Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Zając: oczywiście nie popieram "pogardy", choć w wykonaniu @paparazzo to była raczej "krytyka". Jednak podzielam pogląd, że obsesja na punkcie "slimowania" wynika z mody, a nie stylu. Kto powiedział, że klasyczna koszula powinna mieć luz 2 cm na obwodzie? No tak, ale jak się ma marynarkę extra-slim, to jak jest więcej, to robi się niewygodnie. Już o tym wcześniej pisałem, że "taliowane" nie powinno jednoznacznie tożsame z "przylegającym do ciała", a "dopasowanym". Lubię jak mam nawet 6-10 cm luzu na obwodach, szczególnie zimą, co nie znaczy, że koszule noszę "normal", rozumiany jako relacja talii do klatki 1:1.  

Osobiście lekko mnie drażni pogoń za słitaśnymi slimikami, gdy stopień dopasowania jest iście kobiecy.

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

paparazzo:

Z Twojego posta wynika, że osoby które nosza koszule Lambert/Wólczanka mają sylwetki niemęskie, a te dla których CT są dobre mają bardzo dobre "męskie" sylwetki. I tylko tyle, nie jest to post merytoryczny w żaden sposób. Ja również nie mieszczę się w koszule Vistula/Wólczanka (a te z CT są dla mnie z kolei duuuużo za szerokie w talii), ale nigdy by mi do głowy nie przyszło pisać o tym że ci którzy noszą Lamberty mają sylwetki kobiece.

@Zając, z całym szacunkiem dla Ciebie ale gdyby moją intencją było stwierdzenie, że jak to ująłeś "osoby, które noszą koszule Lambert/Wólczanka mają sylwetki niemęskie" napisałbym tak wprost. 

Z mojego posta to nie wynika. Tak go po prostu zrozumiałeś. Masz do tego prawo. Szanuję je. 

Miłego dnia :)

Opublikowano

.............................nie mieszczę się w koszule Vistula/Wólczanka (a te z CT są dla mnie z kolei duuuużo za szerokie w talii)..............

Ciekawe jest to, co napisałeś. Dla mnie dobre są Lambert 39 (wymagają taliowania), 38 są za wąskie w barkach, z Vistuli (Lantier) mam jedną 38 i jest dobra. Wszystkie w sylwetce "slim". Natomiast z CT kupuję extra slim 15'' (38) i są idealne w barkach i w obwodach. Który krój CT zamawiasz?

Opublikowano

Hargin: Relacja procentowa klatki do talii jest w koszulach CT i Wólczanki prawie taka sama, przynajmniej dla mojego rozmiaru 38 (107/99 CT i 100/92 Wólczanka). Po prostu Wólczanka jest dla szczuplejszych osób. Ja lubię 5-6 cm luzu na obwodach, 10 to już dla mnie za dużo. Z koszul które mierzyłem dla mnie z RTW najlepsze są E. Berg slim fit (106 klatka 96 talia), mogłyby być jedynie trochę węższe w talii.

Aron: Zamawiam "slim fit" w CT, "extra slim fit" ma 102 cm w klatce i to dla mnie za mało (mam 100-102 cm w klatce, zależnie od dnia ;) ). 

Opublikowano

@ paparazzo nie wiem czy czytałeś to co było wcześniej?

porównujesz extra-slim do slim i dziwisz się, że jest mniejszy ?

A ja napisałem, że 

albinos, dnia 08 Lut 2016 - 23:18, napisał:snapback.png

"Extra slim" i "slim/wyszczuplona" to tylko kwestia nazewnictwa. "Slim" Lamberta/Lantiera jest bardziej dopasowany w klatce piersiowej i talii niż "extra slim" CT. 

Czyli napisałem, że jest odwrotnie. Nie krytykuję mniejszego dopasowania CT. Problemem jest, że słabiej taliowane koszule CT powodują u mnie odczucie "ciągnięcia" na plecach, a bardziej wytaliowane od CT Lamberty nie.

Noszę koszule o kołnierzyku 42, przy wzroście  1,72m. Sylwetka chyba mało kobieca. Jeśli popracuję nad mięśniem piwnym regularne kroje będą w sam raz. Ale może będę wyglądal jak kobieta w ciąży? I też będzie źle?

Opublikowano

@Zając Poziomka

Rozumiem, że Twój rozmiar to 38/15''. Extra slim ma nawet mniej w klatce niż napisałeś, przy kołnierzyku 15'' ma 100 w klatce. Po tych wszystkich informacjach nie dziwię się, że Wólczanka 38 jest dla Ciebie za mała, nawet na mnie jest bardzo dopasowana, a generalnie trudno mi znaleźć ubranie które by było za małe :).

Podsumowując. Każdy musi znaleźć swój krój i producenta (Ameryki nie odkryłem). Porównywanie pojedynczych wymiarów niekoniecznie musi mieć sens. Wszystko zależy od proporcji ciała, a nie od jednego, czy dwóch wymiarów.

Opublikowano

Hargin: Relacja procentowa klatki do talii jest w koszulach CT i Wólczanki prawie taka sama, przynajmniej dla mojego rozmiaru 38 (107/99 CT i 100/92 Wólczanka). Po prostu Wólczanka jest dla szczuplejszych osób. Ja lubię 5-6 cm luzu na obwodach, 10 to już dla mnie za dużo. Z koszul które mierzyłem dla mnie z RTW najlepsze są E. Berg slim fit (106 klatka 96 talia), mogłyby być jedynie trochę węższe w talii.

Aron: Zamawiam "slim fit" w CT, "extra slim fit" ma 102 cm w klatce i to dla mnie za mało (mam 100-102 cm w klatce, zależnie od dnia ;) ). 

Ok. Postrzegam Cię jako bardzo rozsądnego człowieka, stąd nie węszę skłonności do skrajności. Bardziej odnosiłem się do wpisów ludzi, którzy kupują może 3 koszulę w życiu i oczekują dopasowania na poziomie koszulki gimnastycznej. Później taki "modny" jegomość siada za stołem i swoje otoczenie raczy widokiem owłosionej (lub nie) klatki piersiowej, wyzierającej dziarsko z "okienek" pomiędzy guzikami. Wszystko w imię - boga SLIM. Być może do pojęcia "dopasowane" trzeba po prostu dojrzeć. Jak się przejrzy ostatnich 20 stron tego wątku, to jest jeden lament nad niedostatecznym "wyslimowaniem", w stylu: "mam obwód klatki 75 cm, a te cholerne bigbagi, choć opisane SLIM, mają 80cm w obwodzie. Gdzie mogę kupić naprawdę dobrze pasującą koszulę?"

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

W moim przypadku przy kołnierzyku 42  nawet "Extra slim" CT ma w klatce całkiem sporo (115) . A krój classic ma 126 cm i mam szansę wyglądać jak poniżej 

Intrudair_Shark.jpg

EDIT.: W klatce mam trochę ponad 100cm, tak ze 104.

Opublikowano

Spróbuj kołnierzyk 41 - ja noszę z powodzeniem zarówno 39, 40 i 41, a nawet mam parę koszul 42. Napiszę więcej, że takie różnice występują także w CT - mam dobrze pasującą 42 i 39 (także w kołnierzyku, z rozrzutem do 0,5cm). 

Opublikowano

Ja mam w klatce 108, kołnierzyk 42 i CT extra slim są ok, slim są zdecydowania zbyt szerokie (z tego co pamiętam 120 cm). Natomiast koszule   Osovskiego  slim są minimalnie zbyt szerokie (ale za to wygodne :)) a E. Berg slim są idealne. Generalnie faktycznie, gdy ktoś jest naprawdę szczupły (mi do określenia szczupły dużo brakuje) to musi taliować każdą koszulę w/w firm.  

Opublikowano

Jak się przejrzy ostatnich 20 stron tego wątku, to jest jeden lament nad niedostatecznym "wyslimowaniem", w stylu: "mam obwód klatki 75 cm, a te cholerne bigbagi, choć opisane SLIM, mają 80cm w obwodzie. Gdzie mogę kupić naprawdę dobrze pasującą koszulę?"

