Skocz do zawartości

Sweter, kamizelka (bezrękawnik), itd. - dyskusje i porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, Koval napisał:

@Piotr B,

ja bym uciekał od takiego 'specjalisty'  - nikt nie da ci gwarancji skurczenia/skrócenia o konkretną wartość...

(poza tym redukcji ulegną wszystkie wymiary)

Dokładnie, skróceniu ulega zarówno szerokosć, jak i długość (w tym długość rękawów). O ile? Nikt zawczasu nie potrafi powiedzieć.

• Like 1
Opublikowano

Do bardzo zasadnych argumentów Kolegów dodam jeszcze jeden: wełna ma doskonałe właściwości, które temperatura skutecznie niszczy. Zrobiłbyś ze swetra filc. Wyobraź sobie chodzenie w pilśniowym kapeluszu na tułowiu.

• Like 1
Opublikowano

Dziękuję za opinie. Stało się dokładnie, jak pisaliście. Skorzystałem z nowego, ale przypadkowo przeciętego swetra w celu wykonania próby. Sweter po praniu w gorącej wodzie wygląda na mocno sfatygowany, skrócenie nierównomierne, czyli większe na środku klatki, mniejsze po bokach. Ogólnie i niezależnie od wymiarów, wygląda na mocno wyciągnięty i bardzo nieestetyczny.

Znacie jakiegoś renomowanego producenta pulowerów, kardiganów w kroju athletic fit. Poszukuję swetrów z merynosa, kaszmiru o takim wykroju. Są wersje szersze w klatce i węższe w talii, mi zależy jeszcze na szerszych barkach i dość krótkim korpusie. Skracanie swetra o drobnym ściegu wymusza odcinanie i potem doszywanie ściągacza, a to zawsze się niepożądanie odznacza.

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Wełna się z reguły rozciąga i nawet jeżeli nowy sweter czy inny knit pasuje doskonale do sylwetki to w trakcie użytkowania jest duże prawdopodobieństwo ,że "nagle w przyszłości" sweter się rozwlecze. Jeżeli koledze zależy na perfekcyjnym  dopasowaniu to najlepszym wyjściem są knity ze 100% bawełny, ewentualnie mieszanki ze znacznym udziałem bawełny."Renomowanego producenta" raczej każdy zna, tylko niewielu ma na tyle gruby portfel https://us.loropiana.com/en/c/man/knitwear  

• Like 1
  • 1 rok później...
Opublikowano
23 minuty temu, Czarrek napisał:

Moim zdaniem to przepiękna kamizelka.

Nie idź tą drogą. Ta czarna skojarzyła mi się ze starą, ale jarą komedią:

https://www.google.com/search?q=bar+pod+niebieską+ostrygą&oq=pod+niebieską+o&aqs=chrome.1.69i57j0i22i30.8002j1j7&client=ms-android-samsung-ss&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:7e2aa903,vid:c5IpWNOyD6E,st:0

• Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Macie może jakieś doświadczenia ze swetrami N.Peal i Drake’s? Jak wyglada kwestia rozmiarówki i jakości produktów? Z tego co czytam w internecie z tym bywa różnie. Stad moje wątpliwości czy warto. Znacie jakąś alternatywę w tym przedziale cenowym? Wszelkie opinie miłe widziane

Opublikowano

Swetry Drake’s produkowane są przez firmę William Lockie, w związku z czym możesz być spokojny jeżeli chodzi o jakość.

Alternatywy w podobnym przedziale cenowym to  np. William Lockie (bez metki Drake’s), Johnston of Elgin, Inis Meain, Malo, Alan Paine, Turnbull & Asser (produkowane przez John Laing).

Opublikowano
Swetry Drake’s produkowane są przez firmę William Lockie, w związku z czym możesz być spokojny jeżeli chodzi o jakość.
Alternatywy w podobnym przedziale cenowym to  np. William Lockie (bez metki Drake’s), Johnston of Elgin, Inis Meain, Malo, Alan Paine, Turnbull & Asser (produkowane przez John Laing).

Dzięki!
Podpowiesz może jeszcze coś jeżeli chodzi o rozmiarówkę William Lockie?
Chcę zamówić shawl collar cardigan i z tabel wynika, ze nie jest standardowa. Normalnie nosze 38/40 (M/L) a tu zastanawiam się nad rozmiarem 44.