Skocz do zawartości

Kapelusze i inne - wszystko o eleganckim nakryciu głowy

elegant

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.03.2021 o 23:45, Velahrn napisał:

Czy samodzielne ukształtowanie korony jest trudne? Któryś z kolegów to robił? Myślę nad zakupem tego kapelusza --> https://hatsdirect.com/products/federation-iv-deluxe-open-crown ale jest on sprzedawany z otwartą koroną, do samodzielnego ułożenia.

Polecam Akubry z otwartymi koronami - robią robotę:

https://longstoryshort.pl/prawilna-fedora/

Jeśli chodzi o samodzielne kształtowanie korony, jest to nie tylko dość proste, ale i przyjemne zajęcie. Jedyne, na co trzeba uważać, to aby się nie poparzyć parą i nie dotknąć przypadkowo kapeluszem krawędzi rozgrzanego garnka / czajnika, aby nie został ślad na filcu.

• 3 months later...

Komuś z was zdarzyło się zetknąć z kapeluszem hiszpańskim (sombrero cordobés)? Na pierwszy rzut oka wygląda dość prosto - płasko zakończona główka i okrągłe, szerokie rondo, ale niezaprzeczalnie w tej prostocie jest pewien urok. Da się coś takiego dostać poza krajami hiszpańskojęzycznymi? Co sądzicie - jest to regionalna ciekawostka czy typ kapelusza nadający się do użytku na co dzień?

image.jpeg

@Awopiotr Nie mam jeszcze konkretnego planu zakupu. Na razie mi po prostu wpadł w oko i pomyślałem, że ktoś będzie w stanie napisać coś więcej lub podrzucić jakieś ciekawostki, jak to często na tym forum bywa. Myślę, że wersję filcowa można traktować jako zamiennik fedory i nosić normalnie do garnituru/płaszcza.

• 4 months later...
  • 3 months later...
  • 8 months later...

Mam pytanie dotyczące kapeluszy noszonych przez ortodoksyjnych żydów. Zauważyłem że wiele z nich to po prostu zwykłe fedory tyle że z bardzo szerokim rondem i wysoką koroną. Ale istnieją też inne np. kapelusze przypominające wyżej wspomniane fedory ale z wykończeniem brzegu ronda takim jak w kapeluszach typu Homburg. Istnieją też modele z otwartą koroną i nieusztywnionym rondem oraz zapewne wiele innych. Moje pytanie brzmi czy istnieje jakaś nadrzędna kategoria dla takich kapeluszy oraz jak prezentuje się rzeczywistość względem tego co zaobserwowałem. Może ktoś zna się na tym temacie? 

e356eb488b057de98cd8ff15c3c8e4aa.jpg

21 godzin temu, Mikołaj Paśnikowski napisał:

Mam pytanie dotyczące kapeluszy noszonych przez ortodoksyjnych żydów. Zauważyłem że wiele z nich to po prostu zwykłe fedory tyle że z bardzo szerokim rondem i wysoką koroną. Ale istnieją też inne np. kapelusze przypominające wyżej wspomniane fedory ale z wykończeniem brzegu ronda takim jak w kapeluszach typu Homburg. Istnieją też modele z otwartą koroną i nieusztywnionym rondem oraz zapewne wiele innych. Moje pytanie brzmi czy istnieje jakaś nadrzędna kategoria dla takich kapeluszy oraz jak prezentuje się rzeczywistość względem tego co zaobserwowałem. Może ktoś zna się na tym temacie? 

e356eb488b057de98cd8ff15c3c8e4aa.jpg

Wiem, że Polkap w Skoczowie szyje koszerne kapelusze dla chasydów.  Ekspertem nie jestem, ale by pobożny Żyd mógł założyć jakiś element odzieży, musza być spełnione różne normy, np. wełniana tkanina nie może być zszywana lnianą nicią. 

Na pewno gdzieś czytałem wywiad z Polkapem, w którym wspominali, że co jakiś czas przyjeżdża do nich rabin, aby skontrolować, czy produkcja kapeluszy na pewno jest koszerna.

W sumie ciekawa sprawa.

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1

Planuję zakup kapelusza. Doszedłem do wniosku że do mojej twarzy i sylwetki najbardziej będzie pasowała fedora z w miarę szerokim rondem (Jestem chudy, mam 192 centymetry wzrostu oraz smukłą twarz). Będzie to mój pierwszy kapelusz wykonany z materiału innego niż słoma. Budżet jest więc ograniczony i dlatego planuję kupić kapelusz z wełny a nie np. z królika. Chciałbym aby kapelusz miał kolor brązowy i koronę z prostą fałdą a nie w kształcie łzy czy diamentu. Po przejrzeniu oferty wielu sklepów online (W moim mieście nie ma z tego co wiem sklepów z kapeluszami) doszedłem do wniosku że najbardziej odpowiada mi fedora Dave II od Witleather (Załączam zdjęcie). Czytałem różne opinie o tej firmie oraz znam osoby, które kupiły od nich kapelusze. Mniej więcej wynikało z tego że kapelusze od nich są naprawdę dobre a wręcz idealne na początek. W kapeluszu podoba mi się szeroka zdobina oraz ogólny wygląd. Chciałbym poznać opinię innych na temat firmy (Widziałem że ten temat był już poruszany), tego konkretnego modelu oraz poznać ewentualne alternatywy dla skoczowskiego Witleather w podobnych cenach. Może ktoś ma podobny model ale od innych firm? Pozdrawiam wszystkich kapeluszników🤗

kapelusz-fedora-dave-ii-14-kolorow.jpg

23 godziny temu, Mikołaj Paśnikowski napisał:

Planuję zakup kapelusza. Doszedłem do wniosku że do mojej twarzy i sylwetki najbardziej będzie pasowała fedora z w miarę szerokim rondem (Jestem chudy, mam 192 centymetry wzrostu oraz smukłą twarz). Będzie to mój pierwszy kapelusz wykonany z materiału innego niż słoma. Budżet jest więc ograniczony i dlatego planuję kupić kapelusz z wełny a nie np. z królika. Chciałbym aby kapelusz miał kolor brązowy i koronę z prostą fałdą a nie w kształcie łzy czy diamentu. Po przejrzeniu oferty wielu sklepów online (W moim mieście nie ma z tego co wiem sklepów z kapeluszami) doszedłem do wniosku że najbardziej odpowiada mi fedora Dave II od Witleather (Załączam zdjęcie). Czytałem różne opinie o tej firmie oraz znam osoby, które kupiły od nich kapelusze. Mniej więcej wynikało z tego że kapelusze od nich są naprawdę dobre a wręcz idealne na początek. W kapeluszu podoba mi się szeroka zdobina oraz ogólny wygląd. Chciałbym poznać opinię innych na temat firmy (Widziałem że ten temat był już poruszany), tego konkretnego modelu oraz poznać ewentualne alternatywy dla skoczowskiego Witleather w podobnych cenach. Może ktoś ma podobny model ale od innych firm? Pozdrawiam wszystkich kapeluszników🤗

Z mojego skromnego kapeluszniczego doświadczenia (posiadam sześć kapeluszy) wynika, że kapelusz KONIECZNIE trzeba przymierzyć. Po prostu bardzo dużo zależy od takich rzeczy, jak szerokość ronda, wysokość korony itd. - albo będzie pasować, albo nie. Dlatego jeśli kupujesz online, to tylko z opcja łatwego zwrotu.

Kapelusze z włosia króliczego są lepsze od wełnianych, bo nie tracą kształtu wilgotne. 

Koronę możesz samemu ukształtować w bardzo prosty sposób, używając pary wodnej, ja jednak jestem noobem i tego nigdy nie  robiłem :).

• Like 2

4 godziny temu, Velahrn napisał:

Z mojego skromnego kapeluszniczego doświadczenia (posiadam sześć kapeluszy) wynika, że kapelusz KONIECZNIE trzeba przymierzyć. Po prostu bardzo dużo zależy od takich rzeczy, jak szerokość ronda, wysokość korony itd. - albo będzie pasować, albo nie. Dlatego jeśli kupujesz online, to tylko z opcja łatwego zwrotu.

Kapelusze z włosia króliczego są lepsze od wełnianych, bo nie tracą kształtu wilgotne. 

Koronę możesz samemu ukształtować w bardzo prosty sposób, używając pary wodnej, ja jednak jestem noobem i tego nigdy nie  robiłem :).

Z tego co czytałem to w Witleather nie ma problemów ze zwrotami. Będzie to mój pierwszy kapelusz z materiału innego niż słoma i nie chce wydawać za dużo. Cena za ten model to 175 zł i chyba się na niego zdecyduję. Może napiszę w przyszłości czy był to dobry zakup. Włosie królika jest droższe ale również bardziej wytrzymałe jednak myślę że na pierwszy tego typu kapelusz wełna nie będzie złym wyborem. Dzięki wielkie za poradę dotyczącą kształtowania korony. Może spróbuję choć wątpię. Kapelusze ogólnie mi się podobają więc na tym jednym zapewne się nie skończy.

• 5 months later...

Panowie, pytanie do kapeluszonosicieli. Myślę nad kupnem kapelusza letniego, typowo wyrabianego z liści palmowych (lub ze słomki, oczywiście w wariancie bardziej eleganckim), i nurtuję mię pytanie, na ile taki kapelusz jest trwały. Czy to jest zakup jednorazowy, jednosezonowy? Jak szybko się zniekształca, brudzi i zużywa, czy można go jakoś sensownie doczyścić, czy ew. narażenie na przypadkowy deszcz taki kapelusz niszczy, czy może nie ma większego wpływu? Na ile materiał ma znaczenie? Za wszelkie uwagi będę wdzięczny.

• Oceniam pozytywnie 1

3 godziny temu, mosze napisał:

Panowie, pytanie do kapeluszonosicieli. Myślę nad kupnem kapelusza letniego, typowo wyrabianego z liści palmowych (lub ze słomki, oczywiście w wariancie bardziej eleganckim), i nurtuję mię pytanie, na ile taki kapelusz jest trwały. Czy to jest zakup jednorazowy, jednosezonowy? Jak szybko się zniekształca, brudzi i zużywa, czy można go jakoś sensownie doczyścić, czy ew. narażenie na przypadkowy deszcz taki kapelusz niszczy, czy może nie ma większego wpływu? Na ile materiał ma znaczenie? Za wszelkie uwagi będę wdzięczny.

Użytkuję swoje 3 szt. od ZR i jedną z Polkapu już kilka lat i nic się z nimi nie dzieje. Jedynie z jednym z ZR mam problem bo potnik jest z białego materiału a niestety latem głowa się poci i nie wygląda już estetycznie a dodatkowo zaczął przesiąkać na kapelusz. Póki co myślę czym to czyścić. Odnośnie wody to raczej nie powinna im szkodzić bo wręcz się zaleca je nawilżać (np zabierać ze sobą do łazienki podczas kąpieli gdy jest duża wilgotność), nie służy im przesuszanie. Kilka razy mnie zmoczyło choć nie jakoś bardzo i nic się nie dzieje. Przeżyły też podróże samolotami, upały w Meksyku i nic im nie jest. Fakt, że z racji 4 szt. mam sporą rotację więc każdy z nich jest użytkowany w ciągu roku kilka razy zaledwie, choć wiadomo są te bardziej ulubione i te mniej ale ten najbardziej eksploatowany jest w takim samym stanie jak te mniej. Owszem czasem się zniekształcą choćby w podróży ale wilgoć dobrze służy na przywrócenie kształtu. Ważne jak się je przechowuje, żeby np. rondo nie leżało płasko na półce po się odkształca. Moje są na podwyższeniu zawsze. Każdy z nich jest inny:

KAPELUSZ PANAMA FEDORA FINO CUENCA kolor perłowy kupiony w 2017 roku (tylko potnik się pobrudził bo był biały)

KAPELUSZ PANAMA CIGAR też kupiony w 2017 roku dużo sztywniejszy (grube liście) ciemniejszy, nic się z nim nie dzieje.

Panama z Polkapu zakupiona w 2018 roku (najmniej użytkowana) jest jak nowa

KAPELUSZ PANAMA CROCHET kupiony w 2019 roku, to taka wersja którą można zwijać pakować do walizki itd. Najmniej elegancki, zawsze bardzo pomięty ale do lnianych stylizacji pasuje. https://www.facebook.com/Szarmant/posts/️️️-httpszackromancomkapelusz-panama-crochetkapelusz-panama-crochet-to-nasza-now/2498554610191129/

• Like 1

W sumie nie miałbym nic więcej do dodania, ale akurat wczoraj moja czteroletnia panama ze Skoczowa wylądowała w morzu, zanurzając się do połowy korony 🙃 myślałem, że już jest nie do odratowania, ale o dziwo nie widać żadnego śladu (nawet na czarnym skórzanym potniku), a samo rondo po wysuszeniu na płasko się dość ładnie ukształtowało. Także myślę, że możesz kupować i nie przejmować się tzw. „maintenance” ;) 

1436189D-1CC2-4546-A741-1FCB9872510B.thumb.jpeg.f57b49e99067de639ad42a8b6cb3f545.jpeg

F48D648E-B9DC-4DE2-981C-2823B15E918F.thumb.jpeg.64e7fc8e9b476058e074d80d43d4f496.jpeg

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 2

W dniu 14.05.2023 o 21:37, Kyle napisał:

Swoją drogą, jak transportujecie te panamy? Zrolowane?

Zrolowaną tylko Crochet która się do tego nadaje. Inne by tego nie przeżyły. Zatem jedzie na głowie, w ręce, w samolocie luzem w schowku podręcznym, w aucie gdzieś na siedzeniu itd.