Uczepiłeś się tego bigbaga :-) Bardzo hiperbolizujesz. Ktoś w tym wątku nazwał "bigbagiem" slimkę mającą 127cm w klatce, przy kołnierzyku 42. 

@paparazzo

Wprost napisałeś, że klasyczne kroje, jak np.CT, TML są dla mężczyzny, a polskie slimki są dla facetów o figurze kobiety.

Taka tam pasywna agresja :-)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@gratek: niczego się nie uczepiłem, a określenie "big-bag" zapadło mi wyjątkowo w pamięć.

Pomijam fakt, że mają obwód szyi 42 cm, to wypada mieć odpowiednio rozbudowane niższe partie ciała :-P No coż, ale faktycznie trudniej o masę, niż w drugą stronę :) Być może kłopoty wynikają z kupowania zbyt dużych kołnierzyków, aby nie uciskały szyi i wtedy rozmiarówka się rozjeżdża. Sam kiedyś kupowałem większe obwody (regularnie 42), a teraz noszę "średnio" 16" - jako optymalnie pasujące (chodzę 5-7 dni w tygodniu w krawacie, bez niego tylko gdy jest obłędnie gorąco lub w weekendy).

Opublikowano

Pomijam fakt, że mają obwód szyi 42 cm, to wypada mieć odpowiednio rozbudowane niższe partie ciała :-P

Może się mylę, ale grubość szyi to chyba też w pewnej części genetyka i nie zawsze jest skorelowana z budową reszty ciała... jak ważyłem 66 kg miałem obwód szyi 38, jak ważyłem 77 kg i byłem "zaokrąglony" miałem obwód szyi 38 cm, teraz ważę 75 kg przy dosyć niskim bf i nadal mam obwód szyi 38cm...

Opublikowano

Pewnie genetyka jest ważna, ale pewnie statystycznie większy obwód szyi = większe gabaryty, przynajmniej tak było "kiedyś". Dziś statystyczny mężczyzna się zmienia. Tu pewnie rzadko zaglądają starsi panowie z brzuszkiem, którzy w wieku 40-50 kupują wyłącznie "regulary" w rozmiarze kołnierzyka 44-45. 

Opublikowano

Mimo niewyspania aż się uśmiechnąłem dowiedziawszy się, że za nieco ponad dwa lata wpadnę w przedział wiekowy dla 'starszych panów':) mam nadzieję, że chociaż brzuszek uda mi się wyhodować, bo inaczej będę musiał pozostać przy extra slim CT kołnierzyk 37. Jedno się nie zmieni na pewno-zaglądać będę tutaj nie rzadko,a bardzo regularnie. I dla wiedzy,i dla poprawienia sobie humoru:)

Opublikowano

Mam problem z kupnem koszul ponieważ mam chudą szyję i długie ramiona. Kupiłem z allegro jakąś tanią koszulę CT na przymiarkę, 14,5"/33" slim, nie wiem z którego roku jest ta koszula. Obwód kołnierzyka jest dobry, rękawy dużo za krótkie, koszula za szeroka a w plecach tak jakby mało miejsca, Wydaje mi się, że może być to spowodowane zaszewkami na górze po bokach. Jak są rozmieszczone zaszewki w koszulach extra slim? Na środku, po bokach czy na dole? Jeżeli ktoś będzie kupował z CT to z chęcią bym się dołączył z jedną koszulą na próbę. Tym razem extra slim i dłuższe rękawy.

Opublikowano

To Extra slim będzie jeszcze węższy w plecach. Pisałem o tym ja oraz albinos. To dobrze że już nas trzech :D Rękawy możesz dobrać dłuższe, ale jak już czujesz ciągnięcie w plecach to proponuję poszukać innej marki. Nie stracisz jak ja kilkudziesięciu PLN na przesyłkach. A najlepiej iść do TKMaxx i przymierzyć jak znajdziesz.