest już całkiem ciężko.

35 minut temu, achimpe napisał:

w miarę szybko {...} Tomka Milera {...} w preorderze

Tu widzę sprzeczność.

Poza tym w tej chwili SuitSupply ma ciekawszą (ale też droższą) ofertę z punktu widzenia konstrukcji garnituru.

• Oceniam pozytywnie 1

W SuSu najprostsze garnitury zaczynają się od 1200 zł i są to konstrukcje half-canvas.
Miler w promocji sprzedaje najprostszy model za 900 zł i to jest klejonka. W cenie regularnej jest droższy od SuSu.

Miler: chyba jeden fason z bardzo mocnym taliowaniem marynarki. Na plus: w moim flanelowym garniturze był bardzo duży zapas materiału na poszerzenie nogawek. 
SuSu: dużo większy wybór fasonów. Minus: jak dostaniesz spodnie slim i będą za ciasne, to zapasu jest tam jak na lekarstwo.

• Oceniam pozytywnie 1

@achimpe jeżeli pytasz o porównanie, to nic Ci nie powiem, bo od Milera nic oprócz jednej koszuli nie posiadam. Raczej brałbym też pod uwagę stronę praktyczną zakupu. Ja uwielbiam zakupy w Polsce, ale na jakieś stacjonarne poprawki, czy reklamacje nie ma u mnie prawie możliwości. SuSu jest  dla mnie bardziej osiągalny. Zakup w Poznaniu byłby dla mnie bardziej ciekawy, ale musiałby być dobrze zaplanowany. 

• Oceniam pozytywnie 1

3 godziny temu, achimpe napisał:

Dodatkowe pytanie: potrzebuję w miarę szybko zmontować garnitur na wesele (jako gość). Nie siedzę w temacie klasycznej elegancji na co dzień, a dodatkowo mieszkam w Danii i generalnie jest tu dość drogo. Jednak z tego co widzę, SuSu ma sklep w Kopenhadze. W najbliższy weekend będę w Polsce i miałem się wybrać do sklepu Tomka Milera, który jak sądzę oferuje godną jakość za uczciwe pieniądze w najnowszym wydaniu kolekcji RTW (1000-1500 pln w preorderze). Jak w tym porównaniu wypada SuSu? Mam na myśli budowę garnituru, materiał, ewentualne poprawki i cenę?

Często bywam w Szczecinie, ale tam jest już całkiem ciężko.

W duńskim SuSu ceny są nieznacznie wyższe niż w polskim. Przejdź się do Magasinu, gdzie trwają wyprzedaże, jest tam kilka sklepów z dobrymi garniturami. Warto odwiedzić też centrum handlowe Troelstrup na Vester Vogade, 2 czy 3 piętra z męską odzieżą.

EDIT: Mowa o Kopenhadze oczywiście.

• Like 1

6 godzin temu, lubo69 napisał:

Tu widzę sprzeczność.

Poza tym w tej chwili SuitSupply ma ciekawszą (ale też droższą) ofertę z punktu widzenia konstrukcji garnituru.

co do sprzeczności - mogę zrobić przymiarkę teraz, odebrać  garnitur później, przed weselem we wrześniu.

6 godzin temu, Aras napisał:

W SuSu najprostsze garnitury zaczynają się od 1200 zł i są to konstrukcje half-canvas.
Miler w promocji sprzedaje najprostszy model za 900 zł i to jest klejonka. W cenie regularnej jest droższy od SuSu.

Miler: chyba jeden fason z bardzo mocnym taliowaniem marynarki. Na plus: w moim flanelowym garniturze był bardzo duży zapas materiału na poszerzenie nogawek. 
SuSu: dużo większy wybór fasonów. Minus: jak dostaniesz spodnie slim i będą za ciasne, to zapasu jest tam jak na lekarstwo.

Chcę kupić stacjonarnie w SuSu, to nie powinien być problem zatem :)

6 godzin temu, Midlife-Crisis napisał:

@achimpe jeżeli pytasz o porównanie, to nic Ci nie powiem, bo od Milera nic oprócz jednej koszuli nie posiadam. Raczej brałbym też pod uwagę stronę praktyczną zakupu. Ja uwielbiam zakupy w Polsce, ale na jakieś stacjonarne poprawki, czy reklamacje nie ma u mnie prawie możliwości. SuSu jest  dla mnie bardziej osiągalny. Zakup w Poznaniu byłby dla mnie bardziej ciekawy, ale musiałby być dobrze zaplanowany. 

ok, u mnie wygląda to podobnie, bo w PL jestem tylko raz na jakiś czas.

4 godziny temu, zimmermann napisał:

W duńskim SuSu ceny są nieznacznie wyższe niż w polskim. Przejdź się do Magasinu, gdzie trwają wyprzedaże, jest tam kilka sklepów z dobrymi garniturami. Warto odwiedzić też centrum handlowe Troelstrup na Vester Vogade, 2 czy 3 piętra z męską odzieżą.

EDIT: Mowa o Kopenhadze oczywiście.

dzięki :) zależy mi na tym jednak, żeby do garnituru RTW można było wprowadzić poprawki krawieckie i żeby ktoś spojrzał na to zdecydowanie bardziej doświadczonym okiem niż moje :)  dlatego SuSu wydaje się tu dobrą opcją.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, wszystkie są pomocne :)

• 4 weeks later...

Zdecydowałem się na marynarkę Havana 94 long. Długość marynarki ok, rękawy ok, ramiona także wydają mi się ok, niestety klapy odstają na wysokości klatki piersiowej. 

Zakładam, że wynika to, z tego, że marynarka jest zbyt ciasna właśnie w klatce. Ile cm da radę poszerzyć marynarkę w klatce piersiowej i ew. w talii? Powinno to zniwelować problem (jest to skomplikowana sprawa dla krawca?)? Czy może to wynikać jednak ze złego dopasowania w ramionach?