Non Vid Napisano 23 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2018 W dniu 19.07.2018 o 12:04, LONG STORY SHORT napisał: @Non Vid Wygląda OK - widzę, że udało się też trafić z rozmiarem ☺️ Akurat rozmiar kupiłem o oczko za duży, więc musiałem zwracać niestety :-). Trochę sztywna jest i w rzeczywistości wygląda tak trochę plastikowo. Chyba jednak daruję sobie panamowanie i spróbuję z tym, chyba, że masz jakieś lepsze pomysły? https://www.sterkowski.pl/kapelusze/175-kapelusz-trilby-lniany-bezowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 15 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2018 Koledzy, jak przeliczyć rozmiar kapelusza wg rozmiarówki USA? Rozmiar 7 1/4 to … ? Znalazłem niby taką stronę https://www.blitzresults.com/pl/rozmiar-kapelusza/ ale nie wiem czy jej wierzyć … wtedy 7 1/4 to 58? Jak dobralibyście rozmiar dla Kanotier'a … typowo jak dla Fedory (w moim wypadku 57) czy raczej podobnie jak dla Homburga czyli raczej rozmiar większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 15 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2018 28 minut temu, FONos napisał: Koledzy, jak przeliczyć rozmiar kapelusza wg rozmiarówki USA? Rozmiar 7 1/4 to … ? Znalazłem niby taką stronę https://www.blitzresults.com/pl/rozmiar-kapelusza/ ale nie wiem czy jej wierzyć … wtedy 7 1/4 to 58? Jak dobralibyście rozmiar dla Kanotier'a … typowo jak dla Fedory (w moim wypadku 57) czy raczej podobnie jak dla Homburga czyli raczej rozmiar większy? Rozmiar kapelusza US 7 1/4 oznacza że średnica (d) wynosi 7.25" ,czyli obwód (l) będzie wynosił średnica razy π – liczba pi = 3,1415. l= π d w przybliżeniu obwód wynosi 22 3/4" czyli 57.785 cm 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LONG STORY SHORT Napisano 16 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2018 15 godzin temu, mayor napisał: Rozmiar kapelusza US 7 1/4 oznacza że średnica (d) wynosi 7.25" ,czyli obwód (l) będzie wynosił średnica razy π – liczba pi = 3,1415. l= π d w przybliżeniu obwód wynosi 22 3/4" czyli 57.785 cm Niestety to nie takie proste - np. pomiędzy Brytyjskim a Amerykańskim 7 1/4 jest rozmiar różnicy: Ponieważ większość kapeluszy sprzedaje się przez internet, Brytyjczycy odchodzą już od calowej rozmiarówki, tak więc w Europie noszę inny rozmiar niż w USA ¯\_(ツ)_/¯ Co się tyczy kanotiera to zasadniczo należy wybrać o rozmiar mniejszy od tego "filcowego", ponieważ ten fason nosi się na czubku głowy. Dodatkową komplikację stanowi owal głowy - ponieważ kapelusz jest sztywny, nawet przy właściwym obwodzie może nie pasować... radzę dobrze wypytać sprzedawcę o wszystkie szczegóły 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 16 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2018 3 godziny temu, LONG STORY SHORT napisał: . Dodatkową komplikację stanowi owal głowy - ponieważ kapelusz jest sztywny, nawet przy właściwym obwodzie może nie pasować... radzę dobrze wypytać sprzedawcę o wszystkie szczegóły Owal głowy na pewno stanowi komplikacje, ale jeszcze bardziej dobór kapelusza może komplikować inny niż owalny kształt głowy.,Na przykład taki Rutkowski to chyba musi zamawiać kapelusze u Thoma Browne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz.Godziek.Poszetka Napisano 16 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2018 Panam z zieloną zdobiną 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omsosnicki Napisano 28 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2018 Gdyby ktoś szukał kapelusza na miarę a bywa w Wiedniu: http://www.szaszi.com/en/index.htm Na przykład takiego Panama Bowlera: 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowolinho Napisano 10 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2018 Dobry wieczór wszystkim! Pragnę się z tego miejsca ze wszystkim przywitać, zadając na dzień dobry pierwsze pytanie. Jako, że stron jest tu całkiem sporo, chciałbym dowiedzieć się jakie polecacie polskie sklepy internetowe, gdzie znajdę wszelkiego rodzaju nakrycie głowy (z naciskiem na kaszkiety). I czy znacie sklepy we Wrocławiu, gdzie mógłbym dokonać przymiarek ciekawych kaszkietów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 10 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2018 We Wrocławiu lokalny rzemieślnik Derda, polecam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legresti Napisano 11 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2018 18 godzin temu, Kowolinho napisał: Dobry wieczór wszystkim! Pragnę się z tego miejsca ze wszystkim przywitać, zadając na dzień dobry pierwsze pytanie. Jako, że stron jest tu całkiem sporo, chciałbym dowiedzieć się jakie polecacie polskie sklepy internetowe, gdzie znajdę wszelkiego rodzaju nakrycie głowy (z naciskiem na kaszkiety). Cześć. Ja polecam https://www.sterkowski.pl/. Kupowałem u nich kiedyś lniany kaszkiet i jestem zadowolony. Dość spory wybór, ręczne szycie i naturalne materiały. Teraz mają bezpłatną wymianę i zwrot, więc możesz odesłać, jeśli będzie coś nie tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nets Napisano 16 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2018 Kupiłem brązową wełnianą czapkę w Bytomiu. Jakość wełny słaba, drapie, odesłałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kichanadeta Napisano 16 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2018 W dniu 10.12.2018 o 21:04, Kowolinho napisał: Dobry wieczór wszystkim! Pragnę się z tego miejsca ze wszystkim przywitać, zadając na dzień dobry pierwsze pytanie. Jako, że stron jest tu całkiem sporo, chciałbym dowiedzieć się jakie polecacie polskie sklepy internetowe, gdzie znajdę wszelkiego rodzaju nakrycie głowy (z naciskiem na kaszkiety). I czy znacie sklepy we Wrocławiu, gdzie mógłbym dokonać przymiarek ciekawych kaszkietów. I tak skonczysz na Stetsonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. LONG STORY SHORT Napisano 29 Grudzień 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2018 Kolejne podejście do tematu kapelusznictwa, tym razem rozmiar pasuje idealnie 😁 Garść słów o specyfikacji: otwarta korona 14cm, rondo 6,7cm, ciemnogranatowa zdobina, 38mm, 100% włos króliczy z czeskiego Tonaku, bardzo lekki i delikatny. Kapelusz zamierzam użytkować dość intensywnie, aby przekonać się, co wymaga poprawy - niebawem więcej na blogu 🤠 8 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 30 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2018 Super.A spodnie to skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LONG STORY SHORT Napisano 30 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2018 4 godziny temu, michau napisał: Super. A spodnie to skąd? Zack Roman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mamrot Napisano 4 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2019 Houston, we have a problem. Chciałbym kupić letni lniany kaszkiet, oczywiście mówię o zastosowaniu casualowym. Zimowy wełniany już mam i dobrze się w tego typu nakryciu głowy czuję. W poradniku Gentleman's Gazette, którego opinie są dla mnie jakimś tam wyznacznikiem poprawnego doboru, autor jednoznacznie odradza tego typu nakrycie głowy w sezonie letnim. Wpadł mi w oko również letni kaszkiet z grubego jedwabiu przypominającego jutę/len, jak żyć Panie Premierze? Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Fragment dotyczący letniego zastosowania 4.44 i 6.20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 4 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2019 1 godzinę temu, Mamrot napisał: Chciałbym kupić letni lniany kaszkiet, oczywiście mówię o zastosowaniu casualowym. Zimowy wełniany już mam i dobrze się w tego typu nakryciu głowy czuję. W poradniku Gentleman's Gazette, którego opinie są dla mnie jakimś tam wyznacznikiem poprawnego doboru, autor jednoznacznie odradza tego typu nakrycie głowy w sezonie letnim. Opinia autora bloga jest poparta zdjęciem osobnika w jakimś kaszkiecie typu heavy winter , też jednoznacznie takie odradzam na lato . Lniany lub inny o podobnym splocie materiału brać i nosić. Sam korzystam, wprawdzie wolałbym nosić panamę, ale wożenie w dalsze podróże kapelusza jest uciążliwe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 4 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2019 @Kyle, skoro już wiem, że nosimy ten sam rozmiar to skąd masz letnie wersje kaszkietów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 4 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2019 Od Zaręby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 4 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2019 @Kyle, dzięki. Czy myślisz ze trzeci od lewej i środkowy zrobione są z lżejszej tkaniny, dobrej na wiosnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 4 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2019 3 godziny temu, Mamrot napisał: Houston, we have a problem. Chciałbym kupić letni lniany kaszkiet, oczywiście mówię o zastosowaniu casualowym. Zimowy wełniany już mam i dobrze się w tego typu nakryciu głowy czuję. W poradniku Gentleman's Gazette, którego opinie są dla mnie jakimś tam wyznacznikiem poprawnego doboru, autor jednoznacznie odradza tego typu nakrycie głowy w sezonie letnim. Wpadł mi w oko również letni kaszkiet z grubego jedwabiu przypominającego jutę/len, jak żyć Panie Premierze? Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Lnianego kaszkietu nie polecam, po krótkim czasie wygląda się w nim jak sprzedawca lodów na plaży. Mój ulubiony letni kaszkiet połączenie juty i włókna z agawy sizalowej ,podszewka i potnik z cienkiej bawełny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kichanadeta Napisano 4 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2019 Nosze Stetsona z jedwabiu i taki polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 5 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2019 W dniu 4.02.2019 o 17:38, mayor napisał: Lnianego kaszkietu nie polecam, po krótkim czasie wygląda się w nim jak sprzedawca lodów na plaży. Mój ulubiony letni kaszkiet połączenie juty i włókna z agawy sizalowej ,podszewka i potnik z cienkiej bawełny, Z ciekawości zapytam, dlaczego po krótkim czasie, a nie od razu? Swoją drogą używam bodaj trzy czy cztery sezony, i nigdy nie zdarzyła mi się sytuacja, żeby ktoś na plaży podszedł i zażyczył sobie lody uzasadniając to tym, że mam lniany kaszkiet (co więcej - żeby nie było wątpliwości - o ile mnie pamięć nie myli, nigdy na plaży nikt nieznajomy niczego sobie nie życzył ode mnie, a już w szczególności lodów ). W dniu 4.02.2019 o 16:32, Żorż Ponimirski napisał: @Kyle, dzięki. Czy myślisz ze trzeci od lewej i środkowy zrobione są z lżejszej tkaniny, dobrej na wiosnę ? Mogę jedynie podejrzewać, że tak, mój akurat jest w kolorze kremowym. Jeżeli potrzebujesz wsparcia na miejscu, to podejdę do Zaręby, ale mogę najwcześniej w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 6 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2019 7 godzin temu, Kyle napisał: Mogę jedynie podejrzewać, że tak, mój akurat jest w kolorze kremowym. Jeżeli potrzebujesz wsparcia na miejscu, to podejdę do Zaręby, ale mogę najwcześniej w przyszłym tygodniu. Nie chciałbym angażować Cię, jeśli tylko po to byś tam jechał. Będę w kwietniu w Warszawie to wstąpię osobiście. Ten niebieski ze zdjęcia wygląda dokładnie na to czego szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawcio Napisano 23 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2019 Chciałbym kupić panamę. Gdzie kupię ten kapelusz w najlepszej relacji ceny do jakości? Poszetka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi