Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja niedawno nabyłem wełnianą angielkę (kaszkiet) z nausznikami i daszkiem u czapnika na Rondzie Wiatraczna i hmmm...w porównaniu ze zwykłą czapką wełnianą nie jest wcale taka ciepła. Poczułem to dziś. Nauszniki nie przylegają zbyt ściśle i wiatr hulał w uszach:(

Gość grzesiek
Opublikowano

Teraz z tzw. grubej rury: gdzie i za ile można kupić uszankę z prawdziwego futra? Jaki zwierzak będzie najlepszy?

Opublikowano

Teraz z tzw. grubej rury: gdzie i za ile można kupić uszankę z prawdziwego futra? Jaki zwierzak będzie najlepszy?

Wybieram się w tym celu jutro do Cieszkowskiego i/lub Pracowni kuśnierskiej na Zamiany. To drugie ktoś chyba na tym forum ostatnio polecał. Jeśli dotrę, drążąc sobie tunel w śniegu, to zdobędę jakieś rozeznanie, którym się podzielę.

Opublikowano

Najlepiej odwiedzić zakłady kuśnierskie/futrzarskie. Mają gotowe egzemplarze, można też zamówić bespoke.

U mnie w Kielcach uszycie papachy to koszt 200-300 zł w zależności od wybranej skóry.

Jeśli chodzi o skóry to polecane są: królik, lis, baran.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W Warszawie na Zamiany ostatnio już tych futrzanych czap nie mieli, ale widziałem je kilka dni temu (identyczne, a tańsze) u kuśnierza na ul. Promenada 5/7. Ma też on futrzane czarne czapy z lisa.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Polecam taką formę nakrycia głowy na długie jesienne i zimowe dni. Kaszkiet jest wykonany w 80% z wełny, a w 20% z żakardowego płótna i podszewki wykonanej z materiału zabezpieczającego głowę przed wilgocią i regulującego proces oddychania nakrycia (pochłania i wydala wodę, umożliwia skórze oddychanie i posiada właściwości antypotliwe, tzw. powłoka aquaplex). [...]

Sam posiadam dwa egzemplarze tego modelu w różnych kolorach i bardzo je sobie chwalę. Ten ze zdjęcia po dwóch sezonach użytkowania w warunkach skrajnie nieprzyjaznych dżentelmenowi (śnieg, plucha, silny deszcz) wygląda w dalszym ciągu jak w dniu zakupu w sklepie. Także polecam serdecznie wszystkim zmarźluchom. :P

A gdzie go nabyłeś??
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

gdy po raz dziesiąty zobaczyłem reklamę heinekena z DC i jego czapkę, pomyślałem że wcale nie jest taka zła :) nie lubię czapek, ale taka temperatura jak ta która była na śląsku dzisiaj o 6 rano i w najbliższych dniach się zapowiada, zmusza do refleksji... widzieliście gdzieś taką?

Dołączona grafika

Opublikowano

gdy po raz dziesiąty zobaczyłem reklamę heinekena z DC i jego czapkę, pomyślałem że wcale nie jest taka zła :) nie lubię czapek, ale taka temperatura jak ta która była na śląsku dzisiaj o 6 rano i w najbliższych dniach się zapowiada, zmusza do refleksji... widzieliście gdzieś taką?

Dołączona grafika

Czy kolega Krzysiek_W ma to rzeczywiście dziś na głowie...
Opublikowano

Przeczytałem cały wątek aby się nie powtarzać. Powiem więc tylko, że na siarczyste mrozy, dysponuję brązową futrzaną czapką z lisiego futra... ale, ale ... czapa, ma dodatkowo ogon, coś na wzór czapek traperskich:

post-4283-13658923328743_thumb.jpg

Fakt jest taki, że zakładam ją tylko w ostateczności i na dodatek, tylko w zestawieniu z brązowym kożuchem. Tak ubrany, mogę spacerować godzinami nawet przy -20 stopniach.

O samych kożuchach nie słyszałem pochlebnych opinii i to mnie dziwi. Te dobrze wykonane i należycie dopasowane do sylwetki naprawdę wyglądają schludnie.

Czekamy na zimę!

Pozdrawiam

EDIT: literówka ą=ę

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Czapki karakułowe zdają się dobrym i klasycznym rozwiązaniem na mrozy (choć wadą jest to, że rzadko zakrywają uszy). Ja mam skojarzenia z carską Rosją, czy też Kresami (bądź co bądź ówczesną częścią Imperium) (na zdjęciu Riccardo Drigo)

Co Panowie sądzą?

Jak zobaczyłem zdjęcie to mi się spodobała.

Potem zobaczyłem cenę ok $90 - czapka za 300 zeta?!

A później dokształciłem się na wikipedii w temacie pochodzenia materiału:

"Karakuły — używana w futrzarstwie nazwa skór lub futer z jagniąt owiec rasy karakuł pozyskanych z jagniąt zabijanych zwykle około 2-3 dnia życia lub pochodzących z wywołanego sztucznie poronienia. Im wcześniejsze poronienie tym bardziej skręcony włos."

Podziękuję jednak.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio mierzyłem takie futrzane czapy (bodajże z królika - w Zielonej mamy producenta i koszt takiej jednej zamyka się w okolicach 120-150 zł). Niestety wyglądałem w tym jakbym się urwał z filmu Barei i spasowałem ;-)

Ja dziś ubrałem swoją i wyglądałem jak Gerald Ford :lol:

post-1077-13658923759686_thumb.jpeg