Piotrwawa Napisano 15 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2019 Godzinę temu, pablocito napisał: ...Fakt, nie staje na zimnie.... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cały czas o wosku, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 15 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2019 Z produktów mających w składzie wosk pszczeli najbardziej cenię ten: Używam w ilościach wręcz przemysłowych. Również do rękawiczek (broń boże do tych z pekari ), a ostatnio do foteli w aucie. Szczególnie sprawdza się jednak przy takich pacjentach: 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 15 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2019 Też go używam. Też do wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 15 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2019 @Tanatos70 a co, jeśli cokolwiek, do pekari? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 15 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2019 52 minuty temu, Żorż Ponimirski napisał: @Tanatos70 a co, jeśli cokolwiek, do pekari? Doświadczając organoleptycznie swojej jedynej pary od Kuca, powiedziałbym że nic. Sprawia wrażenie jakby nie potrzebowała żadnej impregnacji/ochrony/odżywienia. Jeżeli już to czyszczenia, ale to też niekoniecznie- efekt patynacji. . Nie mam jednak specjalistycznej wiedzy, czy tak jest faktycznie. Może jakieś delikatne środki do skóry w formie bezbarwnego żelu w typie Tarrago delicate ? Ja jednak bym odpuścił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 15 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2019 @Tanatos70 - kolejny głos na brak odżywiania pekari. Dlaczego tak dopytuję? Otóż mój nowy nabytek ma wykończenie antracyt, które wygląda jak przyszarzona, zmatowiona czerń. Obawiałem się, że to objaw wyschniętej skóry, ale po dwóch dniach noszenia nic się z tym nie dzieje, nie pęka itp. Niczego nie będę tu stosował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 15 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2019 Mi do wyobraźni pozytywnie przemawia ta fotka z Roetzela: Niezadbane, a jakie stylowe 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 Mi do wyobraźni pozytywnie przemawia ta fotka z Roetzela: Niezadbane, a jakie stylowe Dla mnie one są po prostu brudne. Ale się nie znam. Nigdy nie miałem pekari. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 Godzinę temu, pablocito napisał: Dla mnie one są po prostu brudne. Ale się nie znam. Nigdy nie miałem pekari. Widziałem kilka filmów na YT o rękawiczkach z pekari i te dłużej używane tak wyglądają. To się chyba nazywa patyna 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 To nie brud, to patyna.To nie niechlujstwo, to sprezzatura.To nie brak wyczucia stylu, to nonkonformizm.You’re holding it wrong. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 Techniczne rzecz biorąc, patynacja to nagromadzenie uszkodzeń i drobnych nieczystości widocznych zwłaszcza na skórze koloru nude. Co do drugiego i trzeciego punktu się nie wypowiem, bo w sumie kim jestem(śmy) aby moralizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 Spatynowana skóra w kolorze "nude" wygląda tak (zdjęcie z TFL): Na zdjęciu powyżej natomiast znajdują się brudne rękawiczki w pozycji "pan da na chemiczne czyszczenie rękawiczek". Pekari można spokojnie myć wodą z szarym mydłem, byle nie przemoczyć za bardzo; ja tak robię i nie mam "spatynowanych". 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 With all fairness - podajesz skórzaną kurtkę (bardzo ładną z resztą) jako przykład patynacji/brudzenia sie rękawiczek. Może coś w temacie wątku. Pewnie ta patyna to jest jakiś rodzaj brudu, w sumie czego się spodziewać po rekawiczkach? Ciekawi mnie czy coś takiego w ogóle zejdzie od mydła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 Chlapnij całe tinturą i będą jak noweWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr B Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 W dniu 6.12.2019 o 19:35, Piotr B napisał: Zamierzałem uszyć i rozmawiałem. Wybór skór nieduży, niechętny do szycia ze skóry powierzonej i zrobienia na niej małej próby. Rękawicznik średnio otwarty na sugestie, ma widocznie swoje przyzwyczajenia i szybko się niecierpliwi. Nie złożyłem zamówienia, nie polecam. Rękawicznik Kowalski z Chmielnej. Druga wizyta weekendowa utwierdziła mnie we wcześniejszym odczuciu, opinie z google nie odbiegają znacznie od wrażenia jakie ja wyniosłem. @FONos Dodatkowo Kowalski będzie likwidował najprawdopodobniej zakład. Nie zamawia już skór, nie szyje na zamówienie, wyprzedaje to co mu zostało. Przed sezonem ze wszystkich skór, jakie miał, uszył rękawiczki rtw, w części damskie. Pozostało kilkanaście par łącznie wszystkich, ceny jednak takie jak były, na półkach pusto. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 Koledzy. Tak mi się wydaje, że taki już jest charakter tej skóry. Oglądałem swoje, a jestem raczej z tych dbających, i stwierdziłem że mają tendencję w miejscach "chwytnych" do wybłyszczania się i ciemnienia. Ot taki ich urok. Wygląda to inaczej niż na irchowych. Właśnie efektem patynacji bym to określił. Nic lepszego nie przychodzi mi do głowy. Taka karma pekari. Coś jak z zachowaniem kordowanu czy kurtki woskowanej. Albo się to akceptuje, albo nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 Mam i ja. Kolor English Tan. Produkcja plus transport GLS z Wegier zajelo okolo 1 tydzien. Co do rozmiarowki to u Kuca mam 22, tu zamowilem 8,5 i jest OK. Na marginesie- ktos wie dlaczego nie wolno zakladac rekawiczek w sposob widoczny na metce? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 40 minut temu, adamW napisał: Na marginesie- ktos wie dlaczego nie wolno zakladac rekawiczek w sposob widoczny na metce? Zapewne z tego samego powodu, dla którego na metkach tak popularne jest pranie chemiczne i zakaz suszenia w suszarce - chodzi o niepożądane rozciąganie delikatnej skóry. Ładne rękawiczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 @adamW, podrzucisz nazwę strony internetowej? Na zdjęciu jest prześwietlona. Ja na przyszły sezon chciałbym zainwestować w Kapibarę, do tej pory rozważałem rumuńską manufakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 www.hungant.com 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 @Krzysiek_W musisz (od 1s.): 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 53 minuty temu, Żorż Ponimirski napisał: @adamW, podrzucisz nazwę strony internetowej? Na zdjęciu jest prześwietlona. Ja na przyszły sezon chciałbym zainwestować w Kapibarę, do tej pory rozważałem rumuńską manufakturę. 45 minut temu, pablocito napisał: www.hungant.com Przecież to ten sam producent leathergloves2013 z eBay 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 16 minut temu, FONos napisał: Przecież to ten sam producent leathergloves2013 z eBay Bezpośrednio jest zdaje się 25E taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 1 godzinę temu, Żorż Ponimirski napisał: @Krzysiek_W musisz (od 1s.): dzieki tylko czy wyślą do polski i z rozmiarem trafię, oto jest pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 16 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2019 1 minutę temu, Krzysiek_W napisał: dzieki tylko czy wyślą do polski i z rozmiarem trafię, oto jest pytanie @adamW powyżej zamówił i je otrzymał - może podpowie czy nie było niezaplanowanych przygód. Wg mnie z rozmiarem dobry jest odnośnik do rękawiczek Kuca vel. Milera 21 = 8 u Rumuńskich Bratanków (wg @FONos), a 22 to 8,5 (wg @adamW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi