Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jak dobieracie koszule robiąc zakupy w internecie? Tzn, na jakie wymiary głównie zwracacie uwagę decydując się na kupno? Mam problem, bo nie jestem praktycznie w stanie znaleźć koszuli, która byłaby odpowiednia dla mnie. Jeżeli kołnierzyk i rękawy się zgadzają, to nawet slim fit jest ogromny, a przesadnie chudy nie jestem (nawet ostatnio co nieco przybyło :P). Z drugiej strony jeśli dobiorę już kołnierzyk i klatkę, to pas i tak jest za szeroki i mam wrażenie, że wystaje go za dużo, a rękawy są wyraźnie za długie. Często też mam wrażenie, że same rękawy są dość szerokie.

Jak wy sobie z tym radzicie? Czy pozostaje tylko wizyta u krawca i zmiana kilku parametrów każdej koszuli? Bo luźno licząc, po wizytach u 3 różnych krawców w moich okolicach, wychodziło by około 70-80zł za poprawki od koszuli, co czyni z koszuli wólczanki najniższej linii po promocji i poprawkach wydatek 200zł. Nie wiem, ale dla mnie mija się to trochę z celem.

Jak mniej więcej dobieracie rozmiar zamawiając przez internet, żeby koszula leżała na Was dobrze, +10cm w każdym wymiarze dodane do wymiarów ciała?

Opublikowano

Głównym parametrem jest kołnierzyk i w sumie tylko na to zwracam uwagę. Oczywiście tak jak w twoim przypadku koszula jest wtedy zbyt obszerna wtedy albo idę do krawcowej albo sam sobie zwężam. Swoją drogą krawcy w twojej okolicy nieźle się cenią. Za taką kwotę wykonuje się bardziej skomplikowane przeróbki niż taliowanie czy skracanie rękawów koszuli. Mocno taliowane koszule wypuściła ostatnio marka Osowski przy współpracy z Mr Vintage. Też w sklepie u Tomasza Milera można kupić dosyć mocno taliowane  koszule. Co do rękawów to część sklepów oferuje różne długości rękawów np z polskich to James Button, a z angielskich Charles Tyrwhitt. Co do ostatniego pytania (zapewne chodzi ci o obwód) nigdy tego nie sprawdzałem. Ważne, żeby nie przesadzić ani w jedną ani w drugą stronę. Trochę inaczej pracuje ciało na wysokości klatki piersiowej a inaczej na wysokości brzucha. Fajnie jest to opisane w sklepie Macaroni Tomato przy przewodniku po rozmiarach. Na koniec mam prośbę, żebyś jeszcze raz poszukał sobie jakiegoś innego krawca u siebie. Może ktoś z rodziny ma maszynę do szycia. Naprawdę  taliowanie czy zwężanie po szwach bocznych to dosyć proste przeróbki. Już to na forum pisałem ale zauważ, że wtedy wybór koszul staje się większy i łatwiej trafić na okazje w dobrym tego słowa znaczeniu.

Opublikowano

Głównym parametrem jest kołnierzyk i w sumie tylko na to zwracam uwagę. Oczywiście tak jak w twoim przypadku koszula jest wtedy zbyt obszerna wtedy albo idę do krawcowej albo sam sobie zwężam. Swoją drogą krawcy w twojej okolicy nieźle się cenią. Za taką kwotę wykonuje się bardziej skomplikowane przeróbki niż taliowanie czy skracanie rękawów koszuli. Mocno taliowane koszule wypuściła ostatnio marka Osowski przy współpracy z Mr Vintage. Też w sklepie u Tomasza Milera można kupić dosyć mocno taliowane  koszule. Co do rękawów to część sklepów oferuje różne długości rękawów np z polskich to James Button, a z angielskich Charles Tyrwhitt.

Cenią, taliowanie koszuli około 35-40zł, skrócenie rękawów od 25-30. Takie życie, a na taliowanie samemu brakuje mi odpowiedniego sprzętu.

Problem jest taki, że na droższe marki nie mogę sobie aktualnie pozwolić, szukam czegoś w okolicach 150-200zł/szt żeby trochę dopchać swoją szafę. Czy koszule zagraniczne, tzn TML i CT są faktycznie dużo lepsze od wólczanki, próchnika itp że warto za nie dać w okolicach 170zł? Zastanawiam się właśnie nad zamówieniem, boję się jednak trochę braku możliwości zwrotu...

Tak z ciekawości, wszystkie koszule CT mają wyjmowane fiszbiny z kołnierza?

Opublikowano

@kashing: chyba słabiutko odrobiłeś "pracę domową" - skąd pomysły o braku możliwości zwrotu i o rzekomych cenach? 5 koszul za 100Ł to 120 zł / szt. + koszt przesyłki (1/5 na koszulę). Często organizowane są zakupy grupowe, a jeszcze większa jest szansa, że znajdziesz na forum wspólnika na wspólne zamówienie. 

Koszule CT i TML są lepsze od podstawowych linii Vistuli/Wólczanki (o Próchniku czy Bytomiu szkoda wspominać) i porównywalne z Lantierem/Lambertem. Nadal jednak to bardzo przeciętna półka. 

Na dopychanie szafy jak widzę Cię nie stać, więc lepiej skoncentruj się na mniej/lepiej (zamiast dużo/gorzej). Szkoda pieniędzy wyrzucać na niskiej jakości produkty, gdyż posłużą Ci zdecydowanie krócej, przy braku przyjemności z ich używania.

Zakładam, że wszystkie koszule CT mają wyjmowane fiszbiny. Miałem w rękach dziesiątki i wszystkie tak miały. 

Opublikowano

@kashing: chyba słabiutko odrobiłeś "pracę domową" - skąd pomysły o braku możliwości zwrotu i o rzekomych cenach? 5 koszul za 100Ł to 120 zł / szt. + koszt przesyłki (1/5 na koszulę). Często organizowane są zakupy grupowe, a jeszcze większa jest szansa, że znajdziesz na forum wspólnika na wspólne zamówienie. 

Koszule CT i TML są lepsze od podstawowych linii Vistuli/Wólczanki (o Próchniku czy Bytomiu szkoda wspominać) i porównywalne z Lantierem/Lambertem. Nadal jednak to bardzo przeciętna półka. 

Na dopychanie szafy jak widzę Cię nie stać, więc lepiej skoncentruj się na mniej/lepiej (zamiast dużo/gorzej). Szkoda pieniędzy wyrzucać na niskiej jakości produkty, gdyż posłużą Ci zdecydowanie krócej, przy braku przyjemności z ich używania.

Zakładam, że wszystkie koszule CT mają wyjmowane fiszbiny. Miałem w rękach dziesiątki i wszystkie tak miały. 

100 funtów za 4, co razem z wysyłką, 10 funtów chyba, daje jakoś 160zł/szt, stąd moje pytania. Wiem, że lepiej mniejsza ilość a wyższa jakość , jednak zastanawia mnie czy warto po prostu bawić się w zamawianie z CT czy lepiej dołożyć np 40zł do koszuli wólczanki/vistuli ze "średniej" półki i mieć mniej zabawy oraz mieć możliwość zwrotu. Tutaj wchodzi już kwestia faktycznej różnicy w jakości. Koszulę vistuli mam i widzę jaka to jakość. Jest ok, aczkolwiek nie mam w tym doświadczenia. Jest to też koszula "standardowa", nie Lantier szyty z bardziej znanych tkanin. Koszula sama w sobie jest ok i dobrze mi się ja nosi, jednak prasowanie to już inna sprawa :)

Pisząc o zwrocie do CT miałem na myśli fakt, że taki zwrot to dodatkowe 60-70zł (tyle zakładam - mogę się mylić).

Czy wśród koszul CT są jakieś lepsze/gorsze linie/modele czy wszystko jest porównywalne w obrębie tego samego materiału?

Opublikowano

promocja 5 za 100 Ł często jest aktywowana przez TML. H&C ma 4 za 90 (bywa też 5/100).

poluj na Lantiery i Lamberty, ale tu raczej super-slim ciężko znaleźć

zwrot jest płatny, ale możliwy

Opublikowano

promocja 5 za 100 Ł często jest aktywowana przez TML. H&C ma 4 za 90 (bywa też 5/100).

poluj na Lantiery i Lamberty, ale tu raczej super-slim ciężko znaleźć

zwrot jest płatny, ale możliwy

A masz porównanie CT/TML do lantierów lambertów? Ten sam poziom, czy jednak CT lepsze?

Opublikowano

mam - uśredniając to sa porównywalne wyroby - z tym, że Lamberty/Lantiery trafiają się z tkanin uznanych producentów i wtedy CT/TML zostają w tyle. Poza tym polskie wyroby można kupić sporo taniej w okresach wyprzedaży. Zaletą angielskich producentów jest większy wybór klasycznych wzorów.

Opublikowano

mam - uśredniając to sa porównywalne wyroby - z tym, że Lamberty/Lantiery trafiają się z tkanin uznanych producentów i wtedy CT/TML zostają w tyle. Poza tym polskie wyroby można kupić sporo taniej w okresach wyprzedaży. Zaletą angielskich producentów jest większy wybór klasycznych wzorów.

No i to mi wyjaśnia sprawę odnośnie jakości, dzięki. Czy polecisz mi ewentualnie jakieś inne marki warte rozważenia w cenie do około 200zł czy już raczej nie ma w czym wybierać?

Opublikowano

Według mnie jednak Lamber/Lantier są jednak lepsze od CT. Często można kupić koszulę wykonaną z markowej bawełny, nawet guziki sprawiają wrażenie lepszych niż te w CT. Akurat w moim przypadku CT są o tyle lepsze, że nie wymagają korekt krawcowej, ale to już kwestia indywidualna.

Opublikowano

@kashing: nie znam osobiście, ale jeśli masz problem z rozmiarem, to rozważ zamówienie w Bombay Shirts Company i szycie na wymiar z możliwością samodzielnego zaprojektowania. Ja kupuję ostatnio Thin Red Line, bo pasują mi jakościowo i rozmiarowo. ale Ci ich nie polecę, bo mają kształt "big babów", jak raczył stwierdzić jeden z forumowiczów.

Opublikowano

Wiesz, rozmiar da się jakoś dobrać i potem poprawić u krawca, jednak jak pisałem zależy mi żeby zmieścić się w okolicach 200zł za produkt, co razem z kilkoma poprawkami może być ciężkie...

Swoją drogą, ile i za co płacicie krawcom w Warszawie?

Opublikowano

Skrócenie rękawów 20 zł, taliowanie za pomocą zakładek też 20 zł.

A ile maksymalnie do tej pory skracałeś rękawy? Ile maksymalnie można "wybrać" materiały przy używaniu zakładek?

Opublikowano

Aron może sie pochwalić, gdzie w Warszawie warto taliować koszule? 20zł to przystępna cena...

Praktycznie połowa tego co krzyczą w mojej okolicy, a przy 5 koszulach robi się już różnica...

Jak zachowują się koszule CT z twillu/oxfordu przy praniu/prasowaniu? Nie kurczą się za mocno?

Czy rozmiary koszuli podane na stronie faktycznie się zgadzają czy trzeba brać kilka cm poprawki w górę/dół?