Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak się powinny mieć wymiary koszuli do wymiarów człowieka? Czy rozmiarówki podany w sklepach internetowych, jeśli nie jest podane, dotyczą ciała czy ubrania, czy nie ma reguły i trzeba pytać?

Załóżmy że mam 40 cm obwodu szyi, 90 cm klatki, 81 cm talii i 93 cm pasa, ile do tego trzeba dodać żeby zmaksymalizować szanse tego, że koszula zamawiana zdalnie będzie leżeć dobrze?

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Szukam RTW - nie chce mi się bawić w odsyłanie w kółko.

Jak jest z kołnierzykiem - przy obwodzie szyi 40 cm nie mogę zapiać kołnierzyka w rozmiarze 40 - potrzebuje jeszcze tak z 2 cm. Tez tak macie?

Opublikowano
13 godzin temu, ciasteczkowy napisał:

Jak jest z kołnierzykiem - przy obwodzie szyi 40 cm nie mogę zapiać kołnierzyka w rozmiarze 40 - potrzebuje jeszcze tak z 2 cm. Tez tak macie?

Przy takim obwodzie szyi spróbuj rozmiaru 41-42 

Opublikowano
21 godzin temu, ciasteczkowy napisał:

Mam dokładnie tak samo, nawet rozmiar ten sam. Możesz spróbować koszul extra slim w rozm. 42. Ja próbowałem z etonem - tu pudło, bo ich super slim jest za krótki (długość koszuli) i za długi jednocześnie (długość rękawów). Dużo lepiej sprawa wygląda z 42 extra slim od suitsupply. Zastanawiałem się też nad 42 od e.berg i osovski, ale odkąd zamówiłem custom made susu, doszedłem do wniosku, że nie potrzebuję już szukać "złotego gralla" wśród rtw, bo za tą samą cenę mam custom made od susu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

https://www.osovski.pl/pl/products/koszula-meska-osovski-slim-w-rozowym-kolorze-kolnierzyk-button-down-1295.html

Miał ktoś z Was ten model? Zastanawia mnie, czy kolor w rzeczywistości jest łososiowy jak na zdjęciu, czy raczej klasyczny jasny róż.

Od kilku (3-4) lat na rynku jest straszna posucha wśród różowych koszul OCBD - kiedyś oglądałem taką w salonie Poszetki w Katowicach, Miler zdaje się też kiedyś taką oferował, ale wszyscy producenci jakby umówili się, by wycofać je z oferty równocześnie i jak na razie zostają koszmarki z logo w stylu Hilfigera albo RL...

Opublikowano
1 godzinę temu, Diminished napisał:

https://www.osovski.pl/pl/products/koszula-meska-osovski-slim-w-rozowym-kolorze-kolnierzyk-button-down-1295.html

Miał ktoś z Was ten model? Zastanawia mnie, czy kolor w rzeczywistości jest łososiowy jak na zdjęciu, czy raczej klasyczny jasny róż.

Od kilku (3-4) lat na rynku jest straszna posucha wśród różowych koszul OCBD - kiedyś oglądałem taką w salonie Poszetki w Katowicach, Miler zdaje się też kiedyś taką oferował, ale wszyscy producenci jakby umówili się, by wycofać je z oferty równocześnie i jak na razie zostają koszmarki z logo w stylu Hilfigera albo RL...

To nie jest ocbd tylko len. Mam różową ocbd osovskiego i jest różowa, odcień delikatnie wpada moim zdaniem w lila. Oxford taki tradycyjny, lekko zgrzebny. To koszula sprzed ok. 3 sezonów. 

Opublikowano
Godzinę temu, Diminished napisał:

Oj, rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi na len jak zobaczyłem button-down. Fajna ta koszulą, którą podlinkowałeś, ale szukam jednolitej, znalazłem np. taką: https://www.tatuum.com/on/ubrania/koszule-meskie/koszula-z-dlugim-rekawem-slim-fit-bellen-modern,p-20594
ale nie wiem jak z jakością produktów w tym sklepie.

Jakość w Tatuum raczej jest nie do porównania do Osovskiego, ale idzie za tym cena. Miałem dwie koszule z Tatuum i raczej nie mogę polecić, szybko wypały dziury pod pachami i materiał szybko stracił na jakości.

Opublikowano
14 godzin temu, Diminished napisał:

może taka? https://royalcollection.pl/pl/product/koszula-stenstroms-702261-7936-513-rozowy-4

Opublikowano
22 godziny temu, Diminished napisał:

W Brooks Brothers takie znajdziesz bez problemu, bywają po ok. 50 usd , tylko trzeba pokombinować z dostawą. 

https://www.brooksbrothers.com/Original-Polo®-Button-Down-Oxford-Regent-Regular-Fit-Dress-Shirt/ME03000,default,pd.html?dwvar_ME03000_Color=PINK&contentpos=279&cgid=0306

Opublikowano
9 godzin temu, pablocito napisał:

Tylko uwaga, bo krój regularnie w BB przypomina wór pokutny. Pacha na wysokości pępka, a talia jak dla nałogowego klienta McDonalda.

Z jednej strony można się zgodzić, ale BB ma w ofercie 5 krojów plus szósty Big&Tall, tak że jest w czym wybrać różnica w obwodzie talii miedzy krojem SoHo a Traditional to 10 cali (ok 25 cm).,Rzeczywiście na wyprzedaże trafiają z reguły koszule w kroju regularnym Regent, ale jeżeli ktoś jest w stanie zaakceptować pełną cenę to ma duży wybór

Opublikowano

Dziękuję za propozycje, BB wygląda na świetny material, ta Stenstroms też fajna ale nie ma niestety mojego rozmiaru.
@Kyle co miałeś na myśli przez 'kombinowanie' z dostawą? Dobrze widzę, że ich standardowa dostawa międzynarodowa kosztuje $50?
Jest jakiś dystrybutor BB w Polsce?

Opublikowano

Nie ma. Ta firma zbankrutowała jakis czas temu, ale chyba się odrodziła?

Mam kilka ich koszul, krój milano bawełna supima, w rozmiarze XL (klatka 128-130 cm) i są prze-fajne. Jak trafisz - polecam. Wersje z logo tez?

Opublikowano
3 godziny temu, Diminished napisał:

Dziękuję za propozycje, BB wygląda na świetny material, ta Stenstroms też fajna ale nie ma niestety mojego rozmiaru.
@Kyle co miałeś na myśli przez 'kombinowanie' z dostawą? Dobrze widzę, że ich standardowa dostawa międzynarodowa kosztuje $50?

Dystrybutor to za mocne słowo, ale jest sklep w Warszawie przy Placu Bankowym, w którym są te koszule. Jednak ceny tam są zabójcze, ok. 600 zł, za tyle to siebie zamówisz MTM, więc bez sensu.

W kwestii dostawy to chyba nie wszystko wysyłają do Polski. Wtedy trzeba skorzystać z firmy pośredniczącej. Trzeba też dodać cło i vat (liczony też od kosztu przesyłki).

Gdybyś był zainteresowany zakupem, to daj znać na PW.

16 minut temu, Paczuch napisał:

Nie ma. Ta firma zbankrutowała jakis czas temu, ale chyba się odrodziła?

Mam kilka ich koszul, krój milano bawełna supima, w rozmiarze XL (klatka 128-130 cm) i są prze-fajne. Jak trafisz - polecam. Wersje z logo tez?

Nie musiała się "odradzać", firmy bankrutują, a sklepy działają dalej :-) zmienia się albo akcjonariat, albo następuje jakieś dokapitalizowanie czy restrukturyzacja zadłużenia. W każdym razie cały czas działają. Ale zamknęli sklepy w Europie (nie wiem czy wszystkie, ale mieli duży sklep w Designer Outlet w Noventa di Piave, w tym roku nie było po nim śladu).

I przefajne to za mocne słowo, bo ich supima cotton jest mało przewiewna (trochę tych koszul miałem). Fajne są kołnierzyki BD, koszule łatwo się prasują, i mają sporo klasyki. W cenach po ok. 50 usd są OK, w wyższych bym się zastanawiał, w regularnych nie ma co nawet brać pod uwagę. Milano fit akurat też mi pasuje :-)

• Like 1
Opublikowano

A może zamawiał ktoś ostatnio koszule James Button? Głównie interesuje mnie, czy poprawiło się coś z obsługą klienta od 2016 roku, kiedy to firma wysyłała testowe egzemplarze do użytkowników forum i różnie z dostawą bywało. 

Opublikowano
W dniu 23.08.2021 o 23:02, Diminished napisał:

https://www.poszetka.com/product-pol-6695-Bawelniana-koszula-OCBD-w-rozowy-prazek.html

Proszę bardzo, wczorajsza nowość od poszetki.

Opublikowano

Koszule BB teraz na Zalando Lounge w dziale wyprzedaży premium.
  • Like 4