Skocz do zawartości

Elegancki student / uczeń

proceleusmatyk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, odnoszę wrażenie, że niektórzy z Was nie znają realiów. Gdy w liceum pojawiałem się w zestawie: "sztruksowa marynarka + jeansy + skórzana torba", nikt na to nie zwrócił chyba ani razu uwagi. Nie widzą powodu, dla którego miałbym cokolwiek w sobie zmienić. Pozostanę przy tym, co było w szkole średniej.

Jeśli chodzi o marynarki, to zdarzały się wśród innych uczniów (u mnie codziennie, u nich co jakiś czas), szczególnie wśród dziewczyn.

Panowie, odnoszę wrażenie, że niektórzy z Was nie znają realiów. Gdy w liceum pojawiałem się w zestawie: "sztruksowa marynarka + jeansy + skórzana torba", nikt na to nie zwrócił chyba ani razu uwagi. Nie widzą powodu, dla którego miałbym cokolwiek w sobie zmienić. Pozostanę przy tym, co było w szkole średniej.

I to jest prawidłowe podejście

jasne, sztruksowa marynarka nie budzi emocji. Jako przykład skrajności podawaliśmy raczej obecność na porannym wykładzie z logiki w marynarce klubowej, pod krawatem i z mecenasówką w garści :lol:

przypominam sobie tak przy okazji, że na studiach mieliśmy z kolegami fazę na długie wełnanie płaszcze, ale nosiliśmy raczej do jeansów plus ewentualnie sweter lub (rzadziej) golf i marynarka. Ten płaszcz to raczej nie była fascynacja klasyczną elegancją, tylko serialem X-Files 8-)

przypominam sobie tak przy okazji, że na studiach mieliśmy z kolegami fazę na długie wełnanie płaszcze, ale nosiliśmy raczej do jeansów plus ewentualnie sweter lub (rzadziej) golf i marynarka. Ten płaszcz to raczej nie była fascynacja klasyczną elegancją, tylko serialem X-Files 8-)

Ja mam czarny płaszcz do kolan (miał być do kostek, ale nie szło dostać), taki jesienny, inspirowany wiadomo jakim filmem. ;)

Prosta sprawa, idziesz po tony akt - weź ze sobą walizkę. Może i głupio wchodzić z taką do biura zamiast do terminalu na lotnisku, ale na pewno odbiór będzie zupełnie inny niż w przypadku plecaczka JanSport, który nadaje się raczej na weekendowy wypad do lasu lub nad jezioro.

Na tej zasadzie w deszczu powinniśmy do tego garnituru założyć kalosze. Ja bym jednak zanegował, często elegancja jest niepraktyczna.

Nie bronię tu noszenia plecaka do garnituru (i według mnie wygląda to źle), ale elegancja może (i powinna) być praktyczna! Dobrze dopasowana koszula albo chinosy to strasznie wygodne ubrania. Kiedyś np. na forum spotkałem się z opinią, że jak nie ma się eleganckiego nakrycia głowy, to powinno się chodzić z gołą głową i marznąć. Jak dla mnie to idiotyzm.

Na pierwszy dzień studiów postanowiłem nie uderzać z grubej rury ;); wybrałem koszulę, dżinsy i bezrękawnik ;). Zobaczymy, jak to będzie.

Ja dziś poszedłem na wydział w golfie i marynarce. Kilka osób powiedziało do mnie: "Dzień dobry!"...

To znak, że pora wreszcie skończyć te studia ;)

A ja dzisiaj założyłem sweter+koszula+fular+chinosy, wraz z prezentowaną wcześniej torbą i nikt nie zwrócił na mnie uwagi. Spróbuję z marynarką zamiast swetra (ale bez fularu) jutro :D.

A co do moich spostrzeżeń: widziałem na wydziale prawa wiele dobrze ubranych osób; chinosy, kardigan, marynarka, wcale nie należą do takiej rzadkości.