Misza Napisano 21 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 Nie chcę tu tworzyć przekombinowanych teorii, dlatego tylko humorystycznie podam jeszcze argument praktyczny. Nie wiem, jak bardzo skomplikowane jest przypięcie takiego gorsu, podejrzewam, że dużo mniej niż zmiana koszuli. Wyobraźcie sobie, że ktoś rozlał na Was czerwone wino. Służba szybko doprowadza do porządku marynarkę i podaje zapasowy gors. I znów jesteście, jak spod żylety. Przynajmniej na pierwszy rzut oka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziuk Napisano 25 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2014 Ja osobiście zetknąłem się w powyższym wypadku z nazwą "półkoszulek". Z innej beczki: Przeważająca część muzyków ma na sobie koszule ze spinanym kołnierzykiem, no i Johann Ernst Berendt w koszuli w grochy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Olgierd Napisano 26 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2014 Panowie często nawiązują do strojów elit -- nawet grajek pół wieku temu awansował do tej sfery -- natomiast mnie (domorosłego socjologa czy jak mu tam) nieodmiennie interesują "typy z ulicy". Okazuje się, że niezłym źródłem wiedzy o dawniejszych czasach są... policyjne rejestry (a zwłaszcza tzw. mug shots), bo nikt tak nie dbał o dokumentację jak organy ścigania (a biedota siłą rzeczy fotografować zanadto się nie mogła). Po owym, mam nadzieję, niespecjalnie przydługim wstępie czas na parę typów wiktoriańskich (za DailyMail.co.uk): A na okrasę Benedykt Mussolini (1903 r. czyli prawie 20 lat przed przejęciem władzy w Italii): i Dżugaszwili (6 lat przed bolszewickim puczem): (ujęcia obu dyktatorów za Wikipedią) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 26 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2014 Co do zdjęć policyjnych, to swego czasu byłem w Warszawie na wystawie "Mugshots" prezentującej zdjęcia policyjne z Australii (kilka zdjęć tu http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6914 i tu http://www.dailymail.co.uk/news/article-2129646/Vintage-police-mugshots-1920s-Australian-criminals-hide-sinister-crimes.html ). Zdjęcia były naprawdę rewelacyjne - każdy fan boardwalk empire byłby zachwycony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 Jak nazywa się wzór marynarek tego typu, popularnych w latach 50? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalinho Napisano 2 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2014 Na mnie zawsze wrażenie robiło zdjęcie pradziadka, a zwłaszcza ten kołnierzyk. Czy to tzw. Vatermoerder? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 2 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2014 Vatermorder to kołnierzyk frakowy z prominentnymi skrzydełkami, to zaś zwykły odczepiany kołnierzyk wykładany, trzeba przyznać, o pokaźnej wysokości. Pozdrawiam, Dr 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 2 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2014 Lata trzydzieste. Niemiecka szkoła. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 2 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2014 Chcę takie okulary a'la Inżynier Mamoń jak na pierwszym zdjęciu! Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosemary Napisano 4 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2014 Według mnie w czasach II RP wojskowi wyglądali niezwykle elegancko. Szkoda, że dzisiejsze galowe mundury WP nie są inspirowane dawnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 5 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2014 Św.p. Generał Petelicki postarał się o to by galowe mundury gromowców były właśnie wzorowane na mundurach z czasów II RP. Inna sprawa, że charakter służby sprawia, że okazji do występownia w paradnym mundurze jest tam raczej baaaaardzo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 5 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2014 O nic się nie musiał starać. Takie mundury nosiły jednostki podległe MSW, najpierw KBW, potem Nadwiślańskie. Grom powstał w strukturach MSW i do momentu przejścia w struktury MON obowiązywały w nim mundury MSW. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 28 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2014 Ślub po polsku, czyli żakiet w towarzystwie chleba i soli Ślub Benedykta Tyszkiewicza z Eleonorą Radziwiłł w Morawicy(większe zdjęcia po kliknięciu) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 28 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2014 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 28 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 3 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2014 Więcej zdjęć w linku: http://pulptastic.com/47-photos-prove-people-class-past/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ri¢hie Ri¢h Napisano 15 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2014 Na zdjęciu Jean Paul Belmondo i jego wyłogi XXL. Myślę, że w tym wątku będzie mu najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 6 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Sierpień 2014 Frak w malarstwie Aleksandra Gierymskiego. Pan w czerwonym to chyba ówczesny dandy? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 6 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Sierpień 2014 Frak w malarstwie Aleksandra Gierymskiego. Pan w czerwonym to chyba ówczesny dandy? Panowie na obrazie są raczej w szustokorach (franc. justaucorps) a nie we frakach. Obraz piękny - warto zobaczyć w Muzeum Narodowym (w Warszawie) obraz i studia do niego, Niektóre z nich są ciekawsze moim zdaniem od głównego obrazu. BTW. Czy byłoby zainteresowanie na forum założeniem wątków poświęconych wcześniejszym kanonom męskiej elegancji - jak zaprezentowany na obrazie styl ancien regime'u czy polski styl narodowy? Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert. Napisano 7 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2014 Poniżej zdjęcie mojego dziadka Jana. Rok zrobienia zdjęcia nieznany. Taka męska elegancja (Ten okres) przemawia do mnie najbardziej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2014 Ładne zdjęcie, elegancki mężczyzna. Przy okazji - ciekaw jestem, czy dziadek był naturalnie szeroki w ramionach, czy też były wtedy modne marynarki z taką konstrukcją ramion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 7 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2014 Popatrz na pozostałych ludzi. Stawiam na to, że to (wczesne) lata 50-te kiedy normą były marynarki z poszerzanymi, mocno wypełnionymi, ramionami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 17 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2014 Barwne fotografie ze wschodnich wsi sprzed ponad wieku. Kazachstan, Dagestan, Ural. Uczta dla oka. http://www.sme.sk/c/7318981/rusko-na-unikatnych-farebnych-fotografiach.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 2 Marzec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2015 Marian Hemar 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Witam Nie wiem czy jest to odpowiedni temat, ale zakładam, że lepiej jest napisać w istniejącym, niż niepotrzebnie tworzyć nowe. Potrzebuję pomocy w doborze stroju służby hotelowej w okresie dwudziestolecia międzywojennego. W jednym z pensjonatów Zakopanego zakończony został dwuletni remont, którego ideą było doprowadzenie do stanu z początków działalności. Oprócz salonów i dodatków pojawił się pomysł, aby również obsługa hotelowa nawiązywała swoim wyglądem do epoki. Szukałem w sieci, przewertowałem ten wątek, korzystałem z wyszukiwarki i w sumie niewiele udało mi się znaleźć. O samym dwudziestoleciu jakieś dwa lata temu Caporegime napisał, że były to czasy raczej biedne i dzikie. Później pojawiła się polemika ze strony użytkownika frankenstein, z której wywnioskowałem, że jednak bywalcy hoteli i bali jednak odróżniali się wyglądem i zachowali odpowiedni poziom. Jednak nie wiem jak to mogłoby się wiązać z wyglądem służby. Zdjęcia z tego okresu, które dobrze prezentują ówczesne trendy Niemniej ilustracje te przedstawiają normalnych przedstawicieli społeczeństwa, do tego w wersji ulicznej. A dodatkowo jedno z nich prezentuje ubiór wieczorowy. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi w jakim kierunku powinien pójść ten pomysł? Na jakie stroje powinienem zwrócić uwagę? Z góry dziękuję za sugestie i uwagi. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi