B.B. Napisano 28 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2012 Jak grzebałem to widziałem taki temat: viewtopic.php?f=1&t=316&hilit=savoir+vivre+kapelusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 28 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2012 Karczmarzu pytasz teoretycznie czy na serio rozważasz zakup? pozdrawiam D Rozważam, choć nie ukrywam, że na chwilę obecną bardziej podobają mi się kapelusze "fashion" niż klasyczne Jak grzebałem to widziałem taki temat: viewtopic.php?f=1&t=316&hilit=savoir+vivre+kapelusz Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taternik Napisano 30 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2012 Witam. Przejrzałem wątek o kapeluszach i nie trafiłem na informację o sklepie stacjonarnym z kapeluszami Panama we Wrocławiu, więc podaję taką informację. Wczoraj spacerowałem po Wrocławiu i blisko rynku natrafiłem na sklep z kapeluszami. W oknie wystawowym moją uwagę zwróciły Panamy. Wszedłem i okazało się, że Panamy są oryginalne z Ekwadoru, tzn. osobiście się nie znam, tak jednak twierdziła starsza Pani w sklepie, poza tym na metce widniało Ekwador, a na dołączonych do kapelusza małych karteczkach narysowane było jak zwijać kapelusz - więc może były oryginalne. Cena 260 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 30 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2012 zabawna domena w kontekście kapeluszy ale http://wiklinowydom.pl/index.php?cat_id=102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 30 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2012 zabawna domena w kontekście kapeluszy ale http://wiklinowydom.pl/index.php?cat_id=102Osobliwy sposób podawania rozmiaru: "Rozmiar kapelusza XL - 61 cm (obwód zewnętrzny "główki" kapelusza)." Ale za to posiadają rekomendację: "Kapelusze Panama z firmy Ecua-Andino posiadają rekomendację serwisu Plecionki.pl" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 30 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2012 Aż poszukałem tej rekomendacji: http://plecionki.pl/index.php?option=co ... &Itemid=99 Oryginalne kapelusze Panama. Ręcznie wyplatane z liści palmy kapelusze Panama (produkowane w Ekwadorze) są tak fantastyczne, że otrzymują rekomendację serwisu plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Byłem dziś w Marks&Spencer. Ze zdziwieniem dostrzegłem panamy pod wielkim napisem "Genuine panama hats". Już miałem napisać radosną nowinę na forum, gdy dostrzegłem metki. "Made ich China". Wyrabiane z tej palmy, co ekwadorskie, cena 260 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 2 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Byłem dziś w Marks&Spencer. Ze zdziwieniem dostrzegłem panamy pod wielkim napisem "Genuine panama hats". Już miałem napisać radosną nowinę na forum, gdy dostrzegłem metki. "Made ich China". Wyrabiane z tej palmy, co ekwadorskie, cena 260 zł... Wydaje mi się, że cena w M&S, nawet przy obecnych kursach walut jest za wysoka. Kapelusze wyglądają na 3-4 grade a cena jest jak drobniejszy splot. Swoją drogą ciekawe czy Chińczycy robią je ręcznie, czy są plecione maszynowo? Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 7 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Benedykt XVI po raz kolejny udowadnia, że jest naprawdę dobrze ubranym mężczyzną, potrafiącym czerpać inspiracje z setek lat historii Watykanu. Ktoś wie, jak się nazywa ten kapelusz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 7 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Ten kapelusz nazywa się 'Saturno' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 9 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Benedykt XVI po raz kolejny udowadnia, że jest naprawdę dobrze ubranym mężczyzną, potrafiącym czerpać inspiracje z setek lat historii Watykanu.Zartujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Benedykt XVI po raz kolejny udowadnia, że jest naprawdę dobrze ubranym mężczyzną, potrafiącym czerpać inspiracje z setek lat historii Watykanu.Zartujesz? Oczywiście, że nie. Benedykt XVI przywiązuje ogromną wagę do poprawności stroju, zwłaszcza liturgicznego, ma wszystko szyte na miarę i według mnie prezentuje się świetnie. Odkurzył też masę historycznych rzeczy, jak np. camauro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 9 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2012 No i te czerwone buty... Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 9 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2012 E tam, nudny jest tylko biel i biel. Poza tym to chyba troche tak jak napisac ze Ksiaze Filip ma swietny mundur Odkurzył też masę historycznych rzeczy, jak np. camauro. Kolejny czlonek sekcji rekonstrukcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 9 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Skoro jesteśmy przy nakryciach głowy księży to ciekawe jest, że młodzi księża zaczynają nosić tradycyjne nakrycia. Oto przykład: Nie pamiętam niestety jak się takie nakrycie głowy nazywa. Pomożecie Panowie? Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 9 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Biretta? Tu i tu są opisane stroje klerykalne, po angielsku, ale zawsze coś. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 9 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Dziękuję Doktorze Czyli biret po polsku? Na fotografii ilustrującej "zucchetto" czyli po polsku piuskę na pierwszej polecanej przez Ciebie stronie jest chyba kardynał Macharski? Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 9 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Tak, biret. Może i Macharski, dość podobny, ale trudno ocenić po takim małym zdjęciu. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 E tam, nudny jest tylko biel i biel. Skoro tak mówisz, to znaczy, że chyba nie przypatrzyłeś się uważnie jego strojom. Rzeczywiście Benedykt XVI, zgodnie z tradycją, sutannę nosi biała, ale już dodatki wybiera w różnych odcieniach czerwieni oraz złota. Podobnie jak ktoś zmuszony do chodzenia w garniturze na co dzień, ale noszący rzeczy bespoke, papież znajduje sposób, by wewnątrz watykańskiego dress code'u wyrazić swoją osobowość, m.in. przywiązanie do Tradycji. To raz. Dwa, nie trzeba być pstrokatym jak papuga, by wyglądać elegancko. Kiedyś przecież wszyscy szykownie ubrani dżentelmeni nosili głównie biało-czarne stroje. Trzy, jego ubrania są świetnie jakościowo i dopasowane, a to jest chyba najważniejsze w byciu eleganckim mężczyzną. Poza tym to chyba troche tak jak napisac ze Ksiaze Filip ma swietny mundur Bo ma . Kolejny czlonek sekcji rekonstrukcyjnej. Nie czuje się członkiem żadnej sekcji na forum poza byciem członkiem BwB . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Chyba chodziło o zaliczenie papieża jako członka sekcji rekonstrukcyjnej. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 No i te czerwone buty... Już to kiedyś o tym pisałem, ale jak mówimy o strojach Kościoła Rzymsko - Katolickiego, pozwolę sobie przypomnieć: formalnie tylko papież ma prawo nosić czerwone (dokładnie purpurowe) buty. Wynika to z jednego z przywilejów cesarskich z okresu walki o inwestyturę we wczesnym średniowieczu. tak w ramach ciekawostki historycznej Ksiądz w birecie na głowie jest ubrany również w Kapę, wszystko według liturgii trydenckiej. Proszę zwrócić uwagę, iż biret ma tylko trzy rogi (czyli takie uszka u góry) Czwarty róg przysługuje, gdy kapłan posiada stopień doktora świętej teologii. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2012 PANAMA HAT - The Hardest Working Hat in the World Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 21 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdomin Napisano 21 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2012 Ksiądz w birecie na głowie jest ubrany również w Kapę, wszystko według liturgii trydenckiej.Wg liturgii "trydenckiej" - obecnie: Nadzwyczajna Forma Rytu Rzymskiego - to założoną stułę, na krzyż na piersi. Kapa w liturgii "zwyczajnej" też jest używana. Proszę zwrócić uwagę, iż biret ma tylko trzy rogi (czyli takie uszka u góry) Czwarty róg przysługuje, gdy kapłan posiada stopień doktora świętej teologii. Taka tradycja jest poza Polską. W Polsce na ogół każdy ma czterorożny biret, z trzema rogami to rzadkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 16 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi