Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ja tez poprosze o pomoc. 

Decyzja podjeta - bede kupowac Pianocrafta na ori kolumnach. Pozostaje kwestia słuchawek - miały to być bezprzewodowe B&W PX. Jednak ostatnio czytałem, ze kazde sluchawki na bt będą gorsze od ‚kablowych’ ze względu na wewnętrzną budowę.

w efekcie zacząłem się zastanawiać czy nie zmienić wyboru na tradycyjne właśnie. Tylko co w przedziale cenowym PXa? Wspominany tu Senheiser HD1000? A może moje ucho laika nie wyczuje różnicy i słuchawki na bt starczą... co sądzicie?

Opublikowano

Jeśli istotna dla Ciebie jest mobilność bez kabli i redukcja hałasu, kup PX, ale najpierw posłuchaj w Top HiFi. Jeśli będziesz słuchał z kablem, kup inne, wcześniej posłuchawszy.

• Like 1
Opublikowano

Bez kabla całkiem ciekawie grają Audio Technica DSR7 BT. I są bardzo wygodne - w B&W bywa różnie. Moim zdaniem warto posłuchać. Wbrew pozorom strata jakości nie jest tak oczywista. Kabel jest bardzo mocno uzależniony od źródła i bez odpowiedniego toru wcale nie musi być lepszy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1
Opublikowano

Właśnie jak sobie pomyślę, że mamy malutkie dziecko i planujemy jeszcze kolejne to kabel plątający się po salonie będzie dodatkową przeszkodą. A z bt to dodatkowo wygodnie obowiązki domowe sobie ogarnę. 

Przestraszyła mnie jedynie ta rzekoma utrata jakości, ale chyba jednak praktyczność górą. A za parę lat zawsze można sobie kupic sluchawki z kablem :)

Opublikowano

W tym modelu AT nie ma DAĆ , tylko jest chipset Dnote który z wersji cyfrowej sygnał od razu puszcza na membrany głośnika. Niby usunęli DAĆ ale i tak jest chip który się tym zajmuje. Podobno powoduje to mniejsze zniekształcenia. Moim zdaniem warto posłuchać.

Opublikowano
37 minut temu, Adi78 napisał:

W tym modelu AT nie ma DAĆ , tylko jest chipset Dnote który z wersji cyfrowej sygnał od razu puszcza na membrany głośnika. Niby usunęli DAĆ ale i tak jest chip który się tym zajmuje. Podobno powoduje to mniejsze zniekształcenia. Moim zdaniem warto posłuchać.

Z sygnału cyfrowego puszczonego na membrany zwykłych słuchawek nie będzie dźwięku ;) Jakby się uprzeć to całą technologię dNote można nazwać DAC (Digital-Analog Conversion). Ciekaw jestem jakie to daje efekty.

DnoteDiagram3.jpg.9a2817a6fd50ab205efe05f1f53b8354.jpg

Opublikowano

Zamówiłem na Massdrop'ie słuchawki Sennheiser HD 650 (https://www.massdrop.com/buy/massdrop-sennheiser-hd6xx). Miałem kiedyś kilka niższych modeli tej firmy i byłem zadowolony. Planuję wykorzystywać rzeczone słuchawki głównie w pracy i w domu. Muzyki słucham poprzez Spotify, najczęściej z laptopa, rzadziej z komputera. Nie jestem audiofilem, nie wydaje mi się, żebym miał szczególnie wyczulony słuch. Czy w takiej sytuacji powinienem rozważać zakupienie jeszcze jakiegoś sprzętu - np. DAC? Jeżeli tak, to czy jest coś co ktoś może polecić (budżet w założeniu maksymalnie w okolicy ceny słuchawek)? :)

Opublikowano

HD650 to bardzo fajne słuchawki o dość wysokiej impedancji, których potencjału Spotify i przeciętny laptop nie ujawnią.
Przejdź się do salonu TopHiFi w Twoim mieście (Wrocław, dobrze kojarzę?) z laptopem i słuchawkami. Posłuchaj dobrze znanego utworu z Audioquest Dragonfly Red oraz bez (albo dla utrudnienia Red, Black i bez). Sam ocenisz:-)

Opublikowano
5 minut temu, lubo69 napisał:

HD650 to bardzo fajne słuchawki o dość wysokiej impedancji, których potencjału Spotify i przeciętny laptop nie ujawnią.
Przejdź się do salonu TopHiFi w Twoim mieście (Wrocław, dobrze kojarzę?) z laptopem i słuchawkami. Posłuchaj dobrze znanego utworu z Audioquest Dragonfly Red oraz bez (albo dla utrudnienia Red, Black i bez). Sam ocenisz:-)

@blekit Przy okazji wizyty podłączyłbym je też do jakiegoś wzmacniacza. Nie mam doświadczenia z HD650, ale HD600 nie da się napędzić z laptopa, a słyszałem, ze te nowsze modele są jeszcze bardziej wymagające.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Poszukuję bezprzewodowych słuchawek do telefonu w budżecie do 1500 zl. Muzyki słucham w 99% ze spotify i daleko mi do audiofila chodzi mi o estetycznie wyglądające słuchawki, które będą funkcjonalne i, które będę przyzwoicie grały.

Jeden ze znajomych muzyków rekomendował mi beats studio 3. Poza tym czytałem też o B&W PX. Polecicie coś jeszcze w tym przedziale cenowym?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

czesc stoje przed zakupem TV do salonu. Mam do wydania ok 3 tys na tv 50-55 " . Znalazlem takie 2 Samsungi UE NU7472  za ok 2.5 tys i droższy model NU8002 za ok 3.3 tys pln. 

Czy ktoś może sie wypowiedziec na temat tych modeli, może ktoś ma ? czy warto dopłacić do droższego? Troche zniechęca mnie że samsung wykroił gniazdo słuchawkowe i nie wspiera wszystkich poplularnych  kodeków .... jakas dziwna polityka dlatego tez  jakby ktoś podpowiedział  jakąś alternatywę co do tych modeli to z góry dziękuję. 

Opublikowano
W dniu 28.05.2019 o 06:54, Kuba napisał:

Poszukuję bezprzewodowych słuchawek do telefonu w budżecie do 1500 zl. Muzyki słucham w 99% ze spotify i daleko mi do audiofila emoji846.png chodzi mi o estetycznie wyglądające słuchawki, które będą funkcjonalne i, które będę przyzwoicie grały.

Jeden ze znajomych muzyków rekomendował mi beats studio 3. Poza tym czytałem też o B&W PX. Polecicie coś jeszcze w tym przedziale cenowym?

@Kuba

dokanałowe? wokółuszne? 

Opublikowano

@Kuba W temacie niewiele się pojawiło, więc trzy grosze. Mam B&W P5 bezprzewodowe (więc poniżej budżetu) i jestem zadowolony. Na głowie są wygodne tak do 4-5h, potem już zaczynają uwierać. Wzornictwo jest zdecydowanie na plus, grają ekstra. Jedyne problemy z BT jakie miałem są prawdopodobnie winą nienajnowszego smartfona - czasem muzyka się przytnie, ale tylko jeśli to konkretne urządzenie jest źródłem. Z minusów - samoczynnie mi się gaszą po bodajże 10 minutach kiedy połączę je z laptopem w trybie hands-free. Tak jakby nie wykrywały używania w tym trybie. Natomiast w trybie stereo z laptopem chyba nie działał mikrofon. Nie grzebałem w tym zanadto więc może da się szybko naprawić, może nie.

PXy pewnie będą grać trochę inaczej, pewnie będą leżeć trochę inaczej, ale przymierz. W wątku polecano też któreś Bose, bodajże QC35? Zerknij wstecz. Ja wybrałem P5 bo grają bardzo ładnie jak na moje ucho, wyglądają świetnie i nie mają ANC (nie chciałem, nie potrzebuję).

Opublikowano
W dniu 27.05.2019 o 23:08, Krzysiek_W napisał:

Poszukiwany sprzęt grający, przede wszystkim radio. Coś małego, ładnego, dobrze grajacego. W stylu muzen, w sensie wizualnie, bo czy to dobrze gra to nie wiem. Sprzęt ma być na prezent dla żony, budżet tak do pińćset (500plus ;))

Pomożecie audiofile? 

rosewood_ddf9305b-6fd2-4e86-b451-51a4f97

https://muzenaudio.com/collections/all-products/products/rosewood-duffle#tabs-3

Nikt nic? 

Opublikowano
4 minutes ago, Kuba said:

Wokółuszne emoji846.png

Na moje kompletnie nieaudiofilskie ucho mi wystarczą na chwilę obecną Bluedio kupione z Aliexpress - ja mam model T4S. Oczywiście Twój budżet jest wyższy, więc bez problemu pewnie znajdziesz coś lepszego.

Opublikowano
W dniu 1.06.2019 o 13:23, Kuba napisał:

Wokółuszne emoji846.png

@Kuba kupowałem w ubiegłym roku słuchawki ATH-AR5BT wprawdzie są sprzedawane jako nauszne , ale w moim przypadku praktycznie okalają uszy.  Mają kabel i BT. Dzwie jak na moje potrzeby i słuch  świetny .

Mogę je polecić ,  jestem mega zadowolony 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś może wytłumaczyć laikowi czym jest tryb Pure Direct w Yamaha Pianocraft ? Definicję znam, ale w sumie nie widzę większych różnic z/bez. Czy to ma zastosowanie do konkretnych nośników muzyki lub czy jest jakiś sposób aby w oczywisty sposób zauważyć różnicę między PD a trybem standardowym ?

Opublikowano

Pure Direct omija i/lub wyłącza wszystkie układy mogące w jakikolwiek sposób wpłynąć na dźwięk. Jeżeli jest włączony - słuchasz muzyki tak jak została nagrana (+indywidualny koloryt wzmacniacza).
Pomieszaj trochę gałkami od regulacji barwy dźwięku np. przytnij mocno tony niskie i dodatkowo podbij tony wysokie. Posłuchaj chwilę, a następnie włącz Pure Direct - różnicę powinieneś usłyszeć natychmiast.

• Like 1
Opublikowano

Tak, można postrzegać Pure Direct jak ustawienie wszystkich gałek regulacji barwy do pozycji neutralnej.
Dodatkowo jak sprzęt jest wyposażony w jakieś polepszacze dźwięku lub inne cuda, to zostają one wyłączone.

W sprzętach AVR tryb ten dodatkowo wygasza wyświetlacz, w taki sposób że ten podświetlał się tylko na moment kiedy kręciło się gałką głośności.