Kyle Napisano 30 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2015 kurde, wlasnie - nie naleze do takich osob, ale juz sam nie wiem gdzie znalezc podobny o wiekszej szerokosci Przykładowo tutaj: http://sklep.szarmant.pl/produkt/srebrny-krawat-jedwabny-w-kwiatki https://www.thetiebar.com/product/25352 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Spotykam się czasem z sugestią sprzedawców, że krótsze krawaty będą lepsze w przypadku spodni z wyższym stanem. Wynika to pewnie ogólnego przekonania, że krawat powinien sięgać do połowy paska. Czy na pewno należy się kierować tą zasadą w przypadku spodni z wyższym stanem? Mam jakieś wewnętrzne przeczucie, że krawat powinien dzielić sylwetkę na połowę, niezależnie od wysokości stanu spodni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 To ciekawe pytanie. Ja osobiście tego przeczucia nie podzielam i uważam, że krawat powinien kończyć się tam, gdzie zaczynają spodnie. Ten pan tak nie twierdzi: ale i mniej ekstremalne przypadki zaprzeczające mojej teorii można znaleźć (w myśl zasady, że w Internecie można znaleźć wszystko): W obu przypadkach jestem na nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 W obu przypadkach jestem na nie. Moje pytanie dotyczy raczej tego drugiego przypadku i tutaj jestem zdecydowanie na tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Wybrałbym pewnie nr 3 jako mniejsze zło, ale miałem na myśli raczej taką długość: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Bardzo dobra długość, a stan średnio wysoki. I krawat z EoE? BTW: ten Pan z mojego drugiego zdjęcia to Fabio Attanasio, włoski odpowiednik macaronitomato (prowadzi bloga o krawiectwie miarowym), toute proportion gardée. Więc taki ktoś niby wie, jak. edit: ...chociaż w wywiadzie powiedział: Every time I look at that photo I say “Come on, How could I wear that tie” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinos Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 A krawaty z Milanówka? Większość jest szerokich, 10cm. http://esklep.jedwab-polski.pl/pl/c/Krawaty-jedwabne/98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Dawno, dawno temu Macaroni napisał na swoim blogu coś takiego http://macaronitomato.blogspot.nl/2010/04/dugosc-krawata-spodnie.html?m=1 I przyznam, że to mnie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Spora część idei spodni z wyższym stanem to to, aby w rozwarciu marynarki na dole nie było widać nic poza spodniami. Można oczywiście krawat sobie przedłużać poniżej paska, ale sens jest tylko wtedy, gdy ciągle dolnej części nie widać pod marynarką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 I krawat z EoE? BTW: ten Pan z mojego drugiego zdjęcia to Fabio Attanasio, włoski odpowiednik macaronitomato (prowadzi bloga o krawiectwie miarowym), toute proportion gardée. Więc taki ktoś niby wie, jak. edit: ...chociaż w wywiadzie powiedział: Every time I look at that photo I say “Come on, How could I wear that tie” Sprawne oko. Krawat z EoE, oczywiście . Fabio i całą jego ewolucję kojarzę z instagramu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Dawno, dawno temu Macaroni napisał na swoim blogu coś takiego http://macaronitomato.blogspot.nl/2010/04/dugosc-krawata-spodnie.html?m=1 I przyznam, że to mnie przekonuje. Mnie też przekonuje, ale to raczej zachęta do spodni z wyższym stanem. Podoba mi się też wyjaśnienie Caporegime. Jestem dość wysoki i wiązanie zbyt krótkiego krawata przychodzi mi z łatwością. Przez tą łatwość nabawiłem się fobii na tym tle i łatwiej przychodzi mi zaakceptować lekko przydługi krawat niż odwrotnie. Wszystkie seryjne krawaty wydają mi się za krótkie, co niestety znacząco ogranicza mi pole zakupów. Za każdym razem, kiedy odwiedzam sklep np. Drake's zaczynam kombinować, ale nie czuje się dobrze z krawatem kończącym się na wysokości pępka, nawet w spodniach, które też tam sięgają. Marynarkę czasem trzeba rozpiąć, a nie zawsze noszę zestaw trzyczęściowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kewin Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Moim zdaniem krawat nie musi kończyć się na pasku i spodnie są z wysokim stanem. Tak jak nie kończy się tam, gdzie zaczynają się spodnie, gdy mamy założone szelki. Ale krawat też nie dzieli sylwetki na pół. Musiałby sięgać poniżej krocza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Przekonaliście mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luc Napisano 8 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2016 Jedyne zastosowanie krótkich (pytanie jak zdefiniować krótki - 140 cm?) krawatów dla mężczyzn słusznej postury to wg, mnie zakładanie ich do garniturów trzyczęściowych. Irytuje mnie bowiem strasznie jak jakiś dzyndzel wyziewa spod kamizelki. Niby można skrócić krawat poprzez jego podwójne zawiązanie, albo zwindsorowanie, ale wtedy węzeł robi się masywniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 8 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2016 Ostatnio rozważałem sobie w cichości serca kwestię, że tak to ujmę, długości krawata w aspekcie geometrycznym. Innymi słowy: czy z dwóch mężczyzn o tym samym wzroście, z których jeden jest chudy, a drugi otyły, ten otyły będzie de facto potrzebował dłuższego krawata? I to nie tylko przez większy obwód szyi, ale też przez większą stromiznę brzucha i prawdopodobnie niżej noszone spodnie?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 8 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2016 Tak. Sprawdzone niestety empirycznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luc Napisano 8 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2016 Nawet kiedy nosi się spodnie na jednakowej wysokości, bo podtrzymywane przez szelki, to szerszy "kark" i szerszy kałdun powodują zapotrzebowanie na dodatkowe centymetry krawata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekM Napisano 11 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2016 Koledzy, czy ktoś może porównać jakoś krawatów, w szczególności wełnianych od Szarmanta do innych popularnych na forum marek np. EoE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 12 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2016 Czy krawat można zwęzić? Czy gdzieś w Warszawie jest takie miejsce, gdzie zrobią to fachowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 12 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2016 Można zwęzić... jeśli niedużo, to nawet samemu, przy przeciętnym poziomie zrozumienia igły, nitki i żelazka (popatrz na tutoriale DIY w sieci). Powinna dać z tym sobie radę także przeciętna krawcowa, która szyła kiedykolwiek krawaty (wbrew pozorom nie jest to rzadkie). Ewentualnie wyślij mi PW, to podam namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 12 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2016 Koledzy, czy ktoś może porównać jakoś krawatów, w szczególności wełnianych od Szarmanta do innych popularnych na forum marek np. EoE? Ostatnio zastanawiam się jak wypadają między sobą krawaty poszczególnych marek, które znamy na forum: SS, Szarmant, EoE, Miler, Poszetka.com, Dignito... Ktoś, coś...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 12 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2016 Czy można z wełnianego krawata usunąć podszewkę? jest gruby, wolę zdecydowanie cieńsze krawaty i zastanawiam sie czy ten zabieg coś da, nie psując go zarazem ....?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Czy można z wełnianego krawata usunąć podszewkę? jest gruby, wolę zdecydowanie cieńsze krawaty i zastanawiam sie czy ten zabieg coś da, nie psując go zarazem ....?! Powinno się dać, rozpruwasz, wyjmujesz i zszywasz. Kiedyś sam zwężałem jeden krawat i na podstawie tego doświadczenia nie wydaje mi się, żeby to było trudne. Nieodwracalnie popsuć trudno, jeśli nie wytniesz dziury w materiale zewnętrznym. Ostatnio zastanawiam się jak wypadają między sobą krawaty poszczególnych marek, które znamy na forum: SS, Szarmant, EoE, Miler, Poszetka.com, Dignito... Ktoś, coś...? Mam krawaty z Poszetki, Republic of Ties i Embassy of Elegance. Embassy of Elegance to krawaty najwyższej klasy, w pełni porównywalne do najlepszych, jakie w życiu widziałem (a mam ich trochę); Poszetka ma szeroki wybór ciekawych i ładnych tkanin i to największy plus; konstrukcyjnie ich krawaty ustępują EoE; Republic of Ties to budżetowe krawaty, które jednak można założyć bez obciachu i które ładnie się wiążą, a w przypadku zaplamienia nie rwiemy sobie włosów z głowy. Fajnie by było, gdyby dodali inne tkaniny, np. wełnę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Mam krawaty z Poszetki, Republic of Ties i Embassy of Elegance. Embassy of Elegance to krawaty najwyższej klasy, w pełni porównywalne do najlepszych, jakie w życiu widziałem (a mam ich trochę); Poszetka ma szeroki wybór ciekawych i ładnych tkanin i to największy plus; konstrukcyjnie ich krawaty ustępują EoE; Republic of Ties to budżetowe krawaty, które jednak można założyć bez obciachu i które ładnie się wiążą, a w przypadku zaplamienia nie rwiemy sobie włosów z głowy. Fajnie by było, gdyby dodali inne tkaniny, np. wełnę. Dzięki za odpowiedź. Zastanawiałem się również nad porównaniem ich do krawatów sieciowych producentów tj. SS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 14 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2016 Nie mam krawatów SS, widziałem je tylko i obstawiam, że sytuują się one może powyżej RoT, ale prawdopodobnie poniżej Poszetki.com, a już niemal na pewno poniżej EoE. Mają też szerokość 8 cm wobec standardowego 8,5 w EoE (co jest oczywiście kwestią gustu, po prostu chciałem wyłożyć obiektywną różnicę). Na stronie SS nie mogę nic znaleźć na temat materiałów użytych na wypełnienia, więc istnieje ryzyko, że nie są najwyższych lotów, a to prawdziwy gamechanger. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi