Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, Żorż Ponimirski napisał:

Czy ktoś może wytłumaczyć laikowi czym jest tryb Pure Direct w Yamaha Pianocraft ? Definicję znam, ale w sumie nie widzę większych różnic z/bez. Czy to ma zastosowanie do konkretnych nośników muzyki lub czy jest jakiś sposób aby w oczywisty sposób zauważyć różnicę między PD a trybem standardowym ?

Grasz na oryginalnych kolumnach Yamahy, czy skusiłeś się na jakiś zestaw łączony?   

Pure Direct w PianoCrafcie to bypass układu korekcji i jego włączenie jest słyszalne nawet przy wyzerowaniu na gałkach korekcji. Jest czyściej i przy dobry rozstawieniu kolumn dźwięk staje się bardziej przestrzenny, tzn przy materiale stereo, tzw źrodła pozorne są lepiej od siebie odseparowane. To nie audiobełkot, tylko fizyka ;) 

Nie będzie tego słychać jeśli kolumny stoją za wąsko rozstawione, za blisko ściany, lub w rogu pomieszczenie "przyklejone przy wieży". Czasem tez nie usłyszysz jeśli wzmacniacz nie potrafi odpowiednio wysterowac kolumn - stąd moje pytanie o oryginalność zestawu. Sprzedawcy często wykorzystują popularność PianoCrafa i łączą go w niekoniecznie dobrze grające zestawy z kolumnami, które same nie sprzedają się najlepiej. 

Najlatwiej zweryfikujesz to porównując dźwięk z kolumn do tego jaki słychać na słuchawkach. Jeśli na słuchawkach nie usłyszysz wpływu PureDirect to w sumie tez nie ma się czym martwić - jeden problem w życiu mniej, zostanie więcej kasy na buty :) 

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Whitesnake napisał:

Grasz na oryginalnych kolumnach Yamahy, czy skusiłeś się na jakiś zestaw łączony?   

Mam oryginalny zestaw MCR-840 i kolumny NS-BP300.

Jest tak jak piszesz, że kolumny mam ustawione blisko siebie lekko w kącie i po krótszej ścianie pokoju. Czekam na mebel i pobawię się ustawieniami. Dzięki za obszerne wyjaśnienie !

Opublikowano

Ja ok. miesiąc temu odebrałem 870D; oryginalny zestaw. Krótko powiem: jestem zadowolony :)

Sama apka MusicCast jest bardzo fajna - nie muszę otwierać szafki i chwytać pilota by włączyć, wyłączyć sprzęt i nim sterować. No i żonie też się spodobało ;)

Opublikowano

Wzmacniacz i głośniki są inne, co podobnież przekłada się na lepszą jakość dźwięku.

Nie miałem okazji porównać i pytanie czy jest salon, który skombinuje obie wersje do porównania.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie muszę kupić jakieś słuchawki, które będą służyły do nocnych odsłuchów podczas pracy przy komputerze. Słuchawki maja współpracować z ifi iDSD le nano (gra raczej równo, może delikatnie rozjaśnia i z delikatną analogową naleciałością), z racji tego, ze będą używane głównie późnym wieczorem i w nocy to konstrukcja raczej zamknięta.

Na ten moment mam 3 typy:

Beyerdynamic DT150

Momentum M2 AEO

Bang Olufsen H6 gen 2

Zależy mi na w miarę równym graniu, z delikatnym U, z przestrzenią i powietrzem, poza tym materiały oraz samo wykonanie słuchawek jest dla mnie równie ważne. Najlepiej naturalna skóra, metal etc (tak wiem, ze DT150 średnio spełniają ten warunek ale znalazłem już aftermarketowe pady z owczej skory)

Pomoze ktoś? 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.11.2019 o 17:41, PatLove napisał:

Nikt z osób ogarniających audio nie jest w stanie nic doradzić?

Niestety nie i paradoksalnie to odpowiedzialna reakcja. Wiesz czego chcesz, wymieniłeś solidne słuchawki. Wybór to jedynie kwestia gustu i dopasowania do urządzenia wzmacniającego. 

Moje wątpliwości budzą DT150. To słuchawki o impedancji 250 Om i zeby poprawnie grały powinno sie je napędzać solidnym wzmacniaczem. Nie mam pojęcia czi IFI da radę. Musisz to sprawdzić.

Z łatwych i bardzo dobrych słuchawek polecam SONY MDR 7506. To sprzęt z rynku pro, wiec nie spełnią twoich wymagań estetycznych, ale to pierwszy wybór realizatorów dźwięku, produkowane bez modyfikacji od 30 lat i dźwiękiem obronią się wobec konkurencji z każdej półki cenowej. Słucham ich na zmianę np. z Audeze LCD XC i nie moge sie nadziwić jak dobrze grają. 

Sprzęt domowy zawsze ma jakis tam charakter. Musi się czymś sie wyróżnić i zdobyć swoje grono klientów, wiec musisz słuchać żeby wybrać coś dla siebie. Sprzęt pro to narzędzie, wiec gra po prostu poprawnie - czasem wymaga to chwili aklimatyzacji, ale warto ją przeżyć, bo pózniej komfort słuchania niesamowicie wzrasta. 

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
13 godzin temu, Whitesnake napisał:

Sprzęt domowy zawsze ma jakis tam charakter. Musi się czymś sie wyróżnić i zdobyć swoje grono klientów, wiec musisz słuchać żeby wybrać coś dla siebie. Sprzęt pro to narzędzie, wiec gra po prostu poprawnie - czasem wymaga to chwili aklimatyzacji, ale warto ją przeżyć, bo pózniej komfort słuchania niesamowicie wzrasta. 

Tu pozwolę się nie zgodzić, sprzęt ma dawać przyjemność, a słuchawki Pro niestety poprzez ujawnianie słabej realizacji nagrań głównie tę przyjemność odbierają. DT150 powinny być ok, natomiast rzeczywiście warto sprawdzić czy Ifi je napędzi.

Opublikowano
W dniu 27.11.2019 o 23:21, WAR napisał:

Tu pozwolę się nie zgodzić, sprzęt ma dawać przyjemność, a słuchawki Pro niestety poprzez ujawnianie słabej realizacji nagrań głównie tę przyjemność odbierają. DT150 powinny być ok, natomiast rzeczywiście warto sprawdzić czy Ifi je napędzi.

Złe nagrania to jeden z wielkich mitów audio, którymi pocieszamy się kiedy po wydaniu ciężarówki pieniędzy, sprzęt nadal nie chce ładnie zagrać. W rzeczywistości, złych realizacji ze świecą można szukać i najczęściej problem dotyczy płyt z początków ery cyfrowej. 

Najlepszym dowodem na takie pustosłowie jest dyskusja o kompresji. Każdy audiofil deklaratywnie twierdzi, że kompresja jest zła - a jak przychodzi do słuchania, to przynosi samplery, albo płyty Diany Krall o rozpiętości dynamicznej DR6. Przy okazji oczywiście przeklina "złe płyty" np. Deutsche Grammophon, które potrafią zaskoczyć dynamiką DR26. 

Opublikowano
4 godziny temu, Whitesnake napisał:

Złe nagrania to jeden z wielkich mitów audio, którymi pocieszamy się kiedy po wydaniu ciężarówki pieniędzy, sprzęt nadal nie chce ładnie zagrać. W rzeczywistości, złych realizacji ze świecą można szukać i najczęściej problem dotyczy płyt z początków ery cyfrowej. 

Najlepszym dowodem na takie pustosłowie jest dyskusja o kompresji. Każdy audiofil deklaratywnie twierdzi, że kompresja jest zła - a jak przychodzi do słuchania, to przynosi samplery, albo płyty Diany Krall o rozpiętości dynamicznej DR6. Przy okazji oczywiście przeklina "złe płyty" np. Deutsche Grammophon, które potrafią zaskoczyć dynamiką DR26. 

Cóż, mitów w audio to można by na kopy wymieniać, ale akurat zła realizacja nagrań to niekoniecznie jeden z nich. Co do pustosłowia, fakt, gadanie o kompresji jest pustosłowiem, znakomita większość "audiofilów" nie odróżni mp3 320 kbps od nagrania CD. 

Opublikowano

Ifi ma 1,5V mocy wiec powinno chyba dać radę DT150?

Generalnie spotkałem się z opiniami, ze w przypadku Momentum, czy B&O w dużej mierze znacznie przepłaca się za cała otoczkę produktu, prestiż itd, a w DT150 płaci się jedynie za dźwięk. Ile w tym prawdy nie wiem, wiem natomiast ze ranga modelu DT150 urosła do legendy i ma on takich wyznawców, którzy porównują go ze słuchawkami po kilka, kilkanascie tysięcy złotych i gloryfikują pod niebiosa.
Nie miałem możliwości porównania tych 3 modeli wiec sam niestety nie mogę się wypowiedzieć, co więcej trudno o miejsce w PL gdzie te 3 modele będą dostępne. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
On 12/16/2019 at 2:03 PM, abnegat said:

Panowie, czy z perspektywy przeciętnego użytkownika warto zamiast QC 35ii dołożyć około 400 zł do Bose 700?

Zależy mi na dobrym ANC i przyzwoitym brzmieniu, ale nie jestem audiofilem.

