Jakub Wieczorek Posted October 7, 2015 Report Share Posted October 7, 2015 Ale Ci ludzie są głupi http://www.malibu-moda.pl/smokingi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johnny Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Białe spodnie do aksamitnego smokingu/bonżurki: Co o tym sądzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcines Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Wizualnie ok, tylko pytanie na jakie okazje pasuje taki zestaw? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johnny Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Imprezy typu wigilia, urodziny itp. w domu, w gronie rodziny lub/i bliskich znajomych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lebowski32 Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Na wieczór raczej nie. Bardziej na śniadanie. W końcu "BONJOUR". Białe spodnie na wieczór to no-no w każdej konfiguracji. Na wieczór czarne. Zresztą tyczy się to w sumie nie tylko stroju formalnego, ale zestawów mniej formalnych, także skoordynowanych. Gdy jest ciemno zawsze lepiej ciemniejsze spodnie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted November 7, 2015 Report Share Posted November 7, 2015 Wg mnie aksamitna marynarka o kroju smokingowym to taki małoformalny ubiór wieczorowy na kameralną imprezę w małym gronie. Białe spodnie z ciemną marynarka to jedna z wariacji smokingu tropikalnego. Czy to dobry pomysł w połączeniu z aksamitem? Nie wiem, nie widzę za dużo zastosowań. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johnny Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Czy taki kanciasty dół marynarki jest poprawny? Zwykle marynarka jest w tym miejscu zaokrąglona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Svetherus Posted October 13, 2016 Report Share Posted October 13, 2016 W temacie koszuli do fraka - mam pytanie, czy ktoś wie gdzie można zakupić koszulę frakową z przodem wykonanym ze sztywnej piki? Czy pozostaje mi tylko szycie na wymiar? Mam już serdecznie dość plisowanych przodów... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pirat Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 dla chcących zgłębić temat wystawania kamizelki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artb Posted December 9, 2016 Report Share Posted December 9, 2016 Zastanawiam się nad sprzedażą smokingu, ale nie wiem na ile go wycenić. Kupiony w 2009, Bytom, 100% merino od Zignone, na podszewce wiskozowej. Marynarka, spodnie i pas hiszpański. Użyty raz w dniu ślubu. Ile taki smoking może być teraz warty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojvv Posted October 22, 2017 Report Share Posted October 22, 2017 Fraki RTW w Royal Collection w CH Klif w Warszawie. Czy tegoroczny Sylwester będzie we frakach a nie w smokingach? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MWojtylak Posted October 23, 2017 Report Share Posted October 23, 2017 15 godzin temu, wojvv napisał: Fraki RTW w Royal Collection w CH Klif w Warszawie. Czy tegoroczny Sylwester będzie we frakach a nie w smokingach? Z ciekawości: jaka cena? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojvv Posted October 23, 2017 Report Share Posted October 23, 2017 2 godziny temu, MWojtylak napisał: Z ciekawości: jaka cena? Hmm... Nawet mi gdzieś mignęła cena na metce, ale nie pamiętam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIERMAN Posted October 23, 2017 Report Share Posted October 23, 2017 Jak na frak, to za krótkie te poły. Powinny one sięgać tuż przed połowę łydki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bondjamesbond Posted November 8 Report Share Posted November 8 W dniu 2.11.2025 o 00:56, bratdominik napisał: J.Fitzpatrick Z tego, co widzę, są to trzewiki do… żakietu (jaskółki). 🙃 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 8 Report Share Posted November 8 18 minut temu, bondjamesbond napisał: Z tego, co widzę, są to trzewiki do… żakietu (jaskółki). 🙃 I tak i nie. Prezentowane tutaj buty to balmorale, czyli buty, gdzie górna część jest wykonana z innego materiału niż dolna, zazwyczaj jest to skóra licowa (dół) i zamsz (góra). Buty są na guziki, co jest typowe dla końcówki XIX lub początku XX wieku - wtedy dynamicznie się to zmieniało, raz popularne były wersje na guziki, raz wiązane. Buty na guziki zanikły zupełnie w okresie międzywojennym. Do jaskółki zalecane buty to czarne oksfordy (nie trzewiki!), natomiast kiedyś, historycznie, bardzo popularne były ochraniacze na obuwie, zakładane na górę buta, często z jasnej skóry lub płótna. Po angielsku nazywały się one spats: W pewnym momencie szewcy zaczęli łączyć buty ze spatsami, szyjąc trzewiki u dołu ciemne, u góry jasne. I tak powstały balmorale. Natomiast masz racje co do istoty, balmorale z dżinsami to nienajlepszy pomysł. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablocito Posted November 8 Report Share Posted November 8 WTF is "jaskółka"? Chodzi po prostu o frak? Jeśli tak to do fraka zakłada się lakierowane pantofle z kokardą, tzw opera pumps Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 8 Report Share Posted November 8 25 minut temu, pablocito napisał: WTF is "jaskółka"? Chodzi po prostu o frak? Jeśli tak to do fraka zakłada się lakierowane pantofle z kokardą, tzw opera pumps Jaskółka to jedna z wersji żakietu męskiego, czyli formalnego męskiego ubrania dziennego. Po angielsku to morning dress. Frak to formalny stój wieczorowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablocito Posted November 8 Report Share Posted November 8 No to mamy żakiet, Albert i Streseman. Który z nich to "jaskółka"? Do każdego z nich i tak ubieramy oxfordy bez nakładanego noska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek85 Posted November 8 Report Share Posted November 8 Czy jaskółka to to, co Beckham ma na sobie na tym zdjęciu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 8 Report Share Posted November 8 Godzinę temu, pablocito napisał: No to mamy żakiet, Albert i Streseman. Który z nich to "jaskółka"? Do każdego z nich i tak ubieramy oxfordy bez nakładanego noska. Polska terminologia dotycząca klasycznej męskiej elegancji jest niespójna, obfituje w "regionalizmy", a obecnie znajduje się pod silnym wpływem terminów angielskich. Jaskółka to typ żakietu męskiego, konkretnie ten wariant z najbardziej przedłużonym tyłem. Nie wiem, czy istnieje pojedyncze słowo opisujące go angielsku, na pewno nazwanie tego ubioru "morning dress" jest poprawne. Streseman to była kanalia i pokalożerca, proponuje zapomnieć o jego nazwisku i w ogóle nie używać takiego terminu w polszczyźnie. Nie zasługuje na to. Prince Albert coat to po polsku będzie chyba surdut? Ubiór historyczny, domena grup rekonstrukcyjnych, a nie klasycznej męskiej elegancji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted November 8 Report Share Posted November 8 2 godziny temu, pablocito napisał: No to mamy żakiet, Albert i Streseman. Który z nich to "jaskółka"? Do każdego z nich i tak ubieramy oxfordy bez nakładanego noska. Jeśli omawiamy nazewnictwo, to niedaleko już do poprawności językowej - zatem oksfordy zakładamy (wkładamy, nakładamy), podobnie jak kurtkę i inne elementy garderoby;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 8 Report Share Posted November 8 3 minuty temu, eye_lip napisał: Jeśli omawiamy nazewnictwo, to niedaleko już do poprawności językowej - zatem oksfordy zakładamy (wkładamy, nakładamy), podobnie jak kurtkę i inne elementy garderoby;) Generalnie masz rację, choć "ubierać buty" to małopolski regionalizm. Ciekawa dyskusja tutaj: https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Buty-ubrac-wlozyc-czy-zalozyc;6822.html Buty ubrać, włożyć czy założyć? Witam, Nigdy nie zwracałem na to uwagi i zawsze mówiłem ubierz buty, ubierz kurtkę, czapkę itd., itd. Być może jest to gwara z Rzeszowa i okolic, ale w Warszawie jest to niedopuszczalne. Szczególnie mi na to zwróciła uwagę moja dziewczyna. W jej oczach jestem debilem skoro używam takiej polszczyzny… Uparłem się i chcę jej udowodnić, że to też jest poprawnie. Ona twierdzi, że tylko załóż buty jest poprawnie i nie inaczej Pozdrawiam, MB Czytelnik Odpowiedź eksperta prof. dr hab. Mirosław Bańko Uniwersytet Warszawski prof. dr hab. Mirosław Bańko Najbardziej zastanowiło mnie w Pana liście, że Pana dziewczyna uważa Pana za debila z tak błahego powodu. Chciałbym, żeby to był tylko wyraz językowej przesady. Podobno kobiety są bardziej spontaniczne w wyrażaniu emocji i czynią to w sposób bardziej zróżnicowany niż mężczyźni. Przechodząc zaś do meritum, powiem tak: ubrać buty (kurtkę, sweter) to południowopolski regionalizm, w standardowej polszczyźnie wymienione części odzieży należy włożyć. Wiele osób woli je załozyć, co słowniki poprawnej polszczyzny oceniają jako błąd, gdyż czynią subtelną i nie zawsze widoczną różnicę znaczeniową między wkładaniem czegoś na siebie a zakładaniem. Osobiście nie przywiązuję do tej różnicy większej wagi, natomiast ubieranie butów kojarzy mi się nieodparcie z ubieraniem choinki, dlatego wolę konstrukcję ogólnopolską. Przykro mi, że nie dostarczyłem Panu silnych argumentów w sporze z Pana sympatią, ale może i lepiej, bo po co się spierać? Jest teraz moda na regionalizm, „małe ojczyzny”, proszę więc sprawdzić, czy od tej strony nie da się podejść dziewczyny, aby zaakceptowała formę regionalną choćby w rozmowach prywatnych. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablocito Posted November 9 Report Share Posted November 9 Jestem z Krakowa i wychodzę na pole, ubieram buty, których posiadam co najmniej czydziesci czy pary i jestem z tego dumny, ale o jaskółce nie słyszałem, chociaż właśnie oglądnąłem film na Netflixie. No chyba, że o takim ptaku, ale pewnie jestem debilem. Serio myślałem, chodzi o frak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted November 9 Report Share Posted November 9 17 godzin temu, pablocito napisał: Jestem z Krakowa i wychodzę na pole, ubieram buty, których posiadam co najmniej czydziesci czy pary i jestem z tego dumny, ale o jaskółce nie słyszałem, chociaż właśnie oglądnąłem film na Netflixie. No chyba, że o takim ptaku, ale pewnie jestem debilem. Serio myślałem, chodzi o frak. Kumpel z Katowic też ubiera i ma czydzieści czy;) - także nie tylko Kraków, nie tylko! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts