Skocz do zawartości

Smoking (tuxedo), frak, surdut, itd. - dyskusje i porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie na szybko: czy da się przerobić koszulę z guzikami bieliźnianymi na koszulę z guzikami jubilerskimi?

Wszystko się da, pytanie tylko czy warto. Ja myślę, że nie, bo guziki jubilerskie działają mniej więcej jak spinki do mankietów - nie są przyszywane i przechodzą przez 2 dziurki - zatem trzeba by do każdego guzika wykonać i obszyć dziurkę w wewnętrznym skraju koszuli.

Nie wiem, czy tutejsi eksperci się ze mną zgodzą, ale wydaje mi się, że także rozstaw guzików "bieliźnianych" i jubilerskich (w koszuli smokingowej, a zwłaszcza frakowej) się różni, a przynajmniej powinien. W zwykłej koszuli są one rozstawione dość blisko siebie, jest ich też sporo. W dobrych koszulach smokingowych nie widać chyba więcej niż 3 guziki (ideał oscyluje w okolicach 2). Więc jeśli już inwestować w koszulę smokingową, to chyba właśnie w taką.

Opublikowano

Ja w swojej koszuli smokingowej mam chyba z 6 guzików - od góry do dołu... Widać 4. Czas może uszyć sobie koszulę u krawca.

Pytanie z innej, tym razem frakowej beczki. Na stronie jednego z krawców ogłaszających się w internecie z ofertą szycia fraków, wyczytałem:

"We frakach o linii angielskiej, zwanych jaskółczym ogonem poły wydłużają się stopniowo, łagodną linią już od przodu i sięgają do lub za kolana. W stylu francuskim wydłużony jest sam tył a poły z reguły kończą się tuż przed linią kolan."

Czy rzeczywiście można wyróżnić 2 podgatunki fraka wg powyższych różnic?

Opublikowano

Pracownia Krupa & Rzeszutko wstawiła kilka zdjęć z procesu tworzenia fraka.

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 151&type=1

Pojawiła się tam ciekawa informacja. Panowie napisali: "Podszewka na odcinku piersiowym jest dodatkowo wzmocniona przepikowaną flanelą. Dzięki temu przód fraka jest bardziej stabilny, a wnętrze, jeszcze bardziej ciekawe dla oka."

Pierwszy raz zetknąłem się z taką informacją. Czy wiecie coś więcej na ten temat?

Opublikowano

Panowie,

mam takie pytanie: czy wełna z moherem będzie najlepszym wyborem na smoking, a jeżeli tak, to jaki stosunek wełny do moheru. Pytanie bierze się stąd, że często widzę tkaniny w splocie barathea z zawartością 70 % wełny i 30 % summer kid mohair, ale zdarza się również, że w próbnikach "black tie" umieszczone są tkaniny ze stosunkiem 50 % / 50 %, albo nawet 60 % moheru/30% wełny (z tym, że już np. w innym splocie jak repp,albo splocie nieoznaczonym).

Swoją drogą, czy ktoś się orientuje czy przedostatni z powyżej wymienionych splotów jest akceptowalny? Czy ktoś może również wie czemu (technologia?) nie mogę znaleźć barathei z większą niż 30 % ilością moheru?

Opublikowano

Panowie,

ciekaw jestem Waszych opinii na temat takiej estrawagancji: smoking z zamkniętymi klapami, koszula frakowa, biała kamizelka frakowa i biała mucha, marynarka nigdy nie zapięta.

Próbuje stworzyć w głowie obraz tego i zastanawiam się, czy wyglądałoby to elegancko.

Opublikowano

Panowie,

ciekaw jestem Waszych opinii na temat takiej estrawagancji: smoking z zamkniętymi klapami, koszula frakowa, biała kamizelka frakowa i biała mucha, marynarka nigdy nie zapięta.

Próbuje stworzyć w głowie obraz tego i zastanawiam się, czy wyglądałoby to elegancko.

"[...] i Sabo, nie idźcie tą drogą!"
Opublikowano

Panowie,

"[...] i Sabo, nie idźcie tą drogą!"

A w czym problem? W braku guzików na marynarce, zbyt dużym obszarze czarnego materiału, czy braku ogona?

Myślę, że mogłoby to nieźle wyglądać i stąd rzucam pomysł. Zastanawiam się, gdzie tu może być coś gryzącego (tak jak czarna mucha do fraka byłaby gryząca).

Opublikowano

A w czym problem? ... gdzie tu może być coś gryzącego (tak jak czarna mucha do fraka byłaby gryząca).

Odpowiedź

smoking z zamkniętymi klapami, koszula frakowa, biała kamizelka frakowa i biała mucha, marynarka nigdy nie zapięta.

Poza tym mocno kombinujesz w tym temacie i to nie po raz pierwszy...
Opublikowano

Myślę, że jednak to miejsce jest właściwe na odpowiedź. ;)

Zmień klapy na szalowe i masz bardzo dobry smoking w stylu edwardiańskim. Nie nadaje się on jednak na okazje typu black tie. Nie polecam go także, jeśli Twój styl jest generalnie współczesny. :)

Pozdrawiam, Dr