michau Napisano 29 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2019 Taka mała ciekawostka przy okazji odkopania wątku SuSu. Dostałem ostatnio letni garnitur (w jego skład wchodzą spodnie Brescia Slim Fit). Po konsultacji z działem obsługi okazało się, że w nowej kolekcji (i w przyszłych zapewne też) Brescia Slim Fit jest bardziej Fit. Ponoć "delikatnie" zwęzili nogawki - o pół centymetra. Mi bardziej wychodzi pół centymetra na płasko - czyli 1 cm w obwodzie. Zapas materiału naprawdę mizerny, więc tzw. klops. Pytanie: czy ktoś ma jakiś patent na rozpoznanie, które spodnie (Brescia Slim Fit czy zwykła, "regularna" Brescia) wchodzi w skład danego garnituru?Jak można jeszcze bardziej zwęzić tak wąskie spodnie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Armin Napisano 1 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2019 Cześć, Poważnie zastanawiam się nad zakupem garnituru z wiosenno-letniej kolekcji Suit Supply. Niestety jestem totalnie zielony w temacie garniturów - jak do tej pory jedyna godna wspomnienia pozycja w mojej szafie to zwykły granatowy Lantier kupiony kilka lat temu. Teraz, jako że zbliża się kilka wesel, na które wybieram się jako gość, chciałbym kupić jakiś nowy garnitur i raczej skłaniam się ku nieco lżejszym, mniej formalnym i równocześnie ciekawszym pozycjom. Bardzo spodobał mi się ten model: https://eu.suitsupply.com/pl/suits/havana-średni-szary-paski-garnitur/P5744.html?cgid=Suits&prefn1=colorID&prefv1=grey&pdp=true Jednak jak widać, cena nie jest wcale taka najniższa jak na standardy SuitSupply, a w składzie pojawia się też 12% poliamidu. Co sądzicie o tym zestawie ? Czy ten garnitur jest warty uwagi, czy raczej jest to przepłacanie za odrobinę ciekawszy design ? A może ktoś już ma ten garnitur i jest w stanie się wypowiedzieć z własnego doświadczenia? Z góry dzięki za podpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 1 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2019 To nie jest garnitur nadający się na wesele. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropóh Napisano 1 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2019 W dniu 29.04.2019 o 12:03, zmarzlo napisał: W klatce piersiowej mam ok. 96 cm, wzrost 175 cm, talia ok. 82 cm. Po tabeli rozmiarów wychodzi, że na podstawie klatki piersiowej powinienem i bioder wziąć 48, ale pozostałe wymiary (z tabeli wymiary produktu) mówią 46. Jakieś sugestie czym najlepiej się kierować? Wiadomo, najlepiej będzie zamówić 48 i 46 i sprawdzić, jednak wciąż zadam to pytanie dla Was, dla tych, którzy już mają produkty z SS. Niedawno odebrałem garnitur SuSu, mam 185 cm wzrostu, w klatce 100 cm, więc trochę więcej. System podpowiadał mi rozmiar 46 i taki zamówiłem, jedyny problem z marynarką to długość rękawów. Tak w nim wyglądam: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Armin Napisano 1 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2019 16 minut temu, Servetch napisał: To nie jest garnitur nadający się na wesele. Nie o to pytałem. Zastanawiam się raczej nad stosunkiem ceny do jakości tej konkretnej pozycji w ich ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 1 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2019 Niedawno odebrałem garnitur SuSu, mam 185 cm wzrostu, w klatce 100 cm, więc trochę więcej. System podpowiadał mi rozmiar 46 i taki zamówiłem, jedyny problem z marynarką to długość rękawów. Tak w nim wyglądam: Obwody wyglądają bardzo fajnie, ale moim zdaniem marynarka jest za krótka (korpus i rękawy). Na Twoim miejscu spróbowałbym następnym razem rozmiarówki long. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropóh Napisano 1 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2019 W dniu 1.05.2019 o 20:45, blekit napisał: Obwody wyglądają bardzo fajnie, ale moim zdaniem marynarka jest za krótka (korpus i rękawy). Na Twoim miejscu spróbowałbym następnym razem rozmiarówki long. O rękawach właśnie pisałem, a dla mnie długość marynarki jest ok, tak lubię. Aha, przy rozmiarze 46 nie ma jeszcze long, zaczyna się dopiero od rozmiaru 48 --> 94. Ale dzięki za opinię. Następnym razem, to będzie najprawdopodobniej bespoke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcjoner21 Napisano 2 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2019 @Ropóh Rękawy w SuSu mają podwinięty do wewnątrz mały zapas, więc bardzo łatwo przedłużyć je o brakujący centymetr. Do tego skrócenie spodni i ten garnitur prawdopodobnie będzie lepiej dopasowany niż pierwsze bespoke. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmarzlo Napisano 2 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2019 12 hours ago, Ropóh said: Niedawno odebrałem garnitur SuSu, mam 185 cm wzrostu, w klatce 100 cm, więc trochę więcej. System podpowiadał mi rozmiar 46 i taki zamówiłem, jedyny problem z marynarką to długość rękawów. Dzięki! Widziałem zdjęcia w innym temacie i super leży, a rękawy, z tego co czytam, można wydłużyć. U mnie kłopotliwe mogą być biodra, bo widzę, że w tych partiach jesteś szczuplejszy, dlatego obstawiam bardziej 48. Po majówce zamówię dwa rozmiary i porównam. Nigdy tego nie robiłem, ale pozwolę też sobie wrzucić zdjęcia, celem uzyskania opinii od Was. Dwa lata temu kupiłem garnitur i jak przymierzyłem ostatnio, zastanawiałem się co mną kierowało, że go kupiłem. Garnitur jest na 170 cm, a ja mam 175 cm. Także możecie sobie wyobrazić jak komicznie krótko wygląda. 😅 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropóh Napisano 2 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2019 8 godzin temu, kolekcjoner21 napisał: @Ropóh Rękawy w SuSu mają podwinięty do wewnątrz mały zapas, więc bardzo łatwo przedłużyć je o brakujący centymetr. Do tego skrócenie spodni i ten garnitur prawdopodobnie będzie lepiej dopasowany niż pierwsze bespoke. Wiem, wiem, te poprawki są już ustalone i obgadane, tylko w innym temacie. Tutaj wrzuciłem tylko jako zdjęcia poglądowe dla kolegi @zmarzlo w kwestii doboru rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmarzlo Napisano 7 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2019 Pierwszy raz składam zamówienie na SuSu i mam pytanie odnośnie opakowania. Wiem, że to błahostka, ale które polecacie: standard czy premium? I jeszcze jedno. Czy jak zamawiam dwa produkty (dwie marynarki w różnych rozmiarach) to przyjdą dwie paczki czy jedna z dwoma produktami? EDIT: Zamówiłem, wybrałem premium. 🙈 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 7 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2019 Nie wiem jak teraz, kiedyś przy zamówieniu zwykłego dostałem kartonową trumnę w której była marynarka i spodnie, do tego składany na trzy pokrowiec. Jeśli się nie zmieniło to nie widzę potrzeby zamawiania premium, ale pokaż jak dostaniesz, jestem ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laleczka Napisano 7 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2019 @zmarzlo Czemu nie poczekałeś, co taki narwany jesteś Ja zwykle zamawiam normalne opakowanie i póki co nie zawiodłem się. Nawet podczas przesyłania czegoś co bardzo się mnie (100% len i podobne), ubrania otrzymywałem praktycznie w idealnym stanie. Natomiast co do pakowania kilku produktów to jest różnie, ale zwykle starają się pakować wszystko do jednego pudełka. Mają różne ich rozmiary, a ich pokrowce na marynarki/garnitury mają specjalne komory na dodatkowe akcesoria i spodnie, czasem tam je upychają byle się zmieściły. Nadal jednak wszystko otrzymujesz w nienagannym stanie. Raczej nie widzę sensu wybierania pakowania premium. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
O.v.K. Napisano 7 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2019 Ostatnio zamawiałem na próbę trzy marynarki i przyszły w jednej paczce ale w dwu pokrowcach (dwa rozmiary tego samego modelu w jednym i trzecia marynarka w osobnym). Trochę ciasno to wyszło, ale jak pisze @laleczka - wszystko dotarło w idealnym stanie. Ja z SuSu mam "typowy" problem - chętnie przytuliłbym sporą część ich kolekcji, ale nie zgrywam się z ich rozmiarówką/konstrukcją Generalnie 90% garniturów odpada od razu z powodu spodni, które są po prostu za wąskie. Ten problem mam akurat z większością dostępnych na rynku kompletów (ZR, Macaroni, Vistula, Bytom... jedyny wyjątek to MiMe, którego mam zamiar na dniach przetestować), ale w SuSu jest to wręcz tragedia. Ich marynarki natomiast są na granicy akceptowalnej długości, zwłaszcza gdy idzie o rękawy - przy moich 182/4 cm wzrostu rękawy są "o figiel" przykrótkie (będę testował wydłużanie w jedynej mojej Havanie). A`propos powracających dyskusji co do jakości i wykonania SuSu, to zgadzam się, iż zasadniczo jest to bardzo wysoki poziom, ale osobiście trafiłem na specyficzny mankament; na 4 marynarki w moim rozmiarze, które zdarzyło mi się przymierzyć aż 3 (!), wszystkie jednorzędówki, miały zauważalną różnicę w jakości (sposobie?) wszycia lewego i prawego rękawa. O ile jedno ramię układało mi się całkiem ładnie, o tyle drugie łamało się - czasem mniej, czasem bardziej zauważalnie, właśnie przy jego wszyciu - tworząc swoisty "wałek". Myślałem, ze to specyfika moich ramion, faktycznie dość krzywych, ale o dziwo - owo łamanie nie powtarzało się za każdym razem na tym samym ramieniu. No a w czwartej marynarce (grubszej i dwurzędówce) nie występowało wcale 😅 Wychodzi, że nie tylko warto zamawiać różne rozmiary ale czasem i duble tych samych - i wybierać lepiej leżący egzemplarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laleczka Napisano 7 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2019 @O.v.K. Pamiętaj, że w SuitSupply przy niektórych garniturach możesz wybrać inny rozmiar spodni (mix and match) a rękawy mają zawinięty wewnątrz materiał do przedłużania ich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmarzlo Napisano 7 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2019 @Xune, planowana dostawa na czwartek, więc jak tylko dotrze, zrobię zdjęcie i wrzucę. @laleczka, a nie wiem, chyba już tak mam, że taki narwany jestem. 😅 W ogóle, napisaliście, że to opakowanie premium to taka trumna. Pamiętam, że gdy zamówiłem do pracy marynarkę z Lancerto i odebrali ją chłopaki na magazynie to myśleli, że faktycznie jakiś nagrobek zamówiłem czy coś, więc tutaj chyba nie będzie tak źle. Przed wyborem opakowania googlowałem i wygooglowałem nawet filmik na YouTube jak i w co pakują (finalnie jest to prostokątna duża paczka) i jakoś przemówiło do mnie zabezpieczenie marynarki. Obawiałem się, że w tym normalnym, może dojechać wygnieciona. Mimo mojego narwania, dzięki za informacje. Następnym razem nie będę kombinował i wezmę normalne, standardowe pakowanie przesyłki, jeżeli potwierdzacie, że i tak wszystko dociera w stanie idealnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
O.v.K. Napisano 7 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2019 20 minut temu, laleczka napisał: @O.v.K. Pamiętaj, że w SuitSupply przy niektórych garniturach możesz wybrać inny rozmiar spodni (mix and match) a rękawy mają zawinięty wewnątrz materiał do przedłużania ich To jest te 10% 😉 a z rękawami będę się bawił na dniach - zobaczymy jak wyjdzie. Bardziej martwią mnie ramiona w Havanach 😒 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lafayette Napisano 7 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2019 https://eu.suitsupply.com/pl/all_napoli/napoli-granatowy-garnitur/P5290.html?cgid=all_napoli&pdp=true Jak myślicie, czy faktura podlinkowanego materiału wyklucza zastosowanie go jako podstawowego garnituru (np. dla gościa ślubnego)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 7 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2019 Myślę, że nie, choć lepszy byłby gładki lub w bardzo mało kontrastującą jodełkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2019 2 godziny temu, O.v.K. napisał: O ile jedno ramię układało mi się całkiem ładnie, o tyle drugie łamało się - czasem mniej, czasem bardziej zauważalnie, właśnie przy jego wszyciu - tworząc swoisty "wałek". Myślałem, ze to specyfika moich ramion, faktycznie dość krzywych, ale o dziwo - owo łamanie nie powtarzało się za każdym razem na tym samym ramieniu. No a w czwartej marynarce (grubszej i dwurzędówce) nie występowało wcale Stawiałbym jednak na różnice w budowie ramion. Mam podobny problem z ramionami zwłaszcza w marynarkach bez lub z minimalną konstrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
O.v.K. Napisano 8 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2019 21 godzin temu, mosze napisał: Stawiałbym jednak na różnice w budowie ramion. Mam podobny problem z ramionami zwłaszcza w marynarkach bez lub z minimalną konstrukcją. Zasadniczo się z Tobą zgadzam, ale sposób szycia/konstrukcja też gra swoją rolę; dziś odebrałem Phoenix`a z MiMe który ma wyraźne wypełnienie ramion - i ku mojemu zaskoczeniu łamanie prawego ramienia miałem co najmniej takie jak w bezkonstrukcyjnej Havanie! U mnie akurat jest tak, że kości ramion (kule ramion) są mocno "podane" do przodu, dodatkowo, mimo iż daleko mi do Herkulesa, mam dość mocno zaznaczone mięśnie grzbietu, więc w miękkich marynarkach nawet nie myślę o gładkiej linii ramion. A jednak - w kilku marynarkach MD nie mam tego efektu, w każdym razie nie tak wyraźnego. Owszem, dwie są z dość grubego lnu lub mają delikatne wypełnienie ramion, ale trzecia to naprawdę cienki len a ramiona mam w niej całkiem akceptowalne. Może ma to jakiś związek ze sposobem krojenia materiału w tych okolicach? Odnoszę wrażenie, że MD jest w ramionach dość "obłe", gdy np. SuSu jest krojone mniej chojnie... No nic, przetestuję jeszcze dwurzędowego Travellera, dla pewności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobilak Napisano 9 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2019 Dzień dobry. Planuję zakup customowego garnituru ( Havana double breasted ) i proszę o poradę dotyczącą koloru . Garnitur ma być tylko na okazje typu ślub itp. ( Smoking już posiadam ). Wybrałem trzy kolory Navy Plain Wool Code 586.861/736 Super 110S 260gr/m3 Navy Plain Wool Code 886.601/5731 Super 110s 270gr/m3 Blue Plain Wool Code 540.901/263 Super 120s 230 gr/m3 https://eu.suitsupply.com/on/demandware.store/Sites-INT-Site/pl/Configurator-Show?type=suit Który wg Was będzie najbardziej " nobliwy "? Czy macie może odniesienie do różnicy w rozmiarach np 114 jedno a dwurzędowa. Zamówiłem na przymiarkę jednorzędową Havanę traveller i tak z deka jest przyciasno w ramionach, w plecach na styk a na tylnej części barków wygląda to słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmarzlo Napisano 9 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2019 Przyszło, przymierzone i mam wrażenie, że jednak 48. Prześlę później zdjęcia, gdyż teraz nie mam możliwości zrobienia, celem Waszej oceny, która — 46 czy 48 — leży lepiej. Tymczasem, na prośbę @Xune, zdjęcie przesyłki premium z SuSu. Dwie takie przyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
O.v.K. Napisano 9 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2019 5 godzin temu, Sobilak napisał: Dzień dobry. Planuję zakup customowego garnituru ( Havana double breasted ) i proszę o poradę dotyczącą koloru . Garnitur ma być tylko na okazje typu ślub itp. ( Smoking już posiadam ). (...) https://eu.suitsupply.com/on/demandware.store/Sites-INT-Site/pl/Configurator-Show?type=suit Który wg Was będzie najbardziej " nobliwy "? Czy macie może odniesienie do różnicy w rozmiarach np 114 jedno a dwurzędowa. Zamówiłem na przymiarkę jednorzędową Havanę traveller i tak z deka jest przyciasno w ramionach, w plecach na styk a na tylnej części barków wygląda to słabo. @Sobilak - z podanych przez Ciebie kolorów to pierwszy (granat), ew. trzeci (średnia szarość). Czarny odpuść raczej, chyba, że planujesz same "wydarzenia wieczorne" lub pogrzeby. - Większość Kolegów z forum zwróci zapewne uwagę, że Havana nie jest garniturem formalnym i jako garnitur wyłącznie na uroczyste okazje się nie nada. Ja wstrzymam się od głosu, gdyż sam jak na razie, z różnych powodów, "ogarniam" wszystkie okazje Havaną właśnie 😅 (ale formalny garnitur planuję, słowo!) - Twoje zdjęcia są słabej jakości i mało na nich widać, ale da się zauważyć, że marynarka zanadto cię opina ale przede wszystkim - tragicznie leżą ramiona; prawe dziwnie się układa przy kuli ramienia a lewe wręcz zawija w "wałek" (coś jak u mnie się zdarzało). I nie wynika to z braku konstrukcji czy ruchu materiału przy robieniu zdjęcia. Na Twoim miejscu spróbowałbym jednak zamówić wstępnie dwurzędówkę w tym samym rozmiarze, co "próbną" jednorzędówkę - z tkaniny możliwie podobnej do tej, którą rozważasz docelowo - chyba, że potrzebujesz właśnie 114? Tu faktycznie widzę kiszkę z rozmiarami... Osobiście miałem okazję przymierzać ten sam rozmiar w jedno- i dwu- rzędówce, ale z bardzo różnych materiałów. Generalnie wydawało mi się, że dwurzędówka jest nieco bardziej "obszerna", ale mogło to wynikać też z różnego charakteru tkanin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 9 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2019 Myślę, że nieformalność marynarek Havana wynika głównie z nakładanych kieszeni. Ale są Havany z kieszeniami ciętymi czy z patkami. Samego braku wypełnień w ramionach nie traktowałbym jako nieformalnosci. Zależy jak leżała by na konkretnej osobie. Przykładhttps://eu.suitsupply.com/pl/suits/havana-granatowy-garnitur/P5567.html?pdp=true Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi