mosze Napisano 19 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2016 Nie, przeróbki nie mają sensu. Jest ze dwa rozmiary za duża, zbyt długa, a po ew. skróceniu straci proporcje (kieszenie przesuną się w dół, podobnie guzik - będzie jeszcze niżej). Wyjdzie z tego dziwadło - będziesz wyglądał jak własny dziadek - i wtopiona kasa. Wiem to z praktyki - przerabiałem marynarki na wszelkie możliwe sposoby, ale nigdy nie było takiej różnicy pomiędzy modelem wyjściowym i docelowym. Jeśli nie masz kasy i polujesz na okazje, to najpierw ustal wymiary marynarki, która na Ciebie dobrze pasuje. To nie gwarantuje dobrego dopasowania (różne materiały różnie leżą, są różne kroje itp.), ale prawodpodobieństwo rośnie. Potem dopiero szukaj dobrych jakościowo i ładnych marynarek, o współczesnej stylistyce i o jak najbardziej zbliżonych wymiarach. Wtedy ew. korekty mogą mieć sens. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachu Napisano 19 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2016 Cześć. Mam wątpliwości co do rozmiaru garnituru. Mam garnitur w rozmiarze 182/100 i po ostatnim lekkim spadku wagi na mnie wisi. Zwłaszcza w talii i pod pachami. Pojdzie do poprawek, a w związku z promocją, zamówiłem na próbę 182/96. Spodnie są chyba ok, oczywiście w pasie te 2-3 cm należy poszerzyć, ale wiem ze to nie problem. Gorzej z marynarką. Z jednej strony leży fajnie, a z drugiej mam wrażenie ze jest za ciasna. Dodatkowo pojawiły się marszczenia i chyba odkryłem właśnie, że mam jakąś wadę postawy, (o czym nie miałem zielonego pojęcia). Powiedzcie jak Waszym zdaniem to wygląda. Dzięki Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2016 Brzydkie, kwadratowe ramiona. Na tym kończę analizę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 20 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2016 I zdecydowanie za ciasna w talii. Nie wiem na ile można popuścić, ale rozgwiazda przy guziku jest bardzo wyraźna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachu Napisano 20 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2016 Czyli nie ma co jej przerabiać? Szukać innego kroju? Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 20 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2016 Marynarka ma mocne, kwadratowe ramiona, które w dodatku wyglądają na zbyt szerokie. Jeśli podoba Ci się taki look, to ok. Jeśli Ci się nie podoba, szukaj innego kroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szynszyl Napisano 20 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2016 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Co do mojej tweedowej marynarki, metkę oryginalną Harris Tweed posiada, uszyta została przez firmę Centaur, z Anglii. Niestety nie miałem do tej pory okazji przyjrzeć się innym wyrobom z HT. Marynarka pogięta, gdyż dopiero co była rozpakowana z paczki, do której była dość mocno upchnięta. Na szczęście, nie jest to moja jedyna marynarka. Szkoda trochę mi jej, bo bardzo mi podpasowała kolorystycznie. W takim razie, spróbuję ją komuś sprezentować, na kogo będzie pasować. A jak się nie uda, wystawię na allegro. Może komuś posłuży jeszcze. Pozdrawiam serdecznie, Szynszyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalina Panfil Napisano 21 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2016 22 godziny temu, Szynszyl napisał: metkę oryginalną Harris Tweed posiada Moim zdaniem warto ją przerobić na coś wartościowego, skoro już ją masz i materiał Ci się podoba. Z Harris Tweedu, ze względu na jego cenę, robi się też różne męskie gadżety: torby, portfele, wstawki w butach, przywieszki do kluczy, etui na piersiówkę, kaszkiety, szelki. Z tak dużej marynarki można by było zrobić torbę weekendową albo/i kamizelkę plus kilka innych mniejszych rzeczy. Jeśli masz dzieci, polecam ze skrawków dać zrobić misia. Inspiracji można szukać wpisując w wyszukiwarce obok nazwy angielskiej przedmiotu wyrażenie "harris tweed". Tyle pięknych rzeczy. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 25 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2016 Czy da się w wełnianej marynarce ( z dodatkiem kaszmiru 15%) wydłużyć rękaw i zaprasować tak, żeby nie było śladu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 25 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2016 Jeżeli to nowa marynarka i nie ma żadnych przetarć na krawędzi to dałoby się zrobić to tak, żeby nie było śladów. Pytanie czy jest dość zapasu materiału i podszewki żeby wypuścić rękaw? O ile chcesz przedłużyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 25 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2016 Około 1 cm. Marynarka jest sprzedawana jako używana, ale w stanie "jak nowa". Wymiarowo tylko ten rękaw mógłby być o 1 cm dłuższy, stąd zastanawiam się czy zaryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 25 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2016 Przede wszystkim dziwne, żeby rękaw był za krótki. Zwykle są za długie. To na pewno marynarka na Twój wzrost? Bo jak ma za krótkie rękawy to cała może być za krótka. W każdym razie ja bym chyba nie ryzykował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukasDalton Napisano 27 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2016 Pytanie odnosnie przeróbki koszuli mam.... Koszula mi się gniecie na klatce, na mięśniach piersiowych pod obojczykiem (widać że ewidentnie jest tu dużo materiału) pod pachami rozmiar jest dobry, w talii trochę luźno ale tak musi pozostać.... kołnierzyk był za duży i został zwężony o 0,5cm poprzez przesuniecie guzika. (pod guzikiem zrobilo się troszkę krzywo ale nie przeszkadza to bo węzeł krawata zasłania) W ramionach wydaje się dobra. Wizualizacja na zdjęciu z neta: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 27 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2016 Takie linie, jak zaznaczyłeś, nie muszą być wcale pochodną za dużego rozmiaru, ale niedostosowania nachylenia ramion w koszuli do Twojej linii ramion (u Ciebie "bardziej kwadratowe") - z tym chyba nie da się nic w prosty sposób zrobić. Tu masz obrazowe wyjaśnienie: http://propercloth.com/reference/select-optimal-dress-shirt-shoulder-slope/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukasDalton Napisano 27 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2016 O, o, o.... dokładnie taki problem występuje u mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artb Napisano 27 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2016 Witam, Poprosiłem w sklepie o skrócenie rękawów w zakupionej marynarce. Zostało to wykonane "lekko po skosie", tak, że koszula jest dość widoczna od wnętrza rekawa, a minimalnie od strony guzików. Zapytałem o to w sklepie i odpowiedziano mi, że to standardowa praktyka, także w ich fabrycznych marynarkach. Nie odnotowałem do tej pory zdjęć "skoszonych" rękawów marynarek, więc udaję się z zapytaniem na forum. Czy tak wykonuje się skaracanie marynarki od dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 27 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2016 Wykonuje się tak, jak klient poprosi. Natomiast prawdą jest, że końce rękawów marynarki są cięte pod skosem. Nie wiem, czy zawsze i wszędzie, ale robi tak wiele firm, również tych dbających o jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 1 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2016 Dnia 20.07.2016 o 08:40, blekit napisał: I zdecydowanie za ciasna w talii. Nie wiem na ile można popuścić, ale rozgwiazda przy guziku jest bardzo wyraźna. Nie w talii a w klacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 1 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2016 @LukasDalton Jest to tak jak napisał @dziko inna linia ramion koszuli inna Twoich - tzn. koszula jest w standardzie szyta "na pochyło" - Twoje są proste. Tworzy się także ogromna fałda materiału na karku - u Ciebie widoczna - która także jest widoczna po założeniu marynarki, jeżeli masz dopasowaną marynarkę. Mam ten sam problem. Trzeba szukać swojego producenta - jedni szyja "bardziej pochyłe" drudzy mniej. Druga sprawa czym szerzej szyte sa plecy tym mniej widoczne są te defekty ale jednocześnie dopasowanie w klatce jest trochę słabsze. Ja stosuję 3 sposoby "obejścia tematu" - koszule CTShirt - jest naprawdę lepiej ale niestety nie do końca.... - koszule SuSu jest dużo lepiej - koszule szyte na miarę - nie MTM w internecie - patrząc na ceny koszuli w SuSu jest to rozsądne wyjście - w ten model przechodzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukasDalton Napisano 1 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2016 @Dapi Heh, myślałem że da się jakoś taniej niż wymiana koszuli tym bardziej szycie na miarę Problem dotyczy właśnie koszul CT i to siedmiu w najbliższym czasie nie planuję kupować koszul... Ale znalazłem sposób na maskowanie tego problemu, otóż ostatnimi czasy bardzo polubiłem swetry V-neck oczywiście z krawatem bo strasznie mi się zgina plisa zaraz pod pierwszym guzikiem. Ze swetrami to nie żart, czuję się w nich o wiele lepiej/swobodniej niż w marynarkach i przy nich pozostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberek34 Napisano 8 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2016 Witam wszystkich Panów, Przyszła mi w tym tygodniu marynarka i wydaje mi się, że w niektórych miejscach mogłoby być o 1-2cm mniej. Rękawy na pewno do skrócenia, mankiet koszuli w ogóle nie wystaje. Proszę o opinie, prawdopodobnie zostawię marynarkę i wybiorę się do krawca, bo w tej cenie nic ciekawego u konkurencji nie dostanę. Może jakieś namiary do kogoś dobrego w Łodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kewin Napisano 8 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2016 Zmień guziki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Denior Napisano 8 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2016 1 godzinę temu, boberek34 napisał: Witam wszystkich Panów, [...]Proszę o opinie, prawdopodobnie zostawię marynarkę i wybiorę się do krawca, bo w tej cenie nic ciekawego u konkurencji nie dostanę. Dostaniesz, ale musisz być cierpliwy. Szukaj w TKmaxxach, mamy od niedawna w Łodzi już 2. Cytuj Może jakieś namiary do kogoś dobrego w Łodzi? Dobry jest p.Tadeusz Baś z ulicy Nawrot, ale może sie okazać ze cena za przeróbki osiągnie poziom ceny marynarki. Do tego polecany jest zakład przeróbek krawieckich na Widzewie. Adres znajdziesz w Przewodniku miejskim o Łodzi. Do tego lokalne krawcowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syen Napisano 8 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2016 Czy skracając spodnie lniane, należy brać poprawkę, że podczas chodzenia/siadania mogą się same podnieść/skrócić ze względu na zagniecenia? Czy w przypadku spodni jest to mało istotne? W innym temacie wyczytałem, że ktoś narzekał trochę na rękawy marynarki, ponieważ skracają mu się mocno ze względu na zagniecenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 8 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2016 Spodnie trochę się skrócą, ale trochę też opadną - jeśli są noszone na pasku. Rękawy marynarki - co wynika z moich obserwacji - skracają się jednak mocniej, ale to zależy od lnu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi