Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja z kolei też poluję na len, ale w bardziej casualowym wydaniu. Interesują mnie szerokie, luźne fasony, żadnych slim fitów (ok 116 w talii dla kołnierzyka 43 albo rozmiaru L). Trafiłem na sklep Uniqlo - ktoś tam kiedyś kupował lniane koszule i może się wypowiedzieć co do jakości ? Warto brać w cenach wyjściowych (ok. 40 euro za koszulę) ? 

Ewentualnie byłbym wdzięczny za wskazanie jakiejś alternatywy. MD odpada - w ich fasony niestety się nie mieszczę. Cenowo powiedzmy do 200 zł za koszulę. 

Osovski wspólnie z MrVintage wypuści niedługo kolekcje, gdzie znajdą się na pewno koszule lniane.

cytując intagram: Pierwsza część (5 modeli) kolekcji prawdopodobnie w marcu, kolejne dwie (10 modeli) w kwietniu i maju, jednak większość modeli 100% bawełna.

Ale tam rękawy będą szerokie jak muszkieterów, a plecy wąskie.

Nie mają. Pani z TRL stwierdziła, że przesyłka jest nierejestrowana i wysłana za pomocą "International Packet Post". 

Byłem na najbliższej poczcie, też nie mają. Zapewne rozpłynęła się w powietrzu, trochę mnie to zirytowało.

Ktoś może coś wie o polskich dostawcach tego International Packet Post?

Przepraszam za prywatę, moderator może przenieść jak uzna za stosowne, ale nie znalazłem tematu "własnego" dla TRL.

Nie właśnie. Kobieta z TRL napisała mi wprost, że paczki przez nich wysyłane nie są rejestrowane, więc numeru trackingu po prostu nie ma.

u mnie był numer przesyłki (tracking link)  i na stronie przewoznika " speed post" moznabylo sprawdzic gdzie jest przesyłka, po odprawie celnej samo dostarczenie  w pl wykonał chyba pocztex ale nie jestem pewien bo sam nie odbieralem 

Zawsze mnie to zastanawiało skąd to przekonanie ,że statystyczny Polak ma biscepsy jak Pudzian i dlatego lepiej szyć koszule z  szerokimi rękawami?

Już to gdzieś pisałem w komentarzach na blogu, ale powtórzę także tutaj. Po głosach o szerokich rękawach w naszych koszulach postanowiłem to porównać z innymi producentami, bo moim zdaniem i zdaniem konstruktora te rękawy nie były szerokie. Wyjąłem z szafy koszule kilku producentów w fasonie slim (m.in. Boggi, Eton, Stenstroms, Vistula, Lambert, Profuomo, Banana Republic, Bytom, Charles Tyrwhitt) i porównałem szerokość rękawów w dwóch miejscach: biceps i na wysokości łokcia.

Okazało się, że nasze rękawy nie odbiegały znacząco proporcjami od innych producentów. Były to różnice maksymalnie 2 cm w bicepsie i 1,5 cm na wysokości łokcia. Ale te różnice były w jedną i drugą stronę tzn. część producentów ma rękawy szersze od naszych (Bytom, Banana Republic), a część węższe (Lambert, Profuomo), jednak większość ma prawie identyczne (m.in. Eton i Stenstrom).

Mimo tego podjęliśmy decyzję o wyszczupleniu rękawów.

Dla mnie akurat koszule z kolekcji Osovski & Mr.Vintage były raczej dobre. Musiałem nieznacznie zwęzić w klatce (wystarczyło za pomocą zaszewek) i skrócić rękawy (zazwyczaj muszę to robić, poza producentami, którzy umożliwiają wybór długości :)). Na szerokość rękawów nie zwróciłem uwagi, mimo, że jestem szczupły. Prawda jest taka, że nigdy nie zdejmuję marynarki, więc istotne było to, że jest mi wygodnie. Zwężenie rękawów raczej nie będzie mi przeszkadzało, ale poszerzenie w klatce nie jest dobrą wiadomością, w mniejszym rozmiarze pewnie będą za wąskie w barkach.

@mr.vintage

Czy możecie w tabeli rozmiarów dodać właśnie szerokość w barkach?

post-5751-0-21435300-1457642490_thumb.pn

• Oceniam pozytywnie 2

Słuszny postulat!

@mosze z uporem maniaka (i słusznie - bo to się sprawdza) powtarza, że najistotniejszym, z punktu widzenia dopasowania/przeróbek, wymiarem marynarki są ramiona,

a nikt nie mówi (albo mi umknęło) że równie istotny jest on w wypadku koszuli.

I chyba niewielu producentów (w tej chwili nie kojarzę żadnego) umieszcza go w tabelach...