Skocz do zawartości

Sweter, kamizelka (bezrękawnik), itd. - dyskusje i porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja zapytam trochę inaczej.

Co jeśli pod marynarką mamy np. golf, czy inny sweter? Czy i w tym przypadku mankiet swetra powinien wystawać spod rękawa marynarki (tak jak mankiet koszuli), czy zaopatrujemy się w marynarkę z dłuższym rękawem?

--

Pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano

A ja zapytam trochę inaczej. Co jeśli pod marynarką mamy np. golf, czy inny sweter? Czy i w tym przypadku mankiet swetra powinien wystawać spod rękawa marynarki (tak jak mankiet koszuli), czy zaopatrujemy się w marynarkę z dłuższym rękawem?

Tutaj jest odpowiedz jeżeli chodzi o opinie Immune:

Podobnie w przypadku noszenia marynarek sportowych na swetry. W tym wypadku nie pokazujemy mankietu koszuli, ponieważ nasz ubiór jest czysto sportowy. Stąd sugerowana inna długość rękawów dla tego typu marynarek (+1-1,5cm długości rękawa). Unikamy w ten sposób pokazywania mankietu swetra.

Widzimy jednak, że kwestie te są często zależne od indywidualnych upodobań. Osobiście wolę uwidaczniać rękawki koszuli ;)

Opublikowano

Spoko!

Swoją drogą jak wszedłem na tę stronkę to akurat otworzyła mi się zakładka ze śłitaśnymi damskimi sweterkami i poczułem pewien niepokój. Na szczęście okazało się, że męskie też robią. :) Może czas na "forumowe" cardigany ? :twisted:

Opublikowano

Ja mam trzy golfy, które bardzo cenię. Pierwszy został kupiony w Matinique - tak, ja też nie znam tej firmy, ale golf jest z cienkiej wełny, bardzo fajny i po sezonie intensywnego noszenia nic się nie rozciągnął itd. Dwa pozostałe są z Tommy'ego Hilfingera, i są bawełniane z dodatkiem elastanu, nylonu i kaszmiru. I mimo, że nie jestem entuzjastą "domieszek", to naprawdę świetny materiał. Elastyczny, nie odkształca się, oddycha jak bawełna, po prostu świetnie się nosi.

Za to stanowczo odradzam wszelkiego rodzaju poliamid/poliester, nawet jako dodatek (po nawet niewielkim wysiłku fizycznym w czymś takim jest się strasznie spoconym) jak i chyba czystą bawełnę (dopasowany sweter zbyt szybko się zdefasonuje i rozciąga).

Opublikowano

Ja mam trzy golfy, które bardzo cenię. Pierwszy został kupiony w Matinique - tak, ja też nie znam tej firmy,

To część firmy, która ma w portfolio takie marki jak Cottonfield i Jackpot. Kiedyś był nawet w Wawie sklep tej marki, teraz tylko outlet. Bardzo często kupuję ich ubrania. Zwykle mają przyzwoite tkaniny. W skrócie to lepsza Zara.
Opublikowano

Ja mam trzy golfy, które bardzo cenię. Pierwszy został kupiony w Matinique - tak, ja też nie znam tej firmy,

To część firmy, która ma w portfolio takie marki jak Cottonfield i Jackpot. Kiedyś był nawet w Wawie sklep tej marki, teraz tylko outlet. Bardzo często kupuję ich ubrania. Zwykle mają przyzwoite tkaniny. W skrócie to lepsza Zara.

Faktycznie, kupiłem golf w outlecie w Factory, i to jedyne miejsce, gdzie widziałem ubrania tej marki.