ciasteczkowy Napisano 14 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2018 Dzień dobry. Kupowanie ubrań we właściwym rozmiarze to moja pięta achillesowa. Zamówiłem dwie koszule, odebrałem, przemierzyłem, oceniłem „no ok” i zadowolony wrzuciłem do pralki. Kilka dni później próbowałem ubrać jedna z nich która okazała się podejrzanie obszerna. Czy nagle schudłem 20kg? Nie sądzę! Czy to może koszula urosła w praniu o 2 rozmiary? Raczej nieprawdopodobne! Czy ja w momencie mierzenia byłem nie w pełni władz umysłowych? No może...Sprawa wyglada tak:Winowajcy: różowa i niebieska. Ta w kratkę do porównania, jako koszula leżąca „może nie idealnie ale jako tako”. Jako ze już prane to nie mogę już zwrócić. Oddać do krawca na poprawki? Czy nie ma ratunku?Co ciekawe, obie są w tym samym rozmiarze, różnią się długością rękawów, a różowa jest zauważalnie większa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yeutez Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 Mam następujący problem. Bardzo dobrze leżą na mnie koszule w fasonach slim wielu marek w rozmiarze 39, jednak mam mniejszy obwód szyi i gdy chcę założyć krawat (czego unikam, ale czasem trzeba), koszule są za szerokie w kołnierzyku właśnie. Szukam więc firmy, która oferuje koszule w rozmiarze 38 w sylwetce regular (do ewentualnego wytaliowania we własnym zakresie). I tu pojawia się trudność, bo większość sylwetek regular rozpoczyna się od rozmiaru 38 w kołnierzu... Czy zostaje mi szycie na miarę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 Bytom, CT maja rozmiarówkę rozpoczynająca się of 37. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart87 Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 W dniu 14.03.2018 o 12:51, ciasteczkowy napisał: Winowajcy: różowa i niebieska. Ta w kratkę do porównania, jako koszula leżąca „może nie idealnie ale jako tako”. Jako ze już prane to nie mogę już zwrócić. Oddać do krawca na poprawki? Czy nie ma ratunku? Nie widzę problemu. Zanosisz do krawca na wytaliowanie i zwężenie rękawów i masz w miarę dobrze leżące koszule (w ramionach wyglądają na dobrze dopasowane). Jeżeli koszule jak to piszesz "urosły" w praniu to na pewno nie w mankietach a te wyglądają na zbyt szerokie. Obserwuje się raczej odwrotną tendencję do zbiegania się materiału koszul w praniu. Cytat Co ciekawe, obie są w tym samym rozmiarze, różnią się długością rękawów, a różowa jest zauważalnie większa... Skąd koszule? Na pewno nie pomyliłeś długości przy zamawianiu? Cytat Czy nagle schudłem 20kg? Też bym tak chciał; kupić dwie koszule, wyprać i schudnąć 20 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rasen Napisano 16 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2018 Panowie, potrzebuję pomocy w wyborze klasycznej białej koszuli (mankiet guzik, kołnierzyk kent lub półwłoski). Zamówiłem tego Milera (270zł z kodem) -> https://shopmiler.com/pl/koszule-meskie/koszula-polformalna-biala Rozmiar spoko, mam tylko wątpliwości co do materiału, który jest trochę sztywny i ma taki lekki połysk. Z daleka wygląda jakby koszula była sztuczna. Czuję, że latem bym się w niej ugotował. Mam też obawy co do gniotliwości... Czy ktoś posiada ten model koszuli i mógłby się wypowiedzieć na temat jej praktycznego użytkowania? Miałem okazję w Bytomiu mierzyć jakiegoś 2-Plya i tamten materiał był bardziej "przyjazny (niestety kołnierzyk beznadziejny)". Czy możecie mi polecić coś innego z polskich sklepów (do 300zł)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajdowskip Napisano 16 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2018 23 minuty temu, rasen napisał: z polskich sklepów (do 300zł)? poszetka.com. Od cen dostaniesz 5 proc. rabatu, jeśli do nich napiszesz przez prywatną wiadomość na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 16 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2018 16 hours ago, bart87 said: Skąd koszule? Na pewno nie pomyliłeś długości przy zamawianiu? CT. Przeszło mi przez myśl że zamówiłem nie wiadomo co, ale sprawdziłem na metce - rozmiar ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.Pawel Napisano 16 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2018 W CT wybierasz nie tylko kołnierzyk, ale i długość rękawów oraz fason - od classic po różne slimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 16 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2018 