Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Są dosyć grube, nie prześwitują, kołnierzyk klasyczny. Ładny kołnierzyk i bardzo przyjemny w dotyku materiał mają koszule z serii 2 za 80 funtów (kiedyś się chyba nazywały Sea Island, teraz nie wiem), ale one z kolei trudno się prasują i szybko gniotą - mi to nie przeszkadza, ale jak ktoś tego nie lubi, to nie polecam.

• Oceniam pozytywnie 1

A nie macie wrażenia że washed oxford z CT to materiał typowo na zimniejszą część roku? Mam tą koszulę:

http://cdn.picvpicimg.com/products/4387146/_/27808189/classic-fit-washed-oxford-tattersall-check-blue-and-pink-shirt-thumb.jpg

Lubię ją, ale materiał jest dużo grubszy od przeciętnej i w zasadzie nadaje się tylko na zimę/jesień. 

Dzień dobry, odrobinę zmieniając temat, koszule białe pierzecie po prawej stronie czy odwracanie na lewą? Osobiście nie przewracam na lewą stronę i staram się prać w 30 w programie delikatnym, chciałbym jednak poznać wasze opinie i porady.

Gdzieś kiedyś czytałem, że po lewej bezpieczniej, bo bardziej narażona na tarcie jest wewnętrzna strona materiału. Z drugiej strony w pralce i tak się wszystko miesza.

Wysłane z mojego Tab2A7-10F przy użyciu Tapatalka

Pytanie było o lewą i prawą stronę, a nie dwie lewe ręce :mrgreen:

Odkładam lewą ręką, a wyciągam prawą Też słyszałem o tym praniu na prawej i lewej stronie, żeby nie gubiło szybciej koloru, żeby się nie "mechaciło", ale to chyba taka miejska legenda. Chyba.

Wysłane z mojego pięknego laptopa przy użyciu klawiatury.

• Oceniam pozytywnie 3

Odkładam lewą ręką, a wyciągam prawą Też słyszałem o tym praniu na prawej i lewej stronie, żeby nie gubiło szybciej koloru, żeby się nie "mechaciło", ale to chyba taka miejska legenda. Chyba.

Wysłane z mojego pięknego laptopa przy użyciu klawiatury.

Też mnie drażnią te tapatalkowe podpisy ale przyznaję bez bicia, zapomniałem go odznaczyć;-)

Też mnie drażnią te tapatalkowe podpisy ale przyznaję bez bicia, zapomniałem go odznaczyć;-)

Spoko. Tapatalk jak się zaktualizuje to podłącza z automatu. Ja też wyślę czasem parę postów zanim się zorientuję.

Panowie, co myślicie o nowej kolekcji Osovski/Mr. Vintage? Mnie np. lniane się podobają.  Ale ceny niezłe...

Dziś byłem, kupiłem lnianą właśnie. Trochę szkoda, że ucięli 2 cm w talii, ale może i dobrze, będzie mobilizacja do odchudzania na lato. Wziąłem len od Masona, po bardzo dobrych doświadczeniach z innych koszul z tkanin od tego producenta. 

Te długie wyłogi są świetne, koszula nabiera zupełnie innego charakteru, kupiłem oxfordy z zeszłej kolekcji. Ja bym te wyłogi jeszcze wydłużył (poszerzając proporcjonalnie) o 0.5-1 cm.

Ja się cieszę ze zmian w rozmiarówce - z poszerzenia pod pachami o 2 cm przy kołnierzyku 38. Bo w starej kolekcji 38 miałem na styk, a 39 luźnawe (szczególnie w talii). Zwężenie rękawów też jest dobrym ruchem - prawdopodobnie teraz koszula będzie mi leżeć bdb - jeśli kupię :)

@Monkiusz, napisz coś więcej o właściwościach tej lnianej tkaniny, co prawda ja myślę o Albini, ale zawsze to jakieś info, bo do tej pory z lnianych mam tylko M. Dutti i Wólczankę.

@Monkiusz, napisz coś więcej o właściwościach tej lnianej tkaniny, co prawda ja myślę o Albini, ale zawsze to jakieś info, bo do tej pory z lnianych mam tylko M. Dutti i Wólczankę.

Dopiero za jakiś czas będę mógł coś więcej napisać o użytkowaniu. Natomiast wcześniej nie nosiłem lnianych koszul tego typu więc ciężko mi też zrobić jakieś porównanie. Brałem w "ciemno" po, jak pisałem, dobrych doświadczeniach z innymi koszulami z tkanin od Masona. Mam po prostu już zaufanie do nich. 

Co do taliowania to doczytałem, że dopiero większe rozmiary ucięli w talii ponoć. Co jest trochę dziwne, bo mam wrażenie, że gdzieś zniknęły spokojnie ze 2 cm w talii w moim egzemplarzu o rozmiarze kołnierzyka 41. 

Rzeczywiście dziwne. Ja w moich button-down z zeszłej kolekcji zauważyłem, że jedna ma wyłogi krótsze o niecałe pół cm. Może Twój egzemplarz też jest taki niedomiarowy? Koszule są szyte maszynowo, więc ciekawe, skąd takie różnice. A może ją po prostu zmierz, bo to może być wrażenie wynikające w odmienności tkanin?

Skoro jesteśmy przy firmie Osovski. Czy wszystkie koszule, które są dostępne widoczne są na stronie, czy może większy wybór jest w sklepie stacjonarnym? Zastanawiam się, bo według mnie oferta na stronie nie jest zbyt bogata. Sporo ciemnych koszul lub takich w nietypowych kolorach.

Skoro jesteśmy przy firmie Osovski. Czy wszystkie koszule, które są dostępne widoczne są na stronie, czy może większy wybór jest w sklepie stacjonarnym? Zastanawiam się, bo według mnie oferta na stronie nie jest zbyt bogata. Sporo ciemnych koszul lub takich w nietypowych kolorach.

Jakieś filtry może ustawiałeś przeglądając stroęn typu rozmiar etc? Może to kwestia dziwnego wyświetlania  przykładowo gdy wybierzemy kategorię koszule męskie to te od Mr Vintage się nie pokazują wtedy w ogóle. Biorąc pod uwagę miejsce zamieszkania jakie masz w profilu - chyba najprościej po prostu się wybrać i sprawdzić na miejscu w CH Blue City. :)