Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam rekawiczki ze skory jelenia bez zadnego ocieplenia/wypelnienia i leza super, a w reke tez nie jest zimno przy takiej pogodzie jak teraz. Idealnie prowadzi sie w nich tez samochod.

Z nowozelandzkiego, od Kowalskich?
Opublikowano

Ja mam rekawiczki ze skory jelenia bez zadnego ocieplenia/wypelnienia i leza super, a w reke tez nie jest zimno przy takiej pogodzie jak teraz. Idealnie prowadzi sie w nich tez samochod.

Z nowozelandzkiego, od Kowalskich?

Z brazowego ;) od Jamrozinskiego - przechodzilem w okolicy jak wial ostry wiatr i ciezko bylo wyjac reke z kieszeni, wiec wszedlem i kupilem bez wiekszego wypytywania. Wybiore sie chyba do niego w tym tygodniu poogladac i powybierac cos jeszcze.

Bylem u Kowalskich w zeszlym roku, ale pan Kowalski mnie zniechecil swoja osoba - moze mial gorszy dzien.

Edit: W czasie krotkiej rozmowy Jamrozinski powiedzial, ze rzadko sa u niego te rekawiczki, bo skory w garbarni na nie tez sie rzadko pojawiaja. Z kontekstu wynikało, ze chodzi o garbarnie w PL, wiec moze nie tylko za granica sa garbarnie - jak twierdził pan Kowalski http://macaronitomato.blogspot.com/2009 ... ek-ul.html - ktore sie tym (jeleniem) zajmuja.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś z kolegów wie może, jak kształtują się ceny za

rękawiczki irchowe u warszawskich rzemieślników?

130-220. W zależności od pochodzenia skóry i tego czy rękawiczki mają być na miarę czy gotowe.

Przypomnienie jakie mamy główne zakłady w Warszawie:

Pracownia U Kowalskich - Chmielna 10

Jan Koziarski - Ogrodowa 13/29

Maria Giedroyć - Śniadeckich 18/19

Anna Serafińska-Szweryn - Hoża 35

Czesław Jamroziński - Marszałkowska 83

Marian Bąkowski - Świętojańska 9

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dzieki Immune.

No właśnie - na "miarę czy gotowe"?

Któryś z kolegów napisał, że za zrobione na miarę zapłacił mniej,

bo rzemieślnik nie miał gotowych w odpowiednim rozmiarze? :shock:

Jak to rozumieć - zawsze wydawawało mi się, że to działa odwrotnie?!

(tzn. 'nie ma gotowych, to możemy zrobić - ale będzie drożej')

Opublikowano

To zapewne były rękawiczki, które były przepasowane czyli wykonane na czyjąś miarę i nieodebrane/nieopłacone lub zlecenie nie podlegało normalnym procedurom realizacji. W większości sytuacji rękawiczki na miarę będą odpowiednio droższe, przy tej samej technologii produkcji i zachowaniu tej samej jakości.

Wracając do pytania o sam wybór, w każdym z wymienionych przeze mnie powyżej zakładów zostaniesz profesjonalnie obsłużony. Pójdź, obejrzyj, zdecyduj. Na podstawie własnych doświadczeń mogę napisać, że nie ma potrzeby szycia rękawiczek na miarę, jeżeli są dostępne gotowe w odpowiednim rozmiarze, które nam się podobają.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dzieki Immune.

Kilka tygodni temu zakupiłem rękawiczki irchowe u Czesław Jamroziński - Marszałkowska 83. Dwie pary. Do zakładu poszedłem z zamiarem uszycia "na miarę". Było to bardzo mocne postanowienie. Wszedłem, przymierzyłem gotowe i poczulem, jakby były szyte na moje dłonie. W każdym elemencie idealne. Tak więc kupiłem gotowe :D .

Opublikowano

Byłem wczoraj z żoną u Jamrozińskiego. Bardzo klimatyczny zakład, old school w najlepszym wydaniu. Kupiliśmy żonie superciepłe rękawiczki, które powinny być jak znalazł, jeśli sprawdzi się prognoza na przyszły tydzień. Pasowały jak ulał.

Opublikowano

A to rękawice z grubej irchy będą cieplejsze niż typowe z cielęcej z bawełnianym wkładem ocieplającym?

Opublikowano

Najcieplejsze są skóry z renifera, łosia, jelenia. W tej kolejności. Ircha nie jest moim zdaniem najcieplejszym rodzajem wyprawy - w sytuacjach "podbramkowych" zdecydowanie lepiej sprawdza się jeleń wygarbowany bez użycia olejów.

Edit:

Ostatnio miałem okazję zakupić skórę z renifera w b. dobrej cenie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Najcieplejsze są skóry z renifera, łosia, jelenia. W tej kolejności. Ircha nie jest moim zdaniem najcieplejszym rodzajem wyprawy - w sytuacjach "podbramkowych" zdecydowanie lepiej sprawdza się jeleń wygarbowany bez użycia olejów.

Edit:

Ostatnio miałem okazję zakupić skórę z renifera w b. dobrej cenie.

Jak rozumiem piszesz o samej skórze, bez włosia?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ataki mrozu zawiały mnie na Marszałkowską do Jamrozińskiego w celu zamówienia jak najbardziej ocieplanych wewnątrz rękawiczek. Rękawiczki wewnątrz ocieplane dość fajnym, puchowym futerkiem i w sumie trochę czuć różnicę w dopasowaniu, względem standardowej rozmiarówki. Zamówiłem dodatkowo parę zamszowych, za ocieplane zapłaciłem 150 zł, za zamszowe 120, więc w sumie cena można powiedzieć, prawie, że sklepowa. Czas oczekiwania około 4 dni.