Skocz do zawartości

Prawidła budżetowe i te droższe - dyskusje i porady

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam pytanie, chciałbym kupić pełne prawidła drewniane tylko nie wiem jak mam dobrać rozmiar takich prawideł. Rozmiar mojej stopy ( i takiej długości buty również kupuję) to 28.5 cm. Jakie prawidła polecacie do ok 60 zł? 

znalazłem coś takiego: 

http://sklepszewski.pl/pl/p/PRAWIDLA-DREWNIANE-BUKOWE-PELNE-4445/4434 

ale znalazłem cedrowe za kilka złotych więcej: 

http://sklepszewski.pl/pl/p/PRAWIDLA-CEDROWE-TOLEDO-GOLD-ROZM.-44/5355 

co polecacie i jak dobrać rozmiar prawideł do rozmiaru buta?

Opublikowano

o ile towar będzie w ogóle dostępny, to moje prawidła ze "sklepu szewskiego" wyglądają następująco:

- cedrowe - trzymają rozmiar (mam buty w rozmiarze 42,5/43 używam prawideł 43),

- bukowe - są źle opisane (do buta w rozmiarze 42,5/43 prawidła 42/43 bardzo słabo wypełniają but)

Opublikowano

Nie mamy, a 33 strony tego wątku traktują o uprawie roślin strączkowych :-P

Trzeba trochę poczytać, a odpowiedź na swoje pytanie otrzymałeś właśnie od Hargina.

• Oceniam pozytywnie 6
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Te prawidła będą ok czy szukać czegoś lepszego?

http://allegro.pl/prawidla-drewniane-do-butow-gratis-42-43-i5925301001.html

Doczytałem, że słabo wypełniają but, ale przy butach w rozmiarze 41,5 i 42 chyba będą ok?

Wczoraj odebrałem dokładnie te same prawidła, posiadam buty w rozmiarach 42, tylko w pięcie sa "chudsze" w porównaniu z cedrowych z klasycznych, a tak bez zastrzeżeń. Ja jestem zadowolony.

Opublikowano

A czy ktoś się orientuje, czy są prawidła robione z innych rodzajów drewna niż cedrowe i bukowe? Nie chodzi mi o coś na zamówienie w stylu heban ze złoceniami :P Ot ciekawość, czy jest na rynku coś innego.

Opublikowano

Hej, informacyjnie - w recmanie są prawdła bukowe za 80 pln gdyby ktoś szukał stacjonarnie. Całkiem nieźle wypełniają but (potem dołączę fotki).

edit: dodaję foto prawideł recmana.

post-7954-0-09952600-1455320703_thumb.jp

Opublikowano

Gdzie można obecnie kupić pełne prawidła cedrowe? Na allegro nie bardzo, w w/w Recmanie już niedostępne, w sklepie szewskim nie rozmiaru (r.43), podobnie w sklepie Kacperek, użytkownik Szewc24 miał niby ściągać z Francji, ale się w ogóle nie odzywa.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Opublikowano

A propos sklepu szewskiego mała przestroga- radzę prosić obsługę o dokładne sprawdzenie, czy prawidła nie są pęknięte. Ja kupowałem ostatnio na miejscu 4 pary prawideł bukowych, na szczęście od razu zajrzałem do pudełek - dwie z nich miały pęknięcia. Obsługa przyniosła kolejne dwie pary, z których jedna miała pęknięcie. Przyniesiona kolejna para była w porządku, ale statystyka pokazuje, że warto zachować wzmożone środki ostrożności.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Chyba właśnie podrożały. Natomiast bukowe kosztują 52 złote. Warto jednak wybrać się z butem (jednym lub kilkoma), bowiem rozmiar prawideł jest dość orientacyjny - jedne ścisną się bardziej, inne mniej, warto to sprawdzić.

Opublikowano

Mam pytanie, zazwyczaj gdy kupuje buty to kieruje się długością wkładki w cm (wiadomo, u jednego producenta jest np. rozmiar 44 a u innego 45) dlatego mam problem jakie prawidła kupić, gdyż podany jest tylko rozmiar, a nie długość w cm? Zazwyczaj moje buty oscylują w rozmiarach od 44-45.