Warto kupić Sony XM3

Opublikowano
4 minuty temu, HEMI napisał:

Warto kupić Sony XM3

Jeśli spodziewasz się wybitnego dźwięku z WH1000 XM3 to znajdziesz go taniej. Jeśli oczekujesz ciszy i wygody w podróży to można się zastanowić. Do domu nie polecam.

Jesli jednak masz na myśli WF1000 XM3 to moim zdaniem zdecydowanie nie warto.  

Od kilku miesięcy używam WH 1000XM3 na zmianę z QC35 i pomimo wyraźnych różnic w strojeniu, nie widzę przewagi jakościowej jednych nad drugimi. Kwestia gustu.

Opublikowano
22 godziny temu, Whitesnake napisał:Od kilku miesięcy używam WH 1000XM3 na zmianę z QC35 i pomimo wyraźnych różnic w strojeniu, nie widzę przewagi jakościowej jednych nad drugimi. Kwestia gustu.

Mógłbyś proszę rozwinąć temat różnic w strojeniu? 

Testowałem WH100XM3 przez dwa dni i zrezygnowałem z nich z bardzo przyziemnej przyczyny - ich bryła jest dość potężna, więc chodząc po ulicy czułem się jak w hełmofonie :) Dlatego myślę nad qc35, które są jednak trochę mniejsze

Opublikowano

Koledzy, chciałbym zakupić słuchawki bezprzewodowe do gramofonu (audio technica at lp120) - aktualnie nie mam żadnego sprzętu hi fi, gramofon ma wbudowany wzmacniacz i jest podłączony do zestawu dvd z głośnikami.

Czy patrzeć na same słuchawki, czy też od razu wzmacniacz słuchawkowy, aby usłyszeć jak to w ogóle gra default_wink.png ?

Zakładam, że druga opcja, więc byłbym wdzięczny za jakieś rekomendacje bo jest to totalnie dla mnie obcy temat.

Opublikowano
22 godziny temu, abnegat napisał:

Mógłbyś proszę rozwinąć temat różnic w strojeniu? 

Testowałem WH100XM3 przez dwa dni i zrezygnowałem z nich z bardzo przyziemnej przyczyny - ich bryła jest dość potężna, więc chodząc po ulicy czułem się jak w hełmofonie :) Dlatego myślę nad qc35, które są jednak trochę mniejsze

QC35 grają jaśniej, tzn. mają mniejszy spadek w charakterystyce powyżej 5KHz. 

Opublikowano
1 godzinę temu, eye_lip napisał:

Koledzy, chciałbym zakupić słuchawki bezprzewodowe do gramofonu (audio technica at lp120) - aktualnie nie mam żadnego sprzętu hi fi, gramofon ma wbudowany wzmacniacz i jest podłączony do zestawu dvd z głośnikami.

Czy patrzeć na same słuchawki, czy też od razu wzmacniacz słuchawkowy, aby usłyszeć jak to w ogóle gra default_wink.png ?

Zakładam, że druga opcja, więc byłbym wdzięczny za jakieś rekomendacje bo jest to totalnie dla mnie obcy temat.

Nie kupuj wzmacniacza, w takiej konfiguracji to zbędny wydatek. Słuchawki bezprzewodowe mają w sobie wzmacniacz.

Jesli twoje DVD ma wyjście słuchawkowe to do niego podłącz nadajnik słuchawek. 

Opublikowano
2 minuty temu, eye_lip napisał:

Czyli dobre słuchawki dadzą ładny dźwięk, bez dodatkowych sprzętów?
Zatem wzmacniacze słuchawkowe są kiedy przydatne?

To czy ładny zależy jedynie od słuchawek i słuchającego ;) Dotychczas jakość dźwięku z bezprzewodowych była niższa, ale technika idzie do przodu i to się szybko zmienia. 

Wzmacniacze są potrzebne do napędzenia słuchawek pasywnych, takich do których transmitowany jest dźwięk w postaci analogowej. Słuchawki bezprzewodowe mają najcześciej transmisje cyfrową - Bluetooth i dopiero w nich następuje rozkodowanie sygnału  na analogowy i wzmocnienie. 

Opublikowano
14 minut temu, eye_lip napisał:

Więc może lepiej pomyśleć o słuchawkach przewodowych - jak zatem byś odpowiedział na moje 1 pytanie, zmieniając ten parametr?

Musisz mi najpierw pomoc zrozumieć twoją konfigurację odpowiadając na kilka pytan. 

Rozumiem, ze w gramofonie masz przedwzmacniacz gramofonowy, z którego puszczasz sygnał do amplitunera DVD?

Pytania kontrolne:

Czy w gramofonie masz wyjścia pozwalajace podłączyć do niego kolumny, czy wychodzisz łączem RCA do amplitunera? 

Jak jest oznaczone wejście w amplitunerze, do którego podłączyłeś gramofon?