Skocz do zawartości

Sweter, kamizelka (bezrękawnik), itd. - dyskusje i porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Według niemieckich standardów jakości, certyfikowany sweter z kaszmiru, kosztuje w sieci Karstadt 100 Euro. Trudno zejść poniżej tej ceny jeśli chce się kupić rzeczywiście kaszmirowy sweter.

Drogie, ale zaufane włoskie firmy, oferujące ubrania z kaszmiru pod tym linkiem:

http://italiancashmere.com/index.html

Więcej o kaszmirze w Internecie pod tym linkiem:

http://italiancashmere.com/article/cashmere_links.html

Pozdrawiam

Krakus

Opublikowano

ostatnio kupiłem sweter Paula Rosena (loro piana cashmere) i jak na razie (przed pierwszym praniem) jestem bardzo zadowolony. jest miękki i misiowy. kosztował mnie 300 złotych, aczkolwiek był przeceniony chyba z 600.

Witam,

Chyba kupowaliśmy na tej samej wyprzedaży w P&C :) Ja zakupiłem dwa kaszmirowe swetry PR: szary i wrzosowy - jestem z nich bardzo zadowolony.

Zupełnie za to nie jestem zadowolony z cardigana od Mypashmina - nieforemny, rękawy przykrótkie, strasznie się mechaci - sam się zastanawiam dlaczego od razu go nie zwróciłem.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja mam kaszmirowy szary sweter z Emanuel Berg. Świetny, polecam. Zdaje się, że są teraz w przecenie.

Dzięki za info. Na swojej stronie EB oferuje tylko swetry o składzie 86% Bawełna 7% Kaszmir 7% Elastan, nie wiedziałem że mają w ofercie również 100% kaszmir.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja mogę zaproponowac sweter kaszmirowy od Mark&Spencer tego typu Sweter kaszmirowy. Na wyprzedaży za fioletowy dałem 80 zł. Jest bardzo miękki i delikatny. Ewentualnie jak jak zwykle można wybrać sie do tkmaxx. Zawsze coś można znaleźć.

Opublikowano

Na allegro też można coś znaleźć... wystarczy wpisać: kaszmir

Mi udało się kupić czarny golf Ralph Lauren z fioletowym logo.

Jeden problem- można prać tylko chemicznie...

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czy ktoś z Was zakupił może sewterek Wólczanka LAmbert z dodatkiem kaszmiru wełny itp. I mogłby podzielić się swoją opinią na jego temat. Widzę że obecnie jest promocja za 149zł i zastanawiam sie czy nie zaopatrzyć sie w jeden :)

pozdrawiam

Opublikowano

czy ktoś z Was zakupił może sewterek Wólczanka LAmbert z dodatkiem kaszmiru wełny itp. I mogłby podzielić się swoją opinią na jego temat. Widzę że obecnie jest promocja za 149zł i zastanawiam sie czy nie zaopatrzyć sie w jeden :)

pozdrawiam

Ja mam taki fioletowy. Jeżeli chodzi o materiał to jest on delikatny, taki trochę "lejący się", bardzo przyjemny w dotyku. Jak będzie po iluś tam praniach to nie wiem, bo kupiłem go już w kwietniu ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

tutaj możemy dyskutować o ulubionych markach swetrów, materiałach, itp.

Może ja zacznę. Teraz bardzo podobają mi się swetry half-zip i tzw. "cable knit" i właśnie takie planuję sobie sprawić. Oczywiście ma takie w swojej ofercie RL, niestety cena jest lekko kosmiczna. Może ktoś zasugeruje jakiś ładny odpowiednik w cenie, powiedzmy do 400zł sztuka.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

rugby rl zazwyczaj sprzedaje tego typu swetry, poza tym warto poczekać na przeceny w RL. jeśli nie, to tak jak powiedział Bartek, McNeal zazwyczaj ma je w swojej kolekcji, ze stacjonarnych sklepów w relacji jakość/cena zdecydowanie wypada najlepiej.

Opublikowano

W poprzednim sezonie mieszanka bawełny z kaszmirem była m.in. w Massimo Dutti. Gdzieś jeszcze kupiłem drugi, w tym samym kolorze, ale identyczny - nie ma wątpliwości, że ta sama chińska szwalnia, a inna europejska metka z logo. Polecam do krawata z węzłem grubszym, niż ten na zdjęciu.

Edit: cable knit w kolorze naturalnym z szalowym kołnierzem - szukam dobrych ofert. W zeszłym sezonie prawie wydałem fortunę na taki w Emmanuelu Bergu, ale na szczęście był za duży. A może za mały? Nie pamiętam.

Opublikowano

Massimo Dutti ma w jesiennej kolekcji bardzo cienkie bawelniane cable knity, dosc sensowna jakosc jak na cene (okolo 50GBP). W zeszlym roku mierzylem dosc ciekawy cable knit TH, ale mial cholernie niefajny kolnierz, ktory ledwo, co mi przechodzil przez glowe.

Jesli chodzi o marki swetrow to Banana Republic i Gap maja kazdej jesieni/zimy sredniej jakosci swetry roznych typow, w BR rozmiarowka jest olbrzymia z jakiegos dziwnego powodu, ale w Gapie zawsze cos sie znajdzie. Sugeruje kupowac na wyprzedazach, bo ceny oryginalne potrafia byc debilnie wysokie.

Pozdrawiam,

dsc.

Opublikowano

kilka tygodnie temu mieli w Emanuel Bergu w galerii mokotów grubą przecenę na swetry i kupiłem (podobno) kaszmirowy za ok. 350 zł. Czeka na zimę, ale mogę już powiedziec, że jest bardzo miły w dotyku. Może jeszcze jest przecena...

Opublikowano

Sporo ładnych i dobrej jakości swetrów można znaleźć w Peek & Cloppenburg. Cenowo panuje tam spory rozrzut, więc myślę że każdy coś znajdzie dla siebie. Przychylam się do wcześniejszej wypowiedzi Bartka odnośnie McNeal - cena nie zabija a wzornictwo jest przyjemne dla oka, plus naturalne materiały. Niezłe, choć nieznacznie droższe są też swetry Christian Berg. Nie wiem jak w innych miastach, ale u mnie niezłe rzeczy można też znaleźć w "bliźniaczym" Van Graafie....

Opublikowano

Czy któryś z Panów zna miejsce gdzie można zamówić wykonanie swetra? Chciałbym zamówić dość gruby (w gramaturze i wyglądzie, ale nie za ciepły) sweter z kołnierzem szalowym na guziki. Może są jakieś zakłady robiące takie rzeczy? Nie musi to być jakaś mistrzymi szydełkowania. Wystarczy miejsce w którym można wybrać kolor i wykończenie.

Nie wiem czy byłby to taki sam zakład ale też szukam miejsca gdzie mógłbym zmówić czapkę dzianinową.