Cet Napisano 25 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2013 Tak po części w temacie. Ebook Dobre maniery w przedwojennej Polsce na Publio, przecena 9,90 z 89 zł http://www.publio.pl/dobre-maniery-w-przedwojennej-polsce-maria-barbasiewicz,p72632.html?utm_source=swiatczytnikow.pl&utm_medium=link_spec&utm_campaign=promo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 20 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2013 L'année dernière à Marienbad 100% black tie http://www.imdb.com/title/tt0054632/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 23 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2013 Wszystko co o przedwojennej modzie dla Pań i Panów oraz dziatwy na każdą okazję wiedzieć się powinno. Autorka, dr hab. Anna Sieradzka jest historykiem sztuki i kostiumologiem, więc z czystym sumieniem polecam każdemu zainteresowanemu tę bogato ilustrowaną publikację, wydaną przez Wydanictwo Naukowe PWN. http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/194439/moda-w-przedwojennej-polsce.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriss Napisano 26 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2013 Polecam filmową adaptację przygód Erasta Fandorina (przy okazji polecam również cały cykl powieści autorstwa Borysa Akunina). Akcja dzieje się w XIX wieku,kiedy to przestępstwa popełniano z klasą i elegancją.http://www.imdb.com/title/tt0450158/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corelli Napisano 27 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2013 przestępstwa popełniano z klasą i elegancją 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 31 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2013 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 13 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2013 Zapowiada się ciekawy serial w stylu "Boardwalk Empire". Mowa o "Peaky Blinders": 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 13 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2013 (edytowane) Hmmm…. sezon 1 już w całości został pokazany. Jestem świeżo po maratonie i muszę powiedzieć, że to kawał dobrego filmu. Fabuła dość nierówna, ale klimat początków XX wieku w przemysłowych rejonach Anglii wyśmienity. Warto zobaczyć (chociażby dla kostiumów). Jednak oprócz podobnego osadzenia w czasie, serial różni się zasadniczo klimatem od Boardwalk Empire - tu jest biednie, brudno i dużo bardziej mrocznie. Następny sezon w 2014r. … zapomniałem dodać, że powala ścieżka dźwiękowa - jakże różna od Boardwalk Empire. Edytowane 13 Listopad 2013 przez Hargin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 18 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2013 http://www.filmweb.pl/film/Koneser-2013-624525 Widziałem jakiś czas temu, ech te rękawiczki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 2 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2014 dobry film! Widziałem jakiś czas temu, ech te rękawiczki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 2 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2014 No właśnie, taka sprawa... Wydaje mi się, że temat ' "Elegancka" literatura i filmy ' dotyczy książek i filmów, które są ciekawe z punktu widzenia klasycznej męskiej elegancji w ujęciu kostiumologiczo-ubraniowym. Jest osobny temat pt. "Literatura", gdzie można dyskutować o twórczości literackiej ogółem, nawet jeśli odniesienia do strojów są w niej znikome. Natomiast brak wątku, w którym można rozpatrywać filmy wyłącznie z punktu widzenia sztuki filmowej (a przynajmniej nie widać go w wątkach bardziej "uczęszczanych"). Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 2 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2014 http://www.filmweb.pl/video/trailer/nr+1+%28polski%29-32642 właśnie wróciłem z kina i jeszcze trawię. Dobre, A co do elegancji to uczta dla wielbicieli "włoszczyzny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 4 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2014 Z należnym szacunkiem i przykrością informuję Panów "architektów" i innych miłujących "wolne skojarzenia", że wątek powyższy nie jest Hyde Parkiem i jakieś zasady obowiązują nas wszystkich. . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Olgierd Napisano 4 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2014 (edytowane) ...toteż i poszło do kosza moje o filmie, tudzież prośba o przeniesienie dygresji o architekturze do odrębnego wątku... Tyle w kwestii umiejętności czytania ze zrozumieniem Niniejszym przepraszam Pana Constantina za kompletnie niepotrzebną kąśliwość (a może nawet złośliwość...) z mojej strony. Mógłbym się bronić, że gdzie drwa rąbią... ale autentycznie jestem zdania, że elegancja to także kultura (w sensie: kultura materialna: sztuka, filmy, literatura, etc.). Stąd mój ból, że się wywaliło recenzję filmu, tylko dlatego, że nie był o strojach, a także parę postów o architekturze (które zostały później przywrócone). Przereagowałem, za co jeszcze raz przepraszam. Edytowane 4 Marzec 2014 przez Olgierd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek83 Napisano 18 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2014 Witam Nie wiem czy były już wspominane ale z seriali miłośnikom strojów polecam "Downton Abbey", "Mr. Selfridge" i klasyczną już, zakończoną w tym roku serię przygód Herkulesa Poirot na podstawie powieści Agathy Christie. Jeżeli zaś chodzi o filmy, to moimi ulubionymi ze względu na stroję są: "Gosford Park", "Okruchy dnia", "Wiek niewinności", "Plac Waszyngtona", "Duma i uprzedzenie", "Buddenbrookowie. Dzieje upadku rodziny", (oczywiście stroje z różnych epok od empire'u po lata 30). Mógłbym długo wymieniać, więc tylko te kilka polecę tym, którzy nie widzieli. Nie są to oczywiście filmy i seriale o strojach sensu stricte ale myślę, że warto je obejrzeć właśnie dla kostiumów. Pozdrawiam Tomek83 , 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2014 Gosford Park to świetny film, uczta dla oczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 30 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2014 To nie jest jeden z tych filmów, które można nazwać "sartorialną ucztą", ale zapowiada się wyjątkowo ciekawie, a i dla fanów "klasyki klasyki" coś też się znajdzie. Wes Anderson patrzy na Mitteleuropa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz W. Fita Napisano 30 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2014 ...toteż i poszło do kosza moje o filmie, tudzież prośba o przeniesienie dygresji o architekturze do odrębnego wątku... Tyle w kwestii umiejętności czytania ze zrozumieniem Niniejszym przepraszam Pana Constantina za kompletnie niepotrzebną kąśliwość (a może nawet złośliwość...) z mojej strony. Mógłbym się bronić, że gdzie drwa rąbią... ale autentycznie jestem zdania, że elegancja to także kultura (w sensie: kultura materialna: sztuka, filmy, literatura, etc.). Stąd mój ból, że się wywaliło recenzję filmu, tylko dlatego, że nie był o strojach, a także parę postów o architekturze (które zostały później przywrócone). Przereagowałem, za co jeszcze raz przepraszam. W rzeczy samej. House of Cards, senator Underwood "oczyszcza umysł" Oryginał bardziej mi odpowiada. Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz W. Fita Napisano 21 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2014 Wczoraj na TVP 1 oglądnąłem film pt. „Nietykalni” - rewelacja. Postanowiłem sobie go dziś nagrać. Uroniłem trochę łez. POLECAM Z CAŁEGO SERCA !!! Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 21 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2014 https://www.youtube.com/watch?v=yyxDVCb3ky4 Zapowiada się śmiesznie i zapewne również stylowo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 9 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2014 W chwili obecnej na TVP 2 leci dokument "Stroje w PRL". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dunhill Napisano 28 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2014 Na CinemaxHD zaczął się film biograficzny o Churichilu "W czasie burzy". Jeszcze zdążycie ale pewnie będą powtarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ri¢hie Ri¢h Napisano 6 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2014 Dokument o krawiectwie. Narazie znalazłem tylko trailer ale cały film powienin gdzieś już buszować w sieci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smamaj Napisano 9 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2014 Będzie buszował na jesień, przynajmniej wtedy ma premierę. A nie jest to typ filmu który wycieknie przed premierą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 13 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2014 Efekt dzisiejszego wyjścia do warszawskiego Muzeum Narodowego, książka "Polskie Rody Biznesowe". A w niej między innymi o rodach Kielmanów i Kruków. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi