Skocz do zawartości

Elegancja z lat minionych

damiance

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę tu tworzyć przekombinowanych teorii, dlatego tylko humorystycznie podam jeszcze argument praktyczny. :D

Nie wiem, jak bardzo skomplikowane jest przypięcie takiego gorsu, podejrzewam, że dużo mniej niż zmiana koszuli. Wyobraźcie sobie, że ktoś rozlał na Was czerwone wino. Służba ;) szybko doprowadza do porządku marynarkę i podaje zapasowy gors. I znów jesteście, jak spod żylety. Przynajmniej na  pierwszy rzut oka. :)

• Oceniam pozytywnie 1

Gość Olgierd

Panowie często nawiązują do strojów elit -- nawet grajek pół wieku temu awansował do tej sfery -- natomiast mnie (domorosłego socjologa czy jak mu tam) nieodmiennie interesują "typy z ulicy". Okazuje się, że niezłym źródłem wiedzy o dawniejszych czasach są... policyjne rejestry (a zwłaszcza tzw. mug shots), bo nikt tak nie dbał o dokumentację jak organy ścigania (a biedota siłą rzeczy fotografować zanadto się nie mogła).

Po owym, mam nadzieję, niespecjalnie przydługim wstępie czas na parę typów wiktoriańskich (za DailyMail.co.uk):

article-2277501-17871613000005DC-533_306

article-2277501-178716B6000005DC-2_306x4

article-2277501-178713EE000005DC-96_306x

article-2277501-1787191D000005DC-174_306

article-2277501-17871400000005DC-865_306

A na okrasę Benedykt Mussolini (1903 r. czyli prawie 20 lat przed przejęciem władzy w Italii):

Benito_Mussolini_mugshot_1903.jpg

i Dżugaszwili (6 lat przed bolszewickim puczem):

Stalin%27s_Mug_Shot.jpg

(ujęcia obu dyktatorów za Wikipedią)

• Oceniam pozytywnie 2

Co do zdjęć policyjnych, to swego czasu byłem w Warszawie na wystawie "Mugshots" prezentującej zdjęcia policyjne z Australii (kilka zdjęć tu http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6914 i tu http://www.dailymail.co.uk/news/article-2129646/Vintage-police-mugshots-1920s-Australian-criminals-hide-sinister-crimes.html ). Zdjęcia były naprawdę rewelacyjne - każdy fan boardwalk empire byłby zachwycony :)

• Oceniam pozytywnie 1

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 3 months later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Frak w malarstwie Aleksandra Gierymskiego. Pan w czerwonym to chyba ówczesny dandy?

Panowie na obrazie są raczej w szustokorach (franc. justaucorps) a nie we frakach. Obraz piękny - warto zobaczyć w Muzeum Narodowym (w Warszawie) obraz i studia do niego, Niektóre z nich są ciekawsze moim zdaniem od głównego obrazu.

BTW. Czy byłoby zainteresowanie na forum założeniem wątków poświęconych wcześniejszym kanonom męskiej elegancji - jak zaprezentowany na obrazie styl ancien regime'u czy polski styl narodowy?

Pozdr,

wojvv

• 2 weeks later...
  • 6 months later...
  • 1 month later...

Witam

Nie wiem czy jest to odpowiedni temat, ale zakładam, że lepiej jest napisać w istniejącym, niż niepotrzebnie tworzyć nowe.

Potrzebuję pomocy w doborze stroju służby hotelowej w okresie dwudziestolecia międzywojennego. W jednym z pensjonatów Zakopanego zakończony został dwuletni remont, którego ideą było doprowadzenie do stanu z początków działalności. Oprócz salonów i dodatków pojawił się pomysł, aby również obsługa hotelowa nawiązywała swoim wyglądem do epoki. Szukałem w sieci, przewertowałem ten wątek, korzystałem z wyszukiwarki i w sumie niewiele udało mi się znaleźć. O samym dwudziestoleciu jakieś dwa lata temu Caporegime napisał, że były to czasy raczej biedne i dzikie. Później pojawiła się polemika ze strony użytkownika frankenstein, z której wywnioskowałem, że jednak bywalcy hoteli i bali jednak odróżniali się wyglądem i zachowali odpowiedni poziom. Jednak nie wiem jak to mogłoby się wiązać z wyglądem służby.

Zdjęcia z tego okresu, które dobrze prezentują ówczesne trendy

xxnbu9e.jpg

pCba30a.jpg

XUAPJMZ.jpg

Niemniej ilustracje te przedstawiają normalnych przedstawicieli społeczeństwa, do tego w wersji ulicznej. A dodatkowo jedno z nich prezentuje ubiór wieczorowy.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi w jakim kierunku powinien pójść ten pomysł? Na jakie stroje powinienem zwrócić uwagę?

Z góry dziękuję za sugestie i uwagi.

Pozdrawiam

• Oceniam pozytywnie 2