Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Kiedyś tutaj przeczytałem, że koszule slim Emanuel Berg są mocno taliowane, dlatego brałem modele modern i były obszerne. Teraz zaryzykowałem rozmiar 41 slim i przy moich 104 cm w klatce i 91 cm w pasie, mieszczę się spokojnie, jeszcze po ok. 3 cm zapasu zostaje. Koszula ma wymiary: 

pod pachami: 56,5 cm 

w pasie: 52 cm.

Opublikowano
5 godzin temu, flozbi napisał:

Kiedyś tutaj przeczytałem, że koszule slim Emanuel Berg są mocno taliowane, dlatego brałem modele modern i były obszerne. Teraz zaryzykowałem rozmiar 41 slim i przy moich 104 cm w klatce i 91 cm w pasie, mieszczę się spokojnie, jeszcze po ok. 3 cm zapasu zostaje. Koszula ma wymiary: 

pod pachami: 56,5 cm 

w pasie: 52 cm.

3cm zapasu nazwałbym właśnie mocnym taliowaniem. ;)

Opublikowano
12 godzin temu, flozbi napisał:

66,5 cm;)

Krótkie :(  potrzebuję 69. Berg odpada. Narazie ugrzęzłem z Osovskim (mały wybór wzorów dla 190 cm wzrtostu). SuSu ma taki rozjazd w rozmiarówce, że zostaje tylko szycie na miarę u nich. Zastanawiam się jeszcze nad VelVenti - tylko u nich wybór materiałów też jest bez szału. Wspomniany powyżej Henderson też rozważałem - podbiję pytanie kolegi - ktoś i nich szył?

Opublikowano
4 godziny temu, eduardo napisał:

Krótkie :(  potrzebuję 69. Berg odpada. Narazie ugrzęzłem z Osovskim (mały wybór wzorów dla 190 cm wzrtostu). SuSu ma taki rozjazd w rozmiarówce, że zostaje tylko szycie na miarę u nich. Zastanawiam się jeszcze nad VelVenti - tylko u nich wybór materiałów też jest bez szału. Wspomniany powyżej Henderson też rozważałem - podbiję pytanie kolegi - ktoś i nich szył?

Mam trzy zupełnie różne koszule od SuSu w szafie dla wzrostu >186 w Extra Slimie i one są identyczne.

Tak nawiasem, to najgorsza rozmiarówka jest w Lancerto, tzn. z trzech złapanych koszul w tym samym rozmiarze (wzrost + kołnierzyk + sylwetka) jedna będzie ciasna, druga workowata a trzecia idealna. Podobnie jest z ichniejszymi kamizelkami. 

Mam jak ty 190 cm ale dla mnie Osovski ma odrobinę za krótkie rękawy i jest workowaty (chociaż jakby nie rękawy to dało by się je ładnie wyprowadzić u krawca). 

Jest recenzja Hendersona ale z 2018 roku... Koszule na miarę: Henderson. Pierwsze wrażenia. – Luigi Saladini (fashion.blog)

Opublikowano
7 godzin temu, eduardo napisał:

Możesz jeszcze spróbować na apposta.com. Najlepiej by było zamówić na podstawie wymiarów koszuli, która na Ciebie pasuje, bo ja zamówiłem podając wymiary ciała i tak nie do końca jestem zadowolony.

Wstawiam reflinka na -20%

https://apposta.mention-me.com/m/ol/oc9lz-pawel-jankowicz

Opublikowano
4 godziny temu, PanJohnson napisał:

Możesz jeszcze spróbować na apposta.com. Najlepiej by było zamówić na podstawie wymiarów koszuli, która na Ciebie pasuje, bo ja zamówiłem podając wymiary ciała i tak nie do końca jestem zadowolony.

Wstawiam reflinka na -20%

https://apposta.mention-me.com/m/ol/oc9lz-pawel-jankowicz

Ja zamawiałem tam podając wymiary ciała i byłem zadowolony poza szerokością nadgarstka (możliwe że coś było źle zmierzone), natomiast krój regular leżał na mnie o niebo lepiej niż slim.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.02.2022 o 08:58, eduardo napisał:

Zerknij sobie tu: https://e-merceria.pl/

Możesz zadzwonić/napisać, pogadać, umówić się na wysłanie własnej koszuli na wzór i zrobią Ci taką samą z wybranej tkaniny. Tkanin trochę jest- z lepszych głównie Mileta, ale też Albini (te są wyraźnie droższe)- część od ręki, część na zamówienie z Czech/Mileta (podobno z bardzo szybką realizacją dostawy tkaniny- około 7 dni).

Można ustalić szczegóły i modyfikacje (zrobią gusset, dzielony karczek, inny kołnierzyk, cienkie guziki perłowe).

Póki co uszyłem 2 koszule odwzorowane rozmiarowo z koszuli, którą przesłałem do nich. Obie z bardzo fajnego twillu Mileta w ładny prążek. Pierwsza koszula nie wyszła najlepiej- częściowo z mojej winy a częściowo z winy szwalni (poprosiłem o krótsze rękawy- okazały się zbyt krótkie; dodatkowo był drobny błąd i mankiet wyszedł zbyt wąski) ale udało się uratować koszulę niewielkim kosztem.

Ważna informacja- działają szybko- 3-4 dni i koszula była gotowa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, za koszule zapłaciłem 300zł/sztukę. Czy to dużo- pozostawiam do oceny. Tkaniny Mileta Zaffiro, dość matowy twill, 138g/m2. Tkanina easy care, 100% bawełna- przyjemna w prasowaniu, świetnie wygląda po 8-10h noszenia (praca za biurkiem).

Załączam efekt finalny, z którego jestem bardzo zadowolony.

Jak pisałem wyżej- tkanina była na zamówienie u producenta a z realizacją wyrobiliśmy się w zasadzie w 1 tydzień (zamówienie złożyłem 21.02.2022 a 01.03.2022 paczka była już u mnie- koszule były już uszyte w piątek 25.02.2022 czyli zamówienie tkaniny, transport do Polski i uszycie zajęło w sumie 5 dni).

20220302_170400.jpg

20220302_170413.jpg

20220302_170438.jpg

20220302_170541.jpg

20220302_170600.jpg

• Like 9
Opublikowano
7 minut temu, pablocito napisał:

Brzmi dobrze i wygląda ładnie z wyjątkiem nitki wystającej z drugiego guzika. Więcej tego jest?

Specjalnie mi to nie przeszkadza ale fakt, że mogłoby być lepiej. Dziurki też mogłyby być staranniej obszyte.

W tym egzemplarzu dobrze spasowany jest wzór na dzielonym karczku- na dwóch innych zamówionych w tym samym czasie jest nieco gorzej ale porównałem z droższą koszulą i tam przy prążkach również nie jest idealnie.

• Like 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przyszły i moje dwie pierwsze, zamówione od Merceria koszule. Co do tkanin - nie wiem kto jest producentem, nie ma oznaczenia na koszulach. Chciałem klasyczną, białą i błękitną do garnituru - kołnierzyk kent i klasyczne, proste mankiety. Tak się składa, że nie było takich w ofercie, ale można u nich podmieniać w zamawianej koszuli np. kołnierzyk włoski na klasyczny. Tak zrobiłem. Z efektu jestem generalnie zadowolony, ale mam zgrzyt z dwoma rzeczami, tzn. tym, jak układa się materiał pod szyją jak zapnę ostatni guzik i wielkością wyłogów kołnierzyka (zaskakująco krótkie, na pewno nie schowają mi się pod klapami marynarki garniturowej). Pierwsza z tych rzeczy to oczywiście pewnie błąd w szyciu, natomiast druga - cóż, nie spytałem o wielkość wyłogów i poznałem je dopiero jak odebrałem paczkę.

Mam nadzieję, że krawat mi to przykryje. Tak samo wygląda to na obu koszulach. 

Załączam zdjęcie obrazujące temat marszczenia materiału.

koszula.jpg

Opublikowano

Filip, dzięki :) ale 120 zł to chyba na Allegro lub wyprzedażach, np. w Royal Collection ceny wyjściowe Etona są w granicach 600-700. Oczywiście znam politykę tego sklepu (200% marży na początek, potem wyprzedaże), ale ogólnie kupno porządnej koszuli za 120 zł to jest jednak wyzwanie.

Opublikowano

Dobra opcja to jeszcze TKmaxx. Ja tam znalazłem ostatnio Stenstroms za 129zł.
A Etony kiedyś chodziły po 199zł.

Wysłane z mojego MRD-LX1 przy użyciu Tapatalka