Velahrn Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 Chciałbym skrócić nogawki swoich dżinsów z raw denimu, bardzo grubego. Czy ktoś mógłby polecić kompetentną osobę w Warszawie? Cytuj
Kamil_D Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2015 Mam nietypowe pytanie - czy bluzę rugby można wytaliować? Jest niestety nieco za szeroka, a dostałem ją w prezencie. Dosłownie 2 cm w obwodzie mniej by wystarczyły. Cytuj
mosze Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2015 Generalnie - bluzy bez problemu można taliować, a nawet zmniejszyć o cały rozmiar (np. w ramionach - z odpruciem i wszyciem rękawów). Cytuj
Kamil_D Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2015 Świetnie! Teraz muszę znaleźć tylko dobrą krawcową która się tym zajmie, bo większość na wieść o czymś innym niż skrócenie nogawek dostaje gęsiej skórki. Cytuj
Jan M. Krawczyk Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2015 Świetnie! Teraz muszę znaleźć tylko dobrą krawcową która się tym zajmie, bo większość na wieść o czymś innym niż skrócenie nogawek dostaje gęsiej skórki. To generalnie nie powinien być duży problem dla krawcowej. Robiłem kiedyś coś takiego z bluzą u zwykłej krawcowej, u której wcześniej jedynie skracałem wspomniane nogawki. Nie wyglądała na przerażoną, a bluza prezentowała się zgrabniej. Powodzenia Cytuj
ksk Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2015 Panowie, mam kilka koszul kupionych w sh i na allegro które mi się podobają ale są na mnie za szerokie. Chciałbym je zwęzić, niestety krawiec u którego wykonuję różne przeróbki, nie chce się podjąć zadania twierdząc że to dużo roboty, trzeba mieć doświadczenie itd. Czy możecie polecić jakiś zakład w Warszawie który mógłby to zrobić? Cytuj
zixart Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2015 To jedna z najprostszych przeróbek, każda krawcowa powinna się tym zająć. Np: http://krawieckie.com/placowki/srodmiescie-smolna/ Cytuj
Robert M Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2015 Poważnie nie chce? "Dużo roboty, trzeba mieć doświadczenie"? Zadziwiające. Cytuj
Jan M. Krawczyk Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2015 No właśnie. Wcześniej tylko skracał nogawki? Ja dotychczas nie miałem problemu z takimi przeróbkami, kogo bym nie spytał Cytuj
ksk Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2015 Poważnie, też mnie to zdziwiło. Powiedział, że to trzeba "rozpruć" całą koszulę żeby zwęzić od pachy i się nie podejmuje. Dawałem mu do poprawek kilka marynarek i zawsze byłem zadowolony, a wydaje mi się że to jednak jest trudniejsza robota niż zwężenie koszuli. Cytuj
Hargin Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2015 Pewnie relacja nakładu pracy, do ceny jaką może zażądać jest dla tego "krawca" niezadowalająca. Ja bym mu guzika do przyszycia nie przyniósł, po takim potraktowaniu. 1 Cytuj
Vuko Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2015 Czy jest możliwe wydłużenie marynarki dwurzędowej o około 2cm? Cytuj
Whitesnake Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2015 Czy jest możliwe wydłużenie marynarki dwurzędowej o około 2cm? To zależy od tego czy ma zapas materiału. Najlepiej zapytaj krawca. Choć dwa centymetry to na tyle dużo, że po zabiegu, guziki wizualnie mogą być za wysoko. Cytuj
Vuko Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2015 Zapas materiału oczywiście jest, z tym że to do niego niejako przyszyta jest podszewka. Dziękuję za pomoc, podpytam krawca jak to można rozwiązać . Cytuj
Cmon Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2015 Czy da się poszerzyć spodnie garniturowe w udach i trochę w pasie? Kupowałem kilka miesięcy temu z myślą o okazji do założenia ich w przyszłości i teraz są ekstremalnie opięte w udach i pasie. Cytuj
The Blue Boy Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2015 Odpowiedź masz kilka postów wyżej, co prawda dotyczy marynarki, ale do spodni też ma zastosowanie. Cytuj
mosze Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2015 Czy da się poszerzyć spodnie garniturowe w udach i trochę w pasie? Kupowałem kilka miesięcy temu z myślą o okazji do założenia ich w przyszłości i teraz są ekstremalnie opięte w udach i pasie. W udach na pewno, o ile jest zapas materiału - z reguły jest niewielki, ale jakiś jest. Cytuj
PantaRhei Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2015 Czy da się przerobić marynarkę z trzech guzików na dwa bądź dwa i pół? Cytuj
Hargin Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2015 @PantaRhei - na 2 1/2 możesz spróbować przeprasować klapy, a na dwa to raczej ciężko . Dużo zależy od kroju marynarki. Cytuj
PantaRhei Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2015 rozumiem, w takim razie pozwolę sobie w najbliższych dniach zobrazować delikwenta, o którym mowa.... Cytuj
Tunkx Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2015 Krawcowa nie chce mi skrócić rękawów marynarki od góry, chce od dołu. Guziki mam nabijane jak w tanich marynarkach. Czy w takim wypadku guzik z samego dołu przeszywa się na samą górę? Cytuj
mosze Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2015 Jeśli dziurki nie są przecięte, to imitacje obszyć się pruje i przesuwa kilka cm w górę rękawa. Jeśli materiałem jest dobrej jakości wełna, nie będzie żadnego śladu. Jeśli bawełna, len, mieszanka - będzie ślad, który może być ledwie widoczny lub bardzo brzydki. Na bawełnie najczęściej będzie brzydko. Cytuj
Hargin Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2015 Warto też przypomnieć upartej krawcowej o przeniesieniu "fake" rozporka przy guzikach. Tam czasem producent zostawia mało materiału i trzeba sztukować. Cytuj
Cmon Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Czy łatwo jest przerobić zwykły kołnierzyk na button-down? Oraz czy jeśli zwęża się mocno koszule w tali i rękawy to czy przerabiana budowa koszuli będzie mocno widoczna? Cytuj
Jan M. Krawczyk Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2015 Zrobienie pętelek pod wyłogami pewnie nie będzie problemem. Kwestia dziurek to już indywidualna sprawa wielkości kołnierzyka. Pytanie też jak bardzo sztywny i duży on jest i czy po zapięciu na guziki nie będzie ciągnął i uwierał? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi