Jump to content

Sweter, kamizelka (bezrękawnik), itd. - dyskusje i porady

Szamil
 Share

Recommended Posts

Ostatnimi czasy chodzi za mną chęć zakupu kaszmirowego swetra.

Czy mają Państwo jakieś doświadczenia z takimi produktami?

Jeśli tak to poproszę o informację czy warto, czy nie. Jeśli tak to jakie firmy, gdzie najlepiej kupić? Jeśli nie - dlaczego?

Ja zdecydowanie polecam swetry kaszmirowe. W porównaniu do tradycyjnej wełny owczej produkty kaszmirowe są przede wszystkim bardzo miekkie i "nie gryzące". Konserwacja jest taka jak większośc dzianin - tylko pranie ręczne.

Jeśli chodzi o konkretne marki to już zależy od zasobności portfela. Są swetry kaszmirowe za 300 zł a są też za 3000 zł.

Kupujac odziez kaszmirowa musimy pamitac o kilku podstawowych faktach.

Kupujmy tylko produkty znanych firm,male nikomu nic nie mowiace firmy bardzo czesto falszuja metki ze skladem surowcowym danego produktu, dlatego pseudo okazje np swetr zy 30euro to czyste oszustwo ,proceder ten jest bardzo rozpowszechniony we Wloszech.

Pamietajmy,ze cena tego szlachetnego surowca w Mongolii wynosila do zeszlego roku okolo 30dolarow za 100gram. Sweter wazy miedzy 200 a 300gram czyli jezeli to pomnozymy przez 30 dolarow to na dzien dobry mamy 60 badz 90 dolarow za sam surowiec nie przetworzony,do tego dochodzi transport,czyszczenie,farbowanie i w koncu wykonanie samego produktu.

Jesli moge cos zasugerowac to prosze szukac wyrobow wykonanych z kaszmiru angielskiego uchodzi on za najlepszy na swiecie.

Dziękuję, strony jak i wzornictwo bardzo interesujące. Niestety przypuszczam, iż zakup produktów tych firm w Polsce graniczy z cudem.

Czy ktoś mógłby polecić sprawdzone sklepy online z kaszmirowymi sweterkami?

Niestety nie posiadam jeszcze żadnego kaszmirowego produktu i przyznam, że na pierwszy zakup nie chcę przeznaczać olbrzymiej kwoty. Myślę, że tzw średnia półka jest optimum.

• 5 months later...

Czy spotkaliscie sie z jakas zasada dotyczaca uwidaczniania (badz nie) mankietow koszuli kiedy nosi sie sweter? Czesciej spotyka sie osoby calkowicie ukrywajace koszule pod rekawami swetra natomiast we Wloszech wydaje sie, ze popularniejsza jest tendencja by podobnie jak w przypadku marynarki pokazac kawalek mankietu.

Sportowa koszula + sweter - widoczne mankiety

Koszula + krawat pod kardiganem, kamizelką lub swetrem z kołnierzem typu V-neck - mankiety schowane

Dlaczego niby? Skąd pochodzi takie przeświadczenie?

Wystający mankiet zawsze wygląda lepiej moim zdaniem, niż ukryty. Zreszta tak samo jak przy marynarce ;)

Koszula + krawat pod kardiganem, kamizelką lub swetrem z kołnierzem typu V-neck - mankiety schowane

Wystający mankiet zawsze wygląda lepiej moim zdaniem, niż ukryty. Zreszta tak samo jak przy marynarce ;)

Powtarzam między innymi za Flusserem. Jest to jednak również moje osobiste zdanie.

W czasach kiedy powstawał zwyczaj noszenia pullowerów i swetrów, traktowanych jako ubiór wysoce nieformalny, ukrywało się mankiet koszuli pod warstwą dzianiny żeby go nie ubrudzić. W swetrach bowiem wykonywało się różne czynności na łonie natury (podczas polowań np. przebierano się dwu-, a nawet trzykrotnie zdejmując tweedowy garnitur i zakładając ubiór bardziej sportowy, w ogrodzie, itp.) zanieczyszczające w dużym mierze nogawki spodni i mankiety rękawów.

W zasadzie sweter prawie wyłącznie w ten sposób nosiło się aż do końca lat 80-tych ubiegłego wieku.

Kwestia estetyzmu to jak widać indywidualna sprawa. Dla mnie w przypadku eleganckiego, cienkiego kaszmirowego swetra i eleganckiej koszuli - podwinięte delikatnie rękawy ukazujące mankiet koszuli wyglądają nieestetycznie.

Podobnie w przypadku noszenia marynarek sportowych na swetry. W tym wypadku nie pokazujemy mankietu koszuli, ponieważ nasz ubiór jest czysto sportowy. Stąd sugerowana inna długość rękawów dla tego typu marynarek (+1-1,5cm długości rękawa). Unikamy w ten sposób pokazywania mankietu swetra.

• Upvote 1

Powtarzam między innymi za Flusserem. Jest to jednak również moje osobiste zdanie.

W czasach kiedy powstawał zwyczaj noszenia pullowerów i swetrów, traktowanych jako ubiór wysoce nieformalny, ukrywało się mankiet koszuli pod warstwą dzianiny żeby go nie ubrudzić. W swetrach bowiem wykonywało się różne czynności na łonie natury (podczas polowań np. przebierano się dwu-, a nawet trzykrotnie zdejmując tweedowy garnitur i zakładając ubiór bardziej sportowy, w ogrodzie, itp.) zanieczyszczające w dużym mierze nogawki spodni i mankiety rękawów.

W zasadzie sweter prawie wyłącznie w ten sposób nosiło się aż do końca lat 80-tych ubiegłego wieku.

Kwestia estetyzmu to jak widać indywidualna sprawa. Dla mnie w przypadku eleganckiego, cienkiego kaszmirowego swetra i eleganckiej koszuli - podwinięte delikatnie rękawy ukazujące mankiet koszuli wyglądają nieestetycznie.

Podobnie w przypadku noszenia marynarek sportowych na swetry. W tym wypadku nie pokazujemy mankietu koszuli, ponieważ nasz ubiór jest czysto sportowy. Stąd sugerowana inna długość rękawów dla tego typu marynarek (+1-1,5cm długości rękawa). Unikamy w ten sposób pokazywania mankietu swetra.

Niech każdy nosi swoje mankiety jak mu się podoba, a bycie dobrze ubranym polega na nonszalancji i łamaniu takich właśnie bezsensownych zasad.

PS. Moim zdaniem lepiej wyglądają odrobinę wystające.

Jeśli przyjmiemy, że to sweter ma zakrywać mankiet w celu chronienia go przed zabrudzeniem, to będziemy musieli prać sweter częściej, niż koszulę...

Uważam, że w miejskich realiach to sweter może co najwyżej zabrudzić się od ręki - więc mankiet powinien wystawać, aby sweter do ręki nie dotykał. Bo koszulę pierzemy codziennie, a sweter rzadziej.

• Upvote 1

• 2 weeks later...

W Vistula Red była w tym sezonie bardzo ładna kamizelka - co prawda nie jednolita, bo w bardzo drobną pepitę, ale może Cię zainteresuje. Bardzo ładnie wykończona od środka (piękne lamówki - podszewki brak). Patrzę właśnie na skład: 90% wełna, 10% kaszmir.

Pewnie jeszcze można ją dostać na wyprzedażach.

T.

W Vistula Red była w tym sezonie bardzo ładna kamizelka - co prawda nie jednolita, bo w bardzo drobną pepitę, ale może Cię zainteresuje. Bardzo ładnie wykończona od środka (piękne lamówki - podszewki brak). Patrzę właśnie na skład: 90% wełna, 10% kaszmir.

Pewnie jeszcze można ją dostać na wyprzedażach.

T.

Kolega szukał jednolitej kamizelki, niezapinanej na guziki. Ta z Vistuli, o której mówisz nie spełnia tych kryteriów. Myślę, że nieporozumienie wynika stąd iż 2f2f dość niefortunnie użył samego słowa "kamizelka", zamiast "bezrękawnik (ang. slipover)". Różnica polega między innymi właśnie na strukturze, sposobie zapięcia (lub jego braku) oraz pełnionej funkcji.

• Upvote 1

• 1 month later...

ostatnio kupiłem sweter Paula Rosena (loro piana cashmere) i jak na razie (przed pierwszym praniem) jestem bardzo zadowolony. jest miękki i misiowy. kosztował mnie 300 złotych, aczkolwiek był przeceniony chyba z 600.