Obie są Extra Slim Fit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 Po ostatnich przygodach z Wólczanką i linią Lambert, koszula w rozmiarze 42 slim, zamiast obwodu w klatce 112cm miała 104cm, tym razem zamówiłem rozmiar 40 normalny (w tym wypadku nie będę nosił koszuli z krawatem, więc nie będzie koszula zapina pod szyją). Powinna mieć ona o 2 cm więcej tj. 114cm, wczoraj sprawdziłem i ma 109cm, wcisnąłem się, ale teraz siedzę i jest ciasno. Też macie ostatnio takie przygody z koszulami Lambert? Tolerancja wynosi +/-2 cm, zastanawiam się czy ktoś z Was dostał większą koszulę niż zamawiał? Z tego co widzę, to tylko na niekorzyść klienta firma szyje i koszule są tylko mniejsze, co najgorsze dużo mniejsze niż dopuszcza tolerancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leppard Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 Moje koszule Lambert w sylwetce klasycznej rozmiarze 40/176-182 mają wymiary zgodne z tabelą a nawet trochę większe (mierzone przeze mnie) - koszule sprzed ponad roku - może coś się zmieniło w tzw. międzyczasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 Korzystając z promocji -50% chciałem kupić dwie koszule u Osovskiego. Mam 185 cm wzrostu i 85 kilogramów wagi, rozumiem, że mam celować w rozmiar slim 188-194, a nie 176-182 ? I jeszcze jedno, czy kołnierzyk 16.5 to 42 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 @Kamil1987 masz praktycznie moje wymiary, choć jesteś jakieś 3 cm wyższy i... jakieś 20 laty młodszy, więc pewnie masz trochę inne proporcje (waga się zgadza- 85 kg) . Mam dwie koszule osovskiego slim 16,5 (42), 176-182 i powiem tak- są faktycznie slim, mankiety zapinają się "ciasno" a długość rękawów jest dla mnie o.k. Przy rozmiarze 188-194 mogą być dla Ciebie za długie. Z drugiej strony ciasne zapięcie mankietów powoduje, że nie nachodzą na dłoń nawet jak będą odrobinę dłuższe. Ta częściej użytkowana (jakieś 3-4 prania ma już za sobą) lekko się skurczyła, przy szyi jest ciasno, a rękawy się skróciły o ok. 1 cm. Dużo zależy od pozostałych parametrów Twojej sylwetki, ale wygląda na to, że jesteś między rozmiarami i dla pewności wziąłbym dwa rozmiary i najwyżej ten niepasujący zwrócił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 @Kamil1987,jest promocja u Osovskiego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 Godzinę temu, Tanatos70 napisał: @Kamil1987 masz praktycznie moje rozmiary, choć jesteś jakieś 3 cm wyższy i... jakieś 20 laty młodszy, więc pewnie masz trochę inne proporcje (waga się zgadza- 85 kg) . Mam dwie koszule osovskiego slim 16,5 (42), 176-182 i powiem tak- są faktycznie slim, mankiety zapinają się "ciasno" a długość rękawów jest dla mnie o.k. Przy rozmiarze 188-194 mogą być dla Ciebie za długie. Z drugiej strony ciasne zapięcie mankietów powoduje, że nie nachodzą na dłoń nawet jak będą odrobinę dłuższe. Ta częściej użytkowana (jakieś 3-4 prania ma już za sobą) lekko się skurczyła, przy szyi jest ciasno, a rękawy się skróciły o ok. 1 cm. Dużo zależy od pozostałych parametrów Twojej sylwetki, ale wygląda na to, że jesteś między rozmiarami i dla pewności wziąłbym dwa rozmiary i najwyżej ten niepasujący zwrócił. Dzięki, w związku z tym, ze jestem jednak 3 cm wyższy, a lubię mocno wpuszczone koszule pewnie zaryzykuje większy (dłuższy) rozmiar. Docelowo one maja być pod marynarkę, a nie solo. Czy myślisz, ze mogę oddać stacjonarnie jeśli zamówię online ? Godzinę temu, adamW napisał: @Kamil1987,jest promocja u Osovskiego??? Kod SALE50 EDIT: wychodzi na to, ze po promocji :/ Na telefonie nie wyświetliło mi się że to już nieaktualna promocja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 @Kamil1987, ta promocja zdaje sie skonczyla sie w listopadzie 2017... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wessling Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 28 minut temu, Kamil1987 napisał: Czy myślisz, ze mogę oddać stacjonarnie jeśli zamówię online ? Wymieniałem w sklepie koszulę zamówioną online. Ze zwrotem nie powinno być też problemu. Adres do do zwrotów to właśnie sklep w Blue City. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 1 godzinę temu, Kamil1987 napisał: Dzięki, w związku z tym, ze jestem jednak 3 cm wyższy, a lubię mocno wpuszczone koszule pewnie zaryzykuje większy (dłuższy) rozmiar. Docelowo one maja być pod marynarkę, a nie solo. Moim zdaniem przestrzelisz. Koszule Osovskiego są całkiem długie. Sam kupuję rozmiar 176-182 przy swoich 186 cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajs43 Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 Dokładnie długości u Osovskiego nie brakuje. Jam mam 184cm i jakieś 80kg i spokojnie wbijam się w rozmiar 176-182. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 Godzinę temu, pi_senny napisał: Moim zdaniem przestrzelisz. Koszule Osovskiego są całkiem długie. Sam kupuję rozmiar 176-182 przy swoich 186 cm. Wielkie dzięki. W związku z brakiem tej promocji na stronie i tak pójdę do sklepu w Blue City za 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 8 godzin temu, Leppard napisał: Moje koszule Lambert w sylwetce klasycznej rozmiarze 40/176-182 mają wymiary zgodne z tabelą a nawet trochę większe (mierzone przeze mnie) - koszule sprzed ponad roku - może coś się zmieniło w tzw. międzyczasie? U mnie rok temu było też ok, ale od tego roku to już ciągle wymiary koszul niezgodne z rozmiarówką, dużo mniejsze koszule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FranciszekMaurer Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 Swoją drogą jak się wejdzie w tabele rozmiarów osovskiego i na stronie wólczanki to wymiary są praktycznie takie same, wychodzi tylko, że w Lambertach rękaw jest 1 cm krótszy. Porównując same koszule (Lamberta kupiłem jakoś niecały rok temu) to jednak Osovski jest dla mnie mocno slimowany, trochę za ciasny, przede wszystkim w ramionach, rękawy przy wzroście 183 cm niby są dobrej długości ale są też bardzo wąskie i mocno podchodzą w górę przy poruszaniu się. W Lambercie z kolei musiałem skracać i sporo zwężać rękawy i jeszcze pogłębić zaszewki. Koszula jest jednak lniana więc może w przeciwieństwie do bawełny się trochę rozciągnęła, ale to tylko by dotyczyło talii. W klatce i na długość są rzeczywiście takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack13th Napisano 21 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2018 56 minut temu, flozbi napisał: U mnie rok temu było też ok, ale od tego roku to już ciągle wymiary koszul niezgodne z rozmiarówką, dużo mniejsze koszule. W moim przypadku - rozmiar 38/176-182 - różnice nie są tak duże, ale koszule są mniejsze. Przy czym w stosunku do koszul sprzed roku największą różnicę czuję w talii i kołnierzyku. Ponadto zauważyłem loterię w kwestii rękawów - starsze mają deklarowane 65 cm, natomiast jedna z nowych miała 68 cm i musiałem skracać rękaw. Aby uściślić - mowa o Lambertach, z Wólczanki już zrezygnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
W.N. Napisano 23 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2018 Szył ktoś koszule MTM w koszulanawymiar.pl? Jeśli tak to jak ogólne wrażenie z jakości koszuli, terminów realizacji i ostatecznego dopasowania? Tkaniny raczej mają dobrej jakości no i fakt, że produkują RTW dla paru polskich marek, uznanych na forum, oferujących koszule, też dobrze o nich świadczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FranciszekMaurer Napisano 23 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2018 Ja właśnie dostałem koszulę (biała do muchy), materiał twill (czyli u nich to duca1), ładny, trochę śliski, ale jeszcze nie prałem. Wykonanie staranne, kołnierzyk, który wybrałem na zdjęciach wydawał się mieć dłuższe wyłogi i bardziej rozwarte, ale i tak jest w porządku. Co do dopasowania to ja im napisałem, że mam koszulę od Zack Roman (jak dzwoniłem wcześniej to jednak nie bardzo wiedzieli o jaką firmę chodzi), opisałem co mi w niej pasuje, a co nie i poprosiłem o przesłanie przed realizacją tabeli rozmiarów tej szytej koszuli i jeszcze tam coś zmodyfikowałem. Wyszło w porządku, może mogłaby być węższa w talii, ale w sumie taką chciałem, z przesłanymi wymiarami się wszystko zgadzało, jedynie nie zwróciłem uwagi na szerokość w biodrach, a na rysunkach do mierzenia bardziej zaznaczony był pas, przez co w biodrach jest za wąska. Ja zamówiłem, bo z koszul rtw mi wszędzie coś nie pasowało, tutaj jestem w miarę zadowolony, zobaczymy jak będzie w użytkowaniu. Przy ewentualnym, następnym zamówieniu będę też wiedział co poprawić. Termin dochowali, dostałem koszulę w 16 dniu roboczym (termin to 20), chociaż wcześniej nie informowali, że wysyłają. Ps. Chyba lepiej przenieść do wątku o koszulach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi